Şimdi Ara

kasa fanı ve R5 1600 AF için soğutucu tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
1.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba.

    Zalman S2 kasam var, kasanın üzerinde gelen egzoz için kullandığım zalman za1225asl 3-pinli fan yanında ön panele de 2 adet 12 cm'lik fan eklemek istiyorum. anakartım b450m-s2h, tek adet sys_fan header mevcut yani splitter da gerekecek sanırım. kasa fanı için arctic p12 tavsiye ettiler. gece yatarken bilgisayar açık kalıyor fanları minimuma çekince ses olmamasını istiyorum. iki versiyonu var p12'nin biri 3 pin diğeri 4 pin + PST. iki adet PST olanından alsam, üç fanı da birbirine sorunsuzca bağlayabilir miyim? yoksa tüm fanların pwm mi olması gerekiyor? eğer öyle olmayacaksa 3-pin versiyonunu ya da tavsiyenize göre başka fan alıp ayrıca splitter almam gerekecek. tavsiyeniz varsa onun için de beklerim.

    bunlar dışında bir de işlemcim için soğutucuya ihtiyacım var. led, rgb vs. istemiyorum kesinlikle. kasa fanı için de istemiyorum. üzerinde gelen fan minimumda işlemciyi yeterli derecede soğutsun (işlemci yükü çok az olacak, tam yükte değil) ve rahatsız etmesin yeter. 156 mm max yükseklik belirtilmiş Zalman S2 için.

    ayrıca birinden birine öncelik vermem gerekirse, bu hangisi olur? stock fan kullanıyorum şu an ve dediğim gibi egzoz fanı var sadece. yüksekte de çalıştırsam biraz ısınıyor gibi. 75-80 derece görüyor işlemci battlefield v oynarken. yani ön tarafa iki adet fan eklesem ve stock fan ile kullanmaya devam etsem daha mı çok faydası olur yoksa soğutucuyu mu değiştirsem daha faydası olur sıcaklıklara?







  • Aynı kasada aynı şekilde kasa fanı takmak istiyorum Aldıysanız çoklayıcı ve fanlarla ilgili bilgi verebilirseniz süper olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: F_u_R_K_a_N

    Aynı kasada aynı şekilde kasa fanı takmak istiyorum Aldıysanız çoklayıcı ve fanlarla ilgili bilgi verebilirseniz süper olur.
    çoklayıcı bakıyordum ama yorumlarda 3-pin fan taktım kontrol edemiyorum tam hız çalışıyor vb. yorumları görünce iki fan + çoklayıcı alıp uğraşacağıma, üç adet arctic p12 pwm pst aldım bilişimport'tan stok varken. 45 liraydı tanesi 7,5 lira da kargo ödedim. kasanın üzerinde gelen zalman fanı çıkardım. yeni fanları iki ön bir arka olacak şekilde taktım. kablo uzunlukları yeterli geldi daisy chaining yapıp kabloları gizlemek için. burası önemli çünkü en öndeki fanı en arkadaki tek fan girişine takmaya çalışıyorsunuz arkadan dolandırıp. ancak aynı fandan ön en alta bir adet daha takabilmem için pwm uzatma kablosu gerekebilir gibi.

    ses konusunda ise beklentilerimi karşıladı. tek fan üzerinden dönüş hızı sorunsuzca kontrol ediliyor. aslında daha çok radyatör ve soğutucu için uygun olmasına rağmen kasaya hava akışı konusunda da yeterli. şu anda stokta yok görünüyor ancak yeniden gelirse ve fiyatı uygun olursa tavsiye ederim.

    siz sormadınız ancak işlemci soğutucu için ise reeven hans aldım. zaten soğutuculara bakarken 156 mm olarak belirtilen yükseklik sınırından dolayı çoğu modeli elemek zorunda kaldım. bu model tam 155 mm yüksekliğinde yani uyum sorunu yok. scythe veya reeven (zaten reeven scythe'a bağlı) soğutucular genellikle 155 mm yükseklikte, performansları da gayet iyi.




