Şimdi Ara

Matematik ve Olası Gelişmiş Uygarlıklar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
1.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Matematiğin ortaya çıkışını(icadı/keşfi) çok ekstrem bir olay olarak kabul edersek evrendeki olası gelişmiş uygarlıkların sayısı oldukça az olmaz mı? Matematiksiz bir teknolojik gelişim mümkün olabilir mi? Ya da zekanın evrimleştiği her canlı türü matematiği elde edebilir mi?



  • Matematiksel sezgileriniz büyük ihtimalle evrimsel kökenli. Bir tür çok zeki olacak şekilde evrildiyse matematiği keşfedememesi düşük bir ihtimal bence. Matematik bir icatsa matematiksel sezgilerimiz nasıl açıklanır bilemiyorum.
  • Matematiğin doğuşuyla ilgili iki temel yaklaşım vardır. Bunlardan birincisi, matematiği insanın kendisinin icat ettiği, ikincisi ise, matematiğin evrende var olduğu insanınonu zaman içinde farkettiğidir. İkinci görüşü destekleyen doğal kanıtlar oldukç fazladır. Doğada herşey kararlı davranmaktadır. Bir filize dizili yaprakların filize yapışma noktaları arasında eşit açılar vardır. Fasulye filizi; çubuğa tırmanırken tam bir helis çizmektedir. Bir helis bir noktadan belli yüksekliğe dolanarak çıkmak için en kısa yoldur. Arı peteği düzgün altıgendir. Düzgün altıgen düzlemi homojen örtebilen çokgensel bölgeler arasında bir köşeden en az sayıda ayrıt çıkarmak suretiyle yapılanıdır. Böylece en az malzeme ile düzlemi parsellemek mümkün olmaktadır.Gök cisimleri konik yollar üzerinde koşarlar. Ayçiçeğinin tohumları, biri sağa diğeri sola dönen ve birbirini kesen iki grup logaritmik sarmal şekline dizilmişlerdir.Işık düzleme deyince, dik doğrultuyla eşit açı yaparak yansır. Doğada ve evrendeki kararlılığın matematikle iç içeliği apaçıktır. Bundan ötürüdür ki, matematik yapmakla evreni ve evren içindeki olayları açıklayacak bilgi üretilir.

    yukarıda alıntılanan bilgi de gösteriyor ki herşey gibi matematik de BİRİ tarafından yaratılmış ve insan aklının hazır hale gelmesiyle keşfedilmiştir




  • Yaratılış kitabını okuduktan sonra evrime inanıyor musun?
  • Zaman Yaklaştı Z kullanıcısına yanıt
    Evet, ayrıca natüralizmle evrim teorisinin bağdaşmadığını da düşünüyorum.
  • Sence yaratılış hikayesel mi?

    Görüşünü detaylı açıklar mısın,mezhebin vs?
  • Zaman Yaklaştı Z kullanıcısına yanıt
    Konuyu saptırmak istemiyorum ama kısaca cevap vereyim. Yaratılış hikayesi metafor değil bana göre. Ortodoksum.
  • Matematik bana göre bi uyumlamanın neticesidir. Bi şey olduğundan çok fazla olabilir ve siz kısıtlı bi anınızda bu şeyin bütünü hakkında, fizik beden olarak bulunduğunuz kısım kadar yorumda bulunabilirsiniz. Bu nedenle genel kanının aksine matematik mevcudatta bulunan bi iey olmadığı gibi ihtiyaç çerçevesinde oluşturulan bi şey olamaz.

    Bana göre matematik kısıtlanmışlığımıza bi bakıştır ve kainatta hakim olan fizik ve ona bağlı olan geometridir. Cebir bu iki kavramı fizik bedenle uyumlar.

    Dünya kainatta en çok ölümün olduğu yerdir. 1 metreden düşseniz ölebilirsiniz. Yanlış mantar sizi zehirler. Suda boğulursunuz vs. Bu durumlar asırlarca sürer. Yani dünyanın fiziği insan fiziğine esasen uyumlama ile katılmış iken bu uyumlamada nahif aciz insan bedeninin kısıtlı halinin yaşanabilir açılımı matematik tarafından sağlanmışa benzer.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.