Şimdi Ara

Ateizm Ne Değildir ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ateizm Ne Değildir ?
    http://www.ateizmvedin.org/ateizm-ne-degildir/

    quote:

    Bunca yıldır Ateistforum’da ve Ateizm.org’da ateizmi anlatır dururuz. Buna rağmen, gerek toplumda, gerekse Ateistforum ziyaretçileri arasında -ki bu ziyaretçiler sözde konuya ilgi duyan ve meseleyi araştırmış olması gereken kişilerdir-, ateizmin tam olarak ne olduğunun ve ne olmadığının anlaşılmadığını, netleşmediğini görüyoruz.

    Belki de ateizmin ne olduğundan çok, biraz da ne olmadığına değinmemiz gerek. Yanlış anlamaların ve geçersiz kabullerin önüne geçebilmek için.



    Ateizmin ne olduğu tanımından bellidir. Ateizm, teist iddiaların reddidir. Teizmin Tanrı’sına ve dolayısıyla bununla bağlantılı diğer iddialarına inanmamaktır.



    Ateizm, Tanrı’nın varolmadığının kanıtlanmak zorunda olunduğu bir duruş değildir. ‘Güçlü’ (pozitif) ateizm Tanrı’nın varolmadığına dair savlar ve iddialarla gelir, ama ‘Zayıf’ (negatif) ateizm Tanrı’nın varolmadığını kanıtlamakla uğraşmaz. Teist iddiaların ve Tanrı’nın varlığı fikrinin reddinde kullanılabilecek başka bazı yöntemler izler bu tür ateizm. Dolayısıyla, ateizmin tanımında iki bakış açısını da kapsayacak bir ifade yer almak durumundadır, bu yüzden de ateizmin tanımında Tanrı’nın varolmadığını kanıtlama yükümlülüğünü gerekli kılacak ifadeler yer almaz. Ateizm Tanrı’nın varlığı iddiasının reddidir denir. Bu reddin gerekçesi ister böyle bir Tanrı’nın varolmadığının gösterilmiş olması olsun, ister böyle bir Tanrı olduğunu düşünmeye bizi itecek geçerli sebeplerin olmadığının gösterilmesi olsun, sonuçta önemli olan nokta ve ateizmi ateizm yapan nokta, Tanrı’nın varlığı iddiasının reddedilmesidir.



    Dolayısıyla, ateistten “Madem ateistsin, Tanrı’nın varolmadığını kanıtla” türünde bir talepte bulunulması doğru değildir. Tanrı’nın varolmadığı kanıtlanmadan da ateist olunabilir.



    Ayrıca, zaten konuyu yeteri kadar incelememiş çoğu kişinin farkında olmadığı birbaşka gerçek, ortada pek çok farklı Tanrı kavramlarının dolaştığıdır. Değişik kişilerin Tanrı’dan anladığı değişik şeylerdir, ve sadece deist, panteist ve agnostiklerin değil, inançlıların bile pek çoğunun ortak bir Tanrı tanımında buluşması zordur. Zaten çoğu kez inançlı, inandığını söylediği Tanrı kavramı konusunda yeteri kadar kafa yormamıştır, ve net bir tanımı olmayan, tartışmadan tartışmaya, konudan konuya anlamı ve tanımı değişen bir Tanrı’ya inanmaktadır. Hatta çoğu ortalama inançlı, zaten inandığı Tanrı’yı tanımlama yetisine de sahip değildir.



    Bu yüzden, Tanrı hakkında konuşabilmek için zaten önce hangi Tanrı’dan bahsedildiğini netleştirmek, Tanrı’nın doğru dürüst bir tanımını yapmak gerekmektedir. Ancak ondan sonra ‘Güçlü’ veya ‘Zayıf’ ateizm, hatta deizm, panteizm, vb gibi ayrımlar yapılmalıdır.





    Kısacası, ateizm, Tanrı’nın varolmadığını kanıtlamak zorunda olmak demek değildir.



    ***



    Ayrıca ateizm, dünyanın ve evrenin kökeni ile ilgili felsefi soruların cevabını bulduğunu iddia etmek de değildir.



    Ateist, genel olarak evren ile ilgili, içinde akıllı tasarımcı temaları içermeyen açıklamaları tercih eder haliyle. Ama ateist, evren ile ilgili belli bir spesifik düşünceyi savunmak zorunda olan bir kişi değildir.



