Şimdi Ara

TESS Uzay Teleskobu, şimdiye kadarki en küçük gezegenini keşfetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • TESS Uzay Teleskobu, şimdiye kadarki en küçük gezegenini keşfetti
    NASA'nın geçtiğimiz yıl yörüngeye fırlattığı yeni nesil gezegen avcısı TESS, araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz hafta TESS misyonuyla ilgili bir güncelleme yayınlayan NASA, dev teleskobun şimdiye kadarki en küçük gezegenini keşfettiğini açıkladı.

    NASA'nın L98-59b ismini verdiği yeni gezegen, Dünya'nın %80'i oranında bir büyüklüğe sahip. Yani Dünya'dan küçük, ancak Mars'tan biraz daha büyük bir gezegen. NASA, L98-59b'nin Yeryüzü'nden yaklaşık 35 ışık yılı uzaklıkta yer aldığını söylüyor.

    L-98-59 sisteminde şu anda bilinen üç farklı gezegen yer alıyor. Sistemin diğer gezegenleri olan L98-59c ve L98-59d, Dünya'dan sırasıyla 1,4 ve 1,6 kat daha büyük. NASA'nın açıklamalarına göre bu gezegenlerin hiçbirisi yaşama elverişli değil. Sistemin üç gezegeni de yıldızın yaşanılabilir bölge sınırlarının dışında kalıyor.


    TESS Uzay Teleskobu, Nisan 2018'de yörüngeye gönderilmiş ve temmuz ayı itibarıyla da resmen gezegen avlamaya başlamıştı. Teleskop şu ana kadar toplam 10'dan fazla onaylanmış gezegen keşfine imza atmış durumda. Bunun haricinde onaylanmayı bekleyen yüzlerce gezegen daha var.

    TESS, nasıl gezegen avlıyor?


    Güneş Sistemi dışındaki ötegezegenler araştırılırken genellikle bu gezegenlerin yıldızları incelenir. Yıldızların yörüngelerindeki gezegenler dönerken yıldızın önüne geçer ve Dünya'ya ulaşan ışığı da engeller. Astronomlar da bu küçük karartıları analiz ederek gezegenlerin büyüklüğü ve yıldızına olan uzaklığı gibi birçok bilgiye ulaşabiliyor. NASA'nın 25 Temmuz'da gezegen avına başlayan TESS uydusu da işte tam olarak bu teknikten yararlanarak çalışıyor.

    Gökyüzünü 26 farklı bölüme ayırarak gözlem gerçekleştiren TESS her bir bölümü en az 27 gün boyunca inceliyor. NASA araştırmacılarının ifadelerine göre dev teleskop sadece iki yıl içerisinde tam 200.000 farklı yıldızı inceleyecek ve binlerce yeni gezegeni de ilk kez keşfedecek.

    Uzay ajansının bir önceki gezegen avcısı olan Kepler toplamda 2662 ötegezegen keşfetmişti. Bu rakam şu anda bilinen ötegezegen sayısının yaklaşık %70'ine karşılık geliyor. Yani Kepler'in, tek başına ötegezegen keşif tarihini değiştirdiği söylenebilir. Ancak NASA, TESS'in bu konuda bir adım ileriye gideceğini ve toplam ötegezegen keşfi konusunda Kepler'i dahi geride bırakacağını tahmin ediyor. 







  • Artık yaşanabilecek bir gezegen bulun sonra da atın beni oraya. Bıktım artık buradan. Düşünsenize bir gezegeniniz var, diğer ülkelere gitmek vs için vize almak zorundasın. Yani gezegende istediğin gibi dolaşıp hayatını sürdüremiyorsun. Gezegen içindeki gezegenciklerde yaşıyoruz mübarek. Ülke olmayan bir yerde yaşamak istiyorum.

    Imagine there is no country
    It isn’t hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion, too

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • torenbolen T kullanıcısına yanıt
    Gezegen keşfedilmese bile yakında buna benzer simülasyona girebileceksin. Tabii o zaman dek dede olabilirsin.
  • Henkan H kullanıcısına yanıt
    Girelim hocam ya. Sword Art Online, Ready Player One, Sanal Ağ artık adı ne olursa olsun. Razıyım cidden. Çok yanlış zamanda geldik dünyaya ya.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • torenbolen T kullanıcısına yanıt
    bir zamanlar ben de senin dediğin gibi bu cümleyi söylüyordum. yan, erken gelmişiz dünyaya diyordum. sdebebi de teknolojide sağlanacak ilerlemeleri göremeyecek oluşumuz diyordum. ancak şu an farklı düşünüyorum. en azından bakış açım teknolojik yönden değil bunu belirteyim.

    neyse esas olarak şunu soracaktım ben de. bu tess nasıl gezegen avlıyor, nasıl bir algoritma ile kısa sürede bir çok yıldızı izleyip, bu yıldızın etrafında tur atan gezegenleri tespit edebiliyor acaba sorusu aklıma takıldı. gözlemi yapana göre her gezegen kendi yıldızının önünden geçmek zorunda mı? şu algoritmayı harbi merak ettim, nasıl bir yapay zeka ve algoritma ile günde max 274 yıldız (habere göre 2 yılda 200 bin yıldız) ve etrafındaki yörüngesel hareketde bulunan cisimler analiz edilebilir?




