Şimdi Ara

Covid 19 İyileşme Oranı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Öncelikle konuyu açma amacım hem bilgilendirme hem de bu sayede tedbirlerimizi alma konusunda daha fazla hassasiyet göstermemiz içindir. Kesinlikle korku salmak ya da insanları galeyana getirme amaçlı değildir. Öyle bir durum oluşması ya da kanaat hasıl olması durumunda moderatörler lütfen konuyu siliniz.

    Covit 19 dan ölüm oranı hesaplanırken ya da toplumla paylaşırken hep olayın kaynağındaki Çin'den gelen bilgileri kullandık. Çin'de kaç kişi ölmüş, kaç yaşındalarmış, hangi cinsiyet daha fazlaymış ya da beraberinde hangi hastalıkları varmış gibi.

    Ama olay artık Çin'in olayı değil tüm dünyanın (hatta artık çin hariç tüm dünyanın geri kalanının) problemi gibi görünüyor. Hal böyleyken bilgileri güncellemek ve tedbirimizi de ona göre almak gerekiyor.
    Covid 19 İyileşme Oranı

    Dünya'da işlemim tamamlanan 220.708 kişiden 178.364 kişi taburcu olmuş 42.344 kişi ise malesef taburcu olamamış. Hal böyleyken iyileşma oranı %81. Yani o ilk başlarda söylenen ölüm oranı % 4 değil. O oran Çin'den gelen bilgilerle söylenen ölüm oranıydı.
    Covid 19 İyileşme Oranı

    Çin'deki 76.238 taburcuya karşılık 3.312 ölüm olması da durumu onaylıyor.

    Peki gelelim Çin dışındaki dünyaya. Durum işte burada kötüleşiyor. Sayılardan Çin'deki sayıları çıkartısak (yanlış yaptıysam düzeltin ) 141.158 toplam kişiden 102.126 kişi taburcu olmuş. Yani iyileşme oranı %72,34

    Ve malesef sayı arttıkça oran biraz daha düşecektir. Hastane kapasitelerindeki yetersizlik, yayılımın fazla olması vs.(tabi sadece öngörü, umarım tam tersi olur)

    Öteki yandan bu sayılar kayıtlara geçen sayılar ve sanırım hasta ve şikayeti olup kayıtlara geçmeyen yoktur. Oysaki asemptomatik denilen grip benzeri atlatan ve hastaneye gitmeyen, dolayısıyla iyileşen ve kayıtlara geçmeyen bir grup da var.

    Hastaların yaşları, beraberinde başka hastalık olup olmamadığı ile ilgili bilgi varsa da ben ulaşamadım. 0-9 yaş ölüm çinde kayıtlara geçmemesine rağmen olduğunu basından takip ediyoruz. Ve genç yaştaki ölümleri de yine basından öğreniyoruz.

    Demem o ki bu virüse karşı genç iseniz ölümsüz değilsiniz ve sevdiklerinizi gerçekten seviyorsanız tedbirinizi alın ve hastaymış gibi davranın ve yayılmasının önüne geçin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hekimusta -- 1 Nisan 2020; 10:47:19 >







  • Hastaneler dolunca ölüm oranı daha da artacaktır Senin hesabına göre Çin dışında %28 ölüm oranı var. Zaten 2-3 haftadan beridir %1 altı ölüm oranı yanlış olduğunu italya ölüm -tedavi olan sayısıyla yapılan hesaplamada %44 çıktığını orda yaşlı sayısı çok olduğu için bu sayının düşeceğini belirtiyor %20-25 civarı olabileceğini tahmin ediyordum
    Şimdi ölenler 2-3 hafta önce virüsü kapanlar o günden itibaren virüsü kapanlardan bir kısmı 15-20 gün sonra ölecek . Eğer iktidar ve destekçilerin dediği gibi %1se dün hasta olduğu görülen 2700 kişiden 27si ölecek %20 olursa bu sayı 540 olacak

    İnternette gördüm polis nefes darlığından ölmüş ama ancak 3. testte koronadan öldüğü açıklanıyor daha önce çıkan haberde ise koronadan ölmedi yazıyor. İBB ölen kişilerde de ölüm nedeni bölümü hep boş bırakılmaya başlanmış

    Ek: ilk grafikteki kapanan dosyalar bölümü iyiymiş bu gerçek oranı verecektir fakat Çin düşürüyor oranı. %19 oranından fazla olacaktır. Çünkü Çinliler bu virüse daha çok bağışıklık kazanmış olabilir zaten az pişmiş-pişmemiş vahşi hayvan yiyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 1 Nisan 2020; 11:17:4 >




  • Öncelikle taburcu olmak hastalığı atlatmış olmak anlamına gelmiyor.

