Şimdi Ara

Ücretsiz Microsoft Hyper-V Server ile NAS kurulumu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
3
Favori
2.357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NAS sistemleri her ne kadar ağ üzerinden dosya paylaşımı konusunda oldukça kullanışlı olsalar da oldukça pahalı sistemler. Yine de eldeki eski donanımları kullanarak ve ücretsiz NAS işletim sistemleri kurarak çok daha uyguna bu tür bir sistem kurulabilir. Ücretsiz NAS işletim sistemleri olarak FreeNAS, Nas4Free gibi Linux bazlı sistemler oldukça popüler ama eğer evinizdeki Windows yüklü masaüstü bilgisayarınızla uyumlu çalışacak basit bir dosya yedekleme / paylaşım sistemi kurmak istiyorsanız Windows bazlı bir alternatifimiz de mevcut: Microsoft Hyper-V Server.

    Hyper-V Server aslen Microsoft Server ailesinin en kırpılmış versiyonu ama bunun çok güzel iki avantajı var, oldukça düşük donanım gereksinimlerine sahip olması ve tamamen ücretsiz olması. Donanım gereksinimi demişken önerilen en düşük sistem kabaca şu şekilde:

    64bit 1.4Ghz CPU, 512mb Ram, 8gb HDD veya USB bellek
    Tabi ek olarak Gigabit Ethernet bence şart, eski donanımlarını kullanmak isteyenlerin en azından bir PCI veya PCI-E Gigabit etnernet adaptör kartı almasını öneririm.

    Tabi bu kadar düşük donanım seviyesinin bir bedeli de var, Hyper-V Server saat ayarları, kayıt defteri vb 5-6 ufak uygulama dışında hiçbir grafik kullanıcı arabirimine sahip değil, her şey komut satırından yürütülüyor. Öte yandan bunun da bir çözümü var ve ev masaüstü bilgisayarımıza kuracağımız Windows Admin Center ile uzaktan her türlü ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz.

    Kurulum için ihtiyaç duyulan ISO ve dosyaları şu sitelerden indirebilirsiniz:

    https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-hyper-v-server-2019
    https://www.microsoft.com/tr-tr/cloud-platform/windows-admin-center
    https://rufus.ie/

    Normal şartlarda ISO’yu boş bir DVD’ye yazıp onunla mevcut HDD’lerden birine direkt kurulum da yapabilirsiniz ama benim gibi her diski bağımsız kullanmak isteyen ve bir Sata portunu bile işletim sistemine ayırmak istemeyenler Rufus’u kullanarak ISO’yu direkt kurulmuş ve çalışabilir Hyper-V Server olarak USB belleğe aktarabilirler. Bunun için Rufus ayarlarında ISO’yu seçtikten sonra Yansıma Seçeneği “Windows to Go” olarak seçilmeli. EFI BIOS desteklemeyen eski bir anakart için Disk Bölüm Düzeni de “MBR” olarak seçilmeli. Başlat’ı tıkladığınızda Rufus bir dosyanın eksik olabileceği şeklinde bir uyarı verebilir ama bunu gözardı edebilirsiniz çünkü bu hata daha eski bir ISO dosyası için.

    Ücretsiz Microsoft Hyper-V Server ile NAS kurulumu


    BIOS’ta Boot seçeneğinde, hazırladığımız USB belleği ilk boot edilecek kaynak olarak ayarladıktan sonra sunucumuzu açtığımızda Hyper-V Server birkaç kez donanım algılaması ve kurulum işlemi gerçekleştirecek, bu esnada birkaç kez yeniden başlayabilir. Kurulum bitmeden önce bir Admin şifresi vb bilgiler istenecektir, bunları uygun şekilde girmeniz gerekiyor. Sonrasında ekrana aşağıdaki komut satırı geliyor:

