Şimdi Ara

Marvel filmleri neden sinema değil? Martin Scorsese uzunca açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
1.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Marvel filmleri neden sinema değil? Martin Scorsese uzunca açıkladı



    Sinema tarihinin en önemli yönetmenleri arasında yer alan Martin Scorsese'nin geçtiğimiz ay Marvel filmlerine yönelik yaptığı eleştiri bildiğiniz gibi epeydir film dünyasının gündemini meşgul ediyor. Scorsese'nin sözleri özellikle de Marvel hayranlarından ve Marvel filmlerinde görev yapan aktörler/yönetmenlerden epey bir tepki çekmişti. Scorsese şimdi çok konuşulan o ifadeleriyle ilgili The New York Times'da uzun bir makale yayınladı ve Marvel filmlerini neden sinema olarak değerlendirmediğini detaylı bir şekilde açıkladı.



    Scorsese, Marvel filmlerini aşağılamak amacında olmadığını belirterek,"Marvel gibi seri filmlerinin (franchise films) birçoğu yetenekli ve sanatsal becerilere sahip insanlar tarafından yapılıyor. Bu filmlerin benim ilgimi çekmiyor olması tamamıyla benim kişisel zevklerim ve mizacımla alakalı bir durum. Şunu biliyorum: Daha genç olsaydım, daha sonraki bir tarihte doğmuş olsaydım, muhtemelen bu tarz filmler beni de heyecanlandırırdı ve hatta belki de bir tane de ben yapmak isterdim." şeklinde konuştu.



    Scorsese daha sonra, kendi zamanındaki film yapımcılarının sinemanın tıpkı edebiyat, müzik veya dans gibi bir 'sanat formu' olarak değerlendirilmesi için mücadele ettiğini söyledi ve Paul Thomas Anderson, Claire Denis ve Spike Lee gibi yönetmenlerin filmlerini örnek göstererek,"Bu film yapımcılarının herhangi bir filmini izlediğimde tamamıyla yeni bir şey göreceğimden eminim. Filmlerin beni beklemediğim bir yere götüreceğini ve ismini bile koyamayacağımız yepyeni bir deneyim yaşatacağını biliyorum. Marvel yapımlarıysa işte bu belirttiğim yönetmenlerin filmlerinde övgüyle anlattığımız hiçbir şeyi içermiyor." dedi.



    "Aynı filmin tekrar tekrar çekilmiş versiyonları"



    Scorsese Marvel filmlerinin risk almaktan kaçtığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:



    "Benim bildiğimi haliyle sinemayı tanımlayan temel unsurların birçoğu aslında Marvel filmlerinde de var. Bu filmlerde olmayan şey ise şu: Keşif, gizem veya gerçek bir duygusal tehdit. Hiçbir şey risk altında değil. Tamamıyla belli bir talebi karşılamak amacıyla yapılmış ve yalnızca sınırlı sayıdaki temaların varyasyonları olan filmlerden bahsediyoruz.



    İsim olarak bir devam filmi gibi görünebilirler ancak aslında hepsi aynı filmin tekrar tekrar çekilmiş versiyonları. Bu filmlerin her bir sahnesi resmen tasdik edilir, çünkü belli bir formülün dışına çıkmanıza izin yoktur. Modern film serilerinin doğası işte bu: Piyasa analizi yapılır, seyirci testi gerçekleştirilir, muayenesi tamamlanır ve tüketim için hazır hale gelene kadar tekrar tekrar modifiye edilir."



    Sinema sektörünün son 20 yılda müthiş bir değişim yaşadığından da bahseden Scorsese,"En kaygı verici değişim gece karanlığı altında gizli bir şekilde gerçekleşti: Sinemadaki risk unsurunun kademeli ama istikrarlı bir şekilde yok edilmesi. Günümüz filmlerinin birçoğu anında tüketim için hazırlanmış kusursuz ürünler gibi. Bu filmlerin birçoğunun yetenekli kişiler tarafından yapıldığı doğru. Ancak sinemanın en temel noktalarından birisini kaçırıyorlar: Bireysel bir sanatçının birleştirici vizyonu. Zira bireysel bir sanatçı elbette tüm bu denklemin en riskli faktörüdür."



