Şimdi Ara

Distro Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
3.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Linux işletim sistemi değildir. İşletim sistemi çekirdeğidir (Kernel). Bu çekirdeğe paket yöneticisi, dosya sistemi, masaüstü arayüzü, çeşitli uygulamalar browser, ofis paketi, çizim programı,... vs eklenerek hazır gelir ki kullanıcı zorluk çekmesin. Windows'daki gibi kullanıma hazır olsun. Tabiri caizse linux ham haliyle çıplak gibidir. Buna elbise giydirip kullanıcının karşısına çıkarırlar. İşte, Fedora, Arch, Debian, Ubuntu, Mint,... vs böyle oluşturulmuştur. Bunlara distro denir. Çok basit şekilde düşünürsek böyle bir şey.

    Anlamış mıyım? Hayır ben anlamadım! Bir distroyu diğerinden ayırt eden şey nedir? Anlamadım.

    Paketleme yönetimi midir? Yani ben tamamen sıfırdan (çekirdekten) linux kurulumu yapsam RPM paketleme sistemini kullanırsam diğer bileşenleri kullanmasam bile bu paketleme sistemini kullandığım için adı konmamış Fedora mı kullanmış olurum? Aynı şekilde Pacman kullanırsan Arch, deb kullanırsan Debian kullanıyorsun mu demektir?

    Hard disk dosya sistemi desek, bu da olmaz. Btrfs, ext3, ext4, JFS, ReiserFS, XFS,... vs herhangi bir distro herhangi birini kullanır.

    Masaüstü ortamı desek, bu olamaz. Çünkü aynı masaüstü ortamlarını diğerleri de kullanıyor. Belki biraz ayarlarını değiştirseler de masaüstü ortamı distrolar arasında ayırt edici özellik olamaz. Hatta Ubuntu, yeni bir arayüz olarak Unity'yi geliştirmişti ama yine de Debian tabanlı olarak sınıflandırılıyordu. Yani Ubuntu ne kadar estetik operasyon geçirirse geçirsin yine de Debian olarak sınıflandırılıyor. Mint üstüne tarçın (Cinnamon) da serpsen Ubuntu tabanlı olarak sınıflandırılıyor.

    Depolar (repository) desek bu da olamaz. Debian'ın ayrı Ubuntu'nun ayrı depoları var. Yine de Ubuntu, Debian tabanlı.

    Bununla da bitmiyor. Gentoo bilmem ne seviyesinde kurulum yaparsan koddan derlenerek kurulum yapılıyor. Kurulum bir kaç günde bitiyor. Madem koddan derlenerek kuruluyor bu kurulum sıfırdan kurulum mudur? O halde neden Gentoo bir dağıtım olarak adlandırılıyor? Bir de Gentoo tabanlı dağıtımlar var? Siz ne ayaksınız birader? Siz hangi kaynaktan derleniyorsunuz?

    Dur hele daha bitmedi. Kaynak koddan derleme sevenlere daha da kaynaktan derlemeli kurulumu şöööle matrix ekranı gibi aksın Linux From Scratch distrosu nedir? Gentoo zaten kaynak koddan derlenen şey değil miydi? Sizin kaynak bayat olduğu için siz Gentoo'sunuz biz taze alıyoruz.

    Kaynak koda kadar indik. Distronun ne olduğunu anlamadım. Ama distroların kullanıcıya etkisi şöyle bir şeymiş.

    Distro Nedir?







  • bunu unutmuşlar

    TCL :)~



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 18 Kasım 2019; 7:24:4 >
  • Güzel bir yazı.
  • Arkadaşlar distro nedir? Bir distroyu diğerinden ayırt eden şey nedir? Ne olunca farklı distro oluyor? Ben bilmediğim için bu yazıyı yazdım. Yukarıda sorular sordum. Biraz açıklayıcı bir şeyler yazsanız da bizim gibi acemiler öğrense...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    Arkadaşlar distro nedir? Bir distroyu diğerinden ayırt eden şey nedir? Ne olunca farklı distro oluyor? Ben bilmediğim için bu yazıyı yazdım. Yukarıda sorular sordum. Biraz açıklayıcı bir şeyler yazsanız da bizim gibi acemiler öğrense...
    İnan ben de bilmiyorum dostum, inan ben de bilmiyorum...