    Ateizmin tanımı ile bağdaşan, evreni teist Tanrı haricinde başka fikirlerle açıklayan, fakat birbirinden farklı pek çok bakış açısı mümkündür ateist birey için. Evrenin nedensiz varolduğunu söylemek de bir ateist fikirdir, evrenin bir nedeni olduğunu, fakat bunun akıllı ve bilinçli bir neden olmadığını söylemek de ateist bir fikirdir, evrenin başlangıcı ve sonu olmayan, dolayısıyla yaratılmamış olduğunu söylemek de ateist bir fikirdir. Hatta, günümüzde evrende varolan zeka ve uygarlığın, çok uzak bir gelecekte, zamanda geriye doğru bir etkide bulunarak evreni yaratmış olabileceği türünde, içinde akıllı tasarımcı temaları taşıyan pek çok fikir de ateist kanatta kabul edilebilecek fikirlerdir. (Teizmle ve teizmin Tanrısı ile bağdaşmadıkları için).



    Dolayısıyla ateist, evrenin kökeni, hayatın amacı, vs gibi felsefi konularda tek bir şekilde düşünmek zorunda olan bir kişi değildir. Ateistlerin bu konularda ne düşünmeleri gerektiğinin yazılı olduğu, ateizmin bir kutsal kitabı falan bulunmamaktadır.



    Ateistler genel olarak, bağımsız ve özgür düşünceli bireyler olarak, bu konularda kendi yaptıkları bazı araştırmaların neticesinde bazı fikirleri benimserler. Ya da bu konularda agnostik bir tavır da takınabilirler.



    Fakat bu, teizmin Tanrı’sı konusunda ateist olmamak için bir sebep değildir.



    Tanrı kavramı konusunda epistemolojik olarak agnostik olup, ontolojik anlamda inançsız, yani ateist olmak mümkündür, hatta bence tutarlı tavır budur. Çünkü agnostisizm, “Tanrı’nın varolup olmadığı bilinebilir mi?” sorusuna verilebilecek bir potansiyel cevaptır, ateizm ise “Tanrı’ya inanıyor musun?” sorusuna. Yani bu iki eğilim aslında farklı soruları cevaplar.



    Kısacası ateizm, dünya ve evrenin kökeni ile ilgili temel felsefi soruların kesin cevabının verildiği ve bulunduğu bir alan değildir. Bu konularda birbiriyle uyuşmayan, ya da agnostik tavır takınanların da ateist tanımlaması içinde kalmaları mümkündür.



    ***



    Ayrıca ateizm, belli politik fikirleri veya ahlaki prensipleri savunmak demek de değildir. Ateizmin bu konulara değinen ve bunları tanımlayan bir kutsal kitabı yoktur. Ateistler arasında liberali de vardır, sosyal demokratı da vardır, komünisti de vardır, faşisti de vardır.



    Ateizm politik prensipler ortaya koymadığı gibi, ahlaki prensipler de ortaya koymaz. Çünkü bu tür konular, ateizmin araştırma konusu içindeki konular değillerdir.



    Ateizm teizmle ilgilenir, teizmin çürütülmesi ile ilgilenir.



    Fakat yanlış anlamayı önlemek için hemen ardından şunu da eklemeliyiz ki, bu ateistlerin ahlaki prensipleri yoktur, ateistler ahlaksızdır, ya da ahlaksız olmaları mübahtır anlamına gelmez.



    Ahlak ateizmin araştırma konusu değildir, ama ateizm misyonu gereği belli bir insan tipi gerektirir. Araştırmacı, sorgulayıcı, entellektüel, okuyan ve inceleyen, vs. Bu ise, dolaylı olarak toplumun kalburüstü kesiminden olmayı ve topluma örnek olmayı gerektirir. Örnek birey ve vatandaş olmanın gerektirdiği özelliklerden biri de haliyle ahlaklı olmaktır, eski zamanların değil ama modern çağın ahlak prensiplerini takip edip uygulamaktır.



    Yani ateist, kendisini ateist yapan özellikler sebebiyle uygar, çağdaş, bilgili, entellektüel, bilimsel ve ahlaklı bir kimsedir.



    Bu tür şartlar ateizmin bir kutsal kitabında falan yazılı değildir, ama istatistiksel verilerin gösterdiği sonuç genellikle bu yöndedir.



    Örneğin ABD’de yapılan istatistiksel araştırmalar, ateistlerin politik olarak muhafazakar değil liberalliğe daha yakın olduğunu göstermektedir. (ABD’de liberal kelimesi ile ifade edilen politik eğilim, bizdeki liberallikle aynı değil. Bizde liberal deyince sağ anlaşılıyor, ABD’de ise politik olarak ikisi de sağ kanatta kalan iki büyük politik eğilimin biraz daha merkeze yakın olanı, yani diğerine göre daha solcu olanı liberal olarak nitelendiriliyor. Yani ABD’de liberal deyince anlaşılan kişiler, bizde sosyal demokrat deyince anlaşılan kişi tiplemesine benziyor).



