Şimdi Ara

Arctic Freezer 34 eSports DUO - Montaj ve Performans Konusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
8
Favori
19.171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Üst edit: Konu içinde montaj detaylı şekilde anlatılıyor.

    Sistemim;
    İşlemci; AMD Ryzen 7 2700
    Anakart; Msi B450 Gaming Plus
    Ekran kartı; INNO3D GeForce RTX 2060 Twin X2
    PSU; Sharkoon 750W WPC Serisi 80+ Bronz
    Kasa; Sharkoon TG4 Red

    Arctic Freezer 34 eSports DUO - Montaj ve Performans Konusu Arctic Freezer 34 eSports DUO - Montaj ve Performans Konusu

    Merhaba, sipariş ettiğim Arctic Freezer 34 eSports DUO hava soğutucum 2 gün önce geldi ve montajı yaptım. Problemim işlemci sıcaklığının eskiye oranla hiç düşmemesi.
    İşlemciyi Ryzen 7 2700 Stock fan ile 3,7 GHz 1.2V değerde stabil olarak kullanıyordum, stres testlerinde 110-115 dereceleri görüyordu, oynadığım tek oyun PUBG onda da 70 derecenin altına hiç inmiyordu, 70-74 arası geziyordu. Ekran kartı da aynı bu sıcaklıklarda geziyor.
    Arctic Freezer 34 DUO'yu taktım montajını yaptım, PUBG'de yine 70 derecenin altına düşmüyor, 70-75 arası geziyor. Stres testinde 110 derecelere yaklaşıyor. Sıcaklık değerlerinin daha aşağıya inmesi gerekmiyor mu? Montajı mı yanlış yapıyorum acaba dedim, 2-3 kere MX-4 ile macunlayıp tekrar montaj yaptım. Değerler yine aynı. Anakart üzerinde işlemci arka plakasını tutan plastik parçalar var, soğutucuyu onların üstüne oturtuyorum mecburen. Eğer o plastikleri çıkarırsam işlemci arka plakasını tutan vida falan yok geri düşüyor plaka, plakaya direkt soğutucunun ayaklarını takınca da potluk oluyor oturmuyor ayaklar, soğutucu sabit durmuyor. Bir sürü montaj videosu izledim diğer anakartlarda hep o plastikleri çıkarıp montaj yapıyorlar, ama onların işlemci arka plakasını tutan ayakları var. Benim anakart kutusundan ayrıca oraya takılan bir yükseltici vs. çıkmadı. Soğutucu üstündeki fanlar doğru yönlendirildi, kasanın önünde 3 tane hava girişi sağlayan fan, arkada da egsoz fan var. Ne yapmalıyım acaba?

    Arctic Freezer 34 eSports DUO - Montaj ve Performans Konusu Arctic Freezer 34 eSports DUO - Montaj ve Performans Konusu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khalasar -- 26 Kasım 2019; 19:53:10 >







  • Merhaba arkadaşlar,


    Ben de Arctic Freezer 34 eSports DUO kullanıcısıyım ve soğutucuyu montajladıktan 1.5 ay sonra, arkadaşımızın yorumunu gördüm ve sorun yaşayanlar için, ön tarafa çıkarmak istiyorum. Arkadaşın yazdıkları doğru.


    Arctic Freezer 34 eSports DUO'yu, AM4 anakartınızın arka plakası üzerine montajlayacaksınız, bazı soğutucularda ek plaka gönderiyorlar fakat Arctic Freezer 34 eSports DUO, anakartınızın arka plakasıyla uyumlu. Vidaları çıkarıp, arka plaka üzerine montajlamanız yeterli olacaktır. Soğutucunun yanında gelen arka plaka, Intel için.


    Vida konusuna gelecek olursak da arkadaşın dediği gibi tek çentikli yani tek çizgili vidaları kullanacaksınız ve çentikli kısım aşağıya, çentiksiz kısım size bakacak. Vidalama yaparken de vidalamaktan korkmayın, sağlam vidalayın.


    Sıcaklıklara gelecek olursam da; Ryzen 5 3600 ile boşta 33-35 derece, masaüstü kullanımında 45-47 derece, yükte ortalama, oyununa göre değişmekle birlikte 54-62 derece aralığında değişkenlik gösteriyor fakat genel olarak ortalama 60-62 derece.


    Gürültü konusu ise; soğutucuda iki adet fan var ikisinin de maksimum RPM desteği 2.100 RPM. 1800-1850 RPM'e kadar çok rahat ve sessiz çalışıyorlar. 1.800 RPM'den sonra, 2.000 RPM civarına yaklaşınca, rüzgar sesi biraz daha belirginleşiyor fakat rahatsız edecek, kafa şişirecek bir ses ile net olarak karşılaşmadım. İşlemcimi overclocklu olarak kullanıyorum ve soğutucudan çok memnunum. 300 TL'yi son kuruşuna kadar hak ediyor.


