Şimdi Ara

Web Tabanlı Makine Öğrenmesi | Teachable Machine by Google

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Google’ın ilk versiyonunu 2017 yılında kullanıma sunduğu web tabanlı makine öğrenmesi, kod bilgisine ihtiyaç duymadan temel seviyede alıştırmalar yapabileceğiniz ve kendi projenize entegre edebileceğiniz bir araçtır.

    Henüz inceleme fırsatı bulamasam da gelen eleştirilere hızlıca göz attığımda değinilen ilk nokta Google’ın bunu bizlere hizmetten ziyade kendi amaçları için kullanacağı yönünde ki çok da mantıksız sayılmaz; zira “ben robot değilim”den beri adım adım zaten bu amaca hizmet ediyoruz.

    Makine öğrenmesi, veri analizi gibi konuları gerçekleştirebilmek adına Python öğrenmeye çalışan biri olarak “kodlama bilmeden kodlama” trendi beni düşündürmüyor değil açıkçası. Benzer işler sürükle bırak ile Blockly, Scratch gibi ortamlarda da uygulamaya alınınca kafada ister istemez soru işareti oluşuyor. Tabi bu konuda yetkin kişilerin yorum yapması daha doğru, zira benimki işi bilmeyen ve dışardan bakan bir göz sadece.

    https://teachablemachine.withgoogle.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daddario_tel -- 8 Kasım 2019; 2:27:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Bu forumda defalarca yazdım aslında. Yapay zeka, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, derin öğrenme vs. için fazla sayıda çözüm üreten framework var. Bunlar kullanılarak yapılan şeyler ancak "yapay zekacılık oynamak" tır. Zaten büyük bilişim firmalarının da istediği şey tam olarak bu. Detaya inmeden, sormadan, sorgulamadan müşteri kazanmak. Kendine alternatifler ürettirmemek. Block tabanlı dilcikler ve hatta python da benzer amaca hizmet etmekte. Etliye sütlüye karışmadan herkesin yapabileceği şeyleri meraklı insanlara kolayca yaptırarak onları mutlu etmek. "Yapılmışı var", "kolayı var" mantığını aşılıyarak durumu idare etmeyi sağlamaktalar. Bu konularda kafa yormaya ne gerek var değil mi !
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Peki ne yapmalıyız hocam bu durumda yanlış anlamayın bilmediğimden soruyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Haklı olduğunuz noktalar var ama günümüzde kod yazmak bir yazılımcının en az zaman harcadığı faaliyet.
    Firmalar yazılımcının sorunları en pratik ve kolay nasıl çözdüğüne odaklanıyor. Kendiniz bir ML frameworku yazsanız da yeterince geliştiremeyeceğiniz için kimse kullanmaz.
    Ayrıca diğer alternatifler sizden fersah fersah önde olduğu için bütün zamanınızı kendi kütüphanenize harcarsınız. Sonuçta iş çıkmadığı içinde çalıştığınız firma ile sorunlar baş gösterir.

    Tavsiyem open source kütüphaneler ve frameworkleri tercih etmeniz. Böylece hem her şeyi sıfırdan yazma zahmetine girmezsiniz. Hemde eksik özellikleri kütüphaneye ekleyerek projeye destek vermiş olursunuz. Ayrıca open source projenin kaynak dosyalarını inceleyerek mantığını da öğrenebilirsiniz.

    Bunun haricinden boş zamanlarınız da kendi deneysel ML frameworkünüzü (örnek olarak verdim başka kütüphaneler de olabilir) yazarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

    Aşağıdaki video mesela çok güzel anlatıyor.





  • Yazdıklarım ve kastettiğim şeyler yine anlaşılmamış. Burada kimse işini değiştirsin, şirketini sıkıntıya soksun demiyoruz. Demek istediğim şey bizden fersah fersah önce olduğunu zannettiğimiz alternatifleri yakalamak veya geçmek. Bunu herkes yapsın da demiyoruz ki zaten imkansız. Ancak temel amaç işin arka planına eğilmek olmalı.

    Özetle belli frameworkleri kullanmak, bunlarla yapay zekacılık oynamak, Python da hazır kütüphanelerle çalışıp dünyayı sadece kendisinin keşfettiğini sanmak gibi yanlışlara düşmemek gerekli. Yine bunlarla çalışan çalışsın tabi. Ama benim gözümde bu türden işlerin herhangi bir ağırlığı yoktur. Canlı örneklerini görmek isterseniz buyurun: https://medium.com/deep-learning-turkiye




  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Ben sizi çok iyi anladım ama herkesin bu işleri derinlemesine bilmesine gerek yok. Benim anlatmak istediğim sonuçta yazılımcılar beklenen şey soruna çözüm bulması.
    Kalan kısım yazılımcının kendini geliştirip geliştirmemesi ile alakalı.

    Sizin bahsettiğiniz hiç bir şey bilmeden hazır işler ile ben bu işi yaladım yuttum diyenler zaten kendi bilgisizliğini gizlemek, hava atmak için yapılan şeyler gülüp geçin.
  • GrAy kullanıcısına yanıt
    YZ salt iş gereksinimlerine göre öğrenilecek bir konu değil. YZ frameworkleri öğrenmek PHP framework'u öğrenmek gibi değil. Bu işin temelini bilmeyen kişi framework'un içini dışını bilse dahi biraz farklı biraz zor bir projede çakılır bence. Ayrıca YZ 'nin temellerini bilmeyi "kendi kendine bir YZ framework geliştirmek" şeklinde abartı örnek ile anlatarak YZ temellerini bilmeyi kullanışsız, iş hayatında sonuçsuz birşey gibi degerlendirmişsin gibi. Bence böyle degerlendirme yapan Peter Norvig'in 1990'larda yazdığı 2 YZ belgesinden tek sayfa dahi okumamıştır, tahminen ve bence o büyük eksiklik.Sadece YZ framework bilen, PN'in belgelerinden bihaberdar kişi büyük ihtimalle bir yerlerde çakılır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi size başımdan geçen bir örneği paylaşayım belki anlatmak istediğim daha kolay anlaşılır.

    Bir arkadaşım doktorların bir hastalığın ilerleyip ilerlemediğini fotoğraflara bakarak, renk genişlik gibi bir formulden yaralanarak teşhis koyduğunu farketti.
    Şimdi bunu geliştirmek için yapmak istediği hastalığın ilerleyip, ilerlemediği image classification yaparak belirlemek.

    Adamın bir sorunu var ve çözüm bulmak istiyor ne yapsın?
  • GrAy kullanıcısına yanıt
    Tedavi ve önlem adı altında insanlara kimyasal ilaçlar, aşılar, ameliyatlar vererek insanların sağlığını oyuncağa ceviren doktorlar, oyuncaklarına bir de YZ çözümü ekleyerek oyuncaklarını daha gelişmiş göstermek istiyorlar yani?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sizin yorumunuz ve gerçekten böylede olsa bile bu yine yazılımcının sorumluğu veya sorunu değil. Sonuçta beklenti image classification ve bunu en hızlı ve pratik yapan çözüm hazır toollar ise bunu kullanmakta bence bir sorun yok. Sorun kişilerin bu hazır toolların ötesine geçme veya kendilerini geliştirmek için çaba göstermemeleri.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.