Şimdi Ara

Hubble, 'çarpışma halindeki' iki galaksinin inanılmaz görüntüsünü yayınladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hubble, 'çarpışma halindeki' iki galaksinin inanılmaz görüntüsünü yayınladı



    Geçtiğimiz nisan ayında 29. yaş gününü kutlayan ünlü uzay teleskobu Hubble, çektiği muhteşem fotoğraflarla bizleri büyülemeye devam ediyor. Dev teleskop şimdi de Arp-Madore 2026-424 isimli bir galaksi sisteminin inanılmaz görüntüsünü paylaştı. Tam 704 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan bu ilginç sistemde, çarpışma halindeki iki dev galaksinin dansını görüyoruz.



    Konuyla ilgili açıklamalar yapan Avrupa Uzay Ajansı (ESA),"Galaksi çarpışmaları evrenimizde sıkça görülen bir fenomen olsa da yukarıdaki fotoğraftaki gibi iki eşit boyutlu galaksinin kafa kafaya çarpışması çok nadir gerçekleşiyor. Arp-Madore galaksilerinin bu şiddetli karşılaşması, aynı zamanda sistemin etrafındaki göz alıcı halka yapısının oluşmasına neden olan etken. Bu halka yapısı sadece 100 milyon yıl gibi kısa bir süre sonra yok olacak." ifadelerini kullandı.



    NASA ise Arp-Madore sistemini 'korkutucu bir yüze' benzetti. Fotoğraftaki iki galaksi yüzün gözlerini oluşturmuş.






    Akıl almaz bir büyüklüğe sahip olan evrenimizde ESA'nın da belirttiği gibi çarpışan galaksilere sıkça rastlanabiliyor. Devasa kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine doğru çekilen galaksiler, etkileşimin başlamasıyla birlikte kaotik bir hale geçiş yapıyorlar. Yukarıdaki fotoğrafta bu kaotik durumun henüz ilk evrelerini görüyoruz.



    Çarpışma halindeki galaksilerde en büyük değişim elbette galaksilerin yıldızlarında gözlemleniyor. Belki de milyarlarca yıldır aynı yörüngede hareket eden yıldızlar, yeni kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle bambaşka yörüngelere sürükleniyor. Ancak her şeye rağmen iki farklı yıldızın çarpışması bu tarz galaksi etkileşimlerinde çok nadir gözlemlenen bir olay. Zira galaksilerin çok büyük bir çoğunluğu tamamıyla boşluktan ibaret.



    Arp-Madore 2026-424, biraz uzun sürecek olsa da (birkaç milyar yıl gibi) zamanla tek ve stabil bir galaksi haline ulaşacak. Bu arada Güneş Sistemi'mizi içerisinde barındıran Samanyolu Galaksisi de şu anda komşu galaksimiz Andromeda'yla çarpışmaya doğru ilerliyor. Ancak muhtemelen bu durum insanlığı tehdit etmeyecek zira çarpışmaya daha 4 milyar yıl gibi bir zaman var. O zamana kadar Güneş zaten stabilliğini kaybedecek ve Dünya da yaşanılamaz bir hale gelecek.






    Kaynak:
    https://www.spacetelescope.org/news/heic1919/







  • Gelecekteki Andromeda ve Samanyolu. Ama tabii Andromeda’nın çapı bizim galaksimizden daha büyüktü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnny Silverhand -- 5 Kasım 2019; 1:4:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu görüntülerin orjinal halleri nasıl görünüyor acaba hep merak etmişimdir.

  • Ben inanıyorum :)

  • Yani biz 704 milyon yıl önceki halini görüyoruz. Şimdiye tek galaksi olmuştur heralde.

  • Galaktus...

  • o galaksilerin içindeki yıldız sistemlerinde bizim gibi yaşayan canlılar olabileceğini düşündükçe yaşadıkları büyük facia çok ürkütücü.

  • TncyKrmn kullanıcısına yanıt
    teleskoptan bakınca siyah beyaz gözüküyormuş, sonradan renklendiriliyormuş ama hubble da aynı siyah beyaz mı bilmiyorum.

