Şimdi Ara

Hindistan, Ay'ın Güney Kutbu'na iniş yapacak: Tarihi görev bu hafta başlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), bu hafta sonu tarihi bir Ay misyonuna çıkmaya hazırlanıyor. Uzay ajansının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Chandrayaan-2 görevi nihayet bu Pazar günü (14 Temmuz) resmen start veriyor. Konuyla ilgili bir güncelleme yayınlayan ISRO, her şeyin yolunda gittiğini ve fırlatma öncesinde artık tamamıyla hazır olduklarını açıkladı.

    Hindistan, Chandrayaan-2 görevinde Ay'ın Güney Kutbu'na iniş yapmaya hazırlanıyor. Güney Asya ülkesi, başarılı bir şekilde iniş yapabilirse uzay araştırmaları tarihinde önemli bir ilke imza atmış olacak. Daha önce ABD, Sovyetler Birliği ve Çin Ay'a bir uzay aracı indirmeyi başarmıştı. Ancak bu görevlerin hepsi ekvator ve çevresine düzenlenmişti.

    Ay'ın Güney Kutbu uzay araştırmaları için özellikle de son zamanlarda çok önemli bir bölge haline geldi. NASA tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir duyuruda Güney Kutbu'nun yoğun bir şekilde su buzulları içerdiği resmen açıklanmıştı. Şimdilerde burası insanlı Ay misyonları için en uygun bölge olarak gösteriliyor. 2024'te Ay'a astronot indirmek isteyen NASA da Güney Kutbu'nu hedef göstermişti. Ayrıca Çin'in de yine aynı bölgede bir uzay üssü inşa etme planı var.

    Hindistan tarihinin en önemli uzay görevi olan Chandrayaan-2'de 3 farklı uzay aracı Ay'a fırlatılacak. Bu araçlar bir yörünge aracı, bir iniş aracı (Vikram) ve son olarak görevin en önemli kısmı olan bir gözlem aracından (Pragyan) oluşuyor. Üç uzay aracı Ay'a vardıktan sonra sırasıyla birbirlerinden ayrılıp kendi görevlerine başlayacak.

    Yörünge aracı yüzeyden yüksek bir konumda Ay'ın "üç boyutlu detaylı haritasını" çıkarmaya uğraşırken gözlem aracı ise yumuşak bir inişin ardından iniş aracından ayrılıp Ay'ın Güney Kutbu'nu keşfetmeye başlayacak.

    Chandrayaan-2 misyonuyla ilgili konuşan ISRO başkanı Dr. K. Sivan,"Yumuşak bir şekilde Ay'a iniş yapmak elbette görevin en zorlu kısmı. Hindistan, bugüne kadar henüz uzayda hiçbir gökcismine iniş yapmayı denemedi. Tarihimizde bir ilk olacak." şeklinde konuştu.

    Görevin öneminden de bahseden Dr. Sivan,"Hindistan daha önce hiçbir ülkenin gitmediği bir yere gidiyor. Chandrayaan-2, Güney Kutbu'na çok yakın bir bölgeye iniş yapacak. Bu görevin, Ay'ın birçok gizemini ortaya çıkarmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

    Chandrayaan-2 misyonu bu hafta sonu Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece 00.21'de start verecek. Her şey yolunda gitmesi halinde uzay aracının 6 Eylül'de Ay yüzeyine iniş yapması bekleniyor. Bakalım Hindistan bu önemli görevde başarıya ulaşabilecek mi.







  • DÜnyada o kadar aç insan var ayın orasına burasına robot gönderme yarışı başladı. Bir şey yok işte ayda. MAdecilik keşfi olsa anlarım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Trkuaz54

    DÜnyada o kadar aç insan var ayın orasına burasına robot gönderme yarışı başladı. Bir şey yok işte ayda. MAdecilik keşfi olsa anlarım.

    Aşağıdaki gibi bir mesajınız da oldu mu daha önce?

    Dünyada o kadar aç insan var futbol kulüpleri milyon dolarlık futbolcu transfer ediyor.

    Ülkeler niye coğrafi keşifler yapmış daha önce, ya da niye savaşıp yabancı toprakları fethetmişler.. Bu mesajım saldırı amacıyla değil sadece bir de bu yönden düşünülmesi açısından.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turkiye'de bu tur projelerin hayali icin bile tarih verilemiyor. Adamlar 10 yil sonra filan da demiyor. SAK! haber geliyor bu hafta :) ! ... Hindistan herhalde onyilolar oncesinden insanlarina umut politikalarini birakmis anlasilan direk icraatin icindene gecmisler... Hindistan somurgeden nereye geldi ...

  • Allahın hindusu bile aya gitti,
    bizim kiler hala daha
    S-400'ler gelince $'ın ne olur hacı !?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 9 Temmuz 2019; 8:6:8 >
  • sömürgeciliğin yararları ; 100 yıl sonra ortaya çıkıyor muş !