    İyileşme süresi ölüm süresinden daha uzun olduğu için kapanan vakalarda ölüm oranı yüksek oluyor.
  • Çok haklısınız. Taburcu olmak ile iyileşmek birbirinden farklı şeyler. Ben Türkçe yazmak adına taburcu olmak diye yazdım, aslında işlemi tamamlanmış yani dosyası kapanmış demek daha doğru. Buradaki söylediğim sayılar da işlemi tamamlananların sayısı. Yani matematiksel hata yoksa sayılar doğru.

    İyileşme süresi ile ölüm süresinin farklı olması işlemi tamamlananlar açısından değersiz olduğunu düşünüyorum. Türkiye için haklısınız daha iyileşme olmadan ölüm olması herkesin öleceği anlamını doğurur ki çok yanlış bir durum ancak dünyada uzun sayılabilecek bir süredir olduğundan dolayı oranlar daha doğrudur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-481916DD1

    Öncelikle taburcu olmak hastalığı atlatmış olmak anlamına gelmiyor.

    İyileşme süresi ölüm süresinden daha uzun olduğu için kapanan vakalarda ölüm oranı yüksek oluyor.
    1.cümle ile 2. cümle çelişiyor

    Kapanan vakalarda taburcu olanlardan daha sonra ölenler olacaksa bu ölüm oranını daha da artıracaktır. Bu da kapanan vakalarda ölüm oranının yüksek değil daha düşük olduğunu gösterir.( İlk grafikte dünya ölüm oranı %19 gösterilmiş)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 1 Nisan 2020; 11:41:19 >
  • hekimusta H kullanıcısına yanıt
    Vaka sayısı artarak artıyor. Haliyle ölüm oranı normalden daha yüksek görülüyor kapanan vakalar için. Salgın kontrol altına alınmadıkça ölüm oranının kapanan vakalar üzerinden hata olur. Çini saymazsak şu anda elimizdeki en iyi örnek Güney Kore. Orada kapanan vakalardaki ölüm oranı %2.5 civarında.
  • Çelişki yok, siz yanlış anlamışsınız. Arkadaşın "recovered" kelimesini taburcu olmak diye yanlış çeviri yaptığını söyledim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-481916DD1 -- 1 Nisan 2020; 11:44:30 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-481916DD1

    Vaka sayısı artarak artıyor. Haliyle ölüm oranı normalden daha yüksek görülüyor kapanan vakalar için. Salgın kontrol altına alınmadıkça ölüm oranının kapanan vakalar üzerinden hata olur. Çini saymazsak şu anda elimizdeki en iyi örnek Güney Kore. Orada kapanan vakalardaki ölüm oranı %2.5 civarında.
    "Vaka sayısı artarak artıyor."

    O nasıl oluyor hocam :D
  • Önceki yanlış anlama konusunda haklısınız. Farketmedim o mesajı.

    Güney Kore konusunda farklı düşünüyorum. Adamlarda ilk vaka 19 ocak ta tanı konuldu ve şimdi 9887 hastaları oldu. Yani hastaları uygun şekilde tedavi edilmesi için gerekli şartları korudular.

    İtalyadaki oran da tam tersi. Sayı kısa sürede arttığı için (söylenen o ki) hastalar arasında yaşama ihtimali daha yüksek olana kaliteli sağlık hizmetinin verildiği. Ayrıca hastaların yaşları dolayısıyla kronik hastalıkları olması da durumu karışıklaştıyor. Hal böyle olunca oradaki oran da sağlıklık değil ve ölüm oranının fazla olması gerçeği yansıtmıyor.
    İkisi de uç örnekler

    Umarım bizdeki sayılar bu hızlarla artmaz ve Kuzey Koreden daha iyi bir sağlık hizmeti alırız
  • ø kullanıcısına yanıt
    Artış miktarının önceki artış miktarlarından daha fazla olduğu anlamına gelir.