    Ücretsiz Microsoft Hyper-V Server ile NAS kurulumu


    Sunucumuzun ana ayarlarını bu ekran üzerinden yapıyoruz. Asıl masaüstü PC’mize bağlanabilmek için 2 seçeneğimiz bulunmakta; domain veya workgroup üzerinden. Workgroup kullanmak hem daha kolay hem de masaüstü PC’yi domain bazlı güvenlik ayarlarına boğmamak için şart. Sonrasında sunucumuzu tanımlayan bir bilgisayar adı belirtmeliyiz (2. seçenek) ki bu işlem sunucunun yeniden başlatılmasını gerektiriyor. Dosya paylaşımını kullanabilmek için öncelikle bu menüden 14’ü girerek asıl siyah komut satırına dönmeli burada şu komutu girerek dosya ve yazıcı paylaşımını etkin hale getirmeliyiz:

    netsh advfirewall firewall set rule group="File and Printer Sharing" new enable=Yes

    Artık klasör paylaşımı ve kullanıcılara erişim izinleri için “net share” komutunu kullanabilirsiniz ama bu tür işlemleri daha sonra masaüstü PC’den Windows Admin Center ile yapmanızı öneririm, çok daha kolay. Siyah komut satırından mavi sunucu ayar satırına gelmek için komut satırına sconfig yazıp enter’a basmanız yeterli.

    Sunucuyu her başlattığımızda bizden şifre girmemiz istenmesin diye kayıt defterinde birkaç ayar eklememiz gerekiyor (UYARI: Kayıt defterini daha önce kullanmadıysanız bilen birinden yardım almanızı öneririm çünkü yanlış yapacağınız bir işlem sunucuyu çalışmaz hale getirebilir) Öncelikle komut satırından Regedit yazarak gireceğimiz kayıt defteri yöneticisinde şu başlığa gitmeliyiz:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon altında eğer yoksa üç adet yeni String Value eklememiz gerekiyor:

    DefaultUserName (Eğer yeni bir kullanıcı belirtmediysek administrator girmemiz yeterli)
    DefaultPassword (Kurulum esnasında belirttiğimiz Admin şifresini giriyoruz)
    AutoAdminLogon (1 olarak giriyoruz)

    Ayarları kaydedip sunucumuzu kapatıp açtığımızda bizden artık şifre istemeyecek, artık klavye ile monitör kablosunu sistemden sökebiliriz. Bundan sonra sunucumuza uzaktan bağlanacak ve tüm ayarlarımızı uzaktan yapacağız.

    Sunucumuzu uzaktan yönetmek için masaüstü PC’mize Windows Admin Center kurmamız gerekiyor. Kurulum esnasında bizden port belirtmemiz istenecek ama kutuda zaten girilmiş olan uygun bir port olacak, bu sayfadaki ayarları değiştirmeden devam ediyoruz. Kurulum bitip de WAC’i ilk çalıştırdığımızda internet tarayıcımız açılacak, ilk açılışta bizden bir sertifika seçmemiz istenecek. Sunulan sertifika listesinden “Windows Admin Center Client” olanı seçmelisiniz yoksa tarayıcı istenen bağlantıyı kuramaz. WAC sayfası açıldığında kullanılabilir PC ve sunucular listesi karşımıza çıkıyor, bu sayfada +EKLE kısmına tıklayarak açılan pencerede Windows Server’ı seçiyoruz. Bizden sunucunun adını girmemiz istenecek, buraya sunucuyu ilk açtığımızda mavi DOS ekranında belirttiğimiz sunucu adını girmeliyiz, sonrasında da admin ve şifresini girmemiz yeterli. Artık sunucumuzu masaüstü PC’den istediğimiz şekilde kontrol edebiliriz. İlk olarak sol kısımdan Depolama ayarlarına giderek NAS sürücümüzde ağa açmak istediğimiz klasörleri belirlemekle başlayabiliriz. Cihazlar kısmına gözatmayı da unutmayın, sürücüsü yüklenmemiş veya sonradan yüklemek isteyeceğiniz tüm donanımlar burada gösterilmektedir. Sunucumuzu kapatma işlemini de Genel Bakış sekmesi altından yapabilirsiniz.

