Şimdi Ara

PlayStation 5 2020'nin Sonlarında Çıkacak, Kontrolcünün İlk Detayları Paylaşıldı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  
    Sony Interactive Entertainment’tan gelen resmi habere göre, yeni jenerasyon PlayStation’ın ismi PlayStation 5 olacak ve 2020’nin son döneminde çıkış yapacak.
     
    Yeni yayınlanan Wired makalesi, Sony'nin yeni kontrolcüsü üzerine yoğunlaşmış.
     
    - PlayStation 5, ışın izleme teknolojisini (Ray-tracing) destekliyor. Sistemi oluşturan kişi olan Mark Cerny, “GPU donanımında ışın izleme sisteminin hızlandırılmış hali mevcut ve bunun da insanların aradığı şey olduğunu düşünüyorum” dedi.
     
    - Fiziksel oyunlar için 100 gigabyte optik disk kullanılacak. Bu optik diskler 4K Blu-ray oynatıcı görevi gören bir sürücüye yerleştirilecek.
     
    - Oyun kurulumu zorunlu. Ancak PlayStation 4’teki oyun kurulumundan biraz farklı olacak. Kurulum ve kaldırma daha yapılandırılabilir bir hal alacak. Cerny, “Oyunları büyük bir veri blogu gibi ele almak yerine, verilere daha ayrıntılı bir şekilde erişime izin veriyoruz” dedi. Örneğin bir oyunun tamamını yükleyip tek oyunculu modunu bitirdiğiniz zaman sadece tek oyunculu modu silip, çok oyunculu modları oynamaya devam etmek mümkün hale gelecek.
     
    - Kullanıcı ara yüzü tamamen yenilendi. Cerny, “Çok oyunculu oyun sunucuları, gerçek zamanlı olarak  katılabileceğiniz aktiviteler sağlayacak. Tek oyunculu oyunlar, hangi görevleri yapabileceğiniz ve bunları tamamladığınızda hangi ödülleri alabileceğiniz gibi bilgiler sağlayacak. Bu seçeneklerin tümü kullanıcı arayüzünde görünür olacak. Bir oyuncu olarak ne isterseniz onu yapabilirsiniz.” dedi.
     
    - PlayStation 5 kontrolcüsü DualShock 4'e benziyor. Fakat Cerny'nin ilerleyen dönemlerde detaylandırılacağını söylediği üzere kontrolcü üstünde küçük bir delik var. Yeni özelliklerinden biri uyarlanabilir tetikleyiciler. Bu özellik sayesinde farklı direnç seviyelerini hissedebileceğiz. Mesela okları geri çektiğinizde yayın gerginliğini hissedebileceksiniz. Ya da bir makineli tüfek atışını, av tüfeği atışından ayırabilirsiniz. Yeni kontrolcü, sağ ve sol saplarında bulunan programlanabilir ses bobini uyarıcıları sayesinde mevcut kontrolcüden çok daha iyi bir dokunma geri bildirimine sahip.
     
    - Sony, yeni kontrolcüsünün özelliklerini Astro Bot: Rescue Mission ve Gran Turismo Sport’un demosu ile tanıttı. İşte Wired’ın izlenimleri:
     
    Astro Bot: Rescue Mission – “Bir karakteri, her biri farklı ve sürükleyici dokunsal deneyimler veren birçok farklı platformdan geçirdim. Kum yavaş ve eğimli; çamur ise yavaş ve ıslak hissettirdi. Buzun üzerinde ise yüksek frekanslı bir tepki karakterimin kaydığını hissetmeme sebep oldu. Havuza atlayınca suyun direncini, ahşap bir köprüde ise sarsıntıyı hissedebildim.”
     
    Gran Turismo Sport - “Yarış pistinde ve toprakta sürerken, her iki yüzeyin farkını da hissedebiliyordum. Aynı şeyi DualShock 4’te yaptığım zaman bütün o his kayboldu. Çünkü DualShock 4’te bu durum gürültülü ve yorucu oluyordu. O yüzden kullanılmadı."
     
    - PlayStation 5 kontrolcüsü şarj için USB Type-C kullanacak ve daha büyük kapasiteli bir bataryaya sahip olacak. DualShock 4’e göre daha ağır olsa da mevcut Xbox kontrolcüsünden daha hafif olacak.
     
    - Bazı stüdyolarda PlayStation 5 geliştirme kitleri zaten var ve kontrolcü prototipleri yakın zamanda kullanıma sunuldu.
     
