Şimdi Ara

Hindistan, Ay'a uzay aracı gönderdi: İşte tarihi görevin detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Güney Asya ülkesi Hindistan, Ay'a iniş yapabilen dördüncü ülke olmaya artık çok yakın. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), bugün Chandrayaan 2 isimli uzay aracını uzaya fırlattı. Chandrayaan 2, yaklaşık bir buçuk aylık yolculuğun ardından Ay'ın yüzeyine iniş yapmaya çalışacak.

    ISRO, Chandrayaan 2 misyonu için bugüne kadar geliştirmiş olduğu en güçlü roketi kullandı. GSLV Mk-III isimli roket bugün Hindistan yerel saatiyle 14.44'te Sriharihota Uzay Merkezi'nden kalkışa geçti. Başarıyla uzay taşınan Chandrayaan 2 şu anda Dünya'nın yörüngesinde yer alıyor.

    Chandrayaan-2'nin Ay'a ulaşması epey bir zaman alacak. Zira uzay aracı direkt olarak Ay'a gitmiyor. Aşağıdaki görselde görmüş olduğunuz gibi sürekli genişleyen eliptik yörüngelerde yer alacak. Bu şekilde Dünya'nın kütleçekiminden faydalanıp yakıt tasarrufu yaparak Ay'a yavaş yavaş ulaşmış olacak. Uzay aracının tam 384 bin kilometrelik bir yolculuk yapacağı belirtiliyor.

    Apollo misyonlarında astronotların Ay'a ulaşması bildiğiniz gibi sadece 4 gün sürmüştü. Bunun nedeni Apollo görevlerinde tarihin en güçlü roketi olan Saturn V'in kullanılıyor olmasıydı. Hindistan benzer güçte bir rokete sahip olmadığı için uzay araçlarını Ay'a direkt olarak gönderemiyor.

    Chandrayaan 2, Ay'ın Güney Kutbu'na yakın bir bölgeye iniş yapacak. Daha önce Ay'a ABD, Çin ve Sovyetler Birliği uzay aracı indirmeyi başarmıştı ancak bu görevlerin hepsi ekvator ve çevresine düzenlenmişti. ISRO, Chandrayaan 2'yi başarılı bir şekilde indirebilirse bu anlamda da tarihi bir işe imza atmış olacak.

    NASA tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir duyuruda Güney Kutbu'nun yoğun bir şekilde su buzulları içerdiği resmen açıklanmıştı. Bu duyurudan sonra Güney Kutbu uzay araştırmalarının gözde yeri haline geldi. 2024'te Ay'a astronot indirmek isteyen NASA da Güney Kutbu'nu hedef göstermişti. Ayrıca Çin'in de yine aynı bölgede bir uzay üssü inşa etme planı var.

    Hindistan tarihinin en önemli uzay görevi olan Chandrayaan-2'de 3 farklı uzay aracı Ay'a fırlatıldı. Bu araçlar bir yörünge aracı, bir iniş aracı (Vikram) ve son olarak görevin en önemli kısmı olan bir gözlem aracından (Pragyan) oluşuyor. Üç uzay aracı Ay'a vardıktan sonra sırasıyla birbirlerinden ayrılıp kendi görevlerine başlayacak.

    Yörünge aracı yüzeyden yüksek bir konumda Ay'ın "üç boyutlu detaylı haritasını" çıkarmaya uğraşırken gözlem aracı ise yumuşak bir inişin ardından iniş aracından ayrılıp Ay'ın Güney Kutbu'nu keşfetmeye başlayacak. ISRO, Pragyan gözlem aracının ana görevlerinden birisinin Ay'da su ve mineral aramak olduğunu belirtti.

    Chandrayaan 2 misyonu toplam maliyeti kalkış ücretleriyle birlikte 142 milyon dolar olmuş. ISRO, uzay araştırmalarında görece düşük maliyetlerle büyük başarılara ulaşabilmesiyle biliniyor. Uzay ajansı, 2013 yılında da sadece 73 milyon dolarlık maliyetle Mars'ın yörüngesine uzay aracı yerleştirebilmişti.

