Şimdi Ara

Elektronik Bilgisayar Yazılım Mühendislikleri ve Parlak Gelecek...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
1.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.
    Üniversitelerin Elektronik, Bilgisayar ve Yazılım mühendislikleri gibi bölümleri hakkında bilgilendirmek için bir konu açmak istedim. Sizlerin bu tercih döneminde yardımcı olmak amacıyla açılmıştır bu konu. Zaten internet üzerinden çok fazla arkadaş beni bulup tercih dönemlerinde yardım istiyorlar. Aklıma gelmişken forumu da boş geçmeyeyim.

    Şimdi öncelikle tercih yaparken gerçekten kendinizi merkeze koyun başkalarının neler istediği babanın eczacı olmanı istemesini annenin "ah benim oğlum doktor olsun" demesini bir köşeye bırakıp kendinizi 5 yıl sonra 10 yıl sonra hangi işi yaparken görmek istediğinizi dikkatlice seçiniz. Keza yanlış tercih yapan arkadaşlar eninde sonunda ya bölümü bırakıyor ya da sevmediği işlere yıllarını veriyor.

    Şimdi gelelim bizim bölümlerimize. Eğer gerçekten kendinizi ileri teknolojiyle uğraşırken uygulamalar geliştiren, yapay zeka uğraşan geleceği şekillendiren mühendisler olarak görebiliyorsanız tabi.

    Bir kere gelecek kaygınız olmasın eğer işi hakkını vererek yapan biriyseniz mühendislik ve ileri teknoloji en az işsizlik oranlarına sahiptir. Yakın zamanda Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakabilirsiniz. Hele ki ülkemizde son yıllarda savunma sanayine verilen önemin artması ve desteklerle bir çok güzel firma kuruldu, kuruluyor. Bunlar hep leyhinize işleyecek. Bunun dışında mesleki tatminkarlık çok üst düzeyde. Ben kendi işimi zevk alarak yapıyorum ve ortaya akıllı bir cihaz düşünebilen bir mekanizma çıkartmak yeryüzünde hali hazırda kullanmış olduğumuz cihazların işleyişini anlamlandırmak gibi bir çok faydası da var.

    Öğretmen olayım salla başı al maaşı yapayım doktor olayım garanti meslek ve saygınlığı var yok bilmem ne olayım diye düşünüyorsanız lütfen konudan koşarak uzaklaşın. Keza bu kafa yapısındaki insanlar için yazmıyorum bunları. Herkes bir tuşa basarak telefonla sevdiklerine ulaşırken bu hat çekmiyor ya diye düşünen insanları değil "ya abi burada faraday kafesi etkisi vardır, şöyle açık bir alana çıkarsam ya da en azından pencereye doğru yönelirsem belki beton içerisindeki metallerin elektromanyetik dalgayı sömürmesinden kurtularak gsm haberleşmesinde kullanılan en yakın baz istasyonuna 900-1800 mHz frekans aralığında erişimi sağlayabilirim" diyebilmek isteyen hayatı anlamlandırmak isteyenleri hedefliyorum.

    Bir işe, kurulu bir firmaya girebilme olanağı kadar da kendinizin iş kurabilme ihtimalini de unutmayınız. Keza Pastadan daha büyük karlar alabilmek isteyen yeni bir düzen kurmak isteyen arkadaşlar için de en avantajlı bölümlerdendir.

    Son olarak bunları yazdın da sen kimsin birader biz sana neden güvenelim diyorsanız çevrenizde bu bölümlerden mezun olmuş insanlara danışın. Ben 2015 yılında elektronik mühendisliğinden mezun oldum ve bu güne kadar hiç işsiz kalmamış bir kardeşinizim. Şirketlerin ArGe departmanlarında gömülü sistemler üzerine çalışıyorum. Cihazlar için donanım tasarımı ve gömülü yazılımlarını yapıyorum. İyi maaşlarla çalıştım bu güne kadar makina, inşaat, endüstri vs gibi bir çok alandan arkadaşım da var, bunlara kıyasla iş bulma ve maaş açısından çok daha iyiydi bölümlerdir yazılım bilgisayar elektronik.

    Motivasyon olması açısından bir youtube kanalını sizlere tavsiye ederim. Başka Bir Şey ==>> https://www.youtube.com/watch?v=ZLA349dDSC8

    Soruları olan arkadaşlar sorabilirler. Özelden soru sormak yerine foruma yazarsanız sizinle aynı soruları olan bir çok kişi de yararlanmış olur.
    Tercihlerinizde başarılar...

