Şimdi Ara

R7 3700X Boşta Isınma Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.913
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. 2 gün önce sistemi 2700x-x370 kombinasyonundan Asus Prime x570Pro ve 3700x kombinasyonuna upgrade ettim. Yalnız işlemci sıcaklığından yana hiç memnun değilim.

    Kasamın soğutması oldukça yeterli, 3 eksoz fan, 2 tane de temiz hava basan fanım mevcut. İşlemci soğutmam NZXT x62 sıvı soğutma, lakin işlemci boştayken sıcaklık 50-55 derecelerden aşağı düşmüyor. İşin ilginç tarafı oyunlarda da 65-70 derecelerde geziyor. Oyunlarda ve benchlerde sıcaklık normal iken, boşta bu kadar yüksek olması sorununu ilk kez yaşıyorum.

    Kurulumu ilk yaptığımda işlemci boşta bile autoboost ile yüksek voltajlar ile 4,3 ghz'e kadar çıkıyordu. Biostan 1,29V ile 4,2GHZ'e sabitledim. Sıcaklıklar biraz düştü ama hala çok yüksek.

    * Windows güncel ve yeni formatlandı, sürücülerim ve bios en güncel sürüm.
    * Macun olarak Cooler Master, Master Gel Pro Maker kullanıyorum. Macunu abartmadan ince bir zar olacak şekilde uyguladım.
    * Forumdaki Zen2 sahiplerinin benzer sorun için açtıkları konuları okudum, hiçbiri çözüm olmadı.

    Sıcaklığın boşta bu kadar yüksek olması, idle'da iken cpu fan'ının anlık yüksek devirlere çıkmasına sebep oluyor ve çok gürültü çıkartıyor. Sistemde stabil olmayan bir şey olduğu kesin, boşta aldığım görüntüyü aşağıya bırakıyorum. 61 dereceye kadar pik yapmış.

    R7 3700X Boşta Isınma Problemi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Of Monsters and Men -- 28 Ekim 2019; 12:0:34 >







  • Biostan pbo ayarlarini enable yap gerisi auto olsun hiz sabitleme.son cipset surucuyu kur.guc secenegi ryzen balanced olsun.ryzen master kur oc mode precision boost overdrive olmali.strix e anakart ve d15 hava sogutmayla 33 34 derece oluyor bende bosta.kasa fanlarinin da dogru durust dondugu soylenemez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum soğutucu montajında bir aksaklık yoksa.

    Voltajı sabitlerseniz hız ve voltaj boşta düşmeyeceği için ısı yüksek olabilir.

    Anakartın son biosu kuracaksınız kurduktan sonra clear cmos yapacaksınız daha sonra ayarları yapıp kaydediceksiniz:

    https://www.asus.com/Motherboards/PRIME-X570-PRO/HelpDesk_BIOS/



    Anakartın son sürücüsünü kurup windows güç yönetimini ryzen balanced seçeceksiniz :https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/x570



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 28 Ekim 2019; 13:59:42 >




  • sıcaklık sorunundan sonra upgrade den memnunmusunuz 2700x ile 3700x arasındaki farkları yazabilirseniz sevinirim
  • hakanlevent kullanıcısına yanıt
    Actigim basliklara bakin karsilastirmasi var iki islemcinin fakat 3700x lehine fark biraz daha acildi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Wilson Fisk

    Bios ayarlarını kurcalamıştım biraz dün akşam, LLC'yi 2 yapıp voltaj dışında 1-2 ayarı daha youtube incelemelerini baz alarak değiştirmiştim. İlk mesaja yazmayı unutmuşum dün akşamdan beri 4-5 kez mavi ekran aldım.

    Şimdi bütün ayarları sıfırladım ve ram hız aşırtmayı iptal edip 3200mhz'e geri çektim. Sadece voltaj verip LLC'lere dokunmadan 4,2GHZ'e sabitledim tekrar.

    Güç modu da en başından beri Ryzen Balanced olarak ayarlı.

