Şimdi Ara

110 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin atmosferinde 'su buharı' keşfedildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
3.956
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 110 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin atmosferinde 'su buharı' keşfedildi
    Uluslararası astronomlarda oluşan bir grup bilim insanı, 110 ışık yılı uzaklıktaki bir süper-Dünya'nın* atmosferinde su buharı keşfetti. K2-18b isimli ötegezegen, yıldızının yaşanılabilir bölgesinde* yer aldığı için özellikle dikkat çekiyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan NASA, K2-18b'nin yaşanılabilir bölge sınırlarında yer alan ve atmosferinde su buharı bulundurduğu bilinen ilk ötegezegen olarak tarihe geçtiğini söyledi.

    Süper-Dünya türünde bir ötegezegen olan K2-18b büyük boyutlarıyla dikkat çekiyor. NASA'nın ifadelerine göre dev gezegen, Dünya'nın 2,7 katı oranında bir çap uzunluğuna sahip. Kütlesi ise Dünya'dan tam 8,6 kat daha fazla. Yani K2-18b, Yeryüzü'ne oranla çok da güçlü bir yerçekimine sahip.


    K2-18b'nin kayalık bir gezegen olup olmadığı konusunda soru işaretleri var. Kayalık bir gezegen olması durumunda K2-18b'nin yeni yaşanılabilir dünya arayışları için çok uygun bir aday olacağı söyleniyor. Londra Üniversitesi Akademisi'nde görev yapan araştırma lideri Angelos Tsiaras,"K2-18b görece küçük bir gezegen ve yıldızının yaşanılabilir bölge sınırlarında yer alıyor. Aynı zamanda gezegende suyun bulunduğuna dair kanıtlara da sahibiz. Tüm bunları hesaba katarsak K2-18b'nin yaşanılabilirlik arayışlarında en iyi aday gezegenlerden birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

    K2-18b'nin atmosferindeki su keşfi Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen veriler yardımıyla gerçekleşmiş. K2-18b atmosferinde su buharı bulundurduğu tespit edilen ilk gezegen değil. Daha önce su buharı içeren ötegezegenler keşfedilmişti ancak bu gezegenlerin hepsi gaz devi türündeydi. K2-18b ise çok daha makul boyutlara sahip. Ayrıca tahmin edilen ortalama atmosfer sıcaklıkları da Dünya'ya daha çok benziyor.

    K2-18b'nin atmosferinin %0,01 ila %50 arasında bir oranda su buharından oluştuğu belirtildi. Bu aralığın çok büyük olmasının nedeni Hubble Uzay Teleskobu'nun artık biraz eskimiş diyebileceğimiz teknolojilerinden kaynaklanıyor. Su buharının çok güçlü bir "parmak izine" sahip olması nedeniyle kolaylıkla tespit edilebildiği belirtilmiş. Ancak suyun atmosferdeki net oranı konusunda bir şey söylemek için Hubble verileri maalesef yetersiz kalıyor.

    110 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin atmosferinde 'su buharı' keşfedildi
    K2-18b'nin yıldızı etrafındaki bir tam turu 33 Dünya gününde tamamlanıyor. Gezegenin host yıldızının ismi ise K2-18. Kırmızı cüce türünde olan K2-18, oldukça aktif bir yıldız . Astronomlar yıldızın bu aktif yapısı nedeniyle K2-18b'nin epey yüksek oranda radyasyona maruz kaldığını belirtmiş.

    K2-18b ile ilgili şu anda oldukça fazla soru işareti var. Araştırmacılar önümüzdeki yıllarda gezegeni tüm detaylarıyla incelemeye devam edecek. 2021'de fırlatılması beklenenen James Webb Uzay Teleskobu da bu tarz atmosfer araştırmaları konusunda çığır açabilecek teknolojik özelliklere sahip. James Webb'in bir an önce göreve başlamasını tüm astronomi dünyası büyük bir heyecanla bekliyor.

