Şimdi Ara

GSM operatörleri deprem gibi durumlar için ortak hat kuracak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
6.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleşen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından en çok tartışılan konu GSM operatörlerinin yaşadığı sıkıntılardı. Bazı operatörler deprem sırasında ve sonrasında uzun süre çağrı isteklerine cevap veremedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, operatörlerle bir araya gelerek bu gibi acil durumlar için yeni önlemler alınacağını açıkladı.

    118 milyonluk kapasite 175 milyona çıkıyor


    Yapılan toplantının ardından alınan kararları aktaran Oktay, deprem sırasında yaşanan problemleri, “Biz şunu gördük, normal zamanda herhangi bir zamanda 20 milyon kişinin birbirini aradığı bir hatta, deprem olduğu andan sonra yaklaşık 160 milyona çıkıyor. Teknik sebeplerle bunu bize detaylı olarak anlattılar, hattın çöktüğünü ifade ettiler.” şeklinde açıkladı. Bu durumun tekrar yaşanmaması için üç operatörün 118 milyon kişilik toplam arama kapasitesini altı ay içerisinde 175 milyona çıkarılması istendi.


    Ortak hat kurulacak


    Kapasite artışına ek olarak afet durumlarında kullanılacak bir hattın hayata geçeceği açıklandı. Oktay, kurulacak hattı, “Teknoloji gelişiyor. Asıl ses iletişimi, bundan sonra normal hatlar üzerinden ziyade data hatları, internet üzerinden yapılan iletişim, buraya kaymamız gerekiyor bizim. Dolayısıyla bununla ilgili 3 operatör bir araya gelerek ortak bir hat kuracaklar. Belki AFAD bünyesinde bu hat kullanıma açılıyor olacak, ücretsiz olacak. Herhangi bir afet anında vatandaşlarımıza duyuracağız. Sadece bu hattı kullanıyor olmalılar, burada sınır yok, herkes herkesle haberleşebileceği belirli bir süre için bir hat oluşturuyoruz. 3 aylık bir süre içerisinde bu hat ortak olarak hayata geçirilecek.” şeklinde açıkladı.


    Yıkılabilecek binalarda olan baz istasyonlarının da belirlenerek daha sağlıklı yerlere taşınacağı belirtildi. Ek olarak 5G’nin ise orta ve uzun vadedeki asıl çözüm olduğu aktarılıyor. Tüm bunların haricinde deprem sırasında görevde olacak kişiler için telsiz sistemi çalışmaları, alt yapısı hazır olan toplanma alanlarında haberleşme için WiFi ağları oluşturulması şeklinde birçok karar da Fuat Oktay tarafından paylaşıldı.


    Ayrıca Bkz.Depremdeki kesinti nedeniyle 2 kişiden 1’i operatörünü değiştirmeyi düşünüyor

    Kısacası yaşanan 5.8’lik depremin ardından operatörlerin acil durumlara daha hazırlıklı olması için önemli çalışmalara başlanacağını söyleyebiliriz. Planlanan çalışmalar tamamlandığında acil durumlarda iletişim alt yapısının daha sağlıklı bir şekilde kullanılmaya devam edilmesi sağlanmış olacak.








  • bir başka konuya yazdığım mesajı olduğu gibi buraya da kopyalıyorum...

    dikkat çekilmesi gereken bir diğer konu wifi ağları...
    deprem oldugu gün , dışarıda şifresiz wifi ağı bulamadım. üsküdar İbb wifi ağına bağlanayım dedim , bağlantı için şifreyi mesaj olarak operatörüme gönderdi , ancak şebeke olmadığı için bağlanamadım tabi ki de , otobüste keza aynı şekilde...
    hiç değilse gerek kamu kurumları gerek özel operatörler , gerek kurumsal mağazalar avm'ler vs vs bu gibi afet durumlarında bu şifreleme adımını atlayarak direk ücretsiz bağlantı sunması gerektiğini düşünüyorum...
    Evde telefonu olan herkese yeni hat alıcam, doğal afet anında bu hattım işe yaramayacak ortak hattımı telefona takıcam? Ya bi gidin allah aşkına. Bu kararı alanın aklı akıl değil, bunu yapıcaz diyenin aklı akıl değil. Onca verdiğimiz vergilerle hakettiğimiz hizmeti alamadığımız gibi de ayak üstü yalanları dayıyorsunuz bizde yiyoruz.
    Ne kadar bos kafali insan var burada. 80 milyon hat var nasil 160 milyon arama oluyor diyorsunuz ciddi ciddi. Turkiye de 50 milyon aktif hat olsa hatta 40 olsun deprem aninda insan once annesini karisini sonra cocugunu arar. Herkes 3 kisiyi arasa 120 milyon yapar bu kisilerde paralel olarak baska kisileri arasa 1 dakika icinde arama sayisi 200 milyonun uzerine cikabilir.

    Gecen ki depremde ben is yerinde iken once annemi aradim sonra kerdesimi aradim sonra kiz arkadasi aradim sonra babanemi aradim. 1 dakika da 4 arama ben yaptim. Istanbulda 15 milyon kisi o an telefona sarilip arama yapsa en az 3 kisiden 45 milyon arama yapar. Istanbulda olan tanidiklirini arayanlari da sayarsan 200 milyonu cok rahat gecer.
  • Bizde böyle şeyler olması için illa bişey yaşanması lazım.. Neyseki can kaybı olmadan böyle önlemler alınıyor yoksa Allah korusun büyük bir deprem olsa alsanız neye yarar..
    Şu 5g konusu merak uyandırıcı açıkçası çünkü 5g ile bağlı cihaz sayısı kat kat artacak deniyordu acaba ne kadar fark var gerçekte?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyaltir -- 29 Eylül 2019; 22:55:5 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Gözlerimi ovuşturdum bidaha okudum.