    Genel edit:
    // çok sorulduğu ve tam olarak anlaşılamadığı için sizlere bölüm isimleri ve ne anlama geldiklerini basitçe anlatayım.
    EEM(ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ)
    EM(ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ)
    EM(ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ)
    EHM(ELEKTRONİK HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ)

    *Elektrik Mühendisliğini 2 şekilde değerlendirebiliriz. 1- TR de bölüm ismi. Bu bölüm mezunları elektrik enerjisi üretimi iletimi dağıtımı kısımlarında inşaat elektrik projelerinde baraj nükleer santral hidroelektrik santral gibi alanlarda çalışabilirler. 2- ELektrik anabilim dalı bilgisayar,yazılım,kontrol,elektrik,elektronik,haberleşme vs tüm elektrik barındıran dalları kapsar. Bu açıdan bakılırsa ben de bir elektrik mühendisiyim ancak elektrik anabilim dalının elektronik alt dalında uzmanlaştım. Yada mühendisler pratik fizikçilerdir. Kendimizi fizik bilim dalının küçük bir alanında uzmanlaştırmış teknik insanlarız. Ama genel kullanımda 1. anlamıyla düşünebilirsiniz.

    *Elektronik Mühendisliği devre tasarımı, miktroişlemciler, mikrodenetleyiciler, entegre devre,(teknik olmayan insanlar için sadece çip :) analog, güç sistemleri barındıran sistemlere ait donanım tasarımı yapar ve driver yazar. Basitçe bilgisayarınızın faresi(mouse) bir elektronik devre ve ona ait driver yazılımından oluşur ve bunu elektronik mühendisleri yapar. Bilgisayarın anakartı ve ekran kartı tasarımı da yine elektronik mühendisinin işidir.

    *EHM, aslında ders içeriği olarak elektronik mühendisliği programından hiç bir farkı olmamasına rağmen TR de yine böyle bir isimlendirme bulmuşlar. Bu bölümü okuyanlar haberleşme ya da elektronik dallarından birisini seçer ve uzmanlaşır. Aslında elektronik mühendisliğinde de durum böyleyken bu isimlendirmenin kimseye bir şey kattığını düşünmüyorum. Daha bir havalı olmuş olabilir. :)

    *EEM, aynı şekilde elektrik ya da elektronik dallarından birisinin seçilerek o kısımda uzmanlaşmayla sona eren bölüm. Bu bölüm mezunu hem elektrik hem elektronik mühendisi olmaz. Kimse kimseyi kandırmasın elektronik bile kendi içerisinde uzmanlaşılacak yüzlerce alt daldan oluşurken hepsine hükmedecek tek yüzüğü ancak sauron döver. O zaman sauron elektrik elektronik mühendisi olabilir ama biz olmamalıyız.

    Her şeyi bilip, aslında hiç bir şey de uzman olamamış, ortaya bir şey çıkartamamış kişiler olmamalıyız. Alan seçin ve o konuda uzmanlaşın arkadaşlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfbmfb -- 24 Temmuz 2019; 22:6:5 >







  • Merhaba hocam nerden mezun oldunuz.
    Gömülü sistemler daha çok elektronik haberleşme mühendisliğine ait değilmi?
    Bende elektronik haberleşme müh. Okuyup kendimi gömülü sistemler bölümde geliştirmek istiyorum. Ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Y4Ş4R

    Merhaba hocam nerden mezun oldunuz.
    Gömülü sistemler daha çok elektronik haberleşme mühendisliğine ait değilmi?
    Bende elektronik haberleşme müh. Okuyup kendimi gömülü sistemler bölümde geliştirmek istiyorum. Ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz
    Yüzüklerin efendisinde hepsine hükmedecek tek yüzük var evet. Ama bu olay mühendislikteki bölüm isimlerinde geçerli değildir.
    Elektrik Elektronik = Ne yani hem elektrik mühendisi hem de elektronik mühendisi mi?
    Elektronik Haberleşme = Ne yani hem haberleşmeci hem de elektronikçi mi?
    Bir şeyi iyi yapabilmek için uzmanlık alanları belirleriz. Gömülü sistemler bir uzmanlık alanıdır. Haberleşme, Elektro Manyetik Dalga, Devre Tasarımı( Hatta abartıp yüksek frekanslı devre tasarımı, çok katmanlı devre tasarımı, Digital devler tasarımı, Analog devre tasarımı vs vs.)
    Öncelikle okulların isminden ziyade okullardaki hocaların hangi uzmanlık dallarında olduklarını araştırmalısınız.
    İTÜ ve YTÜ de sanırım bölümün ismi Elektronik Haberleşme olarak geçiyor.

    Bu alanda kendinizi eğitmek adına her türlü masraftan kesinlikle kaçınmayın. Başlangıç için arduino pic gibi MCUlara yazılımlar yapabilir basit hobi devreleri yapabilirsiniz. Youtube'da çok güzel kaynaklar var. Udemmy eğitim sitesindeki kurslara bakabilirsiniz. Üniversitede ilgili topluluklara kulüplere üye olarak aynı alanda çalışan bir sürü arkadaş edinebilirsiniz. Bunun dışında yarışmalar ve organizasyonlara kesinlikle katılarak kendinizi geliştirin.