    Ayrıca, yine Batı’da yapılan istatistiksel araştırmalar, ateistlerin ortalama olarak muhafazakarlardan daha zeki olduğunu gösteriyor. (IQ düzeyi olarak).



    Yine Batı’da yapılan araştırmalar, ateistler arasındaki boşanma oranının, inançlılara nazaran daha düşük olduğunu, ateistler arasındaki suç oranının da inançlılara nazaran çok daha düşük olduğunu göstermektedir. (ABD toplumunun %10-15 kadarı ateistken, hapishanedeki suçluların sadece %0.21’i ateisttir Amerika’da).



    Yani ateizmin politika, ahlak, vs gibi konularda belli bazı prensipleri veya inançları yoktur, ama ateistlerin, kendilerini toplumun dinsel şartlanmalarından kurtaran özellikleri sebebiyle, istatistiksel olarak genellikle belli kişi tiplemelerine uyduğu söylenebilir. (Entellektüel, bilgili, okuyan, araştıran, sorgulayan ve ahlaklı kişilerdir genellikle ateistler).



    ***



    Peki ateistlerin parapsikoloji, UFO’lar, doğaüstü olaylar, fal, büyü, hayaletler, komplo teorileri, vs gibi konulardaki tavırları nasıldır?



    Yine aynı şekilde, bunlar ateizmin araştırma konusuna giren alanlar değillerdir. Bu yüzden de ateizmin bu konuda dile getirdiği fikir, prensip ve inançlar vardır denemez.



    Ama ateistlerin büyük çoğunluğu bilimsel/materyalist dünya görüşünü benimsemiş kişilerdir. Dolayısıyla, yine istatistiksel olarak konuya bakacak olursak, ateist dünya görüşünü benimsemiş kişilerin büyük çoğunluğunun bu tür konulara olan bakış açılarının da uyuştuğu gözlenecektir.



    Ateistler genellikle bilimsel ve kuşkucu kişilerdir. Eleştirel düşünce ve bilimsel kuşkuculuk gibi konularda iyilerdir. Bu yüzden de ateistler arasında dayanaksız veya şüpheli iddialara inananların oranı düşüktür. Yani hayaletler, fal, büyü, komplo teorileri, vs gibi konularda bilimsel bir şüpheciliğin gerektirdiği gibi davranır çoğu ateist.



    Ateisti yaşadığı toplumun dinini ve inançları sorgulamaya iten özellikleri, haliyle başka alanlardaki şüpheli ve dayanaksız konuları reddetmeye de itmektedir. Yani ortada istatistiksel bir gösterge ve bir eğilim vardır ateistlerin bu konulardaki yaklaşımı ile ilgili olarak, yoksa ateizmin getirdiği prensipler veya inançlar falan sebebiyle değil.





    ***



    Ateizmden olduğundan fazla birşey beklemek doğru değildir. Ateizm, toplumsal sorunlara bir çözüm değildir, politik veya aklaki bir felsefi akım değildir, en derin felsefi sorulara bir cevap değildir.



    Peki nedir ateizm?



    Ateizm, bizleri dinlerin insanları uyuşturan, ilkelliğe ve bağnazlığa iten ve günümüzün sözde ileri toplumunu bile esir almış özelliklerinden kurtarabilecek, en azından bu konulardaki mücadelede katkı sağlayabilecek bir bilimsel ve felsefi bakış açısıdır.



    Türkiye gibi bir ülkede aynı zamanda laikliğin yerleşmesi ve insanların farklı düşüncelere daha fazla tolerans gösterecek bir olgunluğa ulaşmalarını sağlama açısından da önemli bir misyonu olduğu söylenebilir ateizmin.



    Bunlardan daha fazlasını beklememek gerekir ateizmden.



    Çünkü, bence bu kadarı bile önemli bir misyondur.



  • hiç bir dhli bunu okumaz


  • Nereden alıntı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Death Note

    hiç bir dhli bunu okumaz
    gerçek bi ateist okur..(okumadım)

    şimdi okudum

    gerçek ateizm bu değil..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 29 Ağustos 2019; 20:18:20 >
  • WILDBOYS kullanıcısına yanıt
    Ben sadece dinsizim. İdeolojim ve felsefem dine bakış açım oldukça farklıdır.
    Sadece Komunistim diyelim.

