Şimdi Ara

Kaza Sonrası Tamir ve Sigorta Işlemleri adına yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar can alıcı bir konuda yardıma ihtiyacım var.

    Bir kaza oldu ve aracım hasar gördü. Karşı taraf %100 kusurlu bulundu. Aracım orjinaldi. Bu noktada aracımın onarımı yapılacak. Ancak şöyle bir durum var. Aracım 5 yaşından eski ve kanuna göre aracıma muadil parça takılabilir ama TSE onaylı olması lazım.

    * Şimdi bu parçanın TSE onayı veya belgesi bana ulaştırılmaz ise ne yapabilirim?

    * Sigorta şirketi onarım masrafı 5000 lirayı aştığı durumlarda , bu hasarı daha uygun bir yere yaptırmak adına piyasadan talep alıyormuş ya da adı her neyse.

    Örnek olarak benim tamircim 7000 lira dedi. Yasal olarak benim istediğim yerde onarım talep etme hakkım var ve bu hakkı kullanmak istesem , sigorta şirketi bu 7bin liranın altına onarım yapılan yere yaptıramadığı için , uygun fiyatlı olan üzerinden dosyayı kapatıyormuş. Yani her halükarda kendi bulduğu uygun fiyatlı yerin miktarını kabul ediyor. Aramızdaki tamirci anlaşmazlığından ötürü de o fiyattan dosyayı kapatıyormuş. Bu konuda hukuki hakkım nedir?

    * Bu onarımların bir yasal süresi var mı , var ise nedir?

    Ve bu konuda yaşadığınız başka tamirci ve sigortacı tecrübeleriniz varsa paylaşabilir misiniz?

    Gerçekten şuan bu konuda ne yapabilirim diye araştırıyorum. Fikirleriniz ve yönlendirmeleriniz çok önemli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Parçanın Tse onayınını gösterecek olan parçayı takan ustadır, diye düşünüyorum.

    Sigortada eksper geldi baktı değişecek parçalar tespit edildi muadil parça fiyat araştırması yapıldı ve fiyat olarak en uygun diyelim 5000tl fatura çıktı. Sen başka yerde 6500tl ye yaptırmak istesen bile sigorta o bedelden fazlasını ödemiyor. Yapılırkende istersen orjinal parçasını kullandırabilirsin ama üstünü gene sen ödersin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Storm Raider kullanıcısına yanıt
    Siz genel bir ifade kullanmışsınız ama benim kesin bilgiye ihtiyacım var. Parçayı sigorta şirketi gönderiyor diye biliyorum , bu durumda usta nasıl TSE belgesi gösterebilir ?
  • https://basvuruportal.tse.org.tr/Genel/EsdegerParcaSorgulama.aspx#open


    Türk Standardları Enstitüsü sitesinde bulunan eş değer parça sorgulama sayfası sigorta şirketi aracınızda kullanılan parçanın tse onayının olduğunu kanıtlaması gerekir. Üstüne düşerseniz aracınızı orijinal parçayla tamir ettirebilirsiniz. TSE onayı alacak kadar kalite malzeme zaten fiyatı orijinale yakın oluyor genelde de o marka aslında aracınızın orijinal parçasını üreten markadır.
  • antizero kullanıcısına yanıt
    Sigorta şirketide bilgileri verir tabi ben parçalar geldiğinde ustaya belgeleride gelir heralde diye düşünüyorum. Basit bir ürün alsak bile bir yerinde sertifikalarıda ek olarak geliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bnym97 kullanıcısına yanıt
    Bu konuyla ilgili bir tecrübeniz oldu mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antizero kullanıcısına yanıt
    Ben kaza yaptığımda aracım kaskodan yapıldığı için bu konuda bir tecrübe yaşamadım aracı teslim ederken sordum orijinal parçayla mı tamirat olacak diye evet cevabını alınca farklı bir konuyla ilgili sigorta-eksper-yetkili servis üçgeninde farklı tecrübem oldu.

    Yapacağınız her görüşmeyi mail üzerinden yapın.
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/20150514-5.htm

    İlgili metin burada incelendiğinde 3 yaş altı belirtirken 3 yaş üstü için kesin bir bilgi verilmemiş. Sigortacılar bu kesinlik olmadığı için kafalarına göre at koşturuyor sanırım.(Farklı bir genelge bulamadım bununla ilgili)

    Muadil parça genelgesi hazine müşteşarlığınca yayınlanmış. Öncelikle cimer üzerinden bilgi edinme hakkınızı kullanarak ayrıntılı bilgi isteyin. Sonra telefon ile arayarak olayı anlatarak bilgi alabilirsiniz. Yeterli bilgi sonrası sigorta şirketinize gerekli kanun/genelge maddelerinin linkleri ve açıklamalarıyla birlikte başvuru maili atarak aracınıza takılan her muadil parçanın markasını ve tse belgesi olup olmadığını isteyin. Tse belgesi olmayan parçaların gösterdiğiniz kanun hükmünce aracınıza takılamayacağını aksi taktirde gerekli yerlere başvurarak hakkınızı arayacağınızı belirtin.



    Kaba taslak izlemeniz gereken kısım bu şekilde.Ben böyle yaparak kaskonun kaza sonrası cebimden çıkan faturalı ödemelerimi reddettiği için bu yolları izleyerek kuruşu kuruşuna geri aldım.

    Tabi bir de işin şu tarafında bilgim yok. Araç parçalarında TSE standartlarında neye bakılıyor. Mesela benim aracım accent era geldi yan sanayi tampon tse belgesi almak için.

    Ellerinde orijinal tamponda mevcut.

    Tırnak yerleri bire bir konumları aynı araca tam oturur OK.
    En*Boy*Yükseklik aynı OK.
    Tamponu oluşturan çizgiler aynı OK.


    Tampon darbe sırasında esneme limiti düşük buna bakılmıyorsa her yan sanayi tampona onay verirler. Önemli olan o tampon esneye biliyor mu. Orijinal tamponu bir yere yavaşça vurun esner en fazla boyası dökülür aynı vurmada yan sanayi tampon kırılır.Asıl fark buradadır.Orijinali orijinal yapansa budur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.