Şimdi Ara

AMD Ryzen 5 3600 sıcaklık ve kullanımda dalgalanma.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
1
Favori
5.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Ryzen 5 3600 a geçiş yaptım intelden sonra şu anlık memnunum bir sıkıntı yok ama söyle bir sıkıntı farkettim. Masaüstünde idle çalışırken işlemci fanı surekli sesi artırıp azaltıyordu ben de afterburner dan kontrol ettim. Sistem boştayken sıcaklık değerlerim 3-4 saniyede bir sürekli artıp azalıyor 5-10 derece arası. Resimde görüldüğü üzere.
    AMD Ryzen 5 3600 sıcaklık ve kullanımda dalgalanma.

    Sonra saat hızlarının da sürekli dalgalandığını gördüm. Bu normal midir? İntel işlemcide bunu yapmıyor genelde. yabancı forumlarda okuduğum kadarı ile amd işlemcilerinde normal olarak görülen birşeymiş ama yine de bana mantıksız geldi.
    AMD Ryzen 5 3600 sıcaklık ve kullanımda dalgalanma.

    Oyun oynarken bu sıkıntı olmuyor. Yani işlemci boost yaptıgı zaman oyun içinde sıcaklık degeri 60-70 arası sabit kalıyor bu şekilde dalgalanma olmuyor. Sadece işlmenci yük altında değil iken bu sorun oluşuyor. Aynı durumla karşılaşan veya bilen biri varsa bilgilendirirse sevinirim.
    Sıcaklık ve kullanım 2-3 saniyede bir artık azaldığı için fan da sürekli hızını artırıp azaltıyor ve sesi de rahatsız ediyor. Normal bir durum değil diye düşünüyorum. BIOS, chipset ve windows suruculerinin hepsi güncel.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arthur_Morgan -- 1 Mart 2020; 13:53:53 >







  • Arkadaşlar;

    3600'lerden 4100'le zıplıyor
    Sistem hep neden 4100 ile çalışsın boştayken

    gibi şeyler konuşuluyor. Bu hızlar çekirdeğin maksimum hızını ifade eder. Maneul OC yapıp işlemcinizi 4.1 ghz yapsanız dahi, boştayken HWInfo gibi programlara baktığınzda çekirdeklerin 50-100 mhz'e kadar düştüğünü göreceksiniz.

    Zen+ mimarisinde güç yönetiminin getirdiği bir özellik olarak, işlerin çekirdeklere dağıtılırken, en güçlü çekirdekler arasında git gel yaptığını, diğer 3-4 çekirdeğin ise boşta durduğunu söyleyebiliriz. Dolayısı ile 6 çekirdekten 3 tanesinin çok az güç tükettiği durumlarda (sistem boştayken) sistemin sıcaklığı 30-35 derecelere kadar düşer. Herhangi bir uygulama başlatmanız ya da mouse'u harekete geçirmeniz ile birlikte, boşta duran bu çekirdekler canlanır ve dolayısı ile sıcaklık anlık olarak 40-45 derecelere kadar yükselir. Normaldir ve bunu kafaya takmamak gerekir.
    Sisteminiz boşta 40-45 derece olsun ama küçük işlemlerden etkilenmesin mi isterdiniz yoksa boştayken 30 derecelerde olsun, çekirdekler uyanınca 5-10 derece artsın mı isterdiniz?

    Fan olayına gelirsek de, 30-50 derece arasında çapraz bir fan grafiği bu anlık sıcaklık yükselmelerinde fanların bir yavaşlayıp bir hızlanmasına sebep olur. Benim tavsiyem. 0-50 derece arası yatay ve kulağınıza hiç gelmeyecek devirde bir ayar yapıp, 50'den sonrasında ise doğrusal olarak artan bir grafik çizmeniz. Bir çok anakart artık kendi grafiğinizi kendinizin çizmesine izin veriyor. Bu sayede boştayken gerçekleşen küçük sıcaklık değişimleri yüzünden fan hızınız değişmez. Bu sıcaklıklarda zaten işlemci soğutucusunun çok da büyük bir etkisi yok. İş 50-60'lardan sonra uzun süren işlerde cpu'nın ürettiği ısıyı olabildiğince cpu'dan uzaklaştırmak. Küçük fanlar bu konuda yetersiz kalıyorlar.

    Maneul OC ile uğraşmak istemeyen arkadaşlar PBO'yu enable edip kullansınlar. Sistem gerektiği zaman 4.1'e ,4.2'ye çıksın ellemeyin. Bu frekans değişimleri sizi ilgilendirmesin. AMD işini biliyor merak etmeyin :) Fan eğrinizi ayarlayın, oyununuzu oynayın.
  • up
  • Çipset sürücüsü anakart sitesinden mi yoksa AMD sitesinden mi temin edildi?
  • Hızın anlık değişmesi ve Isının dalgalanması normal. Isının aralıklarını bulup, fan ayarlarını ona göre yap. Eğer sıvı soğutma kullanıyorsan, sıvının sıcaklığına göre fanları ayarlayabilirsin. Amd chipset driverını yükle, coretemp, hwinfo türevi bir yazılım ile ısı aralıklarını bul, fan eğrisini ona göre ayarla, sessiz hale gelir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi awsalli -- 1 Mart 2020; 19:2:45 >
  • Bios ayarlarından Core Performance Boost kapatın düzelir. Elle o.c yapmak için forumda konusu var. Ben 41 çarpan ofset moduyla +0,0250v değerlerle sabit 4.1 ghz kullanıyorum stabil.
  • Hızı sabitleyin ve voltajı elle verin dalgalanma sorunu çözülür