    Zaten bu soğutucu, kule tipi, 2 fanlı ve 120mm fan boyutuna sahip işlemci soğutucuları arasında High-End seviyesinde bir soğutucu.


    Bu linkten, "Tier 5 - 140mm's & High-End 120mm's" başlığı altında yer aldığını görebilirsiniz: https://linustechtips.com/main/topic/891730-cpu-cooler-performance-tier-list/
    Dostum merhaba. Aynı soğutucuyu bugün alıp,Ryzen 5 2600 işlemci ve B450 Tomahawk anakartıma monte ettim.
    Öncelikle anakartın arkasında zaten bir plaka mevcut. Soğutucu ile beraber gelen vidalardan AM4 olanı(Tek çentikli olan) anakarta vidalıyorsun. Vidalama yaparken,vidanın çentik kısmı aşağıda olacak şekilde(Çentiksiz kısım yukarıya bakacak) vidalayacaksın.Bütü vidaları yaptıktan sonra arka plakada boşluk olacak,bu normal. Soğutucuyu anakartın vidalarına oturtuyorsun. Yine soğutucu ile gelen vidaları üstten sıkıyorsun,bütün vidaları sıkınca;plakada oluşan boşluk da sıkışıyor,ortadan kayboluyor.

    sıcaklık değerlerime gelince:
    Stok soğutucu ile Battlefield 5'te 78 derecelerde gezen işlemci(stok değelerde),oyunda en fazla 58 derece oldu. 20 derece fark etti ki,bu çok güzel bir değer.
    Yine PUBG'de de,stok soğutucu ile 73 derecelerde gezen işlemci,oyunda en fazla 52 derecelerde geziniyordu.
    Boşta 52 derecelerde gezen işlemci,şuan 39 derecelerde...
  • İşlemci soketinin üstünde ve altında bulunan plastik parçaları çıkartacaksınız. Anakart dikey konumdayken çıkartırsanız arkasındaki plaka düşer elbette. Bu konumda soğutucu montajı da yapılmaz zaten. İster anakartı kasadan söküp yere koyarak, isterseniz kasayı yan yatırarak montaj yapmalısınız. Kasayı yatırarak yaparsanız, arka plaka düşmesin diye altına sünger gibi bir destek koyabilirsiniz.
  • ehhalil kullanıcısına yanıt
    Problem arka plakanın düşüp düşmemesi değil hocam, yatay konumda yapıyorum tabiki montajı, direk planakın üstündeki yuvalara AM4 montaj ayaklarını taktığımda, plaka ana karta yapışmıyor sabitlenmiyor, pot duruyor hareket ediyor. Ondan bahsediyorum, plaka üstündeki yuvalara bi yükseltici falan mı takmam lazım ne lazım anlamadım, anakart kutusundan çıkmadı öyle birşey, soğutucu kutusunda da yok zaten. Montajı üstüne yaptığım o plastikler ısı yalıtımını etkiliyor mudur sizce? Ryzen 2700x soğutucusu o plastik ayakların üstüne takılıyor diye biliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khalasar -- 14 Haziran 2019; 0:37:16 >
  • Khalasar kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    montaj ile ilgilihttps://support.arctic.ac/index.php?p=freezer34esportsduo&lang=en bu sayfadan destek alabilirsin.
  • ilk fotoda olan anakart üstündeki ayaklar stock soğutucu için sizin onları çıkartıp montajı yapmanız gerek
    şu videoda anlatıyohttps://www.youtube.com/watch?v=AK7qj3_b_UM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erisemre -- 14 Haziran 2019; 11:31:34 >
  • Khalasar kullanıcısına yanıt
    Anladım... AM4 ayaklarını takınca arka plaka anakarta yapışsın, hiç oynamasın istiyorsunuz ama o aşamada pot durmasında sakınca yok. Soğutucuyu da üstüne takıp vidaları sıkınca herhangi bir potluk kalmaz. Bir de taktığınız ayakların AM4 ayakları olduğundan emin olun. (Soğutucu kutusunda, birkaç farklı soket için farklı uzunluklarda ayaklar olması gerek.)
  • ehhalil kullanıcısına yanıt
    Eğer plaka üstünde direk AM4 ayakları takarsam ve üstüne soğutucuyu koyup montaj yapmaya çalışırsam vidalar takılmıyor, AM4 ayakları kısa kalıyor vidaların tutacağı kadar bir çıkıntı oluşmuyor. Bence plaka ile AM4 ayakları arasına bir yükseltici lazım gibi duruyor.
    Bugün montajı tekrar bozup video ile anlatmaya çalışıcam derdimi. :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Defalarca izledim montaj videolarını, benim anakartta bir terslik var.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • anakartla beraber gelen o arka plakayi cikartip oyle takin. anakart mutlaka acikta olsun takarken, kasa icinde takmayin. olmamasi gibi bir ihtimal yok bu durumda.
  • L.J kullanıcısına yanıt
    İşlemci arka plakasını çıkartırsam, soğutucu ayaklarını nereye monte edeceğim? Onları takacak yer kalmaz ki.:) Anakart üstünde 4 tane delik kalır o zaman.
    Sökemedim bugün, yarın bakacağım.
  • Khalasar kullanıcısına yanıt
    Öyle yap, olacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    Öyle yap, olacak
    Hocam işlemci arka plakasını çıkarırsam vidaları takacak yer kalmıyor nereye takıcam onları? Aşağıdaki gife bakar mısınız? Soğutucu ayakları vidalanarak takılıyor, plakayı çıkarırsam onları vidalayacak bir yer kalmıyor yuvarlak boşluklar kalıyor. Alttaki gifte, vidalar plakaya sıfıra sıfır yerleşiyor, tam oturuyor bende öyle olmuyor arada boşluk kalıyor.:)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khalasar -- 15 Haziran 2019; 1:30:58 >




