Şimdi Ara

Türk savunma sanayiinin rüya projesi: TF-2000 Hava Savunma Muhribi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
2
Favori
14.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türk savunma sanayiinin rüya projesi: TF-2000 Hava Savunma Muhribi


    90’lı yıllarda ilk adımları atılmaya başlanan MİLGEM projesinin son yıllarda ciddi bir katkı ile yepyeni bir boyut kazanmış en önemli bacaklarından bir tanesi de TF-2000. Tasarım, inşa ve yeterlilik sorumluluğu tümüyle Deniz Kuvvetleri tarafından üstlenilen projede tüm konularda tek hak sahibi Milli Savunma Bakanlığı.

    Temmuz 2017 itibariyle süreçleri resmen başlayan TF-2000 Hava Savunma Muhripi üretim planlarına göre toplamda 7 adet üretilecek. Öncesinde bu sayı 4 olarak belirlenmişti ancak sonrasında revize edilerek 7’ye çıkarıldı. Kullanıma girecek ilk model ise 2027 yılında tüm testleri tamamlanmış olarak hizmete girmiş olacak.


    166 metrelik boyu, 7000 tonluk deplasmanı ve sahip olacağı teknolojiler ile ülkemiz kara sularında çok önemli bir çarpan olarak yazılabilecek TF-2000, ülke savunmasını deyim yerindeyse denizden başlatacak ve ana karaya gelmeden birçok tehditin imha edilmesine imkan tanıyacak. Alçak, orta ve yüksek irtifada kısa, orta ve uzun menzilli güdümlü mermilerin tespit edilip imha edilmesini sağlayabilecek, balistik füzelerin ise ana karadan çok önce fark edilebilmesini olanaklı kılacak. Tabi etkisini bu şekilde kısıtlamak böylesi bir projeye haksızlık da olacaktır. Doğu Akdeniz’de sular böylesine ısınmışken tüm ülke denizlerinde dengeyi tamamen değiştirebilecek böylesi güçlere sahip olmak, ülkemizin masada da daha güçlü olmasını olanaklı kılacak ve Akdeniz’de Fransa ile birlikte Türkiye’yi en güçlü ülke haline getirecek.


    TF-2000 teknik özellikleri


    En az 28kts azami ve devamlı 18kts sürate sahip olacağı aktarılan TF-2000, senelik ortalama 5000 saat seyir yapabilecek. Akaryakıt takviyesi hariç olmak üzere lojistik sevkiyata gerek duymadan 45 gün süreyle harekat icra edebilecek yeterlilikte olacak olan muhrip, yaşam destek sevkiyatları sağlanarak ana üs desteği olmadan 180 gün süreyle hareket icra edebilecek.


    TF-2000’in önemli bir modernizasyona ihtiyaç duymadan 40 yıl süreyle Türk donanmasına hizmet etmesi bekleniyor. Muhripte ihtiyaç durumuna göre azami 150 gemi personeli görev yapabilecek. Üretim aşamasında ise en az 200 personel için yaşam yeri ve gerekli ihtiyaçlar için servis mahali de planlanmış durumda.



    Türk savunma sanayiinin rüya projesi: TF-2000 Hava Savunma Muhribi

    Milgem projesi kapsamında inşa edilen ilk Türk savaş gemisi TCG Heybeliada HARPOON Güdümlü Füze Atışı yapıyor.


    TF-2000’de yer alacak milli teknolojiler


    TF-2000, büyük oranda yerli savunma sanayii şirketleri tarafından önceden geliştirilmiş veya tamamıyla MİLGEM projesi odağında kurgulanmış teknolojiler ile donatılacak ve göreve bu teknolojiler ile başlayacak. Sonrasında mevcut bazı sistemlerin yerlileri ile değiştirilmesi de ön görüler arasında yer alıyor.


    Milli gemi savar füzesi ATMACA, torpido savunma füzesi TORK, Roketsan tarafından hali hazırda üzerinde çalışılan ve ABD üretimi Tomahawk füzelerinin yerli versiyonu olarak ifade edilen GEZGİN de TF-2000’in önemli güçleri arasında olacak. Yerli seyir füzesi SOM’dan elde edilen tecrübe ile daha uzun menzilli olarak geliştirilme süreci devam eden GEZGİN, Roketsan’ın en önemli çalışmalarından biri konumunda.


    Silah sistemleri



    • Satıhtan havaya güdümlü mermi

    • Yakın hava savunma sistemi (GÖKDENİZ)

    • Toprido kovanı sistemi

    • Stabilize otomatik top

    • 127 mm baş topu

    • Milli dekor atım sistemi (KALKAN)

    • Milli dikey atım sistemi (MDAS) milli silahlar arasında yer alıyor.