    Ben her linux sistem birbirinin aynısıdır diyorum. Farklı olan nedir gerçekten bilemiyorum. Sen şimdi yukarıda yazınca ben de bilmediğimi şimdi anladım.

    Yazan çıkarsa ucundan tadına bakarım ben de. Üzgünüm.
  • Linux bölümünde yazılarını görüyordum. Bilgili birine benziyorsun. Bildiğin kadar bizimle paylaş. Konu ile ilgili öğrenmek istediğin şeyler varsa onları sor. Konu zenginleşsin.

    Linux sistemler birbirinin aynıdır ama aynı olan işletim sistemi çekirdeğidir (kernel). Distroyu oluşturanlar kendilerine göre bir şeyler ekliyorlar. Bazıları benzer şeyler kullanıyor.

    @SEO19'u Linux bölümünde çok yazısını görüyordum. Buraya yaptığı yorum; "TCL'yi unutmuşlar" oldu. Hocam yazsana bir şeyler, biz de öğrenelim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    Linux bölümünde yazılarını görüyordum. Bilgili birine benziyorsun. Bildiğin kadar bizimle paylaş. Konu ile ilgili öğrenmek istediğin şeyler varsa onları sor. Konu zenginleşsin.

    Linux sistemler birbirinin aynıdır ama aynı olan işletim sistemi çekirdeğidir (kernel). Distroyu oluşturanlar kendilerine göre bir şeyler ekliyorlar. Bazıları benzer şeyler kullanıyor.

    @SEO19'u Linux bölümünde çok yazısını görüyordum. Buraya yaptığı yorum; "TCL'yi unutmuşlar" oldu. Hocam yazsana bir şeyler, biz de öğrenelim.
    Şimdi şöyle. Ben buraya birşeyler biliyor gibi öne çıkıp konuşursam olmaz. Zaten benim bildiğim herşeyi açıklamışsın hocam.

    Ubuntuyu ele alalım. Kendi paket sistemini yapmış adamlar. Bu paket sistemiyle çalışacak ubuntu software center'i yazmışlar. Tamam. Hatta, ilk defa olarak kendilerinin gelştirdiği unity masaüstü ortamını da bunlar yazdı.

    Şimdi tüm verileri değerlendirdiğimizde, ortada en göze batan şey olarak paket yönetim sistemi ve repository kalıyor geriye. Buradan yola çıktığım zaman, bir distroyu distro yapan şey, bir öncekine dayanan ama kendilerinden ufak birşeyler oluyor. Linux mint, kendi repository'sini kullanıyor. Ama aslında onlar da ubuntudan almışlardı. Ubuntu da debian'dan aldı.

    Demek ki bir debianı alıpi bir çatal oluşturuyorsun. Mintçiler de biraz ad değiştirip, kendi masaüstü ortamlarını yapıp, aha da bu ubuntu tabanlı bir distrodur diyor. Başka da bir fark göremiyorum ben.

    Bunun dışında bence hemen herşey aynı. Şu an Lubuntu kullanıyorum. Bunu kullanırken de lanet olasıca bir videoyu yapana kadar kötüm çıkıyor, diğer dağıtımlarda da... Yani değişen birşey yok pek.

    Lan? Distro dediğin şey olmasa da olurdu?... Haydaaaa... İşe bak sen.




  • Kendi masaüstü ortamını da yapsa kendi repository'sini de kullansa bağımsız distro olamıyor. Mint'in Ubuntu tabanlı olanı da var Debian tabanlı olanı da var. Acaba içinde ne olduğu için Ubuntu tabanlı oluyor diğer dağıtımında ne olduğu için Debian tabanlı oluyor? Ne olsaydı tamamen bağımsız bir distro olurdu?

    Video editlemek Linux'ta bu kadar zor mudur?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    Kendi masaüstü ortamını da yapsa kendi repository'sini de kullansa bağımsız distro olamıyor. Mint'in Ubuntu tabanlı olanı da var Debian tabanlı olanı da var. Acaba içinde ne olduğu için Ubuntu tabanlı oluyor diğer dağıtımında ne olduğu için Debian tabanlı oluyor? Ne olsaydı tamamen bağımsız bir distro olurdu?

