Şimdi Ara

Cooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
6
Favori
3.193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba;

    Eşyalarımı çok temiz düzgün kullanırım, bu yüzden uzun ömürlü olurlar hep. Bir hafta önce yaklaşık 4 senedir kullandığım i5 6500 işlemcimi satıp Ryzen 3600'e geçtim.
    Sesi hiç sevmem, 3600ün stock soğutucusu da 2900RMP, ne kadar sessiz dense de ses çıkacak eminim. Bu yüzden eski soğutucum 212 için kutusundaki parçalara bakarken AM4 uygun kitleri bulamayınca internetten araştırma yaptım, AM4 uyumu yokmuş Hyper 212 Evo'nun. Çok basit bir kit satılmış zamanında, çakal firma sanırım fiyat düşük olunca, yeteri kadar kâr edemeyince, ve AM4 platformuna geçişler hızlanınca kiti üretmekten vazgeçti. Şu an uyumlu tek kit var, CM avrupa mağazasında, 8€, kargosu da 40€. Kıta harici zaten çok pahalı kargo, reddit vs çok küfreden var. Onu geçtim Avrupaya da çok yüksek sanırım ücretler. Neyse konumuza döneyim.

    Bunu nasıl uydururum diye araştırmalara başladım, bir arkadaş bacakları eğerek bir yöntem bulmuş ama bu tür çözümleri çok sevmiyorum. Biri farklı bir modelde bacaklara matkapla delik açtı vs onu da izledim. Son olarak da CM nin kit ile montaj videosunu izledim, tek fark aralayıcı ve bacak boyu. Eski aralayıcı dişi erkek ince yivset(farklı bir ismi varsa düzelteyim) iken, yeni aralayıcı erkek tarafında biraz aralı ve kalın yivset, eski anakartlardan kalan uygun aralayıcıyı hemen buldum (Bilgisayarcılara gidin bulamazsanız, kesin vardır ellerinde tonla, 4 parça vidaya 20tl verirsiniz artık :)). Dişi kısmı normal işlemci tutuculardaki gibi kalın değil, ama idare eder. Neyse anakart geldi bu arada, bacakları ölçtüm, iki deliğe tam ortada, iki deliğe de en dar kısımda koyarsam denk geliyor. Bununla birlikte iki problem vardı çözmem gereken, bacakları belirli açılarda tutan yuvarlak çıkıntılar ve soğutucu boluğun işlemciye temas eden noktasının hemen üzerinde bacaklara çentik halinde geçen, soğutucunun sağa sola dönmesini engelleyen çıkıntı.
    Çözüm olarak yuvarlak çıkıntıları traşladım, soğutucuyu sonra farklı bir yerde kullanırım diye dönmeyi engelleyen çıkıntıyı değil, onun tutunduyu yerde bacak üzerinde kalması gereken yeri traşladım. Orijinal vidalar istediğiniz noktaya gelmiyor, o yüzden altındaki halkaları kesip çıkardım. Sonrasında ona uygun 3 cmlik vidalar (N11 den yuvarlak bir kutuda karışık vida civata kutusundan uyumlu çıktı bir tane, bulursam link eklerim şu an bulamadım, ama gidin bir hırdavatçıya garanti bulursunuz). Macunu sürmeden önce vidaların poziyonunu ayarlayıp işaretledim, ardından vidalara iki boy pul atıp vidaları ekledim (Bu noktada tavsiyem, bacaklardan gelen eski yayları da kullanın, kullanamazsanız bir kaç pul fazladan atın, vida zaten 0.5 cm kadar içine giriyor aralayıcının, o da size ek sıkıştırma payı bırakır. Ayrıca benim soğutucu yük altında hafif yalpalıyor 1-2 mm kadar, bunun sebebi de yine yayları kullanmamam olabilir. Bu yüzden kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyorum). Macunu sürdüm, işlemcinin tam üzerine ayarladım, her vidayı sıra ile sıkarak işlemi tamamladım. Sağa sola dönmesini engellemek için de metal bir tel iki bacağı borulara bağladım.

    Fotoğraflara bakarken bir şey daha yapabileceğimi farkettim, aralayıcının altına pul atarsanız anakarta daha sabit oturur. Bir sonraki denememde ekleyeceğim onu da.

    Anakartım Gigabyte b450m h, kesinlikle tavsiye etmiyorum. 2 tane 4 pinli fan girişi var, ekran kartını takınca 2 sata yuvası komple iptal oluyor. Ayrıca menüsünde anlamadığım bir yavaşlık var beni sinir eden. Cingenlik edip 200tl fazla verip güzel bir şey almadım. Önceki anakartım z170m mortar idi, sond erece memnundum kendisinden. Bu arada Gigabyte firmasına lafım yok, 4 tane oyuncu serisi anakart ile PC topladım, kullananlar halen dua eder.