  • StG 44 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yorum için teşekkürler, bu başlık benim için baya aydınlatıcı oldu.

    Bu durumda Arctic P12 PWM PST 3 tane alırsam bu işi kurtarabilirim gibi duruyor. Anakartımda sadece bir tane 4 pin'lik sys fan girişi var, 3 fan'ı anakarttaki sadece bir tane giriş ile çözdünüz muhtemelen? Bende aynı şekilde arka taraftaki fanı sökerek bu işi çözebilirim diye tahmin ediyorum. Peki en altın dışında tavana da fan eklerseniz, daisy chaining ve ara kablo ile bu iş yine sizce anakarttaki tek 4 pin ile çözülebilir gibi duruyor mu? Merak ettiğim kasa içi 5 fan'a ilerlersem bu yöntem beni tıkar mı?

    PST olayını bu başlıkta öğrendim. Ben aşağıdaki ürün ile bir kombinasyon yapmayı düşünüyordum. Bu aparatı kullanınca 4 pinlik tek fanın ayarlı devrine göre diğer 3 pinlik fanlar çalışıyor. PST göre ilkel kalıyor.
    https://www.hepsiburada.com/akasa-flexa-p5-5-cikisli-ozel-kilifli-pwm-coklayici-kablo-ak-cbfa03-45-p-BS300043?magaza=Hepsiburada&wt_gl=cpc.6802.shop.elk.it-ssc&gclid=Cj0KCQjwoPL2BRDxARIsAEMm9y-7yYjK32KBuQsT4oxYwisyu85SfvCqV0A6pQXQSLjsYEUmsV0umJAaAvEiEALw_wcB

    Elimdeki sistem 5 yıllık, yavaş yavaş upgrade etmeye başladım. Eski kasanın ön panelinde kısa devre olduğu için değiştirmek zorunda kaldım, sonrasında da ekran kartını güncelledim. İşlemci fanını upgrade sonrası düşünürüm diye kurcalamamıştım ancak yorumlamanız iyi olmuş. Elinde sonunda bende bu kasaya göre bir soğutucu bakacağım, yorum için teşekkür ederim




  • F_u_R_K_a_N kullanıcısına yanıt
    evet hocam benim anakartımda da tek header var kasa fanı için. zincirleme olarak bağladım en son egzoz fanına bağlanacak şekilde. çünkü anakarttaki header'a en yakın fan oydu. üste fan eklemek istesem sorun olmaz ama gereksiz bence. belki en alta 3. fanı eklerim ama şu haliyle bile ideal.

    sizin attığınız ürünle pek bir farkı yok aslında çünkü bu şekilde de ayrı ayrı fan devri ayarlayamıyorsunuz. tek fan varmış gibi ayar yapıyorsunuz, devir ayarını diğer fanlara da dağıtıyor sadece pst. ne kadar fan bağlayabileceğiniz ise anakarttaki fan header'ın çıkış gücüne ve fanların çektiği güce göre değişir fakat bu fanlar çok az güç çekiyor gibi duruyor. max devirde 0,08 A / 0,96 W yazıyor. 5 adet fan bağlamak isteseniz 0,40 A / 4,8 W eder. zaten çoğu anakart en az 1 A / 12 W veriyor diye biliyorum. bendeki header 2 A / 24 W çıkış veriyor o yüzden alırken pek hesaplamamıştım ancak 5 fanla bile sorun olmayacaktır.

    yeni anakart alırken tek sys_fan header'a sahip ürünler yerine çoklu çıkışa sahip ürünlere bakmanız daha iyi olur bu arada. fan eklemek daha kolay oluyor kablo yeter mi derdi yok, çünkü çıkışları ona göre yerleştiriyorlar. egzoz fanı için sola yakın, öndeki fanlar için sağa yakın, cpu ve radyatör için üste yakın yerleştirme yapma gibi.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.