    Video editlemek Linux'ta bu kadar zor mudur?
    quote:

    Kendi masaüstü ortamını da yapsa kendi repository'sini de kullansa bağımsız distro olamıyor. Mint'in Ubuntu tabanlı olanı da var Debian tabanlı olanı da var. Acaba içinde ne olduğu için Ubuntu tabanlı oluyor diğer dağıtımında ne olduğu için Debian tabanlı oluyor? Ne olsaydı tamamen bağımsız bir distro olurdu?


    Ubuntu tabalı olan, ubuntu yazılım merkezindeki programların aynısını alıp kendi sörvırlarına yüklüyor adına da diyor ki Mint software center hepsi bu. Ve debian tabanlı olan da direkt olan debian depolarından alıyor yazılımları. Yalnız, her yazılımı alırken, bildiğim kadarıyla, kendi sistemlerinde çalışırken sıkıntı çıkarmasın diye test ediliyor. Niye sıkıntı çıkabilir? Kendi masaüstü ortamları cinnamon olsun. Ama yazılım cinnamonda çalışcak şekilde yazılmamış hata verebilir...

    quote:

    Video editlemek Linux'ta bu kadar zor mudur?


    Aboooov hem de nasıl... Ben biraz pimpirikli bir kullanıcıyım. Bir video üzerinde detaylarla çok uğraşıyorum linuxda tam bir işkence... Ama windows tarafında Videopad diye bir program var, tak tak tak diye yapıp çıktı alıyorum. Adobe kullanmama bile gerek bırakmıyor. Onlar yapıyorda linuxcular niye yapamıyor anlamıyorum. Programın kurulum .exe'si 10MB ya var ya yok, kurunca harikalar yaratabiliyorsun. Ama linuxda en detaylı yazılım kdenlive. sistemde kapladığı yer müthiş. Bir de sorunluk ki sorma. Herşeyi geçtim, videoyu çıkar diyorum, windowsun kıytırık programla 10 dakikada render edip oraya koyduğu videoyu yarım saatte zor çıkarıyor işlemci yüzde yüz bağarıyor imdat diye...

    Yani öyle.




  • Ubuntu'nun sunucularındaki uygulamaları kendi sunucusuna yükleyip kullanınca distro olmaya yetiyor mu? Ubuntu software center'ı da Mint software center yaptın mı tamamdır.

    Yani ben Ubuntu'ya Cinnamon masaüstü yüklesem Mint gibi olur. Tek farkı Cinnamon'nun ayarlarını da Mint gibi ayarlamak lazım. Onu da ayarladın mı tamamdır.

    Demek ki; bir distroyu temel alarak yeni bir şey oluşturmak isteyenler kullanıcının işini kolaylaştıracak, ayarları yapılmış, yardımcı bir takım uygulamalar yüklenmiş şekilde hazırladığı zaman yeni bir distro oluşturmuş olur. Denilebilir mi?

    Bu mantıkla bakacak olursak; Ubuntu'nun veya Mint'in Debian'dan farkı yoktur. Debian kurarsanız gerekli kurulumları ve ayarları yaparsanız Ubuntu gibi veya Mint gibi bir ortam elde edersiniz. Ubuntu veya Mint kurarsanız bu ayarlar hazır gelir. Uğraşmamış oluruz.

    Gentoo koddan derlenerek kuruluyor. Gentoo'nun portage isimli paket yöneticisi var.
    Linux From Scratch da koddan derlenerek kuruluyor. Ama paket yöneticisi de yok galiba.




  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Gibi.

    Ama şöyle bir ayrıntıdan bahsetmeyi unuttum.

    Arch, biraz ağır yani profesyonellik gerektiren bir dağıtım. Bu dağıtım siyah ekran olarak açılıyor, yavaş yavaş, paketleri kura kura, bağımlılıkları ekleye ekleye sen kuruyorsun. Buraya kadar iyi.

