Şimdi Ara

X570 hakkında önemli şeyler 'Asus TUF Gaming X570-PLUS Wi-Fi incelemesi' (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
2.980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kullandığınız işlemcinin TDP'si anakartın desteklediği üst sınırın altındaysa ve OC yapmıyorsanız 8 pin yetecektir. Anakartın sınırlarını zorlamayı düşünüyorsanız 12 pin bağlayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • x470 anakartımı 2. nvmesinin hızı 3.0 x2 hızında olduğu için elden çıkarttım, yerine 2. nvmesi en az 3.0 x4 hızında anakart almak istiyorum, bu x570 anakartların nvmeleri 4.0 x4 fakat 2700x işlemcim ile durumları ne olabilir? özellikle bu anakartı gözüme kestirdim.

  • Abi ryzen 5 3600 ve bu anakarta hangi psu yu önerirsin ?

  • Bu anakartın wifi siz modelini sipariş verdim ancak nasıl bağlayacağımı, montajını nasıl yapacağımı bilmiyorum. İnternettede hiçbir montaj videosu yok acaba bir video çekmeyi düşünür müsünüz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    merhaba bu anakartın işlemci pin sayısı 12 pinli sadece 8 pin girişini kullansam bir sıkıntı olurmu psu da 8pin çıkışı var psuyu değiştirmem gerekirmi
    merhaba. 4 gün önce de ben aldım hocam aynı anakarttan. Gayet stabil soğuk çalışıyor.


    normal bir atx kasada her türlü kolay hocam daha önce anakart bağlamışmıydınız hiç?

    ayrıca ram frekanslarını gerçekte tanıtmayla epey uğraştım. sorun yaşarsanız yardımcı olurum.

    bellekleri biostan uygun voltaj ayarlarını yaparak gerçekteki performansına çıkarabilirsiniz. yani 3600'lük rem 2133 olarak görünüyor sistemi başlatınca.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MetronoM

    merhaba. 4 gün önce de ben aldım hocam aynı anakarttan. Gayet stabil soğuk çalışıyor.


    normal bir atx kasada her türlü kolay hocam daha önce anakart bağlamışmıydınız hiç?

    ayrıca ram frekanslarını gerçekte tanıtmayla epey uğraştım. sorun yaşarsanız yardımcı olurum.

    bellekleri biostan uygun voltaj ayarlarını yaparak gerçekteki performansına çıkarabilirsiniz. yani 3600'lük rem 2133 olarak görünüyor sistemi başlatınca.

    Alıntıları Göster
    Merhaba d.o.c.p üzerinden 3600mhz profilini seçmediniz mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bordo38

    Merhaba d.o.c.p üzerinden 3600mhz profilini seçmediniz mi?

    Alıntıları Göster
    seçilse bile anakart uyarı verip reset atıyor ama yine de ayarlar kaydedilmiyordu.

    sorunu çözdüm ama uğraştırdı. biosu günecellemeden önce yedeğini usb ye aldım ayarların.
  • Her anakartın montajı hemen hemen aynıdır.

  • Bu ürünü bir arkadaşım için sistem toplarken tecrübe ettim ve kendimde yine Asus'un Prime serisinden X570-Pro anakartını kullanıyorum. 


    Anakartı arkadaşın sisteminde Thermaltake Core V51 kasada, Ryzen R5 3600 ve 2 tane 2x8GB Crucial Ballistix 3200CL16 RAM ile kullanıyoruz.


    Öncelikle bir anakartta bence büyük önem taşıyan güç fazlarına baktığımda 12+2 (4 tane 3x Vishay SiC639 50A ve 2 tane 1x Vishay SiC639 50A) güç fazlı VRM görüyorum. Eğer çok uç noktaları denemiyorsanız sağlıklı bir şekilde Ryzen R9 5950X'i bile besleyecektir. Bahettiğim bu VRM seti Prime X570-PRO (P değil) ve ROG Strix-F ile birebir aynı. Yani diğer özellikler dışında işlemciyi beslemesi açısından Prime X570-Pro ya da ROG Strix-F ile bir farkı yok. Wi-Fi olmayan versiyonunu Ryzen R7 5800X ile günlük olarak 4850MHz overclock kullanan bir arkadaşım da var. Sıfır sıkıntı devam ediyor aylardır hayatına. Zaten 250A ile bile sıkıntısız bu VRM setini kullanan birçok kullanıcı görebilirsiniz yabancı forumlarda. 


    Bu VRM setini yeterince soğuk tutacak bir heatsink ikilisi mevcut ve işini gayet güzel yapıyor. Eğer kasanızda yeterli hava akışı varsa yüksek overclock değerlerinde dahi VRM ısındı mı diye düşünmenize gerek kalmayacaktır. Hatırladığım kadarıyla 3900X'i 4.5GHz'e bile çıkarttıklarında 70°C'yi bulmayan bir soğutma yeterliliğinden bahsediyorum. Eğer ki Asus ROG Ryujin ya da Arctic Liquid Freezer II gibi işlemci soğutma bloğu üzerinde VRM soğutmak için özel fanı olan bir AIO sıvı soğutma varsa zaten VRM ısınması defterini kapatıp kaldırın tozlu raflara.


    Benim şahsi tecrübeme göre Asus anakartların RAM overclock ve stabilite performansı diğer markalara göre daha iyi. Aynı RAM setimi (2 tane 2x8GB Crucial Ballistix RGB 3200CL16) bir MSI B550, bir MSI X570 ve bir Gigabyte Aorus X570 anakartta denediğimde 3800CL16 olarak çalıştıramadım ya da stabilite alamadım. Asus'ta ise hem kendi anakartımda hem de bu TUF X570 Plus Wi-Fi anakartında hem 3600CL16 hem de 3733CL15 olarak stabil şekilde günlük kullanabiliyorum. Üstelik 2x8GB yerine 4x8GB olmasına karşılık.


