Şimdi Ara

Cooler Master MB 511 Mesh RGB EGZOZ ve üst FAN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Arkadaşlar sistemim için Cooler Master MB 511 kasa almaya karar verdim. Sistemimde oyun oynayıp canlı yayın da yapma planım olduğundan soğutma önemli. Ancak baktığımda Egzoz fan gelmiyormuş (Türkiyede belki geliyordur ancak yurtdışındayım) sadece önce 3 tane RGB fan geliyor. Arkaya takılacak fanlar egzoz fan ya da normal fan diye ayrılıyor mu yoksa herhangi bir fanı ters takınca egzoz fan oluyor mu? Ayrıca sıvı soğutma kullanmayacağım yani kasanın üstü boşta, kasanın üstüne normalde egzos fan mı takılıyor yoksa soğutma fanı mı takmalıyım? Bilgilendirirseniz sevinirim.

    Sistemim:
    - İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X
    - Ekran kartı: MSI GeForce RTX 2060 Super 8GB Gaming X
    - Anakart: Asus Tuf Gaming x570 Plus
    - RAM: GSKILL Ripjaws 3600 MHz 16 GB / CL16
    - PSU: Corsair TX-M Series TX750M 80+ Gold
    - SSD: Samsung 970 Evo 500 GB
    - Kasa: Cooler Master Masterbox MB511







  • Konuyla alakasız rahat rami 8+8 yapsanız daha iyi performans alırsınız. Fanı ters takmanız yeterli yani içerideki havayı dışarı atacak şekilde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • S.Soylu kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim cevabınız için. Rami 8x2 16gb ya da 16x2 32 gb olarak alacağım indirim bekliyorum.
  • Egsoz- soğutma fanı diye bir ayrım yoktur sıradan satılan kasa içi soğutma fanlarını takıp kullanabilirsin sessizlik ve performans olarak arka fan tercihini be quiet silent wings 2 yada 3 modellerine yönelim sağlayabilirsiniz üst tarafa da rgb olarak kasa üzerinde gelen modellerin aynından 2 adet daha sipariş verebilirsiniz bu sayede etkin soğutmaya sahip olursunuz.
  • Sistemi aldiniz mi hocam? 3600x yerine 3700x tercih etmenizi oneririm henuz almadiysaniz. 3700x e o kadar para vermem diyorsaniz ise 3600 + sogutma almanizi oneririm.


    Kasa icerisinde egzos fan gelmemesi iyi olmus, cunku gelen fanlar egzos gorevi gormuyor genelde. Egzos fanda aradigim en onemli ozellik, hava akiminin yuksek olmasi. Icerideki sicak hava ne kadar cabuk disariya atilabilirse o kadar iyi. Bu yuzden CFM'i yuksek modellere yonelmenizi oneririm.

    Pure Wings 2 mesela 1500RPM de 50 CFM hava akimi saglayabiliyor. Tercihen bunlari kasanin onunde intake olarak kullanirdim en fazla ben.

    Silent Wings 3 High Speed modeli 2200RPM de 73cfm hava akimi saglayabiliyor. Fena tercih degil ama fiyati daha yuksek.

    Akasa Viper modeli 1900 RPM de 83 CFM hava akimi saglayabiliyor, cidden cok iyi deger. Benim son zamanlardaki favorim bu model.

    Noctua NF P12 Redux 1700 RPM kendi kullandigim model. 70 CFM hava akimi saglayabiliyor maks hizda. Hali hazirda kule tipi sogutmam oldugu icin bu deger bana yetiyor rahatca.