    Bana DH deki ateist arkadaşların bakış açıları biraz törpülenmesi gerek gibi geldi.
    Oldukça çarpıcı tespitler var.
    https://www.ateistforum.org/ ve ona bağlı blogtan .http://www.ateizmvedin.org/ateizm-ne-degildir/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sething

    gerçek bi ateist okur..(okumadım)

    şimdi okudum

    gerçek ateizm bu değil..

    Alıntıları Göster
    Deme ya .Üzdün şimdi beni .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Reavero

    Deme ya .Üzdün şimdi beni .

    Alıntıları Göster
    Varligimdan dolayiysa uzun sure uzuleceksin..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sething

    Varligimdan dolayiysa uzun sure uzuleceksin..

    Alıntıları Göster
    Senden hiç bir şekilde rahatsız olmam.
    Şimdiye kadar anlamış olman gerek ben ideolojik anlamda ateist değilim.Öncelikle materyalist daha sonra sade bir imansızım.
    Materyalist olmamla dinsizliğim arasında hatırlayamacam ama belki 10 yıl geçmiştir. Belkide baştan dinsizdim. Uzun yıllar oldu. imansızlığım hiç aklıma gelmemiştir. Sözün özü öncelikle diyalektikçiyim.
    Kendimi hiçbir zaman ateist olarak görmedim.

    Arkadaşın yazısı ateizmi az çok doğru ele almış gibi geldi.
    Bir kere okudum geçtim. Gözümden kaçan itiraz edebileceğim şeyler mutlaka vardır.

    Literatürüne "gerçek ateizm bu değil" saptaman biraz biraz güldüm birazda itirazın var mı diye düşündüm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Reavero

    Senden hiç bir şekilde rahatsız olmam.
    Şimdiye kadar anlamış olman gerek ben ideolojik anlamda ateist değilim.Öncelikle materyalist daha sonra sade bir imansızım.
    Materyalist olmamla dinsizliğim arasında hatırlayamacam ama belki 10 yıl geçmiştir. Belkide baştan dinsizdim. Uzun yıllar oldu. imansızlığım hiç aklıma gelmemiştir. Sözün özü öncelikle diyalektikçiyim.
    Kendimi hiçbir zaman ateist olarak görmedim.

    Arkadaşın yazısı ateizmi az çok doğru ele almış gibi geldi.
    Bir kere okudum geçtim. Gözümden kaçan itiraz edebileceğim şeyler mutlaka vardır.

    Literatürüne "gerçek ateizm bu değil" saptaman biraz biraz güldüm birazda itirazın var mı diye düşündüm.

    Alıntıları Göster
    Olmaz mi
    Gobek afim itiraz..
    İnsan maymundan gelsiyse simdiii maymunlar neden thorun kiliicna donusmuyor..
    Aciklayin bakem atayizler..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ateist olmadığımı foruma katıldığım günden beri ısrarla söyledim. Sadece imansız ve dinsizin tekiym

    Alıntıladığım arkadaşın anlatımıyla bir faşist de ateist olabiliyor.
    Bu anlamda evrim konusu ateizm ile izah edilemez .

    Hatta ateist karşı evrimci dahi olabilir. Biraz daha ileri karşı devrimcide, Ateist olabilir.

    Bu anlamda soruyu bana sormamış ol.

    Bilmem anlata bildim mi.

    Sorunu yanlış kişilere soruyorsun. Bana ateist diyorsan bu anlamda seni şiddetle kınıyorum .
  • Reavero kullanıcısına yanıt
    Bende seni das kapitalle kiniyorum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her ne kadar ustaların din bir afyondur dese de ateistim dediğini hiç bir yerde okumadım
    Bende o nedenle siyasal ateist değilim.
  • Şaka bir yana bu kadar yobazın olduğu forumda bu konuları fazla açmanın hiç bir getirisi yok.
  • Reavero kullanıcısına yanıt
    İhtimali olmauan tabularla ugrasma eglenceli..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ateizmi anlaması ve anlatması kolay değildir.
    Göbeğimiz çatlıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Ateizmi anlaması ve anlatması kolay değildir.
    Göbeğimiz çatlıyor.
    katılmıyorum.

    ateizm doğmatik her saçmalığa karşı koymanın en belirgin ürünlerinden biridir

    din değil dinsizlikte değil..

    o halde nedir..

    bisküvi denince akla...
  • Üç beş sene sonra ben de senin gibi olur muyum acep

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Üç beş sene sonra ben de senin gibi olur muyum acep
    Yobazliga karsi durusunda mukemmelige ulasmakta yeterincecaba safedersen ubermers bile olabilir hata thorun kiliciyla olimpiyayi zaptedebikirsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-10D285547

    Ruh hastaligi departmanimiz doldu..

    Baska bi gune

    Formaldehit ve etil alkol ile..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.