Şimdi Ara

Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
1.836
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Elbette bu SSD’yi normal bir sistemde de, günlük bilgisayarınızda da kullanabilirsiniz, bir engel yok ama üretim amacı başka, dolayısıyla bazı nitelikleri kurumsal ihtiyaçları karşılayacak şekilde belirlenmiş. DC500R daha çok okuma odaklı iş yükleri için, DC500M de karma iş yükleri için dizayn edilmiş bir SSD.

    Sade bir kutusu var, içinden SSD’nin kendisi çıkıyor, ekstra bir şey yok.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    2.5 inç form faktöründe 7mm kalınlığındaki SSD’nin haznesi metalden, soğutma anlamında yongayla temas noktası olmadığından plastik ya da metal pek fark etmez aslında ama metal sonuçta, malzeme olarak bakarsak evet, daha iyi bir malzeme. Şu ana kadar test ettiğim en ağır, içi dolu bunun dedirten SSD’lerden biri, açıp bakacağız zaten.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    SATA 3, 6Gbit/saniye destekli arayüz ile bağlanıyor, bir bilgisayar olur, sunucu olur, NAS olur, istediğiniz bir cihaza bağlayabilirsiniz.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    Üzerinde modeli ve bazı detayların bulunduğu bir etiket var, görsel anlamda söylenebilecek pek bir şey yok aslında.
    DC500R’nin 480GB, 960GB, 1.92TB ve 3.84TB şeklinde depolama seçenekleri bulunuyor, elimizdeki 3.84TB olanı. Sırasıyla 438, 876, 1752 ve 3504TBW, yani terabayt yazım ömrüne sahipler. 3.84TB olanı benzer NAND’lere sahip tüketici sınıfı üst segment bir SATA SSD’ye göre mesela %40 daha fazla terabayt yazım ömrüne sahip, kurumsal taraftaki avantajlarından biri bu.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    Asıl ayırıcı özelliği, kurumsalda SSD’ye olan güven katsayısını arttıran şey PLP, yani elektrik dalgalanması ve kesintisine karşı koruma sistemi. Polarize, yüksek frekanslı tantalum kapasitörlerden oluşan bir sistem. Çalışma mantığı basit, elektrik kesildikten sonra süregelen yazma işlemi bitene kadar yeterli gücü sağlıyor bu kapasitörler, verilerin bozulmasının önüne geçilmiş oluyor ve SSD’yi kontrollü olarak kapatıyor. Veri haritalama tablosunun da güç kesintinden hemen önceki haline getirilmesini sağlıyor. Uçtan uca bir koruma sistemi söz konusu.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi'

    Bir veri merkezinde verilerin bozulması, kullanılmaz hale gelmesi, bunun ihtimali bile büyük maddi kayıp demek. Öyle her SSD bu özelliğe sahip değil, tüketici sınıfı SSD’lerde bu özellik aslında yazılımsal olarak var ama donanımsal olması var, yazılımsal olması var, bu donanımsal destek kurumsal olmasını sağlayan en önemli niteliklerinden biri.

    Bir diğeri de şu, JEDEC’in UBER gereksinimlerine göre kurumsal sınıf bir SSD’nin 10 kuadrilyona 1 oranında 1 kurtarılamaz bit hatası yaşaması öngülürken bu tüketici sınıfı SSD’lerde 1 kuadrilyon bit için 1 bit şeklinde, aradaki oranlamayı yapmama gerek yok sanırım.  

    2 milyon saat MTBF, yani hata verme aralığı değerine sahip, tüketici sınıfındaki SSD’lerde bu değer genelde 1.5 milyon civarında.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    Bir SSD’nin en önemli, en merak edilen kısmına geldik, kullandığı yonga türü. İçerisinde 3D TLC NAND’ler bulunuyor.
    555MB/saniye okuma ve 520MB/saniye yazma hızı söz konusu. Okumada 98 bin, yazmada 28 bin IOPS. Evet, yazmadaki IOPS değeri düşük zira 500R’de odak okuma üzerine kurulu,  optimizasyonlar buna göre, etkilerini testlerde göreceğiz.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 
     
    Crystaldiskmark. Okuma yazma hızı kağıt üstü verilerin de bir tık üstünde, güzel lakin 4K okuma testinde en azından Crystaldiskmark’ta tüketici sınıfı SSD’lerin bir miktar gerisinde.