    - Shadow of The Colossus geliştiricisi Blue Points Games, PlayStation 5 için büyük bir oyun üzerinde çalışıyor. Bluepoint Games Başkanı Marco Thrush, “Şu anda büyük bir başlık üzerinde çalışıyoruz. Yeni PlayStation'ın SSD'si beni gerçekten heyecanlandırdı. Oyuncuları yapay olarak yavaşlatmak için artık oynanış hileleri yapmanız gerekmiyor” dedi.
     
    PlayStation 5'in çıkışına 1 yıldan uzun bir süre var. Tüm bu açıklamalara ek olarak Sony Interactive Entertainment'ın Başkanı ve aynı zamanda CEO'su Jim Ryan ise bu süreçte PlayStation 4 için Death Stranding, The Last of Us Part II ve Ghost of Tsushima gibi halen çok önemli deneyimler yaşatacak olan oyunların geleceğine vurgu yaptı.








  • Aynen ona istinaden önde başlayacaktır diye düşünüyorum zaten. Örneğin bu nesilde Microsoft gelmiş geçmiş en iyi donanımlı konsol olarak OneX'i çıkardı sonradan ama yine de PS satışları aynı hızında devam ediyordu en son. Neredeyse PS2'nin başarısını yakaladılar rakibi karşısında sonradan geri kalan donanıma rağmen. Bu da gösterdi ki donanımla da değil özel oyunlarının cazibesiyle iki konsol arasında PS kanadı daha tercih edilesi olmaya devam ediyor.

    Her iki konsol tarafı da aynı yöntemleri izlemeye devam ettikleri sürece nihai sonuç yine değişmez. Görünen o ki izledikleri yolda bir değişiklik yok, PS tarafı için yine Exc oyun haberleri gelmeye başladı, Guerrilla ve Bluepoint PS5'e exc oyun geliştiriyormuş örneğin. Microsoft ise dediğin gibi multiplatform işini daha da genişletmek düşüncesindeydi en son. Gidişatları bu yani.

    Donanımsal olarak ise zaten her iki konsolda birbirine yakın olur, özellikleri de aşağı yukarı aynı olur. Ek hizmetler birbirinden farklı olacaktır biraz ki o da zaten tercih edilme seviyesine çok yüksek etkilerde bulunmuyor.

    Bunun en büyük kanıtı ise PS platformundan en çok haz etmeyen insanların bile gidip PS4 almış olmaları, sırf Exc oyunları oynamak için. İşte buna başarı denir müşterin olmayan kitleyi bile kendine bağlıyorsun.

    Bu şartlar haltında eğer Microsoft çok şaşırtıcı bir kararla gelmezse gidişat gösteriyor ki gayet tabii rakibinden önde başlayacaktır Sony. Olmayan bir şeyi söylemiyorum yani, olan bir şeyi söylüyorum. Bundan ötürü de bu düşünce tarzını çıkmamış konsolun fanboyluğu olarak yorumlayan arkadaşları yürekten tebrik ediyorum.
  • Güzel bir ilk bilgi olmuş. Kullanıcı arayuzu ve konsolun dış tasarımını aşırı merak ediyorum. Ps4 ün Fat Kasasına hala sahibim ve fat bir kasaya göre oldukça güzel bir görüntüye sahipti. Salonda mobilyaların üzerinde hiç sırıtmıyor ve şık duruyor. Bu tasarım stilinin devam etmesini istiyorum PS3 de olduğu gibi kaba bir fat tasarımın taraftarı kesinlikle değilim.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • DS5 tip olarak DS4e benziyicek galiba öyle demiş
  • Geriye uyumluluk olması çok güzel olmuş god of warı ps5 için düşünemiyorum bile

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    PlayStation 5 kontrolcüsü DualShock 4'e benziyor.


    Bari bu nesil analogları dışa değil içe bombeli yapması gerektiğini çözse Sony.
  • Konsolun tasarımını ne zaman görürüz sizce
  • Bir çevirmen olarak "büyük bir başlık üzerinde çalışıyoruz" çevirisi güldürdü. Baktım orijinal metinde direkt olarak "title" kullanmamış da. Şahsen bu durum için "büyük bir oyun markası üzerinde çalışıyoruz." daha mantıklı olurdu.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • PS4 de olduğu gibi efsane exc oyunlar gelirse alırım onun dışında gereksiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu anki gidişat gösteriyor ki yine rakibinden 10 adım önde başlayacak.
  • İlk bilgileri güzel ama xbox scarlett bu özellikler karşısında ne yapabilecek bakalım? Yeni nesilde umarım rekabet olur, olmazsa olan yine bize olacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.