    Ücretsiz Microsoft Hyper-V Server ile NAS kurulumu

    WAC kurulumu ile ilgili detaylı anlatım ve ekran görüntüleri için şu bağlantıya gözatabilirsiniz (İngilizce):
    https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/manage/windows-admin-center/use/get-started

    Benim kurduğum sistem; bugüne kadar yıllardır devamlı içini değiştirerek kullanmakta olduğum 5-6 harici HDD'nin yarattığı karmaşayı engellemek ve daha basit bir şekilde bunları derli toplu kullanma ihtiyacından kaynaklanmaktaydı. Dolayısıyla ağ üzerinden bu 5-6 HDD'ye yeterli hızda erişmek işimi görüyor. Tabii ki aranızda NAS demişken RAID, vb çok daha detaylı sistemler kurmak isteyenler de olabilir. Normal şartlarda Hyper-V Server'a bu tür detaylı kurulumlar da yapabilirsiniz ama bu biraz da kullanacağınız anakart modeline, daha doğrusu uygun sürücüleri bulup bulamayacağınıza bağlı.







  • Kardeş YouTube'videosunu yüklersen nasıl olur?
  • Youtube videosu hazırlamam şu an için çok zor. Yine de Hyper-V Server kurulumu ile ilgili Türkçe bir video buldum, şu sayfadan izleyebilirsiniz:
    https://channel9.msdn.com/Blogs/MVP-Azure/Free-Hyper-V-Server-2016-Kurulumu
  • Microsoft Hyper-V Server'a istediğimiz programları kurabiliyor muyuz acaba?
  • aeronics kullanıcısına yanıt
    İşletim sisteminin sadece çekirdeği yüklendiği için oldukça kısıtılı bir program desteği bulunmakta. Örneğin üzerinde yüklü bir dosya yöneticisi gelmiyor Windows Explorer gibi ama sonradan Winrar kurulabiliyor ve basit kes/kopyala/yapıştır gibi işlemlerin yapılmasına olanak sağlıyor. Kısaca Windows Server Core üzerine kurabileceğiniz tüm programları destekler ama tipik bir Windows masaüstü gibi kesinlikle değil.
  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Dosya yöneticisi için Total Commander kurarım o dert değil aslında. Benim kurmayı planladıklarım phpMyAdmin, sql server, Kodi ve Liquesce gibi bir disk pooling yazılımı. Temel olarak NAS hizmeti verecek aslında :) Şimdilik lubuntu üstünde bunu yapıyorum ancak amaç daha hafif bir server yazılımı kullanmak.
  • Çekici gözüküyor, inceleyeceğim teşekkürler.
  • Güzel anlatım hocam elinize kolunuza sağlık. Ufak bir düzeltme gerekiyor onuda izninizle ben yapayım hocam. FreeNAS, BSD (FreeBSD) tabanlıdır Linux tabanlı değil. Lisans olarak da GPL değil BSD lisansını kullanıyor.

    FreeNAS, derli toplu olduğu için kurup kullanmak mantıklı. BSD ailesinden bir dağıtım, Linux ailesinden bir dağıtım veya benim gibi Solaris ailesinden bir dağıtım kullanıyorsanız FreeNAS kurmanıza gerek yok. Hangi amaçla kullanım yapacaksanız gereken araçları kullandığınız dağıtımda da kurup, konfigürasyonu tamamlayıp kullanabilirsiniz. Hafif bir web arayüzü içinde Ajenti kurup kullanılabilir.
  • Wakanda W kullanıcısına yanıt
    Düzeltme için teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Father Torque

    Düzeltme için teşekkürler
    Hocam Rica ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.