  • tekrar tekrar hatirlatmakda fayda var, hindistanin tum uzay calismalarinin maliyeti bizim ne yaptigi belli olmayan diyanet kurumundan daha az. geri kalmislik ve fakirlik ulkelerin kaderi degildir, kendi tercihleri ve secimleridir.

  • Yeni dünya bulamazlarsa daha ac insan olucak

  • AKP politikalara insanlari mamun etti :/ ... Ekimde pratiksel hissedilecektir. Kongre bu kanunlari var. Trump bir yere kadar ...

  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Yanlış duyar kasıyorsunuz. Amerika'da yarım milyon sokakta yaşayan insan var. Hindistan'da nüfusun büyük bölümü sokağa büyük tuvaletini yapıyor. Ama şöyle şeylerde var demek tam anlamı ile orta doğuda çokça görülen bir sorun. O parti öyle demişti hiç böyle demesin. Ahmet oraya gitmiş o zaman şuraya ne had ile gider. Bu tip davranış biçimi, konudan uzak bilimle ilgisiz ve dünyanın ilerleyişine ters.

    Eleştiri yapıcı değil ise bunun bir kişilik problemi olduğunu raporlayıp onlarca insanı işten çıkarmış bir yazarım. Bir kere vicdan azabı duymadım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ProjectMan

    sömürgeciliğin yararları ; 100 yıl sonra ortaya çıkıyor muş !
    Hindistan kimseyi sömürmedi ki? Hindistan'ın kendisi sömürge idi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Aether

    Yanlış duyar kasıyorsunuz. Amerika'da yarım milyon sokakta yaşayan insan var. Hindistan'da nüfusun büyük bölümü sokağa büyük tuvaletini yapıyor. Ama şöyle şeylerde var demek tam anlamı ile orta doğuda çokça görülen bir sorun. O parti öyle demişti hiç böyle demesin. Ahmet oraya gitmiş o zaman şuraya ne had ile gider. Bu tip davranış biçimi, konudan uzak bilimle ilgisiz ve dünyanın ilerleyişine ters.

    Eleştiri yapıcı değil ise bunun bir kişilik problemi olduğunu raporlayıp onlarca insanı işten çıkarmış bir yazarım. Bir kere vicdan azabı duymadım.
    Mesajınızda bir bütün olarak ne demek istediniz ben anlayamadım. (isterseniz benim eksikliğim olduğunu düşünebilirsiniz ama ne mesaj, ne sondaki örnek anlaşılır gelmedi bana) ondan pek bir yanıt veremiyorum.

    "Duyar kasma" değil benimki, isteyelim veya istemeyelim dünya böyle işliyor. Ben olanı göstermek istedim; doğrusu bu, en iyisi böylesi, demiyorum.

    Amerika'daki evsizlere rağmen abd uzaya gidiyor, savunma bütçesi büyük bir yüzdelik dilimi kapsıyor. Çinli ve Hindistanlı insanlar çok iyi şartlarda yaşamasalar da hükümetleri uzay çalışmalarından vazgeçip birkaç açı daha doyuralım demiyorlar. Biri uğruna diğerinden vazgeçmiyorlar.

    Ülkemizde de bazen öncelik sıralamasında gerilerde olması gereken projeler varken bunlar aynı takvim planında uygulamaya geçiriliyor. Ne kadar eleştirilse de birinden vazgeçince diğeri tamamen çözülemeyeceği için eş zamanlı girişimlerde bulunuluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Trkuaz54 'e cevap olarak yazmıştım.

    Sizin ile ilgisi yoktu :). Nasıl size cevap olarak gittiğini anlamadım.
  • Hiç bir yere gittikleri falan yok merak etmeyin. Yiyosa canlı yayınlasınlar inişi hadi. Yapamazlar - selimdural

  • Selim bey,

    Cin'in aya inisi.
    https://www.youtube.com/watch?v=XfEwjPKJ4JE&app=desktop


    Hareketli meteora japonlarin inisi canli yayinlandi. Bu aya inisten cok cok cok zorlu.

    https://www.space.com/hayabusa2-asteroid-ryugu-landing-webcast.html

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Hayır Futbol konusunda herhangi bir yorumda bulunmadım. Ama o konuda ki düşüncem Futbol klupleri ticari işletmeler. Futbolcu alıyor satıyor. O yıl ligde güzel bir başarıda yakalarsa onnumara. Futbolcuları değer kazanıyor ve daha iyi bir fiyata transfer ediyor. Amaç gelir elde etmek.
  • CGI ile herşeyi heryere indirebilirsiniz. Bu görüntüye inanıyorsanınız 60 yıl önce aya gidildiğinede inanmanız gerek. Bunlar uzay yalanının devam ermesi için yapılan sahtekarlıklar . Başka bişey değiller. -selimdural

  • Güney sıcaktır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ülkedeki cahillik seviyesinin boyutunun ne durumda olduğunu uzay haberlerindeki yorumlara bakarak anlayabilirsiniz.

    Diyecek söz bulamıyorum artık. Sözün bittiği yer.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.