Şimdi Ara

Nimodipine adlı hipertansiyon ilacı spastisiteyi azaltabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nimodipine adlı hipertansiyon ilacı spastisiteyi azaltabilir



    Spinal kord yaralanmaları sonucunda hastaların yaklaşık %70'inde kademeli olarak gelişen kas spazmları görülüyor ve bu spazmlar sonucunda kaslarda kontraktür, kontraktürleri takriben de fonksiyon kayıpları gözlenebiliyor. University of Copenhagen kurumundan bir grup araştırmacı farelerdeki kas spazmlarını Nimodipine adı verilen ve 1980'li yıllardan bu yana hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaç ile önlemeyi başardı.



    Farelerde spinal kord yaralanması meydana getiren araştırmacılar farelere 6 hafta boyunca Nimodipine tedavisi uyguladı ve tedavi sonucunda bazı farelerde çok hafif spastisite semptomları gözlendi, bazılarında ise spastisite bulgusuna rastlanmadı.



    Tedavinin kalıcı etkileri bulunuyor



    Nimodipine adlı hipertansiyon ilacı spastisiteyi azaltabilir



    Araştırmacıları en çok şaşırtan durum ise ilacın kalıcı etkileri oldu. Tedavisi kesilen farelerin spastisite göstermediği belirlendi. Nimodipine adlı ilacın spinal korddaki sinir hücreleri üzerinde bulunan ve CaV1.3 olarak adlandırılan kalsiyum kanallarını bloke ederek etki gösterdiği belirtiliyor. Araştırmacılar daha sonra yaptıkları genetik araştırmalar ile ilacın etki mekanizmasının doğruluğunu teyit etti.



    Ayrıca Bkz.Ekmekten probiyotik içecek elde edildi



    Bilim insanları yeni yaklaşımın serebrovasküler olaylarda ve multipl skleroz hastalarında kullanılabileceğini düşünüyor. Yeni ilaç insan denemeleri için çok erken safhada olmasına rağmen gelecekte ilacın insan deneylerine dahil edileceği düşünülüyor.



    Yeni araştırma Science Translational Medicine dergisinde yayımlandı.



    Kaynak:https://stm.sciencemag.org/content/12/539/eaay0167







  • Bu tür haberlerde, editörün biraz açıklama eklemesi gerekir. Her ne kadar teknoloji sitesi olsa da tıp sitesi değil; dolayısı ile okuyucu, bir yazıyı okuduğu zaman, bazı şeylerin ne olduğunu anlayabilmelidir/öğrenebilmelidir. "GPU" dendiğinde ne olduğunu anlayabiliyoruz, sitenin temel içeriği nedeniyle ve temel içerik hakkında bilgili olduğumuz için, doğal olarak; ancak, "Spinal kord yaralanmaları sonucunda hastaların yaklaşık %70'inde kademeli olarak gelişen kas spazmları görülüyor ve bu spazmlar sonucunda kaslarda kontraktür, kontraktürleri takriben de fonksiyon kayıpları gözlenebiliyor." cümlesinden bir şeyler öğrenebilmek mümkün değil. Haber yapılıyor ise, içeriğin okuyucu tarafından değil, yazar tarafından araştırılması gerekir. "spastisite" ne demek mesela?
    Bu şekilde yapılmayacak ise bu yazının burada olmasının pek de bir anlamı yok.

  • lterlemez L kullanıcısına yanıt
    Hocam lisans eğitimim fizyoterapi. "GPU" nedir anlayamam ama "Spinal kord yaralanmaları sonucunda hastaların yaklaşık %70'inde kademeli olarak gelişen kas spazmları görülüyor ve bu spazmlar sonucunda kaslarda kontraktür, kontraktürleri takriben de fonksiyon kayıpları gözlenebiliyor." cümlesini çok rahat anlarım. Aslına bakarsanız ya çeviride bir hata yapılmış ya da makale çok boş bir makale. Kuvvetle muhtemel ilk olasılık, yani çeviri hatası var. Spazm ile spastisite bile aynı şey değil. Bu arada tanım olarak spastisite nörolojik kaynaklı kasların istemsiz kasılması ve gevşeyememesi durumu. Bana sorarsanız paylaşımın haber niteliği bile yok. Zaten ben editör olsam böyle bir paylaşım yerine daha güncel paylaşımlar yapar, bunu da halk dilinde sunmaya çalışırdım. Mesela covid19 nedir? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapabiliriz? Evde yapılabilecek antrenman programları nelerdir?, Karantinada psikolojik olarak yıpranmanın nasıl önüne geçeriz?,... gibi. Editörü de eleştirmiyorum. Muhtemelen elinden geleni yapıyor ama sağlık sektöründen bile değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • yaasink kullanıcısına yanıt
    Sizin bahis ettiğiniz şey daha da ciddi bir sorun. İki takipçi olarak karşılaştığımız durumu anlatmak istemiştim ben ama, sizin ki daha ciddi...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.