    /*=========================================================================================================*/
    Youtube'dan takip ettiğim binlerce kanal içinden sadece 2 tanesini atıyorumhttps://www.youtube.com/user/msadaghdhttps://www.youtube.com/user/Afrotechmods

    Udemmy için de link vereyimhttps://www.udemy.com/courses/search/?q=embedded%20systems&src=sac&kw=embedded

    Ben digital eğitimleri sevmiyorum normal kurs yok mu diyorsanızhttps://coskuntasdemir.net/gomulu-sistemler/c-dili-ile-gomulu-sistem-programlama-egitimi-hakkinda.html
    /*=========================================================================================================*/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfbmfb -- 23 Temmuz 2019; 14:24:28 >




  • mfbmfb kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim ☺️

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, benim sıralamam ytü elektrik mühendisliğine anca yetiyor sizce başka bir üniversitede elektrik elektronik mi okuyayım yoksa ytü elektrik mi.
    Sizce hangi bölüm daha avantajlı, iş imkanı çok, yurtdışı imkanı falan?
    Şimdiden teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erguneyf.

    Merhaba, benim sıralamam ytü elektrik mühendisliğine anca yetiyor sizce başka bir üniversitede elektrik elektronik mi okuyayım yoksa ytü elektrik mi.
    Sizce hangi bölüm daha avantajlı, iş imkanı çok, yurtdışı imkanı falan?
    Şimdiden teşekkür ederim
    Elektrik Mühendisleri Türkiyede genellikle inşaat elektrik projelerinde çalışıyorlar. Elektrik enerjisinin üretimi iletimi ve dağıtımında aklınıza neler geliyorsa bu alanlarda çalışabilir. Elektrik Elektronikte ise Uzmanlık olarak elektronik ve alt dallarını seçerek yazılım,otomasyon gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Benim tavsiyem geleceğe dönük mesleklerin seçilmesi yönünde. Gelecek ise yazılım yapay zeka diyor. Bu açıdan kendi mesleğim olan "elektronik mühendisliği"nin bile öncesinde kendinizi yazılım alanında geliştirmenizdir. Bu açıdan bilgisayar, elektronik(eem,em,ehm) veya yazılım mühendisliklerini seçebilirsiniz.




  • Sıralamam 2.7k şu an TOBB ee düşünüyorum sizce itu ehb mi daha iyi tobb ee gibi saçma bir soru sormayacağım TOBB un hocalarına baktım tanıtım günlerine katıldım hepsinin çalışma alanı ayrı olmakla beraber genelde elektronik üzerine yoğunlaşmış insanlar. Ee okuduktan sonra elektroniğe yönelirsem ehb okumadigim için pişman olur muyum?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Derebey44

    Sıralamam 2.7k şu an TOBB ee düşünüyorum sizce itu ehb mi daha iyi tobb ee gibi saçma bir soru sormayacağım TOBB un hocalarına baktım tanıtım günlerine katıldım hepsinin çalışma alanı ayrı olmakla beraber genelde elektronik üzerine yoğunlaşmış insanlar. Ee okuduktan sonra elektroniğe yönelirsem ehb okumadigim için pişman olur muyum?
    TOBB hakkında bilgim yok ama İTÜ'den hocalar tanıyorum. O açıdan karşılaştıramayacağım. Ancak Elektronik alanında uzmanlaşacaksan İTÜ ehm daha mantıklı olur. TOBB ee'deki elektronik hocalarını araştırabilirsin. Orada okuyanlara danışabilirsin. Mikroişlemciler, Devreler kuramı, Elektronik Devreler gibi derslerin hocalarını iyi bakmanı tavsiye ederim.
    Ehb okumadığın için pişman olacağını sanmıyorum dediğim gibi hocaların yönlendirmesi her şeyi değiştirebilir.

    Örnek olması açısından İTÜ dersleri. Aşağıdaki dersler temel olanlar. Özellikle 7. ve 8. dönemde teknik seçmeli dersleri sen seçeceksin. Uzmanlık alanını o şekilde belirleyeceksin. Haberleşmeye, otomasyona, yazılıma, güç elektroniğini vs binlerce dala kayabilirsin. Ama benim tavsiyem gelecek vaadeden yazılım ve yapay zeka işlerine yönelmen olur. Kim bilir belki de yeni işletim sistemi driverlerını yazan bir mühendis olabilirsin.

    http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/EHB/201110.html
    Elektrik Devre Temelleri
    Elektronik I
    Elektronik II
    Elektromagnetik Dalgalar
    Sayısal Devreler

    https://www.etu.edu.tr/tr/bolum/elektrik-ve-elektronik-muhendisligi/ders-mufredati
    TOBB derslerini inceledim de bizim elektronikten hiç bir farkı yok. Sadece 1 ders eklenmiş ki o da ihmal edilebilecek kadar az bir farktır.(Elektrik Mühendisleri için Sayısal Yöntemler)
    Yani gözün kapalı TOBB yazabilirsin ama dediğim gibi uzmanlaşmak istediğin alandaki hocaları İTÜ hocalarıyla iyice karşılaştırmanı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfbmfb -- 25 Temmuz 2019; 17:40:57 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.