    "Sinema salonları seri filmlerle dolmuş durumda"



    Scorsese son olarak Marvel benzeri film serileriyle ilgili en büyük probleminden şöyle bahsetti:



    "Şimdi soruyor olabilirsiniz, benim problemim ne? süper kahraman filmlerini veya diğer film serilerini neden rahat bırakmıyorum? Sebebi çok basit. Bu ülkede veya dünyanın diğer taraflarındaki herhangi bir yerde, büyük bir ekranda bir şey izlemek isterseniz bu filmler şu anda öncelikli terciniz durumunda. Sinema tarihinde gerçekten de korkutucu bir dönem yaşıyoruz. Bağımsız sinema sayısı hiç olmadığı kadar az. Denklem tamamıyla tersine döndü ve dijital yayın servisleri içerik dağıtımı konusunda birincil sistem haline geldi. Ancak tüm bunlara rağmen; filmini büyük bir ekranda, geniş bir seyirci kitlesi karşısında izlenecek şekilde tasarlamak istemeyen tek bir film yapımcısı dahi tanımıyorum.



    Tabi bu durum beni de kapsıyor. Netflix için hazırladığımız filmi henüz yeni tamamlamış birisi olarak konuşuyorum. The Irishman filmini istediğimiz şekilde hazırlayabilmemiz için yalnızca ve yalnızca Netflix bize imkan sağladı ve bunun için onlara her zaman müteşekkir olacağım. The Irishman'in belli bir süreliğine sinemalarda gösterilecek olması çok güzel. Peki filmin daha fazla sinemada daha uzun süre vizyonda kalmasını ister miydim? Kesinlikle evet. Ancak filminizi kiminle yaparsanız yapın ortada olan bir gerçek var: Sinema salonları Marvel gibi film serileriyle dolmuş durumda."



    Marvel filmlerine yönelik eleştiriler elbette Martin Scorsese ile başlamadı. Daha önce de James Cameron gibi ünlü yönetmenlerin veya Jodie Foster gibi oyuncuların benzer açıklamalar yaptığını görmüştük. Ancak Scorsese meselenin detayına inen belki de ilk kişi oldu.



    Scorsese'in sözlerine genel anlamıyla baktığımızda aslında çok net bir mesaj görüyoruz. Risk almak isteyen film stüdyosu sayısı her geçen gün biraz daha azalıyor. Bugün birçoğumuz Hollywood'un artık orijinal bir fikir ortaya koymaktan aciz olduğunu düşünüyoruz ancak durum aslında hiç de öyle değil. Yetenekli senaristler ve yönetmenler hala oradalar. Ancak film stüdyoları orijinal fikirlere yatırım yapıp risk almaktansa 30 yıl öncesinin beğenilen bir filmini tekrar çekmeye çok daha sıcak bakıyor, veya Martin Scorsese'in birbilerinin aynısı olarak değerlendirdiği 20 farklı süper kahraman filmi sadece birkaç sene içerisinde vizyona girebiliyor.



     




    Kaynak:https://www.nytimes.com/2019/11/04/opinion/martin-scorsese-marvel.html







  • Gerçekten artık yaptım oldu bilim kurgu filmleri, süper güçler, süper efektler felan izlemek için izlemiş oluyoruz tamam güzel fena değil ama hissizleştiriyor hep aynı şeyleri görmek.

    Adam bilim diye göya 5 dk da uzay teknolojisi yapıveriyor masada veya bir anda süpergüçlere sahip oluyor ve ölen bir süper kahraman yok.Gerçekçilik ve inandırıcılık olmuyor artık.Bir de şu kahraman insan öldürmez aptallığına bitiyorum adam katliam yapıyor ediyor bizim kahramanımız "iyi" olduğu için öldürmüyor yumrukluyor, neymiş hapse atacakmış :D Adaletmiş sonra bir sonraki filmde adam hapisten felan kaçıyor onun filmini yapıp tekrar satıyorlar adam yine katliam yapıyor.Ve filmlerde iyiyi ve adaleti bu şekilde resmediyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Steelo -- 5 Kasım 2019; 21:18:7 >
  • Kaynaktaki yazının tamamı şu linkte çevrilmiş. Okumak isteyenleri buraya alalım:
    http://www.altyazi.net/haberler/scorsese-yazdi-marvel-filmleri-neden-sinema-degil/