    @Timeguard

    Soğutucu montajını tekrar kontrol ettim. Montajda herhangi bir sorun gözükmüyor. Zaten oyunlarda sıcaklık 65'i geçmiyor, en büyük sıkıntı idle'da sıcaklığın 60lara yaklaşıp fanları coşturması. Durduk yere pc yük altında değilken her 15-20 saniyede bir fanlar max hızda dönmeye başlayıp yavaşlıyor sürekli. Çok gürültü yapıyor kasa yük altında değilken.


    @hakanlevent

    Ben 2700x'ten memnundum ancak x370 msi anakartım voltajı sabit veremediği için stabil bir overclock değeri yakalayamamıştım. En son pes edip 4050mhz'de sabitledim ancak anakart bu sefer de bios'tan girdiğim voltajı sürekli olarak veremediği için oyunlarda stutter denen illet durumu çok yapıyordu.

    Şimdiki sistemimi stabil hale getirince sorunuzu tam olarak yanıtlayabilirim. Ancak şu an stabil değilken bile 19923 olan FireStrike puanım 22900 oldu RTX2080 ile.




  • Of Monsters and Men kullanıcısına yanıt
    Voltaj verdiğiniz zaman ryzen balanced çalışmaz voltajı + çarpanı auto yapın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 28 Ekim 2019; 15:40:22 >
  • son çipset
    son bios
    ryzen balanced seçili
    biostan cool and quiet seçeneği açık

    Şeklinde yazılıyor hep
  • Boşta arka planda bir uygulama işlemciyi sürekli ve yüklüce meşgul ediyor olabilir. O uygulamayı bulmayı ve kapatmayı deneyin.
  • Işlemci 7nm olduğu için ani yüklerde sıcaklık çabuk artıyor, ısınan alan küçük olduğu için ısı çabuk yayılmıyor. Bende Arctic Freezer 33 var boşta genelde 55e kadar çıkıyor. Fan eğrilerini biostan ayarladım 0.3sn gecikme verdim ve de 60 derecenin altında çok yavaş dönsün dedim. Oyun açmadığım zamanlarda duyulmaz durumda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Alex5

    Arkada çalışan bir şey yok zaten sistemi tertemiz dün kurdum. Şimdi ayarları değiştirince toparladı biraz.

    @Timeguard

    En son yapılan değişikleri iptal edip sabit voltajda 4,2 GHZ'de tutuyorum 2 saattir sıcaklıklar gayet normal. Ancak sizin dediğiniz şekilde kullanmak daha mantıklı sanırım. O yüzden birazdan default voltaj ile boost'a bırakıcam işlemciyi.

    @Wilson Fisk

    PBO dediğiniz bu fotolardaki ayarlar mı? Dediğiniz gibi 4ünü birden ENABLE yapıp verdiğim voltajı iptal ediyorum.

    R7 3700X Boşta Isınma Problemi




    Bir de NZXT CAM uygulaması ve HWInfo uygulaması aksine Ryzen Master programı sıcaklığı daha düşük gösteriyor. Sanıyorum Ryzen Master daha doğru gösteriyor. LLC ayarlarını da kapatınca 35-40 derecelere düşmüş durumda, eski ayarlarda olduğu gibi kasadan saçma sapan anlık fan sesleri gelmiyor son 2 saattir.


    R7 3700X Boşta Isınma Problemi


    @arslanbenzer

    Hocam CPU Fan ayarını mı curve ile belirlediniz yoksa sıvı soğutma vb var ise Pompa fanlarını mı? Sanıyorum bu ayara benim de ihtiyacım var anlık olarak yükselmelerde böyle saçma fan hareketlerini önlemek çok mantıklı.




  • Tüm fanları cpu sıcaklığına göre ayarladım 3 tane 4pin kasa fanı var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Of Monsters and Men kullanıcısına yanıt
    hem resimdeki ilk ayar gerisini oynama hem de advanced amd oc altında pbo kısmı var oradan da enable yapacaksın hem de nbo ya da neyse accept diye girdiğin bir ayar var orada da pbo ayarı var enable olsun hepsi 3 tane.voltaj auto hız auto ve ryzen masterden baktığında sıcaklığa yüksek olmaması lazım voltajın 1v civarı olması lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.