Şimdi Ara

2si1 | 2005'ten 2019'a Türkiye'de fiyat değişimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
1.931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    TÜİK, 2005'ten 2019'a kadar olan zaman diliminde elektronik eşyaların fiyat değişim oranlarını yayınladı. Ayrı raporda 2018 Mayıs ayıyla 2019 Mayıs ayı fiyat karşılaştırması da var sonuçlar üzücü. 



  • E hocam başkanlık sistemi geldi ? Beka için her şey yapılıyor ? 3. köprü ? Tünel, yol ıvır zıvır... Dünya lideri vs vs

    Yahu hiç pc'ye falan girmenize gerek yok. Markette her hafta o peynir reyonunun önünden geçtiğimde yaşlanıyorum.

    Birde işin garip tarafı, buna rağmen hala daha üretim bantları çatır çatır satılıyor, dağıtılıyor. Üretim yok, üretlien 3-5 kalem bir şeyde yok ediliyor. Kafayı yememek elde değil !

    Bu gerçeklerde payı olan herkesin karısından, kızından, bizzat kendi kanından inim inim çıksın. Öyle öteki dünyaya da bırakılmasın, bu dünyada görelim onların helakını inşallah.
    Şimdi yazacaklarımı okumadan yorum yapanlar da olacaktır ama ben yazacağım genede... Öncelikle ülkenin durumu iyi demek için aptal olmak lazım, durum malum... Ancak asıl sorun gelir gider dengesinden çok, rakamların büyümesi ve günümüz durumunun kötülüğü nedeniyle tüketici alışveriş yapma güdüsünün düşmesi var kanımca...

    Rakamlar google'dan alınma, hata varsa uyarırsınız.

    2005 Net Asgari Ücret 350 TL
    2019 Net Asgari Ücret 2020 TL

    2005 Öğretmen Maaşı 9/1 707 TL
    2019 Öğretmen Maaşı 9/1 3699 TL

    2005 Memur Maaşı En Düşük 556 TL
    2019 Memur Maaşı En Düşük 3076 TL

    2005 1. Sınıf Hakim Maaşı 2980 TL
    2019 1. Sınıf Hakim Maaşı 14.508 TL


    Mesut Bey'in söylediği 2005'teki 1125 USD değerindeki bilgisayarı asgari ücretli birisi o gün 4,18 maaşı kadar bir rakama alabiliyorken bugün aynı bilgisayarı 3,25 maaşıyla alabiliyor... Yani iş asgari ücret ise geçmişe göre gelişme var...

    Aynı bilgisayar hesaplamasını öğretmene göre yaparsak; o gün 2 maaşından biraz fazlasıyla alabildiği bilgisayarı 1,76 maaşıyla alabiliyor...

    He 1125 USD 6525 TL yapıyor... O rakamı bir bilgisayara vermeye razı olmak zor bugün tabi... :D

    Kısacası geçmişe göre satın alınan malların %300-400 rakamlar büyümüş ancak gelirler de büyümüş... Ama işsizlik son 1-2 yılda eskiye göre daha yüksek, insanlar iş bulmakta zorlanıyorlar, işi olan ücret almakta zorlanıyor, sorunun büyüğü bu aslen...

    Geleceğe bakışımız hiç iyi değil maalesef... Tüketici güven endeksi (ekonomist değilim ama sanırım buydu terim) çok düşük günümüzde ve bu nedenle insanlar alışveriş yapmak istemiyor...