    Bu da aynı yazının başka biri tarafından çevrilmiş hali. https://vesaire.org/martin-scorsese-marvel-filmleri-sinema/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi requizm -- 5 Kasım 2019; 21:18:56 >




  • Adam haklı beyler

  • Tüm yazıyı okudum ve diyorum ki: Adam haklı. Hem de sonuna kadar haklı.

  • Hak veriyorum.

  • İzlerken beni eğlendiriyor mu? Evet. Yemişim sanatını falan. Bu arkadaşlara tavsiyem bu kadar kasmasınlar. Çok endişeleniyorlarsa gerçek sinema eserleri çeksinler de gidip izleyelim. Uzun süredir göremedik zira.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 5 Kasım 2019; 21:47:7 >
  • Marvell sinema ve dizi filmleri bir noktadan sonra sıkmaya başladı yönetmen haklı marvell filmleri sürekli kendini tekrar ediyor özellikle end game uzun ve sıkıcıydı

  • doğru ve isabetli bir yaklaşım. Ancak ben sinemada cgi filmlerini tercih ederim. Tamam marvel sinema değil ancak açıp ah güzel görsel şölen yaşadok güldük eğle dik diyebiliyoruz. Ama asla ve asla marvel filmlerinde en ufak hüzün dram yaşamadım, tony stark bile bana çok sıradan bir olaymış gibi geldi..

  • Adam haklı, Marvel filmleri aynı olayları farklı karakterlerle sunmaktan başka bir şey yapmıyor. 20 tane mi ne film çıkarmışlar son 10 yılda, hepsinde konu aynı. Hepsi, kötü adam ortaya çıkar kahramanımız onu yener'den ibaret. Joker biraz umut verdi yaratıcılık konusunda, bakalım bunun devamı gelecek mi?
  • Hala eğlenebilmeniz güzel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Marvel filmleri marvel evrenini anlatır. Oradaki kurallar kavramlar ve olasılıklar bellidir bu evreni bilenler bunları zaten bilir. Bu filmleri takip eder ilgilerini çeker. Çizgi romanlarını okuduğumuz karakterleri sinema perdesinde görmek biz marvel hayranlarını heyecanlandırır, keyiflendirir, herhangibir farklı tür seven sinema izleyicisi bunları anlayamayabilir kendisi için önem arzetmeyebilir sanatsal film seven birine, kimse zorla marvel izletmiyor ki bu karakterler ve bu kurgu demekki büyük ilgi görüyorki gişede rekorlar kırıyor marvel filmlerinin milyar dolarlar kazanması sinema dünyasında bazı arkadaşları çok rahatsız etmiş ki önemli yönetmenlerde var bunların içinde sonuçta bu filmler büyük bir başarı yakalamış durumda sinema izleyicisi hoşlandığı sürece devam edecektir.

  • Ona bakılırsa bu sadece marvel filmleri için değil ki, seri olan filmlerin çoğu için bu geçerli. Görevimiz tehlike filmleri örneğin, tamam çok güzel ama 6 mı oldu 7 mi neyse hepsinde de genel mantık hemen hemen aynı. Bizim Ethan Hunt(tom cruise) suçlu ajan konumuna düşer, teşkilat bundan şüphelenir ama sonra öyle olmadığı ortaya çıkar. Yahu 6. Film oldu insan utanır artık yine aynı adamdan şüphelenmeye ama yok hala daha acaba bunca sene aslında syndycate acaba ethan hunt mıydı diye şüphelendiler yuh artık. Gibi gibi. Ama izletiyor mu izletiyor. Böyle Matrix gibi seri içinde tekrar değil ama konu devamlılığını sunan filmler çok nadir.