    Türk savunma sanayiinin rüya projesi: TF-2000 Hava Savunma Muhribi


    TF-2000'in gözü kulağı olacak ÇAFRAD


    Teknolojiler



    • ÇAFRAD (Çok amaçlı faz dizinli radar)

    • Torpidoya karşı savunma sistemi

    • Kızılötesi arama takip sistemi

    • Uzun menzilli radar (UMR)

    • Elektro-optik dayrektör

    • Elektronik harp suiti

    • Lazer ET sistemi

    • Lazar ikaz sistemi

    • Sonar suiti milli sensör sistemleri olarak sıralanıyor. 


    TF-2000’de 2 adet 15 tonluk helikopter, 2 adet gemiye konuşlu insansız hava aracı da hazır olarak yer alıyor olacak. Gemiye 360 derece koruma sağlayacak şekilde kurgulanacak sistemleri tamamı yerli yazılım alt yapısı ile geliştirilecek.


    Ayrıca Bkz.Türk hücumbotlarının iletişim yeteneklerine Aselsan dokunuşu
    Dünyada çok az sayıda ülkenin elinde sınırlı sayıda bulunan TF-2000 benzeri deniz araçları, hem işletme hem de üretim maliyetleri ile ülkelerin ekonomisine önemli yükler getiriyor. Yerli silahlar olmadan zaten geliştirilmesi ülkemiz adına pek olası olmayan hava savunma muhripinin birim maliyeti için resmi olmamakla birlikte ortalama 1 milyar dolar baremi dile getiriliyor. Yedi adetlik bir üretim toplamda ülkemize 7 milyar dolarlık bir maliyet getirecek. Yabancı kaynaklarda ise tahmini maliyetin 500 milyon dolardan az olmayacağı iddia ediliyor.


    İlerleyen süreçte bu konuda daha net bilgiler belki ortaya çıkar ancak maliyet her ne olursa olsun Doğu Akdeniz’de süreç böylesi karmaşık bir hal almışken atılacak her adım son derece kritik. Dileriz proje başarıyla tammalanır ve envantere girdiği günleri de görebiliriz.

     


    Resim Galerisi

    Resimin Açıklaması
    TF-2000 Hava Savunma Muhribi
    TF-2000 Hava Savunma Muhribi
    TF-2000 Hava Savunma Muhribi
    TF-2000 Hava Savunma Muhribi
    TF-2000 Hava Savunma Muhribi
    TF-2000 Hava Savunma Muhribi
     







  • Yine herkes mühendis kesilmiş.Çok biliyorsanız okuyun mühendis olun kendiniz yapın anca mühendisim işsizim konuları açarsınız.Şuanki hükümetin yaptığı yararlı işlerden biri bana göre bu savunma sanayi aselsan iyi çalışıyor.Diğer konularda vasat olmayıp aynı önemi verse ama nerdeee.
    Aynen herkes haddini bilmeli. En başta da ülkemizin savunma sanayii atılımlarını kaldıramayan sizler gibi. Sırf Erdoğan ve Ak parti yaptığı, yapabildiği için.

    Sizin günlerdir savunduğunuz bu saçma sapan aktif olmayacak argümanına tahmini 1 hafta, 10 gün kaldı. Hatırlat bana da, o gün tekrar konuşalım.
    Siz ne yapıyorsunuz ya! DHın ana okuyucu kitlesi DH forumlarında ki fetö güdümlü trollerin efsunladığı ve bu saflarında onlara kanıp kendi ülkelerine, kendi milletine kendi devletine söven hakaret eden gerçeği görmekten aciz bıraktığı ergen ve biyolojik olarak büyüsede akıl olarak oradan çıkamamış vatan, millet, ülke düşmanları oluşturuyor. Öyle efsunlanıyorlar ki adeta hipnotize olmuş gibi sadece kendilerine verilenleri alıp diğerlerine daldıran tiplere dönmüşler. Açın ülke ve dünya gündemi forumlarını ve konulara bakın. Kuyuya taş atan hain ve ardından atlayan delilerle dolu. Şimdi siz bu okuyucu kitlesine bu haberleri bunlar kudursun diye mi veriyorsunuz? Yahu boşuna yapmayın. Bunlara yalan iftira sahtekarlık haberleri verin ihya olun istediğiniz reklama tıklasınlar sizi yere göğe sığdıramasınlar. Aksi halde deniz aşırı bir yerden sizin için de pek hoş olmayan bir fetva verilirse bu hainleri sevindirirken ortada dh filan bırakmazlar. 15 temmuzda masum halkın üzerine ateş açan köpekler bu haberleri yapanları arkalarından iz bırakmazlar. Kudurtmayın siz bunları dicem de diğer yandan da burakın kudursunlar diyorum içimden... Salyalarında boğulsun hasetlerinden gebersinler...
    Ergenekon'la baş etmek mi? Bu sözün yanlış anlaşılabilir.

