Şimdi Ara

Belgesel izlerken not almak ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İzlediğiniz belgeselde ilginizi çeken kısımlar hakkında kısa kısa notlar alan var mı acaba ?

    İzlerken durdurup not almak seyir zevkini düşürüyor.

    Bir ara bunu yaptım. Canım sıkıldığında ayda yılda bir aldığım notlara göz atınca bilgilerim tazeleniyor.
    Not almadan izlediğim belgesellerin çoğu hakkında kayda değer bir şey hatırladığımı düşünmüyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Dil mi öğreniyorsun?
  • VolcanoPower kullanıcısına yanıt
    Öğrenmeye çalışıyorum ama bunu yapmamdaki (yapmayı düşünmemdeki) amaç dil öğrenmek değil.
    İzlerken öğrendiklerimin can alıcı kısımlarını unutmamak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • FRIENDS kullanıcısına yanıt
    sorry about that
  • hocam not alma olayı iyidir, ancak, aldığınız notları size akıllı (değişken) aralıklarla tekrar ettirecek bir tekrar sistemi var olmadıkça hamallıktan farksız (faydasız ve angarya) bir işe dönüşüyo.

    dahası, not almaya bir kez başlarsanız hastalık gibi oluyo artık.

    daha basiti şu, altyazılı izliyosanız not alacağınız yerlerde ekran kaydı alın. seyir zevki düşmez. daha sonra da ekran kayıtlarını nota dönüşütürürsünüz.

    ben not alma olayını ingilizce çalışma konusunda alışkanlık haline getirdim. ama, yukarıda da söylediğim gibi, bu sistem çok vakit alan bir sistem. artısı ise, eğer elinizde bir tekrar ettirme sistemi mevcut ise, o zaman not aldığınız şeyleri %100 öğrenme imkanı sağlıyor.

    tekrar ettirme sisteminin kolayca erişilebilir olması gerekiyor. ben kendm yazılımcı olduğum için kendime cep telefonumdan erişebileceğim bir sistem yazdım. bu sisteme notlar alıyorum. sonra tekrar ediyorum ama buradaki asıl olay şu, ben hiçbir zaman bu notları tekrar etmek için özellikle masa başına oturup vakit ayırmıyourm. "ara vakit" denilen aktivite arası ölü vakitlerde sistemi açıp hemen bir şeyler tekrar ediyorum.

    mesela tuvalete gittiğimde bile açıp bir-iki kelime bakabiliyorum. ya da birkaç cümle çalışabiliyorum. sistem hep açık ve erişiebilir olarak duruyo zaten telefonda.
    iş dönüşü servise bindiğimde kafam allak bullak oluyo, yani oturup bir şey okuyacak kafa olmuyo. işte orada açıp ingilizce cümle tekrarı yapıyorum, çünkü bu tekrar işinde kafayı toplamaya gerek yok. okuduğunu %100 anlayacak konsantrasyona gerek yok. kafan dalgın olsun, hiç fark etmez. maksat o sırada o tekrarı yapıp beynini ingilizceme maruz bırakmak. bu tekrar sırasında okuduğunu anlamasan bile, dalgın olsan bile, hiç fark etmez. sistem zaten akıllı periyotlarla tekrr yaptırıyo. senin anlamadığın yeleri kısa süre sonra tekrar soruyo. anladıklarını uzun süre sonra soruyo.

    bu sistem sayesinde her türlü boş vaktimi değerlendirebiliyorum. bu yöntem ile hiç odaklanmadan, hiç kafa yormadan, oyun oynar gibi inglizcemi ilerlettim.

    yalnız dikkat! bu sistemi belgesel izlerken ya da kitap okurken kullanmamak gerek. çünkü, bu sistem hem uygulaması vakit alan bir sistem, hem de not alınan şeyleri belli bir süreç sonunda %100 size öğreten bir sistem (akıllı tekrar sayesinde) şimdi, ingilizce önemlidir, ingilizce düzenli aktif tutulması gereken ve düzenli tekrar ile zihinde canlı kalan bir yetkinliktir, ingilizce kouşmamız gerektiğinde her şeyin aktif hafızada hazır olması gerekir. bu nedenle, ingilizce için bu not+tekrar sistemie vakit harcamak size faydalı katkılar sağlar, hayatınızda işinize yarayacak yetkinlik kazandırır. ancak! kitaplarda okuduklarını ya da belgesellerde izledikleriniz şeyler bu şekilde aktif hafızada yet tutması gereken şeyler değiller. o tarz bilgileri okuyup geçmek en doğrusu hocam. onları not tutmaya vakit harcamak beyhude bir çaba olur. not tutmaya ve not tekrar etmeye ayıracağın vakitte git bir-iki belgesel daha izle.

    ben not tutma isteğimi şöyle baskıladım, kitap okurken not tutmak yerine önemli yerlerin altını çiziyorum. sonra kolayca tekrar edebiliyorum. belgesel izlerken önemli gördüğüm yerlerde ekran kaydı alıyorum. belgesel bitince ekran kayıtlarına göz gezdirip önemli yerleri hatırlıyorum, sonra notlarıma bu önemli yerleri hızlıca not tutuyorum. tek seferde yapıyorum bunu. böylece vakit kaybolmamış oluyo, ve detaylı notlardansa yüzeysel ama hatırlatma yapacak temel notları elde etmiş oluyorum (o temel notları tekrar edince gerisini hatırlıyosun zaten)

    ingilizce konusunda ise kendi sistemime notlar eklemeye devam ediyorum. vakit alıyor ama öğrenme garantisi olan bir sistem. kitap bile ekledim içine, günlük konuşma cümlelerinin olduğu kitapları aldım cümleleri tek tek ekledim sisteme. bunun dışında filmlerden ve voscreen'den cümle ekliyorum. ama eskiye göre daha az yapıyorum bunu artık, çünkü ingilzicem gelişti ve artık vaktimin daha çoğunu direkt ingilizce okumaya ve çalışacaksam da voscreen'den çalışmaya harcıyorum. her şeyi de not sistemine eklemeye gerke yok. ingilzicenin en önemli olan kısmının neredeyse tamamını ekledim ve çalıştım zaten.

    çok uzun yazdım ama son olarak şunu yazayım. takip edeceğiniz çalışma yönteminin illa en doğru (en hızlı şekilde amaca götüren) sistem olmasına gerek yok. önemli olan şeylerden biri de sizin o sistemi sevmeniz. eğer siz sistemi sevmezseniz, sistem en etkili sistem bile olsa, bir süre sonra o sistemi de uygulamayı bırakırsınız ve vaktinizi tekrar boş boş çöpe atmaya devam edersiniz. bu yüzden, eğer not tutmadan kitap okumak sizde: "bunu okudum ama unutacağım" kaygısı oluşturuyorsa, eğer not tutunca kitap okumaya daha meğilli olacaksanız, o zaman çok kafa yormayın, not tutun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 2 Nisan 2020; 19:19:30 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    Neden bilmiyorum ama bu mesajınıza cevap vermemişim ve ayıp etmişim. (büyük ihtimalle görmedim çünkü ilk defa okuyorum)


    Geç olsa da ayrıntılı yazdığınız için çok teşekkür ederim, müsaitlik durumuna göre bahsettiğiniz yönteme benzer şekilde ilerliyorum ben de :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.