  • enrique kullanıcısına yanıt
    Bu konuda çok bilgili değilim ama büyük ihtimalle galaksilerdeki canlıların çok büyük çoğunluğu bu durumdan hiç etkilenmeyecek hocam.
    Yine de şanssız az sayıda yıldız sistemlerinin başka bir aktif yıldıza, sönük bir yıldıza, beyaz cüceye, nötron yıldızına veya kara deliğe aşırı yaklaşması sonucu korkunç şeyler yaşama ihtimalleri de yok değil. Bu dediğim cisimlerin gezegene veya yıldıza çarpmasından çok yıldız sisteminin dengesini bozma ihtimali var. Sistemin yakınından geçen büyük kütleli bir gök cismi sistemdeki gezegenleri yörüngesinden çıkarabilir, sistem içindeki bir cismi sistemin dışına savurabilir, sistemdeki gezegenlerin birbirine çarpmasına sebep olabilir. Bunlar korkunç durumlar.
    Misal bizim sistem için düşünürsek bir cisim Dünya'yı Jupiter, Saturn civarlarında bir yere fırlatırsa ya bunlara çarparız, ya bunların uydusu oluruz ya da ikisi de olmasa bile Dünya'da sıvı su kalmaz ve donarak ölürüz. Merkür-Venüs civarlarına savrulsak kızartma oluruz. Zor ama cisim Uranüs ile Neptün'ü birbirine çarptırsa çıkacak enkazdan mutlaka nasibimizi alırız. Hiçbiri olmasa Asteroit Kuşağı ve Kuiper Kuşağı içindeki meteor, kuyruklu yıldız gibi cisimleri iç güneş sisteminde dans ederken bulabiliriz.




  • DreamSs kullanıcısına yanıt
    Siyah beyaz değil, kırmızının ve mavinin tonları olarak görünmesi lazım. Çünkü bir yıldızın yaşı bu şekilde hesaplanıyor.

  • Bilmediğimden soruyorum yani biz şimdi uzaydaki çok uzak nesnelere baktığımızda o anki halini değilde geçmiş halini mi görüyoruz ? Kim bunu açıklayan acaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir yere odaklanmış birinin kafası gibi görünüyor.

  • adamlar dans diyor ne dansı bittrilyonca canlı öldü neyin kafasını yaşıyorlar anlamıyorum.. aynısı bizim galaxside olsa dışarıdan izleyen akıllı varlıklar dans yapıyormu? diyecek

  • BOLDVIPER kullanıcısına yanıt
    1) Işık saniyede yaklaşık 300.000 KM yol alır.
    2) Güneş ile Dünya arasında yaklaşık 150.000.000 KM mesafe vardır.
    3) Dünya'dan bakan birisi Güneş'in 8.3 dakika öncesini görür (150.000.000/300.000 = 500 saniye = 8.3 dakika).
    4) Aynı mantık daha uzaktaki nesneleri hesaplamak için de kullanılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi just4w0n -- 7 Kasım 2019; 9:14:23 >
  • Çarpışma mı birleşme mi?Büyük yeni alemlerin yaradılışı mı?
    Bize ancak hayretle seyretmek düşüyor.

  • Kıyamet elbette kopacak.

  • Uzay o kadar büyük bir yerdir ki; biz insanlar, bu büyüklük içerisindeki uzaklıkları tanımlayabilmek için "Parsek" adı verilen bir uzunluk ölçü birimi tanımlamak zorunda kalmış durumdayız...
    Dünyamız ve Güneşimiz arasındaki ortalama mesafe 1 Parsek olarak tanımlanır. Ve bu da uzaydaki en küçük uzunluk ölçü birimidir: Tıpkı Dünyamızda kullandığımız nanometre gibi; hatta belki daha da küçük...
    Uzay kabaca işte bu kadar büyük bir yer. Bu kadar büyük bir yerde ışık hızında hareket eden ışığın kendisi bile bir yerden başka bir yere giderken muazzam miktarda zaman geçer. İşte bu yüzden, bizim gökyüzünde gördüğümüz şeylerin tamamı; aslında geçmişin ta kendisidir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.