    Anvil’s Storage Utilities. Burada kağıt üstü IOPS değeri hemen hemen yakalanmış, bir sorun görünmüyor, aslında yine tüketici sınıfı bir SSD ile benzer değerlere sahip. Ara ve toplam skoru da karşılaştırma yapmak için kullanabilirsiniz.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    Atto Disk Benchmark’ta. 512 bayt, 1KB, 2KB, 4KB skorları önemli, tüketici sınıfı SSD’lerle benzer sonuçlar alıyor.
    AS SSD benchmark. Burada da alınan değerler, özellikle gecikme süreleri tüketici sınıfıyla eş değer diyebileceğim düzeyde.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 
     
    Bunlar sentetik testlerdi, şimdi gerçek dünya testi yapalım, dosya kopyalayalım. Yaklaşık 400GB’lik, videolardan oluşan bir dosya grubunu 450MB/saniye civarı bir hızla aktarabildim DC500R’ye. Önbellekle hızlı, sonra yavaş gibi bir durum yok, aktarım boyunca olabildiğince düz bir hız grafiği çizdi.

    Tüm bu testler sonucunda ne kadar ısındı peki, 48 dereceyi geçmedi, 48 derece bir SSD için ılık diyebileceğimiz bir düzey, performansa hiçbir zeval vermez yani.
      
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi'

    Tüketici sınıfı SSD’lere kıyasla 7x24 kullanılmaları ön görüldüğünden, böyle dizayn edildiklerinden dolayı ısı anlamında, stabilite anlamında bir problem oluşturmadı kullandığım süre boyunca. S.M.A.R.T izleme ve raporlamayla aşınma miktarı, kullanım ömrü daha detaylı raporlanabildiği için arıza öncesinde de SSD’nin durumunu değerlendirme şansı sunulmuş oluyor, tüketici sıfında bu raporlama daha sınırlı.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 

    Kingston DC500R. Yüksek hızlı veri tabanları, yüksek hızlı medya akışı, sanallaştırma, AI, makine öğrenmesi, bulut hesaplama ve depolama, SQL sunucularında raporlama, bunlar için kullanılabilir, kurumsal bir çözüm. Terabaytlarca, büyük bir depolama çözümünüz vardır, ona önbellek de yapabilirsiniz, bunlar gibi profesyonel ihtiyaçlar için tercih edilebilir bir SSD. Ama nedir, işin içinde yazma da varsa DC500M’ye bakmak lazım, terabayt yazım ömrü DC500R’ye göre neredeyse üç katı ama fiyatı aslında üç katı değil.
     
    Tantalum kapasitörlü devasa SSD 'Kingston DC500R incelemesi' 
     
    1.92TB DC500R 3200TL, DC500M 3900TL civarında, tabii siz bu videoyu izlerken güncel fiyatlara mutlaka kendiniz bakın. DC500R 1752 terabayt yazım ömrü, DC500M 4555 terabayt yazım ömrüne sahip, aradaki fiyat farkı ise %20 civarı ama ömür farkı %88, DC500M aynı zamanda karma kullanımda daha başarılı, dolayısıyla aradaki farka fazlasıyla değer. Kurumsal çözüm olarak donanımsal PLP özelliğiyle ikisi de verilerinizi emanet edebileceğiniz SSD’ler lakin DC500M daha mantıklı görünüyor.
     
     
     







  • elektro-kimyasal tabir edilen flash teknolojisi
    SWAP alanı kullanımına bağlı olarak zaman içinde hız düşüşüne geçiyor.

    SWAP ı kapatmadığınız veya SWAP kullanımını zorlayan programları RDD yani RAM disk drive alanı oluşturup yönlendirmediğiniz sürece bu satın alacağınız yeni oyuncağınız garanti süresi olan 2 yıl içinde 2 kat yavaşladığını göreceksiniz !

    özellikle veri tabanı ağırlıklı bir işlem yapıyorsanız ve depolama donanımı masrafını kendi cebinizden veriyorsanız SSD lerden uzak durun !

    ama şirket çalışanıyım diyorsanız, zamanla oluşacak masraflar firmaya girsin :)

    ram disk üzerinden çalışan linux uygulamalarını incelerseniz gerçekten geleceğe yatırım yapmış olursunuz !

    TCL başlangıç için mükemmel bir linux

  • RDD yani RAM disk drive ne olduğunu hala anlayamadıysanız

    saniyede 4gb seviyesinde veri erişimini ne demek olduğunu

    ben buradan size nasıl anlatayım ki !? :)

    siz bu teknolojilerle sürünün :D

  • Yeni bir SSD/HDD konusu.

    @SEO-Uzmanı Ram Disk'i övmeyecek diye çok korktum. Neyse ki hemen yazmış.

