Şimdi Ara

Bir Yeni doğan hastane serüveni (Yeni Doğan Geçici Takipnesi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
922
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese iyi forumlar.

    17.06.2019 tarihinde yeni bebeğimiz oldu ve doğumdan sonra solunum sıkıntısı oldu ve doktorlar gözetim altında tutmak için yoğun bakıma aldılar ve 22.06.2019 tarihinde taburcu olduk.
    Benim anlatmak istediğim doktorların bebek doğduktan sonra koydukları teşhis olan Yeni Doğan Geçici Takipnesi (Islak Akciğer, YGT) ile ilgili yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak, sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili bilgilerimi paylaşmak. Umarım kimse bu sorunu yaşamaz ancak yaşayan anne babalar için benim yaşadığım süreci anlatarak bir miktar durumu anlamalarını sağlamak.
    Anlatacağım konuda hiçbir şekilde doktor veya hemşire suçlaması yapmayacağım. Çünkü okuyunca anlayacaksınız doktorun veya hemşirelerin yapabilecekleri bir durum değil tamamen çocuk ile ilgili. Zaten hastanemizden ve doktorlarımızdan oldukça memnunuz. Gerek tavırları olsun gerek müdahaleleri olsun.

    Gün 1 (17.06.2019)

    Çocuğumuz doğduktan sonra küvez ile birlikte annenin yattığı odanın bulunduğu kata getirildi ve orada rutin kontrolleri yapıldı. Boy kilo ölçümü. Ölçümler sırasında hemşiremiz çocuğumuzun nefes alıp vermesinde güçlük olduğunu yani çok hızlı nefes alıp verdiğini bizlere belirtti. Konu ile ilgili kendisinden bilgi istediğimde yeni doğan bebeklerin bu tarz solunum sıkıntılarının olabildiğini genellikle 2 3 saate geçtiğini korkulacak birşey olmadığını belirtti.

    Aradan 2 saat geçtikten sonra çocuğun nefesinin düzelmediğini ve yeni doğan doktorunun çocuğu görmesi gerektiğini ve bu şekilde bize bilgi verebileceğini çocukta Yeni Doğan Geçici Takipnesi olduğunu söyledi. Bunu söyledikten sonra doktor gelene kadar internetten bilgilenmeye çalıştım. Nedir ne değildir gibisinden. Çünkü doktor geldiğinde kendisinin bana vereciği bilgilerin boş kalmasını ve doktora saçma gereksiz soru sormaktan kaçınmak istedim.

    Yeni doğan doktorumuz geldiğinde çocuğun hızlı nefes alıp verdiğini nefes alırken karın bölgesinde çekilmeler olduğunu belirtti ve Yenidoğan geçici takipnesini kısaca bana anlattı.Bebeğimiz biraz iri bebek olduğu için bu tarz bebeklerin biraz üşengeç olduğundan sürecin biraz uzun olabileceğinden korkulacak birşey olmadığından bahsetti. İnternette öğrendiğim bilgiler ile aynı bilgileri verdi.

    YENİ DOĞAN GEÇİCİ TAKİPNESİ : Kısaca anlatmak gerekirse eğer durum bebeğin anne karnındayken ciğerlerine çektiği sıvının doğum esnasında boşalmaması veya boşaltamamasından kaynaklı. Genel olarak sezeryan doğumlarda görünüyor. Nedeni ise bebeğin doğum kanalına girmediği için ciğerlerinin sıkışmaması ve bundan ötürü ciğerlerindeki sıvıyı boşaltamaması. Tedavisi basit bir yeni doğan hastalığı.

    Doktorumuz bize verdiği bilgilerde çocuğun dakikadaki nefes alıp verme sayısının 40 ile 60 /dk olması gerektiğini bizim bebeğimizin 60 - 70 /dk olduğunu ve sınırda olduğunu solunuma bağlı emmede güçlük çektiğini annenin emzirmesinde ve çocuğun nefesinde ilerisi için ciddi sağlık sorunları çıkarmaması için gözetim altında tutmak ve tedavi etmek için yoğun bakıma alınması gerektiğini bildirdi.