  • Martin Scorsese'nin demek istediğini anladım ve görüşüne saygı duyarım. Ama bu tercihler ben de dahil her insan için aynı olmayabiliyor. Arada farklı deneyimler yaşamak güzel olsa da bunu her defasında beklemek bana göre insanı tüketir. Her yeni filmin daha önce deneyimlemediğim bir şeyi yaşatması benim için şart değil. Sevdiğim yemeği belirli aralıklarla tekrar tekrar tüketebileceğim gibi sevdiğim bir filmin veya film türünün de varyasyonlarını tekrar tekrar izler ve bundan zevk alabilirim. Sektör de sanat için sanat anlayışı ile içerik üretmediği sürece para kazanmak istiyorsa benim talebime göre içerik üretmek zorunda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ulan Musk -- 5 Kasım 2019; 23:45:7 >
  • Ben film izlerken eylenmek istiyorum. Kimi yapımcı bunu aksiyon ile kimi korku, kimi komedi, kimi romantik vs. şekilde yapıyor. Amaç insanları eğlendirmek ise her şekil kabul edilmeli. Ama insanlarda en sonunda aynı filmin 20 farklı versiyonu izledikten sonra 21. filmde biraz sıkılırlar diye düşünüyorum.

    Dijital yayın platformları ise tamamen geleceği temsil ediyor. Sinema salonlarının kısa vadede bir geleceği olduğunu düşünmüyorum. Bunun en büyük sebebi ise sinema salonu işletmecilerinin, geleneksel sinemayı seven ve sinemayı bir sosyallaşme ortamı olarak gören kitleyi sadece sömürü kaynağı olarak görmeleri ve kendi ayaklarına sıkmaları.

  • Her dönemin modası farklı, şu an süper kahraman filmleri moda, zamanla popülerliğini kaybedecek ve ilerde başka bir şey çıkacak. Sonsuza kadar bu filmleri izleyecek değiliz heralde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ironman68

    Marvel filmleri marvel evrenini anlatır. Oradaki kurallar kavramlar ve olasılıklar bellidir bu evreni bilenler bunları zaten bilir. Bu filmleri takip eder ilgilerini çeker. Çizgi romanlarını okuduğumuz karakterleri sinema perdesinde görmek biz marvel hayranlarını heyecanlandırır, keyiflendirir, herhangibir farklı tür seven sinema izleyicisi bunları anlayamayabilir kendisi için önem arzetmeyebilir sanatsal film seven birine, kimse zorla marvel izletmiyor ki bu karakterler ve bu kurgu demekki büyük ilgi görüyorki gişede rekorlar kırıyor marvel filmlerinin milyar dolarlar kazanması sinema dünyasında bazı arkadaşları çok rahatsız etmiş ki önemli yönetmenlerde var bunların içinde sonuçta bu filmler büyük bir başarı yakalamış durumda sinema izleyicisi hoşlandığı sürece devam edecektir.
    marvel filmleri gişeleri yıktı geçti evet ama çizgi roman dünyası ile sinematik dünyada gösterilen ve yaşatılan şeyler aynı paralellikte olmadı maalesef (bunu son star wars filmlerindede gördük) dolayısı ile son 10 yılda yapılan marvel filmlerin akışı Scorsese 'nin dediği üzere tek düzeliği geçemedi.Artık öyle bir noktaya geldiki marvel sinematik dünyası bir spiderman,hulk ve thor gibi karekterler son filmlerde ezik bırakıldı bunun en büyük sebebide temel başrol oyuncularının isimlerini ön planda tutmak içindi buda bazı çizgi roman kahramanlarının sinematik evrende sırf hasılat geliri için harcanmasına sebeb oldu.

    Scorsese işte bu noktayada parmak basarak deemeç vermiş zira 10 yıldır marvel filmlerinde oynayan geniş oyuncu kadrosu yeni dönem marvel filmlerinde oynayıp kariyerlerini tek düze hale getirmek istemedikleri için ayrılıyorlar tek tek.Marvel ilk ironman filminden sonraki 5 yıl yaptığı filmler heyecan vericiydi ancak sonraki son 5 yıl tamamen abarttı ve batırdı,buna rağmen marvel fanlarının yoğun ilgisi sebebiyle işi sinema sanatından tamamiyle ticarete döktü.Scorsese'nin "sinemalarda marvel filmlerinden yer bulamıyoruz" sözüde bundan kaynaklı.Yani marvel sinematik evrenindeki hangi filmi defalarca izleriz? yada Scorsese 'nin filmlerini ?

