Şimdi Ara

İngiltere’nin yenilenebilir kaynaklardan ürettiği enerji, fosil yakıt kaynaklı üretimi geçti

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İngiltere yenilenebilir enerji kaynaklarını yaptığı yatırımların karşılığını sonunda almaya başladı. Carbon Brief adlı sitenin yayınladığı bir rapora göre ülke, 2019’un 3. çeyreğinde fosil yakıtlara kıyasla yenilenebilir kaynaklardan daha fazla enerji üretti.



    Ayrıca Bkz.Türk araştırma ekibi, Mersin Anamur’da iki yeni canlı türü keşfetti



    Yapılan açıklmada 2009 yılının aynı döneminde fosil yakıtlardan elde edilen elektrik enerjisinin 60.4 terawatt saat (TWh) ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjisinin ise sadece 5.7 TWh olduğu belirtilmiş. Söz konusu değerler 2019 yılına gelindiğinde ise yenilenebilir kaynaklar için 29.5 (TWh) ve fosil yakıtlar için ise 29.1 TWh olarak gerçekleşmiş. Ülkenin bahsi geçen 10 yıllık sürede yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiği enerjiyi 5 kat kadar artırmasının önemine dikkat çekilmiş. Elektrik üretmek için kullanılan iki kaynak arasındaki 0.4 TWh’lik farkın ise yüzbinlerce müşterinin kullandığı elektriğe karşılık geldiği belirtiliyor.





    2019’un 3. çeyreğinde üretilen elektriğin analizi yapıldığında; bahsi geçen enerjinin %39’unun fosil yakıtlardan, %40’lık bir oranın yenilenebilir kaynaklardan ve geri kalan kısmın ise nükleer enerjiden elde edildiği görülüyor. Yenilenebilir kaynakların üretime katkısı ise %20’si rüzgâr enerjisi, %12’si biyokütle [Biyokütle için mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturmaktadır.] ve geri kalanı ise güneş enerjisi olarak gerçekleşmiş.





    Konumu itibariyle fazla güneş alan bir bölgede bulunmayan İngiltere’nin bu alanda da yatırımlar yaptığı biliniyor. Örneğin, dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk demiryolunu geçtiğimiz aylarda hizmete sokan ülke yine İngiltere olmuştu.




  • turkiye'de de yenilenebilir enerjinin orani %30'un uzerinde, gecen sene %32 idi sanirim. fakat fosil yakit tuketimi cok fazla. ingiltere'ye baktigimizda nukleerin payi %20 civari, bizim bu alandaki eksiklik fosil yakitla giderilmis.

    diger ulkelere kiyasla temiz enerjide hic geri kalmis degiliz umarim ileriki yillarda devam eden projeler sayesinde daha da artar bu oran.
  • turkiye'de de yenilenebilir enerjinin orani %30'un uzerinde, gecen sene %32 idi sanirim. fakat fosil yakit tuketimi cok fazla. ingiltere'ye baktigimizda nukleerin payi %20 civari, bizim bu alandaki eksiklik fosil yakitla giderilmis.

    diger ulkelere kiyasla temiz enerjide hic geri kalmis degiliz umarim ileriki yillarda devam eden projeler sayesinde daha da artar bu oran.

  • Adam gibi birine deprem gibi afetlerle dolu olmayan bölgelere nükleer santraller kurulabilir aslında. Çevreyi kirletmiyor da.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Söz konusu değerler 2019 yılına gelindiğinde ise yenilenebilir kaynaklar için 29.5 (TWh) ve fosil yakıtlar için ise 29.1 TWh olarak gerçekleşmiş.


    Türkiye'nin dahi 2018 yılında tükettiği toplam elektrik gücü 303,9 TWh iken İngiltere'nin sadece 58,6 TWh elektrik tükettiğini düşünmek hata olur.


    quote:

    from July through September, renewables generated 29.5 terawatt hours (TWh) while fossil fuels generated 29.1 TWh.


    Merak edip haberin asıl kaynağını araştırdığımda ise bahsedilen bu değerlerin sadece Temmuz-Eylül ayları arasındaki değerler olduğunu yazmışlar. 2009 yılı için belirtilen 60,4 terawatt saat değeri de yıllık toplam değil sadece üçüncü çeyrek değeri.

    İlginç olansa normalde yıllar geçtikçe elektrik tüketiminin artması gerekirken aynı dönem 2009 yılında 66,1 TWh elektrik tüketmiş olmaları. Bu da 10 yılda %12 daha az enerji tüketimi demek. Bence haberde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta enerji verimliliğindeki ilerlemeleri olmuş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.