    Sonuçta her şeyi asgari ücrete göre hesaplıyorsak! telefon ucuzlamış bile... :D
    Neden o kadar vergi veriyoruz çünkü o vergilerle toplanan paraları birilerinin yemesi lazım bu devirde para yemek de kolay iş değil marifet lazım öyle her babayiğit yapamaz. Mesela önüne bir anda 2 milyar $ koydular al ye yiyebiliyor san dediler nasıl yapacaksın hiç o kadar parayı görmemişsin. Ama misal adam yıllardır yok o ihaleyi aldım yok bu işi bitirecem diye dünyanın parasını götürmüş nasıl oluyorsa yemiş bitirmiş. Mesela ben konyadayım adam devletten 15 milyon ₺ para almış köprü yapacam diye sonra devletin aklına gelmiş ne oldu lan bizim köprü diye adam göndermiş bakmışlar köprü yerinde yok babacığım burada köprü yok demişler dönüp geri gitmişler Ankara'ya. Kimsenin de aklına gelmemiş köprü için verdiğimiz para nerede diye. Bak bu meziyettir işte. Ben elektriği suyu 1 gün geç ödesem devlet anında kesiyor. Ama 15 milyon ₺ nın hesabını adama soramıyor. Şimdi biz %50 60 vergi vermesek bu köprü yol vs güzel hizmetleri memleketimize kazandıran güzel abilerimiz ne yapacak taş mı yesin bu adamlar. Onun için bu insanlara sahip çıkmak lazım herkesin karı değil bu işler.
    Kisi basi 10.000 US$ geliri oldugu iddia edilip de bu kadar zor sartlarda calisan, bu kadar pahaliya hizmet ve urun alan, bu kadar cop beslenen dunya uzerinde baska hic bir ulke yok. Hic bir istatistige ya da onumuze sunulan bilgiye inanmaz hale geldik ulkede. En basit ornegi Turkiye'de guvenilirligi en dusuk olan kurum adalet teskilati olarak aciklandi. Su an tam olarak parasi olan dudugu calar donemindeyiz. Parasi olan dokunulmaz. Siradan vatandasin basina gelse hayatinin kararacagi olaylarda zenginler mahkemeye gitmeye tenezzul bile etmiyor.
  • :) Güle güle üzüldüm halimize :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justlive4life -- 29 Haziran 2019; 22:55:47 >
  • oyun konsolunda bu kadar yüksek çıkmasının sebebi alt segment üst segment diye birşey yok neyse o ama diğer pc ürünlerinde üst segment alınırken şimdi orta veya alt segment alıyoruz yine eskisi gibi aynı segmentten alsak bu zam yüzdesi çok farklı olur konsol gibi.
    1125 dolar kabaca o zamanlar 1500 lira iken 750 dolar şu an kabaca 4350 lira 2005 zamanlarında 4350 lira harcayıp almak istesek kabaca 3300 dolarlık pc alabilirmişiz en üst segment olurdu herhalde 750 dolarlık "alabilmemizin" sebebi de mecburen o kadarlık almamız abi bana bi çeyrek porsiyon ver diyince anca o kadar oluyor oyun oynayabilmek için alınan pc de
    rakamlar çok önemli değil bilir kişiler doğru net rakamları yazabilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H34RTL3SS -- 29 Haziran 2019; 22:39:53 >
  • Kiyamet sonrası türündeki veya hayatta kalma cyberpunk türünde oyunlara para vermeye gerek yok zaten onun içinde yazıyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2005 Telefon 385 lira dolar 1 küsür liralarda hatta 1,34079 TL 385/1,3= 296... bir şey çıkıyor
    Şimdi xiaomi vs gibi firmalar 300 400 dolardan telefon çıkarıyor teknoloji 2005e göre daha gelişmiş ama fiyat 100-110 dolar artmış. Telefona bakınca aslında ülkenin alım gücünün ne kadar düştüğü ve vergilerin ne kadar arttığını görüyoruz bence.
    Ekmek olayına gelince ben 24 yaşındayım 2003 senesinde 2. sınıfa giderken babam bana 1.5 milyon lira bırakırdı. 6 ekmek alırdım.
    Şimdi 4lira 40 kuşuş (5lira) bırakıyor 4 ekmek için 0.25 lira olan ekmek şimdi 1.10 lira gramajı da düşmüş. İmkan varsa hazır gıda tüketmeyin pazardan kışlık alışveriş yapmaya bakın annem şimdiye kurutup kavanozlayıp kenara atmasa evde soğan ekmek yerdik diyeceğim de soğan da bir aralar altın olmuştu.
    Yani Türkiye'de yaşam = Mavi balina son görev

  • bizim millet 15bin tl lik telefon alamayınca triplere giriyor :) 1-2 bin liralık telefonlada istediğini yapabiliyorsun.

  • azgın muhalif A kullanıcısına yanıt
    tamam
  • Hem çok eğlenceli hem çok acıklı bir video olmuş. Ağlanacak halimize gülmenin vücut bulmuş hali resmen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gezi parkı, darbe girişimi, rahip falan derken ülkenin anasını ağlattılar.

  • Her şey dolar fiyatıyla alakalı...

    Tabii hardcore odediğimiz vergiler de etken

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her zaman söylüyorum, Avrupada ya da ABD'de çalışan bir birey bundan 10 sene önce de 1000Dolarlık bir işlemciyi yine aynı paraya alır. Fiyatlar değişmez. Uçmaz. Oynamaz. 1000 dolar her zaman 1000 dolardır. Ama türkiyede On sene önceki kurla aldığın o 1000 dolarlık işlemciyi bir şimdi ki kura göre hesaplayın. Ne kadar kötü bir durumda olduğumuzu anlarsınız.............