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ARroWCoLT

    Çipset sürücüsü anakart sitesinden mi yoksa AMD sitesinden mi temin edildi?
    anakart sitesinde indirdim hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • awsalli kullanıcısına yanıt
    hocam surekli 2-3 saniyede bir clock speed i 3600-4100 arasi yapip duruyor. islemci 2 saniyede 10 derece artip azalmaz yani imkani yok. yazilimsal bir sikinti var. fan egrisi ile alakali olacagini sanmiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam onu yapinca duzeldi ama bu sefer sabit 3600 mhz sabit kaliyor boost ozelligini oto yapmiyor. kendim oc kurcalamak istemiyorum. bana yazilimsal hata gibi geldi. elle oc yaparsak surekli 4.1 ghz de kullanmis oluyorsunuz. bostayken de sabit hiz kaliyor. oto boost ozelliginin bir anlami kalmiyor ozaman



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arthur_Morgan -- 1 Mart 2020; 19:44:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bblokee B kullanıcısına yanıt
    hocam ozaman da surekli 4.1 ghz de kullaniyorsunuz. sistem yukte olmasa bile 4.1 ghz kullanmak sacma geliyor bans.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neden patlıcakmı 4.1 de çalışssa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arthur_Morgan

    hocam onu yapinca duzeldi ama bu sefer sabit 3600 mhz sabit kaliyor boost ozelligini oto yapmiyor. kendim oc kurcalamak istemiyorum. bana yazilimsal hata gibi geldi. elle oc yaparsak surekli 4.1 ghz de kullanmis oluyorsunuz. bostayken de sabit hiz kaliyor. oto boost ozelliginin bir anlami kalmiyor ozaman
    ohooo hem ayranım dökülmesin hem tatsız olaylar yaşanmasın.

    kaliteli bir cpu fanı alıp,anlık frekans yükselmelerinde soğutmayı iyi sağlamaktan başka çaren yok.

    stok fanla paint açsan yine duyarsın o sesi.
  • RASYONALIST kullanıcısına yanıt
    hocam ses sabit gelse yine sikinti yok. fan sesi de clock speed 3600-4100 arasi surekli inip ciktigi icin her saniye basi, cpu derecesi de 10 derece oynuyor saniye basi tabi ozaman da fan surekli saniye basi rpm arttirip azaltiyor. bunu neden yapiyor onu anlamadim. sistem.bostayken neden her saniye basi boost yapiyor islemci

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • i Am Not Dead kullanıcısına yanıt
    patlamaz tabiki de neden gereksiz islemciyi surekli yuksek hizlarda kullanip elektrik harcayayim ki hocam. kullanirim kullanmasini da sistem neden bostayken surekli 4.1 ghz oto cikarip 3.6 ghz inidiriyor. yani surekli saniye basi boost yapip cekiyor durduk yere. yabanci sitelerde de cok fazla baslik var bununla alakali. ryzen cpu temp spikes yazarsaniz tonla baslik var. boost ozelligini sistem yuke girince acmasi gerekmiyor mu. amd zaten oto oc koymus adamlar ama duzgun calismiyor sistem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sistemin yükte olmasıyla sabit hızın bir alakası yok sabit hız stabil performans ve stabil voltaj demektir. Bu işlemciyi yormaz bi zararı yoktur. Fan ayarınıda sıcaklık durumuna göre biostan ayarlayabilirsiniz belirlediğiniz ısıdan sonra yüksek fan devrine getirirseniz rahatsız etmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bblokee -- 1 Mart 2020; 20:2:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu sorunu bütün r5 3600 ler yaşıyor mu yoksa size mi özel ona bakmak lazım.

    hem ayranım dökülmesin hem tatsız olaylar yaşanmasın gibi şeyler hoş değil. sonuçta bu bir sorun. adam işlemci aldıktan sonra böyle şeylerle uğraşmak istemeyebilir.
  • 3700X kullanıyorum. AMD sitesinden 2020 Ocak tarihli en son sürüm driverı indirip kurdum. Bende en ufak bir zıplama kalmadı. Anakart sitelerinde genelde eski sürüm sürücüler oluyor.
  • neyseneya kullanıcısına yanıt
    hocam yabancı forumlarda da birçok kişi de gördüm bu sorunu. Herkesin önerdiği şey ise voltajı elle verip sabit frekansta kullanmak. Ama dediğim gibi kimse bunun neden oldugunu bilmiyor ve açıklama yapan biri de yok. Büyük ihtimal bu sorun stock hali ile hiç bir ayar yapmadan kullananlarda oluyor. masaustunde işlem yapmazken neden boost yapıyor 2 saniyede bir ona anlam veremedim. Bu da sıcaklık değerlerini saniye bası 10 derece kadar oynamasını saglıyor ki böyle birşey mumkun degil. Bu yuzden de fanlar saniye bası rpm arttırıp azaltıyor.
  • bblokee B kullanıcısına yanıt
    fabrika ayarlar stabil değil mi hocam yani? en son onu deneyecegim ozaman yapacak bişey yok.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.