    Covid 19 İyileşme Oranı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-481916DD1 -- 1 Nisan 2020; 12:8:47 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-481916DD1

    Çelişki yok, siz yanlış anlamışsınız. Arkadaşın "recovered" kelimesini taburcu olmak diye yanlış çeviri yaptığını söyledim.
    Tamamda senin düzeltmen iyileşme oranını düşürüp ölüm oranını artırıyor

    discharges kelimesi de tahliye olanları belirtiyor. %81 iyileşme oranı olmamalı dediğin gibi bunlar arasında ölenler olacağı için ölüm oranı %19 değil daha fazla olacaktır düzeltmenin sonucunda

    Eğer hasta olup 2-3 hafta sonunda ölenleri daha dün hasta olanların da olduğu toplam vakaya bölersek tabii ki o zaman oran %1lere düşecektir


    Covid 19 İyileşme Oranı

    Ek: g.kore'deki ölüm /ölüm+ iyileşen oranı yapılırsa %3 çıkıyor bu Avrupa'ya göre çok farklı çıkıyor. İtalya'da %44 çıkıyordu bu oran



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 1 Nisan 2020; 12:56:55 >




  • Önceki mesajım yanlış anlamadan dolayı hatalı olduğu için düzeltmem gerekiyor

    Ölüm vakaları erken olduğundan ( varsayalım 1 hafta 10 gün ) iyileşme ise geç olduğundan ( 2-3 hafta ) iyileşen- ölüm sayısı ile hesaplamada ölüm oranı biraz yüksek çıkacaktır...

    Zaten bu nedenle İtalya ölüm oranı 3 hafta önce hesapladığımda %44 iken şimdi %41 olmuştur. Bu ilerki günlerde biraz daha düşecektir.


    Covid 19 İyileşme Oranı


    Covid 19 İyileşme Oranı

    Fakat bu hiçbir zaman bu 1 ay önceki tv'lerde konuşulan ölüm oranı %1 bile değil rakamına inmeyecektir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 8 Nisan 2020; 17:27:9 >




  • hocam %1 bana da mantıklı gelmiyor. şu anda 83.500 vefat var ve toplam enfekte sayısı 1.450.000.

    yani mevcut hastaların hepsi taburcu olsa yine %6-7 bandında olur.

    belki asemptomatik olanların sayısı çok fazla ise ki bunlar sağlık kurumuna gitmediğinden dolayı asla bilemeyiz. o zaman oran düşer ama asla tam olarak bilemeyiz o sayıyı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hekimusta

    hocam %1 bana da mantıklı gelmiyor. şu anda 83.500 vefat var ve toplam enfekte sayısı 1.450.000.

    yani mevcut hastaların hepsi taburcu olsa yine %6-7 bandında olur.

    belki asemptomatik olanların sayısı çok fazla ise ki bunlar sağlık kurumuna gitmediğinden dolayı asla bilemeyiz. o zaman oran düşer ama asla tam olarak bilemeyiz o sayıyı
    Zaten şu an Tv'de konuşanlar %5-6 demeye başladılar. Bu 1 ay önce yapılan hesaplama hatasından kaynaklanıyor. ölüm sayısı / vaka sayısı = ölüm oranı

    Bundan doğru sonuç çıkmaz. Doğru rakam bulunmadığından doğru tedbirde alınmıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 8 Nisan 2020; 17:31:20 >
  • İstatistik neydi istatistik emekti bol ve doğru veriydi.

    Çin, İtalya gibi ülkelerde yeterli test yapılmadı. Hele İtalya'da sağlık bakanı vakaa sayısı en az 5 katı dedi.

    Dolayısıyla doğruya yakın veriler Güney Kore, Almanya ve artık Amerika verileri.
    Orada ise kayıp oranı yüzde 2 civarında. Yani doğru veri bu.
  • İyileşme oluyor pek tabi ama kalıcı olarak hasar meydana geliyor solunum yollarında ve bu sebepten verem olsun bronşit ve zatüreye yakalanma ihtimaliniz ilerde artıyor.Gribal mevsimlik enfeksiyonları daha ağır geçiriyorsunuz.

    Yoksa umursanmazdı.
  • Türkiye için ölüm oranı yapılmıyor bende yapmamıştım 3 hafta geçmeden yapmak mantıklı olmayacağı için dünkü bilgilere göre %30.5 çıktı ( tabii bu zamanla bir miktar düşecektir)

    Mers-coronavirus salgınında da benzer oran varmış


    Covid 19 İyileşme Oranı


    Covid 19 İyileşme Oranı




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.