Şimdi Ara

Eski bilgisayar için Linux önerisi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhabalar. Compaq mini 110 model netbook bilgisayarım var. Intel Atom 1,6 Ghz işlemcisi ve 1 GB rami var. Bildiğim kadarıyla UEFI desteği yok. Tarayıcıların XP desteğini çekmesi üzerine kendisini Windows 7’ye yükseltmiştim ancak şimdi de ciddi performans sorunları yaşıyorum ve bu yüzden Windows 7’nin yanına (Windows 7’yi silmeden) çok hafif bir Linux dağıtımı kurmayı düşünüyorum. Linux’tan anlamam ancak biraz araştırdığımda benimki gibi eski cihazlar için Lubuntu adlı bir dağıtımın önerildiğini gördüm onu kurmayı düşünüyorum şimdilik. Bilgisayardan çok bir beklentim yok, sadece tarayıcı üzerinden Netflix açabilmek ve donmadan izleyebilmek istiyorum. Sorum şudur: Bu bilgisayara Windows 7’yi silmeden Lubuntu kurmam mümkün müdür, Lubuntu’yu önerir misiniz veya bana önerebileceğiniz daha iyi bir Linux dağıtımı var mıdır? Şimdiden çok teşekkürler



  • Puppy Linux, Slax Linux gibi dağıtımlara bakabilirsiniz. Eskiden USB üzerinden Slax Linux kullanmıştım çok performanslı bir dağıtım, sitesinden baktım şimdi harddiske de kurulabiliyormuş. Sistem gereksinimleri de şöyle: masaüstü işlemleri için 128 MB RAM, Web Browser kullanmak için 512 MB RAM.
  • Modeli aynı mı bilmiyorum ama benim de RAM ve işlemci olarak aynı Compaq Mini bilgisayarım var ve ben Bodhi Linux kullanıyorum çok hafif. Sistem boştayken RAM kullanımı 120MB civarında oluyor, Şu an bu yanıtı Chromium'dan toplam 7 sekme açıkken yazıyorum ve RAM kullanımı 500-540 arasında değişiyor, CPU ise %40 ile %70 arasında gidip geliyor. Ayrıca Ubuntu tabanlı olduğu için pek program ve uyumluluk sorunları da olmuyor. Fakat benim gözlemlediğim kadarıyla tarayıcıdan video izlerken takılma veya donma olabiliyor yani Netflixi kullanırken performansı nasıl olur ondan emin değilim fakat normal internet kullanımı ve basit ofis işlemlerini sorunsuzca yapıyor. Ayrıca 720p üstü olmamak üzere diskteki dizileri veya filmleri bazı sahnelerde biraz takılsa da izletiyor.
  • Merhabalar. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Slax Linux’u kurmayı denedim ancak birkaç kere denememe rağmen kurulum esnasında hata aldım yükleyemedim. Bodhi linux’un kurulumunu ise boot esnasında hiç açamadım. Kurulumu bile başlatamadım yani. Sonra lubuntuyu yüklemeyi denedim, ilk denememde hata aldım ancak ikincisinde yüklendi. Kendisi doğrudan ubuntu tarafından yayınlanan bir hafif dağıtımmış zaten. Şu an kullanıyorum. Firefox’tan Netflix açıyorum 480p gibi bir kalitede nadiren donmalar yaşayarak izliyorum o da çok sorun olmuyor. İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim
  • umisan kullanıcısına yanıt
    Lubuntu'yu sevdiyseniz 16.04.3 LTS, 18.04 gibi LTS sürümleri de mevcut. Onları da inceleyebilirsiniz. Belki donmalar azalabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eski_nesil -- 30 Nisan 2020; 23:16:45 >
  • Zorin OS bak derim. Bütün bilgisayarları destekleyen sürümleri var.

    https://zorinos.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi novaz -- 1 Mayıs 2020; 4:41:21 >
  • güncel alt yapıyı eski sistemde kullanmak istiyorsan kesinlikle TCL !
  • Antix linux tavsiye ederim
  • Porteus linux xfce,mate
    www.porteus.org



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nexon88 -- 1 Mayıs 2020; 16:22:57 >
  • Distrowatch üst listedeki dağıtımların hepsini denedim.Hepsinde, ilginç bir şekilde ,sanki3-4 program aynı anda çalışıyormuş gibi fan çalışma sorunu oldu.Sadece ikisinde bilgisayarın çıtı çıkmadı.Birisi PisiLinux, birisi de SparkyLinux.Pisilinux kullanıyordum ama bir uygulama ihtiyacım oldu,neydi hatırlayamadım şimdi.Bulamadım,sparkylinuxa geçtim.Debian tabanlı,xfce masaüstü kullanıyorum ve gayet memnunum.Pisilinuxu da dene derim.
  • dağıtım seçmekte karasız kalanlar distrowatch sitesinin detaylı arama kısmında istediğiniz özelliklere göre arama yapabilir, sonuçları sistem özelliklerinize göre azaltabilirsiniz.
    https://distrowatch.com/search.php#advanced
  • ben lubuntuyu openboxlı kullanıyorum +lxpanel+conky böyle 230mb yiyor
  • eski bilgisayarların sorunu sürücülerin fiziksel olarak yıpranmış olmalarıdır.

    bu açıdan ; direk ram e yüklenen minimalist dağıtımlarında birini kullanmanız daha mantıklı

    HDD yerine cd den veya usb sürücülerden yüklenen bir dağıtım kullanmanız daha sağlıklı
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions_that_run_from_RAM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 17 Ağustos 2020; 7:45:47 >
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.