    Bunlar akıllanıyorlar ya la.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstanbul'in tamamında serbest wi-fi olması şart. Sesli iletişim kurulamasa dahi, üçüncü parti uygulamalar ile iletişim kurulabilir. Evlerinde şifreli internet kullananlar -haklı olarak- paylaşıma açmayacaklarına göre...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akılları yeni başlarına gelmiş, verdiğim paralar haram zıkkım olsun

  • Sizde yediniz ? Ortak hat kurarlar otv kdv telsiz kullanim ucreti acil durum vergisi afet vergisi nide eklerler gahfndndkdhsvags

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine çöker eminim. Göreceğiz.

  • Her evde, her kişide hat var hepsi ayrı ayrı ödeme yapıyor aşağı yukarı. Bu kadar alınan paralarla bu hizmeti sunmaları olacak iş değil. Neyse ki bu deprem önlem almaları için yeterli olur umarım.

  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Katalikitci -- 25 Ağustos 2021; 21:54:12 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konusunu açmıştım Fuat Oktay fena kandırılmış galiba

    https://forum.donanimhaber.com/operatorler-cumhurbaskani-yrd-fuat-oktayi-fena-kandirmis--140194132#140195286

    BTK verilerine göre

    Mart 2019 sonu itibarı ile Türkiye’de yaklaşık %98,7 penetrasyon oranına karşılık gelen, makineler arası iletişim (M2M) aboneleri dâhil, toplam

    80.926.48112 mobil abone bulunmaktadır.


    Şimdi soruyorum m2m aboneleri de dahil Türkiye'nin tamamında toplam 81 milyon abone varsa nasıl oluyor da 160 milyon kişi aynı anda bir birini arıyor.



    Ya operatörler fena halde Fuat Oktay ı keklemis yada Fuat oktay bizimle dalga geçiyor.

    Fuat Oktay Türkiye'nin nüfusunun çocuk, bebek de dahil 82 milyon olduğundan haberi yok galiba insan milletiyle bukadar da dalga geçmez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AL3lMA -- 29 Eylül 2019; 23:16:32 >




  • Evde telefonu olan herkese yeni hat alıcam, doğal afet anında bu hattım işe yaramayacak ortak hattımı telefona takıcam? Ya bi gidin allah aşkına. Bu kararı alanın aklı akıl değil, bunu yapıcaz diyenin aklı akıl değil. Onca verdiğimiz vergilerle hakettiğimiz hizmeti alamadığımız gibi de ayak üstü yalanları dayıyorsunuz bizde yiyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • baz istasyonlarının birleşmesi gerekiyor artık,en azından acil durumlarda hepsi tek bir ağ haline gelmeli.
  • Ortak Hat Vergisi yükleniyor........
  • Halk olarak bize düşende çevremize baz istasyonu kurulduğunda karşı çıkmamak. Şunu bilin ki o istasyonlar olmadan telefonlar bir işe yaramaz. Ben yine analog telsizle iletişim kurarım ama dijital yayınlı telefonlar baz istasyonu olmadan bir işe yaramıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr20mouse -- 29 Eylül 2019; 23:20:14 >
  • Bu deprem en çok Türk Telekom'u etkiledi, bir sürü insan Turkcell ya da Vodafone'a geçti.

  • Bu 160 milyon arama günde yapılan arama mı? Saatte mi dakikada mı? Aynı saniyede mi? Kafamı karıştırdı. Kaç abone var ki aynı anda birbirini arasın?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mevcut hattı çıkarıp bu yeni hattı mı takacağız? Eğer öyleyse çok saçma bişey olur enkaz altında cep telefonuna hat takma falan ayrıca 80 milyon nüfuslu bir ülkenin nasıl 160 milyon araması oluyor? Yeni doğan bebekler, 1,2 yaşında çocuklar da mı arama yapmış?

  • Mübarek onlar nasil rakamlar saatlik mi günlük mu aciklayaydiniz bari.
    80 milyon nüfuslu ulke bebeginden yaslisina kadar ayni anda konuşsa 160 m etmiyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 20 yıldır nerdeydiniz peki ?

  • Ne kadar bos kafali insan var burada. 80 milyon hat var nasil 160 milyon arama oluyor diyorsunuz ciddi ciddi. Turkiye de 50 milyon aktif hat olsa hatta 40 olsun deprem aninda insan once annesini karisini sonra cocugunu arar. Herkes 3 kisiyi arasa 120 milyon yapar bu kisilerde paralel olarak baska kisileri arasa 1 dakika icinde arama sayisi 200 milyonun uzerine cikabilir.

    Gecen ki depremde ben is yerinde iken once annemi aradim sonra kerdesimi aradim sonra kiz arkadasi aradim sonra babanemi aradim. 1 dakika da 4 arama ben yaptim. Istanbulda 15 milyon kisi o an telefona sarilip arama yapsa en az 3 kisiden 45 milyon arama yapar. Istanbulda olan tanidiklirini arayanlari da sayarsan 200 milyonu cok rahat gecer.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.