    10 Eylül tarihinde Nature dergisinde yayınlanan ilgili makaleye
    buradan ulaşabilirsiniz.

    *Süper-Dünya (veya Dev Dünya), kütleleri Dünya'dan fazla, ancak bir gaz devinden küçük olan ötegezegenler için kullanılan bir terimdir. Süper-Dünyalar gaz veya kayalık gezegenler olabilir.

    *Astronomide bolca duyduğumuz "yaşanılabilir bölge" ifadesi bir yıldızın, yörüngesindeki bir gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulundurmasına olanak tanıdığı alan veya uzaklık anlamına geliyor. Örneğin bir yıldız ne kadar büyük veya ne kadar küçük olursa bu yıldızın yaşanılabilir bölgesi de ona göre yıldıza yakın veya uzak oluyor. 







  • Sinyal göndermeliler bence oraya.

  • 110 yıl geçmiş. Kim bilir neler oldu...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 11 Eylül 2019; 22:51:55 >
  • 110 Işık yılı sen MİLYAR MİLYON şuan varlığı bile tartışılır o gezegenin

  • selektör yapsak :D

  • Çantamı hazırliiim bari sabah çıksak aksama anca varırız.

  • Galakside kartlar yeniden dağıtılıyor.

  • dış kaynaklar arada böyle gaz verip, egzos borusundaki kurumları dışarı atma girişimlerini bir gelenek olarak sürdürmeye devam ediyor. bu haberleri taze tutmaya çalışmalarının bir sebebi mutlaka vardır. daha ay'ın yüzeyine uydu indiremiyorlar, bunlar ise 110 ışık yılı uzağa bakıp su buharı bulduk diyorlar. ayıptır, insan biraz utanır.
  • Gidip orayı da yok edelim...

  • Bu sefer ki çok uzakmış. Öyle komşu kolonileşmeye çok uygun değil. Işık hızında taşıtımız bile olsa hadi biz göreceli zamandan ötürü yaşlanmadan göz açıp kapama gibi sürede ulaşırız ama dünyada 110 yıl geçtiği ile kalır. Gittin geldin 220 sene. Yani öyle akraba eş dost bırakılacak mesafe değil :D

  • 110 ışık yılı uzaklıktaki su moleküllerini bile görebiliyoruz artık
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Nasıl, kolay oluyor mu böyle yaşamak?

  • Çok uzakmış
  • Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu.

    Carl Sagan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mu5tafa

    Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu.

    Carl Sagan
    Bir Simülasyonun içindeysen niye olmasın?

    Gerçi Simülasyonun içinde olmayacağımız Oxford Üniversitesinde kanıtlandı galiba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başka dünya aramakla uğraşmak yerine elimizdeki dünyaya sahip çıksak daha iyi olacak. Daha dibimizdeki Ay a gidemiyoruz 110 ışık yılı uzaklıktaki gezegene nasıl gidecez boş işlerle uğraşmayın bilim adamları küresel ısınmaya iklim değişikliğine çare bulmaya çalışın..

  • 110 ışık yılı uzaktan dünyayı görebilecek teknolojiye sahip olsaydık Atatürk'ü bile görebilirdik. Bir gün bunu yapacaklar fakat kaç nesil sonrakiler bunu görecek tahmin
    bile edemiyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Amd64x2 kullanıcısına yanıt
    Hayır göremiyoruz. O gezegenden bize ulaşan ışık spektrometre ya da tayfölçer de denilen bir cihazla inceleniyor. Ve her elementin farklı bir dalga boyu oluyor. Suyun da içerisinde hidrojen ve oksijen olduğunu bildiğimizden kolayca tespit edilebiliyor.

  • WaylandIZMIR kullanıcısına yanıt
    yanlış yazmışsın, 110 ışık yılı uzaktan dünyada gezen insanları görebilecek teknolojiye sahip olsaydık diyecektin, arada çok büyük bir teknoloji farkı var

  • mu5tafa kullanıcısına yanıt
    Dünya üzrindeki yaşam bir saman alevi gibi kısa, bu durumda dünya yer israfı mı oluyor, milyarlarca yıl yaşam olmadan boş durmuş

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.