    Yalnız arch'ın bir farkı var. Bunların depolarında bir programın her sürümü var. Mesela Gimp programının yeni sürümü çıktı. Ama daha stable değil, deneme. Bunların deposuna anında düşer. Sabil sürümde de aynı şekilde. Diğerlerinin mesela debianın, ubuntunun, mintin deposuna eklenene kadar aylar geçebiliyor. Ama bunlar, yani arçırlar anında erişiyorlar. Beğenmedin mi? İstediğin eski sürüme dönebiliyorsun. İstediğin sistem çekirdeğine yuvarlanabiliyorsun. Bir arkadaş ısrar etti TW ile bağlandım bilgisayarına. VLC player kursana şuna dedi. Yazılım merkezi kurmuş, hadi seç birini kur diyor. Eskiden yeniye en az 10 tane VLC player vardı listede. İstediğini kur. Diğer yazılımlarda da böyleymiş.

    Şu an kullandığım dağıtımda bunu yapmak muazzam zor. Bir yazılımı yanlışlıkla güncelledim geçen sene. Eski sürüme bir türlü geçemedim. İnadetti. Yok çünkü, kaldırmış depodan.

    İşte bunun gibi şeyler var. Dağıtımdan dağıtıma fark sıfır değil elbette. İşte bunun gibi şeyler var. Böyle arada derede kalmış ayrıntılar.

    Ben buraya kadar biliyorum. Yanıldığım noktalar vardır, bilmediğim noktalar vardır onu bilmem.

    Ama ben bu distro, dağıtım ya da çatal herneyse bu kadar zengin olmasını pek istemiyorum. Hepsi birleşseler de adam gibi daha az sayıda birkaç distro oluştursalar daha verimli olur.




  • Çeşitli distroların olması iyi ama bu kadarına gerek yoktu. Çoğu bir birine benziyor. Dediğin gibi birleşseler çok daha iyi olurdu. Daha çok gelişirdi.
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    şu sırala bir kentsel dönüşüm sürecinin içine düştük

    karadenizli ne kadar çok müteahhit varmış onu öğrendik !

    mevzuat değişmiş ! daha önce bodrum katta yaşayan bir ailenin zemin kattaki işyeri yüzünden

    3-5 kuruşa hisselerinin satılıpta evsiz kalmaması için baya bir hukuki araştırma içine girdim.

    özetle linux kaçmıyor. linux konusunda bilgi birikimlerim çapında yardımcı olmaya çalışacağım

    zaten şu forumda linux dağıtımı oluşturma konusunda ciddi bir dokümantasyon oluşturma çabasındayım.

    şimdi bu anlattığım 2 farklı konunun ne gibi ortak özelliği var derseniz

    aslında her şey bütünü tamamlar.

    linux yani bir işletim sistemi bir mimari ve mühendisliktir.

    aynı bir bina yapmaya benzer. bodrum kattaki sorun tüm binayı etkiler.

    bir kanun maddesi malikler arasındaki ilişkiyi şekillendirir.

    içinde bulunduğumuz sistem
    elektronik olsun veya olmasın tüm sosyal ve ticari iletişim ve ilişkilerimizi şekillendirir.

    şu sıralar projeler ve maliyet hesaplarıyla karşılaşıyorum

    istanbulda kentsel dönüşüm metrekare fiyatı 1500 den başlıyor gibi.

    daire veya bina ne kadar büyük olursa sorunlarda o kadar büyüyor.

    bu aynı bir işletim sisteminin yapısı gibi.

    bir işletim sistemi ne kadar basit ve sade ise o kadar verimli çalışır

    işletim sistemi ne kadar büyük olursa o kadar çok sorun ortaya çıkar.

    W10 artık neredeyse L kerneli üzerinde çalışma sürecine gitmek üzere

    çünkü W10 yapısal olarak çok büyük bir bina haline geldiği için kaynak tüketimi çok fazla olmaya başladı.

    sadeleştirile bilinir veya kişiselleştirebilir bir işletim sistemi amacına en iyi hizmet eden şeydir.

    eğer bunları yapamıyorsanız zaten ortada bildiğini okuyan bir sistem ve bir yapı vardır.