    Chandrayaan 2, 6 Eylül'de Ay'ın yüzeyine iniş yapmayı deneyecek. Bakalım Hindistan bu tarihi görevde başarıya ulaşabilecek mi. 







  • biz inşaat ile kalkınmayı seçtik, yine kaybettik.

  • Hintlileri tebrik ederim. Adamlar ilk kurulduğunda Pakistan'dan bile fakir bir ülkeydiler. Bugün nereden nereye geldiler. Takdir edilesi.
  • Adamların dini masrafsız..

    Zamanında sömürüldüklerinden; çalışmak, üretmek, rekabet etmek onlar için kıymetli olmuş.. Bağımsızlığın üreterek, rekabette öncü olarak kalıcı olacağı bilinci oluşmuş..

  • Ya hiç kimse hiçbir yere gitmiyoor. Rahat oluun. -selimdural

  • Kuranda yazıyordu ne gerek var ?

    .. aa pardon ya, herifler İneğe tapıyordu.

    Bizim gibi dini bütün müslüman değil, o yüzden aya gidiyorlar.
  • Adamlar hayal propogandasi yapmiyor. Icraatin icinden. Yaptiklarinin haberini okuyoruz...

    Diyanet e ayrilmasaydi biz defalarca Ay a MArs a gitmistim. ISS de Turkiye bile olabilirdi ...

  • Bu aracı gönderen biz olsaydık, bu yukarıdaki yorumlar "ne gerek vardı aya gitmeye bu kadar para harcamaya" şeklinde olacaktı. Kuru muhalefet...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaptan666

    Bu aracı gönderen biz olsaydık, bu yukarıdaki yorumlar "ne gerek vardı aya gitmeye bu kadar para harcamaya" şeklinde olacaktı. Kuru muhalefet...
    Hindistan, Ay'a uzay aracı gönderdi: İşte tarihi görevin detayları
  • akape varken bizim birşey yapmamıza gerek yok, araba dan bir araba parası kadar, telefondan ve gümrükten ürünün 2 katı vergi alınırken ne gerek var bilime teknolojiye üretime vs. vs.
  • haberleşme uydusu gönderirken bile heryeri yakıp yıkanlar yine saldırmış. hindistan'da bizdeki gibi uzay aracı gönderirken olay çıkaran olmamıştır.

  • Bu herifler İngilizer tarafından işgal edildş,250 sene sömürge olarak kaldılar.Biz ise hiç sömürge de olmadık işgal de edilmedik.Bi garilik var bu işte.
  • Turkiye'de 100 sene sonra bile göremeyiz. Doların artışı ve zamlar konuşulur

  • Bir gariplik yok. İngiliz sömürgesi ülkelerden bazıları. Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, ABD. Hatta ABD dışında geri kalanlar hâlâ kraliçe tarafından atanan "vali" tarafından yönetilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    hindistan hala sömürülüyor ingilizler tarafından

  • dark_prince60 kullanıcısına yanıt
    İyiki sömürülüyor.Bir de sömürülmese neler yapacaklar kimbilir.Laf olsun diye laf söylüyorsunuz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    Bu herifler İngilizer tarafından işgal edildş,250 sene sömürge olarak kaldılar.Biz ise hiç sömürge de olmadık işgal de edilmedik.Bi garilik var bu işte.
    Vizyon farkı. Adamlar 2050 yılından itibaren çin ile birlikte üç süper güçten biri olacak. Eğer zirveye oynuyorsan prestijli sektörlerin hepsinde olacaksın. Çin ve hindistan bu vizyona sahip. Bizdeki vizyon ise inşaat üzerine kurulu ,RTE nin çılgın projesi(kanal istanbul) bile inşaat. Yolsuzluk falan konusuna değinmiyorum bile. Önemli olan zihniyet ve vizyon. Biz de ikisi de içler acısı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 25 Temmuz 2019; 1:7:54 >
  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Hıhı tamam.Zaten Türkiye Cumhuriyeti Ak Parti ve Erdoğan ile başladı ,ondan öncekilerin vizyonu misyonu falan önemli değil.
  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Tamam brader.Sen kafana göre takıl.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.