Şimdi Ara

Linux on dex Türkçe karakter çözümü -libre office.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar, son bir aydır Linux on dex’te nasıl türkçe karakter kullanırım diye uzun uzun araştırmalar yaptım. Alma sebeplerimin başında libre Office linux on dex vardı. O yüzden çok hüsrana uğrattı. Çok yere sordum. Çok araştırdım. Çok öğrendim. Ancak sonunda işe yarar bir şeyler yapabildim. Sorun vnc serveri. Terminalden çalıştırıp başka bir vnc viewer uygulaması ile girdiğim zaman hiç sorun olmuyor. Ama arkaplanda linux durakladığı için vnc de duraklıyor. v.s. bunlar sonradan öğrendiğim şeyler.

    Öncelikle bu sorun Türkçe’ye has değil. Diğer dillerde de portekizce v.s. sorunlar yaşanıyor. Ancak, shift space yaparsaniz. Almanca klavyeyi hiç sorun olmadan çıkarıyor.(samsung almanca klavyeyi androidde varsa) Ama türkçeye geldi mi ö,ç,ü çıkıyor ama şŞİĞı çıkmıyor. Libre office’te ders çalışan varsa türkçe notlar alıyorsa baya can sıkıcı bir durum. Linux on dex betaydı sonlandı birçok bugu var. Dilini türkçe yapamıyoruz mesela. v.s. Ama en azıdan elimizdeki şeyden en olası yararı sağlamak için uğraşabiliriz. İnifram v.s. gibi hata mesajlarını önce çözmek istiyorsanız. En asağıdaki adımları uygulayın. Çünkü yeni imaj dosyasını indirmeniz gerekecek. Yoksa synaptic package den her yeni bir şeyi kurmaya kalktığıızda o lanet olası hata mesajları zamanınızı alabilir. :)

    Gelelim nasıl çözdüğümüze. Makro yapacağız. Önce autokey adında programı indiriyoruz. Synaptic manager den de yükleyebilirsiniz. Terminalden yüklemek için,
    Sanırım terminal’e: sudo install autokey-gtk yazicaz. Yüklenmesini bekleyeceğiz. Sorarsa y’ye basacağız. Sonra uygulamaya girip: applications>accessories>autokey
    > new>script diyeceğiz.
    Adını rastgele bir şey koyabilirsiniz. Ben she yaptım. Ok deyin.
    Enter your scipt here yazan yeri silin. Oraya

    ş harfi için:
    keyboard.send_keys("<ctrl>+<shift>+u+15f+") bunu yazın ve altta hotkey in yaninda set var ona tıklayın. Sonra press to set e tıklayın. Sonra klavyedeki ş harfine basın. Ok deyin. Sonra yukarda save ye tıklayı.

    Şimdi bu işlemi diğer harfler için aynen yapacağız. Sadece script kodunu değiştireceğiz.
    Yine new script dedik yukardaki işlemin aynısını yaptık, sadece ğ için :

    keyboard.send_keys("<ctrl>+<shift>+u+11f+") yazdık. Diğer işlemler aynı. Klavyede ğ harfine basin.

    ı için:

    keyboard.send_keys("<ctrl>+<shift>+u+131+") klavyede ı harfini seçin. Zaten küçük i basılıyor I için capslock veya shift sıkıntı çıkarmıyor.

    Elimizde libre office te kullanılmayan bazı tuşlar var. Bunlardan bazıları F8,F9 ve insert. Ben bunlara atadım.

    Ş harfi için : keyboard.send_keys("<ctrl>+<shift>+u+15e+")
    Ğ için, büyük ihtimalle hiç gerek olmaz ama dursun :) : keyboard.send_keys("<ctrl>+<shift>+u+11e+")
    İ için: keyboard.send_keys("<ctrl>+<shift>+u+130+")

    İsteyen olursa başka karakterler de atayabilir. Örneğin normalde @ işareti çıkmıyor.
    Bunun için: new>phrase>(adını yazıp ok deyin) @ burdaki harfi kopyalayın kutucuğa yapıştırın. Hotkey in yanında set>press to set>F4 e basın. Firefoxta sorun çıkarmıyor.
    Şğ gibi harfler libre office dışıda sorun çıkarabilir. Bunun nasıl üstesinden gelinir bilmiyorum libre office gibi uygulamalar dışında sorun çıkabilir. Örneğin adres satıına ş ğ harfleri çıkıyor ancak bir arama kutusuna veya forumda mesaj yazarken şğ harfleri yerine +15f gibi şeyler çıkıyor. Bu nasıl çözülür bilmiyorum. Ama libre office te hiçbir sıkıntı yok. Zira bütün bu yazıları libre office den yazdım. Her başlangıçta bu uygulamayı açmanız gerekiyor.

    İnifram v.s. gibi kernel sorunları için:
    1)taze yeni bir image dosyasını indirin.
    2)linux konteynırıı açar açmaz, veya ,bence, terminal modunda çalıştırın ve şunları yazın , ayrı ayrı, Şifre sorarsa : secret
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    sudo purge-old-kernels
    sudo apt autoremove
    sudo apt autoclean
    300-400 mb indirecek kuracak. Sonra upgrade nin %90 larına gelince hata verecek yaklaşık 5-6 kere hata verecek aldırmayın enter e basın sonra tekrar hata gelecek yine enter a basın. Bütün komutları uyguladıktan sonra yukarda autokey indirip türkçe karakter sorunu da hallettikten sonra linux on dex I kapatın. Lod un içinden bunun yedeğini bir yere almanızı tavsiye ederim.

    Merak edenler merak ederseniz. Yani sorun neymiş, neler yaptım v.s. reddit te ve askbuntuda açtığım konular:
    https://askubuntu.com/questions/1218830/special-character-key-comes-with-noname-instead-of-letter-on-xev
    https://www.reddit.com/r/LinuxonDex/comments/fuycwj/the_reason_of_why_i_cant_type_special_characters/

    Takdir edersiniz ki sıfır linux bilgisinden bu noktaya geldim. Arada anlamsız şeyler yapmışsam anlayışla karşılayıp beni düzeltebilirsiniz. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmuco26 -- 6 Nisan 2020; 16:11:37 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.