    Devam edeyim, sistem boşta 37-40 derece, prime 95 ile 55-60 derece, Cinebench 20 ile 70-73 derece civarında. Bir saatlik oyun sonunda ortalama 60-65, max 70 oluyor fanları 65 derece sonrası tam hız çalıştıra ayarlarsam.
    İşlemci güzel, lakin anlamadığım saliselik ısınmalar oluyor (nadiren de olsa). Macun mu iyi iletmiyor diye düşündüm, fanları kapayıp işlemciyi hafif zorladım, soğutucu blok hemen ısındı. Fanlar açıkken ısınmıyor neredeyse. 4.7 ghzde kullandığım intel daha stabildi bu konuda. Bu noktada benim montaj veya başka hatalarımda olmuş olabilir kesinlikle, uzun vadede yavaş yavaş editlerim bu mesajı. Ama bana yine de 8350 ile topladığım sistemde stock soğutucunun saçma sapan anlık sıçramalarını andırmıyor değil açıkcası.

    Yazıyı ve resimleri alıntı yapmadan Technopat harici istediğiniz yerde paylaşabilirsiniz.


    Cooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberiCooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stubbornpride -- 17 Mayıs 2020; 15:11:18 >







  • 2 buçuk ay önce Hyper 212 evo mu satan ben...
    Şimdi r5 2600 ü stokla kullanıyorum, yaz da geldi düzgün bi soğutucu olsa çok iyi olurdu.

    Edit: Çok faydalı konu olmuş teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakup548 -- 17 Mayıs 2020; 15:7:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yakup548 Y kullanıcısına yanıt
    İnşallah işinize yarar ileride, saygılar.
  • Benim 412s var 212 evodan farkı ne bilmiyorum ama deneyeceğim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okoray kullanıcısına yanıt
    Hocam yapısı çok benziyor 212'ye, muhtemelen aynı yol işe yarar sizde de.
  • Hocam bir arkadaş bacakları eğerek bir yöntem bulmuş demişsiniz o konuyu paylaşırmısınız ?
  • Buyur hocam,
    https://www.youtube.com/watch?v=szc4SPTUC0k&app=desktop
    Benim yaptığımda çok zor değil, bence yapabilirsiniz, siz bilirsiniz yine de tabi. Bacaklar eğince temas etmeyen yerler olabilir diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aylardır çözüm arıyordum, bunu uygulamaya çalışacağım. Teşekkürler.

  • emeginize saglık hocam konuyu yeni gordum.ben kit almıstım forumdan 30 tl ye.ama rehberiniz gayet guzel.

  • gmyo31 G kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim hocam, kit bulamadığım için bu yola başvurmuştum bende :)

  • quote:

    Eski aralayıcı dişi erkek ince yivset(farklı bir ismi varsa düzelteyim) iken, yeni aralayıcı erkek tarafında biraz aralı ve kalın yivset, eski anakartlardan kalan uygun aralayıcıyı hemen buldum (Bilgisayarcılara gidin bulamazsanız, kesin vardır ellerinde tonla, 4 parça vidaya 20tl verirsiniz artık :)). Dişi kısmı normal işlemci tutuculardaki gibi kalın değil, ama idare eder.


    Hocam burdaki aralayici mevzusunu anlamadim ?
    Parcalari taşladim anakart daha elime ulasmadi , vidalari ayarlicam ama bu aralayici mevzusunu anlamadim , bilgisayarcidan ne aldiniz fotosu b
    Varmi , bahsettiginiz sey am4 backplate mi ? Bende asus prime b550m-a aldim ama daha gelmedi anakart ustunde demir backplate var yardimci olurmusunuz bigisayarcidan ne alcaz anlamadim orasini


    @edit
    amd orjinal braketindeki vidalar 6-32 unc diş sayısına sahip amerikan sistem vidalardır , aynısı kasa kapağı ve ekran kartını vidaladığımız vidalar ile aynıdır ,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 4 Ekim 2023; 21:6:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AM4 backplate e olur hocam, aralayıcıyı uzatma cıvata/somun kombosu gibi düşünebilirsiniz. Civata backplate e yetişmiyor, o yüzden backplate üzerine önce aralayici, ardından kule sogutucunun bacaklarını da bu aralayıcının üzerine monte edeceksiniz. Kule ayaklarını bağlayan cıvatalar uzun gelirse ve kuleyi işlemciye bastırmazsa problem etmeyin, araya pul atarsınız, çok fark olursa somun + pul atarsınız. Fotoğraftaki somun aralayıcı somun olarak geçiyor. Şu an şehir dışındayım, bulamazsanız 1 hafta sonra evde varsa yollarım size.

    Cooler Master Hyper 212 Evo Kit olmadan AM4 montaj rehberi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stubbornpride -- 3 Ekim 2023; 18:36:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.