    Kısaca sinema sanatı izleyeni hem eğlendirmek,güzel vakit geçirmek için yapılır ama film bittiğindede izleyicilerdede iç dünyasında izlediği film paralelinde düşündüren,akılda bırakan biz iz bırakma sanatıdırda.Misal buna çok güzel bir örnekde 80lerdeki terminatör ve mad max filmleridir.Onca yıl geçmesine rağmen insanları eğlendiren ama bir o kadarda düşündüren uçlarda yapılmış filmlerdir ve bir mesaj içeriği vardır ama marvel sinematik evreninde bu yoktur,sadece görsel efektlerin muhteşemliğini izler ve film bittikten sonrada hiç düşünmessin.




  • Sonuna kadar haklı.

    Sinema sadece eğlenceden ibaret değil bu bir sanattır.
    Sinemanın temeli yazılı edebiyattan önce tarih öncesi kabilelerde tiyatro ile başlamıştır.

    Bir mücadele, bir masal, bir ufuk anlatır.
    İnsan her hikayeyi kendiyle bağdaştırmak ister gerçekliğinde...

    Sanat toplumlara yön verir. Tarihe ışık tutar.

    Marvel filmler, eğlenceliktir. Aşıladığı duygularda yok değildir.
    Sayısız film izledim halen izlerim Marvel filmlerini de keyifle izliyorum.

    Ama şunu kabullenmeliyiz "sinema" çöküyor arkadaşlar.
    Senaryolar hep aynı sürekli "reboot" "remake" "sequel" "prequel"

    Birde resmen kusacak halde dizi film streaming servislerindeki yayınların bombardımanı altındayız.

    Açıp Western izlemek iyi geliyor ya da Taxi Driver.
    İyi ki böyle üstadlar var ve zamanında güzel filmler çekmişler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Intruder -- 6 Kasım 2019; 1:16:33 >
  • Arkadaşlar tutup açıklama falan getirmeye çalışmışız da adam 42 doğumlu. Burada yorum yazan insanların yaş ortalaması 30 civarında desek bu adamın 30 yaşında olduğu yıl 70'lerin başına denk geliyor. Eski zamanları görmüş birisi olarak teknoloji ile neredeyse her şeye var olan erişimimizin en genel tabir ile bizim heyecanımızı öldürdüğünü anlatmak istiyor. Kastettiği şeyi tam manası ile bilmemiz pek mümkün değil. Şu an bizim canımız sıkılsa sadece cebimizdeki telefon ya da odamızdaki PC'ye geçerek hikayenin, muhabbetin, sevişmeninve aklınıza gelebilecek bir sürü hazzın binbir türlüsüne birkaç klavye darbesi ile ulaşabiliyoruz. Onun zamanı için peki bu durum böyle mi? Kendisinin üretici olmasını bir kenara bırakalım. O an gelen ne yapalım? sorusuna yakın çevresinden birileriyle buluşmak veya sinemaya gitmek dışında yapılacak pek bir eylemleri yok ki o zaman. Haliyle sinemanın onun için çok değişik konumlara çıkmasına neden olmuş. Misal ben 80 yaşıma geldiğim zaman ışınlanma bu süreçte bulunmuş olsa, mesafe uzak ve okudukları için 12 ayda 1 ay görüşücez diye kuzenimin Hollanda'dan gelişini beklediğimi o zamandakilere nasıl anlatabilirim? Burada da ulaşımda bir değişim ve ilişkilerde his/lezzet kaybı var. Şu an canım sıkıldı hemen görüp geleyim durumunda olsak görüşmeler sıradanlaşır ve ilişkilerin bağları gevşer ve düz bir döngüye girer diye düşünüyorum. O zaman nerede kaldı özlemin tanımı ? Bu lezzeti ya da acıyı artık ne derseniz o zamandakilere nasıl anlatabiliriz ? Bence kastettiği bu gibi ama ya da ben başka manalar yüklüyorum bilemiyorum :D





  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.