    Gün 2 (18.06.2019)

    Çocuğumuzu günde sadece 1 defa görebildiğimiz için ziyaret saatinde çocuğumuzun yanına gittiğimizde burnundan oksijen verilmiş acil durum için damar yolu açılmış ve tedavisine başlanmıştı. tabii ki bizler çocuğu o şekilde görünce istemsizce korktuk. Doktorumuz ile görüştüğümüzde durumunun stabil olduğu bilgisini verdi. Ancak süreç sadece tedavinin bir parçasıydı. Yoğun bakımdan çıkınca internette bu sefer derin bir araştırma yapmaya giriştim ve bi ton yorum okudum hiç biri istediğim şekilde mantıklı cevaplar vermiyordu. Hepsi sorunu yazmış sonra bırakmış, oraya gelen insanlar da benimde böyle siz ne yaptınız gibisinden sorular sorum onlarda terk etmişler. Derken üniversite hayatımın bana kattığı en güzel şeyi yapmak o an nasıl aklıma geldi bilmiyorum ama makaleler araştırmaya başladım. Beni rahatlatan makalenin linkini aşağıya veriyorum. İsteyen arkadaşlar okuyabilir. Makaleyi yazan hocalarımıza da sonsuz teşekkürler. Makalelerde kısaca bu durumun normal olduğu genellikle doğumdan sonraki 6 saat içinde ortaya çıktığı ve genel olarak bebeklerin bu durumu 2 3 saat içerisinde kendi bünyeleri tarafından düzeltildiği yazılı. Ancak bizimkisi gibi durumlarda bebeklere ek oksijen desteği ile birlikte 24 - 72 saat içerisinde tedavi edildiği yazılı. Makaleleri okuduktan sonra eşime de durumu anlattım ilk anneliğin verdiği heyecan ve korku ile olayı birazda olsa anladı.

    Makale 1
    Makale 2

    Gün 3 (19.06.2019)

    Yoğun bakıma girdiğimizde çocuğumuzun burundan oksijen verilen ekipmanlar çıkartılmış, bebeğin başı camlı bir odaya alınmıştı. Bu durum bizi rahatlatmıştı. Konu ile doktorumuzda yaptığımız görüşmede, sürecin güzel ilerlediği bizlere bildirildi. Bizlerde tabii sevinçle ne zaman alabiliriz şeklinde bir soru sorduk. Doktorumuz orada bizlere bizlerde sizlerin hemen kavuşmasını isteriz ama süreç tamamen çocuğa bağlı o ne zaman hazır olursa o zaman ilk olarak anne ile temasın sağlanacağını bizlere bildirdi. Çocuğun solunum sayısını sorduğumda 60/dk ya düştüğünü ancak arada çekilmelerin devam ettiğini bizlere söyledi.

    Gün 4 (20.06.2019)

    Çocuğumuzun yoğun bakım ziyaretinde artık nefes alıp vermesinin sadece küvez içerisinde olduğunu gördük. Doktorla yaptığımız görüşmede durumunun iyi olduğu göre annemizin bebekle ilk emzirmesinin o gün öğleden sonra yapılabileceğini belirtti ve annemiz ile ilk temas o gün akşam 4 den sonra sağlandı. Sevinçten uçuyoruz görmeniz lazım :)

    Gün 5 (21.06.2019)

    Annemiz günde 2 defa emzirmek için yoğun bakıma girdi. Doktorumuz herşeyin güzel olduğunu ertesini günü taburcu olabileceğimizi söyledi.

    Umarım ihtiyacı olan arkadaşlara gerekli bilgileri verebilmişimdir.







  • Ellerine sağlık doktor olarak faydalandım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.