    Size de onerim, guzel bir islemci sogutucu + akasa viper almaniz yonunde olur. Kasanin uzerine takacaginiz ekstra fan kesin fayda saglar demek mumkun degil. Hava akisini bozarsaniz beklemediginiz sicakliklar da gorebilirsiniz.

    https://prnt.sc/siubyt

    Surada basitce tarif etmeye calistim. Onden giren serin hava CPU sogutucuya ulasacak, grafik biriminden gelen sicak hava ve islemciden cikan isi kule uzerinden arkaya itilecek ve arkadan disariya cikacak. Kule tipi sogutucu oneriyorum cunku bu sayede saglanan hava akimi ile, anakart uzerinde VRM yani voltaj duzenleyicilerinin olusturdugu isi da rahatca disariya atilacak. Sivi sogutma taktiginizda bu isi daha zor dagiliyor ve daha yuksek VRM sicakliklari gorulebiliyor. Isinan VRM'de islemciye giden voltajin kesilmesine, frekansin dusmesine sebep olabilir.

    Kule tipi olarak Arctic Freezer 34 esports DUO modeline bakabilirsiniz, fiyat/performans sampiyonu.




  • ThE LoSt kullanıcısına yanıt
    Önerileriniz için teşekkür ediyorum. Modellere bakacağım. Benim için RGB önemli değil performansı iyi olsun yeter. Bahsettiğiniz üste takılacak olanlarda egzoz fan olacak değil mi?
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Merhabalar önerileriniz için çok teşekkürler... Öncelikle şimdilik kule tipi soğutucu kullanmayacağım. 3600 alıp kendi fanını kullanmayı düşünüyordum ama 3600x in kendi fanının daha iyi olduğunu duydum. Bu yüzden tercihimi 3600x almaktan yana kullandım. Zira 3600 ile 3600x arasında 10 euro fark vardı. 3700x ile 3600x arasında 100 euro kadar fark var şu sıralar bilgisayar için ayırdığım bütçeyi aşıyor.

    Şimdi kasayı aldığımda önde 3 tane fan gelecek arkaya ve üste egzoz fan takmayı düşündüm ancak mesajınızla birlikte kafam karıştı. Şimdi üste de soğutma fanı mı takmalıyım yoksa egzoz mu? Ve akasa Viper i mi egzoz olarak kullanayım?

    Kule tipi soğutucuya ihtiyaç hasıl olursa geçeceğim elbet. Önerdiğiniz soğutucuyu 30 euroya buldum. Şuanda masraf yapmak istemiyorum. Ancak ilerde tabi gerekirse sıvı soğutma da takarım.
  • Evet ısınan hava yükselir ve tepe den tahliyesini gerçekleştirmek etkin soğutmaya yardımcı olacaktır.
  • Yine guzel cizimlerimden birisi ile aciklayayim Egri cizgiler sicak havayi temsil ediyor.

    https://prnt.sc/slkmlh

    Siz kendi sogutucusunu kullandiginizda gordugunuz gibi islemci bolgesinde sicak hava donecek, birikecek. Sizin bu sicak havayi arkadan veya ustten disariya atmaniz gerekiyor. Kule tipi bir sogutma taktiginizda buradaki hava zaten arkaya itildigi icin tek arkada egzos fan yeterli oluyor. Sizin durumunuzda uste de bir fan takilabilir, sekilde gorulecegi gibi.

    Bir de fan ayrimi yaparken sogutma fan dediginizde neyi kastettiginizi tam anlayamiyorum. Iceriye ufleyen = intake, disariya ufleyen = egzos fandir. onde 3 adet intake fan olacak, iceriye ufleyecek. Arka ve ust ise Egzos fan olacak, disariya ufleyecek. The Lost un dedigi gibi isinan hava yukseliyor ve kasanin ust tarafinda birikiyor. Siz ust tarafa intake takarsaniz kasa icerisinde sicak havanin donup durmasina sebep olursunuz.




  • Teşekkür ederim gayet açıklayıcı anlattınız. Benim sormak istediğim şuydu egzoz fan ile intake fan ayrımıdır dı aslında. İntake fanı ters takınca egzoz oluyor. Anlamış oldum teşekkür ederim. Üste 2 tane arkaya 1 tane egzoz fan takacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ECCAFB977 -- 22 Mayıs 2020; 20:21:13 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.