    Rahatladım
  • Kurumsal olarak şu sıralar en makul fiyatlı SSD şu an için gidip sırf nvme olsun diye iki kat para vermeye gerek yoksa bu en iyisi.

    Ayrıca DC500M daha dayanıklı ama açıkcası bir sunucu ortamında ön bellek olarak kullandığımız ssd’lerin bile ömürlerini biz bitiremedik genelde ya çok küçük kaçıyorlar zamanla ya ekonomik ömrünü tamamlıyor yada bozuluyorlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ya beni hiç etkilemiyor şu 4k okuma değeri 34mb.Şak diye açılmıyor şu vindowslar 3dmaxler photoshoplar.SSd Raid de NVMe de halen sürünüyor bi intelin optane 905p de bu değer yüksek.Ama oda 186 civarımı ne kaç para desen bilgisayarı kucaklıyıp götürmen lazım bi optane almak için..Kanser oldum senelerdir düzgün bir 4k değeri bekliyorum.Bekleye bekleye 10 sene geçti tam 10 sene.Ram disk desen elektirikler giderse bilgiler yok oluyor.Hadi dedin donanım ram disk aldın.Aynı şey gene değerler yerlerde.Düzeltin şu 4k okuma değerlerini arkadaş.1 milyon mb okuma hızı ama 4k hızı 50mb.Kendi kendilerine tatmindeler.Bi ek parça bişi çıkarın bari sadece 4k özel dosyalarımız çalışsın üzerinde.

  • bence rgb kapasitörler olmalı. istenildiğinde kapasitesi arttırılmalı yada değiştirilebilir mesela 1000 mikrofarad 35 v . isteyen şaaaak 40 v takabilmeli.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: edi_büdü

    bence rgb kapasitörler olmalı. istenildiğinde kapasitesi arttırılmalı yada değiştirilebilir mesela 1000 mikrofarad 35 v . isteyen şaaaak 40 v takabilmeli.
    RGB kondansatör diye birşey varda ben mi bilmiyorum ?
  • edi_büdü E kullanıcısına yanıt
    Nöy? RGB, condanser, uFarad ve Voltage'in ne oldugunu biliyorum da cumleden bir sey cikaramadim yani.
  • 4gb 500 MB/s etmiyor mu zaten O da SATA SSD'lerin hizi. Sanirim sen 4GB/s demek istedin ama karistirdin. O da su an PCI-e 4.0 destekli NVM-e SSD'lerin hizi.
  • Tensi T kullanıcısına yanıt
    hız konusunda memtest64 ne derse o onun üzerine ekleme çıkarma yapmıyorum

    firmalar ürün tanıtımında hep mb diyor !?

    m.byte yoksa m.bit mi ?! orasını bilemem

    firmalar sadece s/mb veya mb/s diyor :)

    onu bunu bilmiyorum iso imajı ram disk üzerinde kişisel tercihlere göre anonimleştirilmiş bir iso oluşturup

    ram üzerinde çalıştı aradan 10 yılda geçse 20 yılda geçse

    daha iyi anlayasınız diye C64 nasıl hala da aynı hızca çalışıyor

    aynı şekilde amiga500 özetle zamandan etkilenmeyen okuma hızları sabit donanımlar gibi

    ram disk isoyu o şekil kullanıyorum :D

    bilmeyene anlatmak zoru oluyor .

    tabi benimde öğrenmem haftalarımı aldı :)
  • Bilmeyene anlatmak zor demissin ama kendin de m.byte mi m.bit mi bilmiyorum u eklemissin. Gercekten de bilmeyene anlatmak zor. Gordugunu anlayamana anlatmak ise cok daha zor. Memtest'in kendi sayfasinda MB iceren ekran goruntusu var. Keske bilmeyenler konusmasa. Bu arada senin sadece sanal makinede kullandigin C64'leri, A500'leri kullanmis insanim. :D Senin ogrenmen haftalarini almissa yazik harcadigin zamana. Siradan bir insana bunu 15 dakikada anlatabilirim. Bilen birine sor bir daha, bosa haftalarin harcanmasin.
    https://www.techpowerup.com/memtest64/

    Not : BU arada bilgisayarin hizlansin istiyorsan temp folder ve swapfile'i ramdisk'e yonlendir. Madem bir ise basladin tam ogren. Yarim kalmasin. ;)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tensi -- 8 Ağustos 2019; 1:28:8 >




  • Tensi T kullanıcısına yanıt
    defalarca defa yazmaktan artık kafa yazdım sanmış ! :)

    ben zaten bunu herkese söylüyorum !

    bilgilerimi doğruladığın için teşekkür ederim :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.