  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Klasik varoluşsal kriz yaşayan bir de az okumuş ergen lafı zaten :) Ama istediğin yaşta ol düşünmeden edemiyorsun. Denizleri keşfetmek için çok geç, yıldızları keşfetmek içinse çok erken doğmuşuz. Orası öyle.

    Nasıl soru o hocam? Astrofizikçi miyim ben? :)) Ama dur araştırdım senin için. Basit olarak anlatayım ilk. Bu gezegenler yörüngede döndüğü için illa yıldızın önünden geçiyor. Yani yıldız ile bizim aramızda kalıyor. Böylece Yıldız’ın gelen parlaklığını kesiyor. Sonra bize azalarak gelen fotonla ışık kırılması oluşturuyor. Bunu ölçerek atmosferlerinin bileşenleri bile tahmin edilebiliyor. Tabi işin içinde bir sürü değişken var. Yıldız’ın ve gezegenin yarıçapı, birbirine uzaklığı vs. Hepsi etkiliyor. Link de atayım. İngilizcen varsa güzel kaynaklar var. Türkçe pek bulamadım.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Transit_(astronomy)

    https://www.paulanthonywilson.com/exoplanets/exoplanet-detection-techniques/the-exoplanet-transit-method/

    http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/transit-yontemi-ile-otegezegen-gozlemi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Bu arada TESS’in açılımı (Transit Exoplanet Survey Satelite) Yani bu transit metodu kullanarak gezegenleri buluyor. Daha başka yöntemler de var gezegen bulmak için. Çünkü hep bu yöntem işe yaramayabiliyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • o yöntemi anladım da gezegenin kendi yıldızının etrafına dönüşünü mesela bizim bakış açımızla x ekseni ve y ekseninde düşündüğümüzde önünden geçeceği muhakkak veya boyutsal olarak bu eksenlere yakın olarak yıldızının önünden geçiş yapabileceği tüm dönüşler kabulumdur. ama kağıt üzerinde bir yıldız düşün ve onun etrafına da bir gezegenin yörüngesi olarak daire çizdiğimizde, bu gerçkelşemez. anlatabilmişimdir umarım.
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla, bak burası çokomelli. Çünkü bildiğim kadarıyla diyorum, bir kaç istisna haricinde gezegenler yıldızlarının etrafında genelde aynı doğrultuda ve yönde dönüyorlar. Bazı sapıtık gezegenler de yok değil. Onlar böyle acayip bir şekilde dönüyor. Mesela y’ye yakın kesimde dönen de gördüm. Bu arada gözlemci olmadan zaten ölçüm yapamazsın. İlla bir gözlemci olacak ki, görelilik kuralı işlesin. Kağıt üstünde olsun olmasın, dönüyorlar işte. Yer çekimi sağolsun. Benim uzmanlık alanım değil bu zaten. Bu işleri bilen biri seni daha iyi aydınlatabilir.

    Öff EVE online oynayasım geldi şimdi :) Paralı olduğu zamanda çok iyidi be.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi torenbolen -- 4 Temmuz 2019; 8:28:51 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • torenbolen T kullanıcısına yanıt
    hahahahah :D



  • ben sorumu tekrar yineleyim. 2 yılda 200.000 yıldızı inceleyipğ gezegen araştırması yaptıracak olan yazılımcı daha doğmamış olsa gerek.

    edit: öpmekten vaz geçtim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 4 Temmuz 2019; 15:48:1 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torenbolen

    Artık yaşanabilecek bir gezegen bulun sonra da atın beni oraya. Bıktım artık buradan. Düşünsenize bir gezegeniniz var, diğer ülkelere gitmek vs için vize almak zorundasın. Yani gezegende istediğin gibi dolaşıp hayatını sürdüremiyorsun. Gezegen içindeki gezegenciklerde yaşıyoruz mübarek. Ülke olmayan bir yerde yaşamak istiyorum.

    Imagine there is no country
    It isn’t hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion, too
    Aslinda icinde bulundugumuz Gunes Sistemi ve otesinde "pekcok" insan kolonileri var! Hem de cok uzun zamandir. Cok yakinda bu koloniler ve ilgili uzay teknolojileri Dunya kamuoyuna nihayet aciklanacak. Bakiniz: Trump'in Uzay Kuvvetlerini aniden (!) kurmasi...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.