    Kartın genel tasarımı ile ilgili söyleyeceğim birkaç eksi ve artı nokta var.

    + 8 SATA girişinin 4'ü karta dik ve 4'ü karta yatay konumlandırılmış. Bu bence çok güzel bir avantaj ve kablo karmaşasını azaltıp, göz önünden çekmenize de yardımcı oluyor.

    + USB 3.0 portunun yanda 24pin güç girişinin yamacında olması, kasadan o kereste gibi gelen USB 3.0 kablosunu daha rahat monte etmenizi sağlıyor. Özellikle PSU cover olan kasalarda ya da görece ufak kasalarda o kabloyu kıvırmak büyük eziyet. 24pin güç kablosu ile birlikte yönlendirip kolayca saklayabiliyorsunuz ve sabitleyebiliyorsunuz bu tasarımla. Prime X570-PRO anakartım ve TUF GT501 kasamla bu benim için çok büyük bir eziyet misal.

    + 1 ARGB ve 2RGB header var. Sayı olarak tersini tercih ederdim açıkçası konumu da göz önünde bulundurarak ama yine de kafi. ARGB portun tek olması nedeniyle bir ARGB hub almanız gerekebilir.

    +/- 6 tane 4pin PWM fan çıkışı var. Kimine göre gereksiz gelebilir ama Thermalte Core V51 gibi devasa bir kasanız varsa bolca fan takabiliyorsunuz ve gerçekten 6 tane fan çıkışı yetmiyor. Üstelik bunların birisi AIO sıvı soğutma kullanımında bloke olduğundan 5 fan slotu kalıyor. Öne 3 tane, üste 3 tane, arkaya 1 tane ve alta 1 veya 2 tane fan takabileceğiniz bir kasada mecburen çoğaltıcı almak zorunda kalıyorsunuz. AIO sıvı soğutma varsa tüm fanlar tek şekilde çalıştırılarak bu sınırda kalınabiliyor. 

    +/- VRM heatsink yanında iki tane 4pin PWM fan çıkışı olması güzel fakat bu alanda kablo saklamak ciddi bir sıkıntı. Montaj için artı yazarken görsellik olarak eksi yazıyorum.

    - Anakart üzerinde bir açma kapama tuşu yok. Uzay kasa montaj ya da test bench için çok kullanışlı değil. Basit de olsa bir ufak tuş konabilirdi.

    - BIOS reset ya da Clear CMOS tuşu yok. İlla gidip o iki pine bir metal ile dokunmanız lazım.


    Asus anakartlar bana BIOS olarak da çok kullanıcı dostu gelmiştir hep. Belki alışlanlık olmuştur 6 yıldır sürekli Asus anakart kullanmaktan ama her aradığımı, özelliği/ayarı ilk defa kullanacak olsam da çok rahat bulabiliyorum. Sadece şu profil isimlerinde biraz daha karaktere izin ver be Asus :)


    Anakartın dahili ses kartı çok iyi diyemem ama ortalama bir kullanıcının işini çok temiz ve kaliteli şekilde görecektir. Zaten odyofili seviyesine giriş aşamasındaysanız bile harici ses kartı almanızı şahsen tavsiye ederim.


    M.2 slotunda bazı ROG Strix anakartlarda görebileceğiniz kolay sabitleme özelliği yok fakat çok büyük bir eksi değil. Slotun birisinde heatsink ve altında gereken seviyede iş gören bir termal pad bulacaksınız. Diğer slot muhtmelen maliyet ucuzlatma ve ürün sınıflandırmasında fark yaratmak için açık bırakılmış.


    Gelelim kartın bence fiyat farkı yaratmadan ortaya koydu güzel artıya. Adından da anlayacağınız üzere anakarta entegre Wi-Fi var ve bence daha da güzeli Bluetooth 5.0 da entegre. Böylece hem Wi-Fi hem de Bluetooth için 2 USB slot işgal etmenize gerek yok. Hatta bence sizin için Wi-Fi ile ethernet kablo gecikmesi gerçekten bir fark yaratmıyorsa 5GHz bandındaki Wi-Fi sizi hiç üzmeyecektir.


    Son bir de ekleme yapayım ürün dışında Asus satış sonrası desteği ile ilgili. Benim kendi anakartımda I/O devresinde problem çıktı ve kart güç alsa bile çalıştıramıyordum bilgisayarımı. 3 yıl garanti kapsamında olduğu için gidip kendi sitelerinden onarım talebi açtım. Ertesi gün UPS gelip ürünü kapımdan ücretsiz aldı ve servise tamire bıraktı. 2 hafta geçmeden de kartım tamir edilip yine UPS ile ücretsiz olarak evime bırakıldı. Beyaz yaka çalışan için kargoya gitme derdi bile yok olası bir servis durumunda. Servisi için çok fazla iyi ve kötü yorum var orasını bilemem ama eminim problemini doğru düzgün anlatamadığı için de çok sıkıntı yaşayan insan vardır. Ben servise not olarak kullandığım donanımları SKU koduna yazıp, problemi tam olarak tasvir edip hangi komponent değişimleri ile nasıl çözüp çözemediğimi aktardım ve servis 1 hafta geçmeden kartı onarıp bana yolladı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi massacrer -- 17 Ekim 2021; 22:59:2 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.