    Ben de onu diyorum işte. Ülkeyi Fetö'ye teslim eder, en önemli yerlere bu hainlerin girmesini kolaylaştırırsan, Kozmik odana bile sokarsan askerini de alırlar mühendislerini de. En basitinden 2010 referandumuyla yargıyı Fetö'ye teslim ediyorsunuz diye kıçımızı yırttık adeta. Yapmayın diye yalvardık resmen. Aleni bir şekilde her şey ortada iken bu işlere girişir isen sözün bittiği yerdeyiz demektir.

    Neyse, şunu demek istiyorum kısacası. Savunma Sanayi atılımları ile hükümetin uzaktan yakından alakası yoktur. Hele hele 17 yılda öğrencilerin Pisa skorlarını yerle bir etmiş hükümet varken elde bilimsel ve teknolojik gelişmeler için "Hükümet iyi işler çıkarıyor." diyemez kimse. Yeter ki gölge etmesinler, başka bir şey istemiyoruz bunlardan.
  • Yol yabdilar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • YSK nerde??

  • Umarım en kısa sürede envanterde yerini alır. Hayırlı olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 5 Temmuz 2019; 17:23:40 >
  • hala daha tek kızaklı gemi mantığı !

    çok geride kalamış bir teknoloji !

  • Türk inanırsa her şeyi yapar.

    İnşallah yakında olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • destroyer gorevi gorecek sanirim.
  • S-400 gelecek diye bizimkiler şimdi bunun içine açar da ;
    aynu GSM olayındaki gibi 4,5G misali !
    S-450 falan yaparlarsa şaşırmam yani !

  • üzerine 2 tane tesla bobini koyup
    radarda görünmeyeceği şekilde frekansı seviyesini yükseltip
    ışınlanma deneyi 2-2019 yapılsa nasıl olur ! ?

  • Yine herkes mühendis kesilmiş.Çok biliyorsanız okuyun mühendis olun kendiniz yapın anca mühendisim işsizim konuları açarsınız.Şuanki hükümetin yaptığı yararlı işlerden biri bana göre bu savunma sanayi aselsan iyi çalışıyor.Diğer konularda vasat olmayıp aynı önemi verse ama nerdeee.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Galatas4ray -- 5 Temmuz 2019; 17:43:54 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Doğru Doğu Akdeniz'e.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • şuan bu sistemler eklenmiş olarak bu gemi envanterde olsaydı doğu akdeniz de doğalgazı istediğimiz gibi çıkarıp satardık.

    kendi ülkelerinden kaçan suriyeli gençler ülkemizde ürerken şuana kadar milletin cebinden 40 milyar dolar çıktı. bu geminin tanesi 1 milyar dolar. varın siz hesabı yapın.

    böyle projelerin artması dileğiyle..

  • Brezilya'nın savunma sanayisinde bizden daha iyi olduğunu biliyor muydunuz? Hep Almanya falan diyoruz ama Brezilya'nın bile gerisindeyiz. Bence kötü de olsa başarısız olsa oğluna kızına inanan ebeveyn gibi desteklemek lazım.
  • tamam paşam hemen sizi alalım kurumun başına, en yeni teknoloji 3 kızaklı kağıttan yüzen gemi yapın, onu da becerebilir misiniz acep o da var ama olsun bi deneyelim.

  • Kullandığımız her şeyi üretmek zorundayız aksi takdir de zayıf düşeriz(heykel kullananlara dahil değil)

  • zihniyet bu, bunlara rağmen bir şeyler yapılıyorsa yine iyidir.
    Türk savunma sanayiinin rüya projesi: TF-2000 Hava Savunma Muhribi

  • 1 milyar dolar olsa gene iyi gemi başına maliyet.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Henkan

    Brezilya'nın savunma sanayisinde bizden daha iyi olduğunu biliyor muydunuz? Hep Almanya falan diyoruz ama Brezilya'nın bile gerisindeyiz. Bence kötü de olsa başarısız olsa oğluna kızına inanan ebeveyn gibi desteklemek lazım.
    Brezilya'yi geç Polonya'nın dahi gerisindeyiz, savunma sanayii özelinde konuşmuyorum ama adamlar son 10 yıldaki atılımlarla Türkiye'ye fark attılar her konuda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atarlı.ergen

    zihniyet bu, bunlara rağmen bir şeyler yapılıyorsa yine iyidir.
    Adamlar gayet haklılar, göreceksin o S400'ler de kullanılmayacak, bir yerde atıl halde bekletilecekler. Abd başkanının bir twiti ile dolar 7tl oluyor, nota verseler 15 tl felan olur herhalde. Herkes haddini bilecek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.