  • Bu arada siz ne 10bin lira maaştan söz ediyorsunuz istanbulda mühendisler 3500-4000 lira alıyor. 5-6K Maaş almaları anca 4-5 seneyi buluyor. Üniversite mezunu adam ortalama 3000lira maaş'a çalışıyor. Ki bu istanbul için geçerli diğer ufak şehirleri varın siz düşünün. İyimser bi tablo çizmişsiniz. Türkiyenin farklı şehirlerini gidin gezin. Ülkenin büyük kısmı ya esnaf ya da küçük ofisi olan işletme sahibi. Deli gibi vergi ödüyorlar. Çalışanların büyük kısmı hizmet sektöründe. Asgari ücretin bir tık üstüne çalışıyorlar.

  • E hocam başkanlık sistemi geldi ? Beka için her şey yapılıyor ? 3. köprü ? Tünel, yol ıvır zıvır... Dünya lideri vs vs

    Yahu hiç pc'ye falan girmenize gerek yok. Markette her hafta o peynir reyonunun önünden geçtiğimde yaşlanıyorum.

    Birde işin garip tarafı, buna rağmen hala daha üretim bantları çatır çatır satılıyor, dağıtılıyor. Üretim yok, üretlien 3-5 kalem bir şeyde yok ediliyor. Kafayı yememek elde değil !

    Bu gerçeklerde payı olan herkesin karısından, kızından, bizzat kendi kanından inim inim çıksın. Öyle öteki dünyaya da bırakılmasın, bu dünyada görelim onların helakını inşallah.
  • Ortalama çapta bir üniversite mezunu 1 - 2 yıl deneyimi varsa İstanbul'da alacağı en iyi maaş teklifi 3000 tl. Yanında ticket ve yol parası verirlerse öpüp başına koysun.

    Malesef ülkede hayat çok zor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Orodruin

    Bu arada siz ne 10bin lira maaştan söz ediyorsunuz istanbulda mühendisler 3500-4000 lira alıyor. 5-6K Maaş almaları anca 4-5 seneyi buluyor. Üniversite mezunu adam ortalama 3000lira maaş'a çalışıyor. Ki bu istanbul için geçerli diğer ufak şehirleri varın siz düşünün. İyimser bi tablo çizmişsiniz. Türkiyenin farklı şehirlerini gidin gezin. Ülkenin büyük kısmı ya esnaf ya da küçük ofisi olan işletme sahibi. Deli gibi vergi ödüyorlar. Çalışanların büyük kısmı hizmet sektöründe. Asgari ücretin bir tık üstüne çalışıyorlar.
    TR'de gelirler çok az,temel sorun işgünün abartı fazla olması. arz-talep meselesi bu. işveren çalıştıracak adam bulamazsa ücretleri arttırır eğer şimdiki gibi sürü sepet köle varsa asgari ücretin biraz üstüne verir geçer. iş az ama işçi çok çarpıklık budur. istanbul harici özel sektör yaş iş zaten,yükselemezsin bile. özel sektörde çalışarak anadolu şehirlerinde boşa vakit geçirmeyin. tabi en iyisi yurtdışı .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi power-pc -- 30 Haziran 2019; 1:45:24 >




  • Baştakiler karagün akçesine bile göz dikti, kazanın dibi göründü. Paralar suyunu çekti, para basıp millete dağıtmaya başlayacaklar.

    Sırada hiper enflasyon var, seneye Arjantin 2.0, yine jeton düşmezse 3-5 sene sonra Venezuela 2.0 olacağız.

  • Kisi basi 10.000 US$ geliri oldugu iddia edilip de bu kadar zor sartlarda calisan, bu kadar pahaliya hizmet ve urun alan, bu kadar cop beslenen dunya uzerinde baska hic bir ulke yok. Hic bir istatistige ya da onumuze sunulan bilgiye inanmaz hale geldik ulkede. En basit ornegi Turkiye'de guvenilirligi en dusuk olan kurum adalet teskilati olarak aciklandi. Su an tam olarak parasi olan dudugu calar donemindeyiz. Parasi olan dokunulmaz. Siradan vatandasin basina gelse hayatinin kararacagi olaylarda zenginler mahkemeye gitmeye tenezzul bile etmiyor.

  • Sağa sola trene Bakanlarımız sayesinde ... Ak dönemin ampül insanları aydınlıktan çok sakallı, temiz cahil çocukları köprüde katleden! Manyak bir ülkeyiz!!!

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.