Canlı Yayın
Apple yeni iPad’leri tanıtıyor - Türkçe Simultane Çeviri ile Canlı Yayın
Şimdi Ara

Çin'in Ay'ın uzak yüzüne indirdiği gözlem aracından tarihi rekor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Çin'in bu yılın başlarında Ay'ın uzak yüzüne indirdiği Yutu 2 isimli gözlem aracı tarihi bir rekora imza attı. Çin Küresel Televizyon Ağı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı habere göre; Yutu 2, Ay yüzeyinde en uzun süre işlevsel kalan gözlem aracı olarak tarihe geçti.



    Sovyetler Birliği'nin 1970 yılında Ay'a indirdiği Lunakhod-1 isimli uzay aracı bu rekorun bir önceki sahibiydi. Dünya harici bir yüzeye indirilen ilk uzaktan kontrollü gözlem aracı olarak da bilinen Lunokhod-1, yaklaşık 10,5 ay yüzeyde görev yaptıktan sonra işlevselliğini yitirmişti. Yutu 2 ise 11 ayın ardından şu anda hala sorunsuz bir şekilde araştırmalarına devam ediyor.



    Çinli araştırmacıların ifadelerine göre Yutu 2 geride bıraktığımız süreçte Ay yüzeyinde toplam 345 metrelik bir mesafe kat etmiş. Bu alanda Lunokhod-1'in çok daha etkileyici rakamlara sahip olduğunu görüyoruz. Lunokhod-1, Ay'da 10,5 kilometrelik yol almış ve Dünya'ya binlerce fotoğraf göndermişti. Sovyetler Birliği, özellikle de dönemin şartlarına göre gerçekten inanılmaz bir mühendislik başarısına imza atmış diyebiliriz.



    Lunokhod-1:





    Çinli araştırmacılar, Chang'e 4 (Yutu'yu indiren hareketsiz iniş aracı) ve Yutu 2'nin şu ana kadar Ay'da 12 gündüz geçirdiğini söylüyor. Ay'ın kendi etrafındaki bir tam dönüşü yaklaşık 27 gün sürdüğü için burada gece-gündüz süreleri Dünya'ya göre epey uzun. 14 gün gece ve 14 gün gündüz yaşanıyor.



    Gücünü güneş panellerinden sağlayan Chang'e 4 ve Yutu 2 için 14 günlük soğuk geceler biraz zorlu geçiyor. Uzay araçları bu nedenle geceleri genellikle uyku modunda minimum seviyede enerji harcayarak atlatıyor. 



    Yutu 2 en azından belli bir süre daha Ay'ın uzak yüzündeki keşif çalışmalarına devam edecek. Gözlem aracının göndereceği yeni fotoğrafları da merakla bekliyoruz.



    *Bu arada Chang'e, Çin mitolojisinde Ay tanrıçası; Yutu ise Chang'e'nin evcil tavşanıdır. Tanrıça Chang'e ile beraber Ay'da yaşadığına inanılan Yutu aynı zamanda Yeşim Tavşan (Jade Rabbit) anlamına gelir.



     








  • Umarım bizimde birgün böyle misyonlarımız olur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • vs-fb kullanıcısına yanıt
    vizyonumuz?

  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Uzay çalışmaları ve bilime önem vermek olmalı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Birde celal gibi şebekler sovyetleri beğenmez.

  • Adamlar uğraşıyorlar böyle işlerle. Biz de bir gün yaparız inşallah



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Galaxy. -- 18 Aralık 2019; 21:24:39 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

    Birde celal gibi şebekler sovyetleri beğenmez.
    Bütün sovyetler birliği dönemini sadece aya gönderilen insansız uzay araçlarıyla değerlendirmemiştir muhtemelen. Kimisi uzay yarışına askeri teknolojisine bakarak över , kimisi baskıcı rejimi ve katliamları düşünerek söver. Nerden neye baktığın önemli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 21 Aralık 2019; 21:28:23 >
  • binlerce teleskop gözlemlediği için bu kolpa olay ayın karanlık yüzüne indir diyerek veriliyor inebilselerdi göstere göstere inerlerdi abd çin hepsi dahil insinlerde bizde görelim aydınlık yüzüne yalan dolan bu olaylar

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.