Şimdi Ara

Ülkece şuan paraya ihtiyacımız varsa/ekonomimiz kötüyse eğer neden para basmıyoruz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar biliyorum piyasada çok olan şeyin değeri azalır..Merkez bankasından gereğinden fazla para basılırsa eğer Türk Lirası değer kaybeder eyvallah..Bu tarz klasik şeyler söyleyecekseniz eğer hiç iktisatçı/ekonomist modlarına girmeyin..

    Sorum basit aslında;

    1)Fazla para basılmasının ne gibi sakıncaları var? Basit kolay örneklerle anlatabilirmisiniz rica etsem?

    2)Paranın böyle yavaş döndüğü bi dönemde para basılırsa ne olur? Etkileri neler olur?

    3)Tüm ürünlerde (Gıda,Giyim,Teknoloji vs herşeyde) fiyatların sabit kalması ve devlet tarafından kontrol edilmesi şartıyla para basılırsa ne olur?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Şuan yapılması gereken o zaten, şimdi enflasyon hede hodo diyecekler ama o para harcanabilirse enflasyona sebep olur, şuan sadece zorunlu giderlerini ödemek için çıkıyor insanlar dışarı, fuzuli harcamayı toplumun çoğu kesmiş durumda. Bir iki kişi de gelip "bo molloto poro vororson godor oyfon onbor alır" diyecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hükümet para basıyor zaten geçen sene fazladan piyasada 20 milyar lira vardı mesela... Şu an ki virüs olayında her haneye 1000 liradan 25 milyar lira basıp verebilir ( elektrik-su-dogalgaz fatura ödemesi ve gıda alışverişi için) bu paranın %16 değer kaybetmesiyle sonuçlanabilecektir
    Fakat hükümet memur emekli maaşı ve ötelenen vergi alacakları nedeniyle belki daha fazlasını basacaktır.. Hem para basıp verince CHP iyi partili de yararlanıyor. Niye bunlara para versin ki AKP örgütüne kayıtlı olanlara vermek istiyor . Şimdi bağış toplayacak ve AKP örgütüne kayıtlı olanlarla TÜRGEV'e aktaracak ne güzel (!)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 1 Nisan 2020; 14:56:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu tum akli basindaki ekonomistler dile getiriyor zaten. Su anda enflasyon yaratacak bir durum da yok ama iste IBAN vermek daha kolay
  • Bence kalpazanlara yetki verilsi dolar euro filan basalım.
  • Değeri olan paraya ihtiyacımız var sadece paraya değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Para basmak paranın değerini düşürür.Örneğin görünürde elinde 25 milyar tl varken 30 milyar tl olur ama TL'nin diğer para birimleri/emtialar karşısında değeri azalır.
    Basitçe bugün asgari ücreti 5000 lira yapsalar ekmek 5 lira olur sen daha fazla kazandığını zannedersin ama bu olay enflasyon/paranın değer kaybetmesinden başka bir şey değildir.
  • Normal şartlarda Paranın karşılığı olması lazım ve sadece Altın rezerven değerinde para basabilirsin onun dışında parada bassan bir anlamı yok TL dünyada en değersiz para birimlerinden biri Dolar ve Euro olduğu için hiçbir anlamı olmaz.Ama şu durumda sadece bizde değil Bütün Dünyada olmalı herşeyin normal şartlara dönmesi için para basılması ve piyasaya karşılıksız verilebilir ama normal düzene dönmek kadarıyla öteki türlü Dünyada insanlar çalışmaz ve birşey üretmez.İnsanlar neden işlerde çalışıyor para için sen herkese para dağıtırsan kim çalışmak ister.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 1 Nisan 2020; 15:57:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tamam güzel karşılıksız para basilsin ama bu günleri atlatinca basılan karşılıksız para kadar miktar imha edilecek mi o önemli.
    Eğer edilecekse sorun yok yok edilmeyecekse ki genelde öyle olur daha kotu sonuçları olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gerek yok ...iban verdi..millet yatircak oraya..yeni gelir kapisi olucak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >






  • iktisatçı/ekonomist modlarına girmeden:

    COVID-19'u Özal dönemine tercih ederim. Türkiye'de disiplin, dibi görmeden gelmiyor. Üç milyona minibüse binerken buluruz kendimizi. 80'lerin görece izole ve yerel şartlarıyla öyle olmuştu. Bugünkü dünyada bu Venezuela demek olabilir.
  • Çöp yığını diye bir şey vardır, siz bastıkça para döner durur ceplerde hesaplarda birikir ama dedikleri gibi hem arz talep dengesi nükleerleşir hem de cari açık büyür, sonuç olarak karşılıksız çek ve Koç Holding hissesi gibi değersiz / itibarsız bir şey olur...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.