    şu herkesin adını bildiği 2 gb lık iso şeklinde ortalıkta dolaşan sözde linux dağıtımlarının W10 dan farkı yoktur.

    çünkü bunların içinde ortak akılda belli standartların oluşmandan ziyade

    kendi standartlarını GNU minu felsefesi adı altında bu felsefeyi bile kullanıp kendi tekel standartlarının tohumlarını atmaya çalışan sözde açık yazılım özgür yazılım adı altında tanınmaya çalışan yazılım şirketleşme süreçleri olarak görüyorum. gerçek GNU felsefesinden sadece çok az şeyin kendini gerçekten kamu yararını amaçlayan yazılım uygulama sayısı gerçekten bir elin parmak sayısı kadar.

    zaten RDD ram disk drive üzerinde çalışan TCL için
    masa üstü kullanıla bilinir program sayısının 10 u bile geçmeyeceğini
    defalarca defa söyledim. ama işte herkes bildiğini okumakta özgür :)

    linux bir çok sistem için yani bir bina inşa edecekseniz

    bu binanın temelidir. linux bir villa veya bir gökdelen veya tek katlı gece kondu değildir.

    linux zemin etütü yapılmış bir toprağa atılan sağlam bir temeldir.

    bunu bu şekilde anlayamayan biri binanın içten ne kadar sağlam olduğunu değil

    anca dış cepe kaplamasına bakarak bu ne biçim bir bina diye söylenir durur.

    linux un içini açsanızda belli bir teknik alt yapınız yoksa hiç bir şey anlayamazsanız bile

    en azından GNU felsefesinin doğru anlarsanız zaten gerçek GNU felsefesini benimsemiş olan parçalarla

    ortaya çıkartacağınız yapıyla gerçekten sağlam bir yapı yaparsınız

    bu beton dan da olabilir taştan da olabilir topraktan da olabilir.

    önemli olan mimarinin ve mühendisliğin uyumudur.

    yine diyeceksiniz ki iyi güzel konuştun hala daha ortada hiç bir görsel yok

    google görsellerden TCL yi biraz araştırırsanız zaman içinde anlatmaya çalışıpta anlatamadıklarımı anlarsınız :)




  • Ahh abi yorma güzelim parmaklarını şu sıralar kentsel dönüşüm var dikkatini dağıtmana dönüşüme odaklan sen linux kaçmıyor ya kentsel dönüşüm bitince yazarsın bir distro bütün dünya hayran kalır eminim şu güne kadar değerli yorumlarınla binlerce yeni tcl kullanıcısı yaratmış adamsın hakkını yiyemeyiz.
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    cila süper olmuş ama bu bizi bozar aga !

    şaka maka 15 tane malikle uğraş bobam uğraş

    her pazar günü 6 saatlik toplantı

    aynı 1-0 konbinasyonlarlar 16-bit işlemcinin ürettiği kadar olası veriyi ortaya çıkartıyor zaten

    bu 15 malik ; birinin evet dediğine diğeri hayır diyor. insan ilişkileri aslında bit bazında

    sadece evet hayır şekilde yorumlana bilinecek mesajlar var ortada !

    hayatı anlamayan bilgisayarı hiç anlayamaz

    çünkü bilgisayar bir matematik makinesidir.
  • işte bu ya matematik makinesi! ne kadar edebi. resmen 100 yıl sonramızdan gidiyosun bu ne edebiyat beeee.
  • Ne güzel bir konu bu böyle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    edebiyat ufkumuz açan bir dildir !

    edebiyat = edebi hayat :)

    en güzel edebiyat genelde hep kutsal metinlerden alıntı olan betimlemelerdir.

    yaradanın arada bir birde yazarlık yaptığını ( kitap indirme olaylarını ) unutmamak lazım :) :D
  • faydalı konu teşekkürler bir de windows yerine böyle ubuntuya arch a felan geçmenin ne gibi faydaları oluyor evet her yerde yazıyor fakat pek tatmin edici değil bir de sizler + larını yazabilirseniz çok iyi olur , ve tcl ve tcl linuxu yi google da aratınca pek bişey bulamadım alakasız şeyler çıkıyor
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.