  • Khalasar kullanıcısına yanıt
    Bende de bu anakartın itx versiyonu var. Cooler Master H411R kule tipi fan takılı. Alt plakayı çıkartıp taktım. Bu kadar olmadıysa denemekte fayda var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu parça
    https://photos.app.goo.gl/kN2jRkuavEwDZ57M7

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ve normalde kule tipi fanların kendi alt plakası olması lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı işlemci soğutucusunu kullanıyorum bağlantıyı yaparken anakartın arka plakasını kullandım kutunun içinden intel için olan plaka çıkıyor. Arka plakayı kullandığınız takdirde olması gerek hocam normalde Anakartı tamamen söküp kasanın dışında bağlantı yapmayı denediniz mi ?
  • Sistemimiz aynı sayılır hocam, sizin anakart msi tomahawk benim ki msi gaming plus.
    Siz anakart üstündeki aşağıda işaretlediğim plastikleri söküp mü montaj yaptınız yoksa soğutucu ayaklarını onun üstüne mi taktınız? İşlemci arka plakasını nasıl sabitlediniz? Sistemin boşta ve yük altında sıcaklık değerleri nedir?
    https://resmim.net/f/IRU9zD.jpg

    @L.J
    Soğutucunun kendi işlemci arka plakası var ama o intel sistemlerde kullanılıyor, amd anakartlara uyumsuz. Kasayı açmak için hala vakit bulamadım en kısa zamanda daha detaylı fotoğraflar ile anlatıcam derdimi.:)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khalasar -- 16 Haziran 2019; 0:22:59 >
  • Khalasar kullanıcısına yanıt
    Ben o parçaları söküp monte ettim hocam. Arka kapağı çıkarıp kasayı arkplakayı destekliyecek bir şey koyarak yan yatırdım. Ardından içinden çıkan am4 uyumlu vidaları arkaplakaya monte ettim. Daha sonrada soğutucuyu oturtup yanında gelen am4 kitiyle bağlantısını yaptım.

    Sıcaklıklar;http://prntscr.com/o2co62 Bu şekilde. ELbetteki normalde daha serin fakat işlemciyi 1.32 voltaj'da 4ghz'de kullanıyorum. Bu maksimum değer 1 saate yakın rainbow six siege oynadıktan sonra alındı. Eğer faydası olucaksa yarın gün içinde bağlantı şeklinin fotoğrafını da çekip atabilirim.


    Bu da ryzen master'dan bi görüntü;http://prntscr.com/o2cp5e

    İşlemci arada bi 40 dereceye pikleyip geri 35-36 civarına geliyor. Ama bu durum ryzen işlemcilerle ilgili genel bir durum diye olduğunu biliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Luc4sHood -- 16 Haziran 2019; 0:41:3 >




  • Luc4sHood kullanıcısına yanıt
    Hocam değerlerin benimkine göre muhteşem, tabi kesinlikle kasanın da bunda faktörü büyüktür. Benim kasanın yan tarafı komple cam sizin kasa nedir bilmiyorum ama. Cam kapağı çıkardım açık kullanıyorum şuan sistemi, bu halde bile boşta 43-44 derecede çalışıyor, PUBG'de 62-63 derecelerde dolanıyor. Anlamıyorum neden böyle. 3.7 GHz 1.2v'ta şuan işlemci, 4 GHz 1.4v denedim 10dk sonra PUBG oynarken kapandı bilgisayar.

    Size zahmet montaj fotoğrafları varsa alabilir miyim, yarın ben de söküp atıcam fotoğrafları umarım.
  • Khalasar kullanıcısına yanıt
    Fotoğrafları yarın atayım hocam. Kasa mb520 rgb modeli. Yan taraf komple cam çıkarmıştım normalde ama tozlanıyor diye kapalı tutuyorum 4 tane fan vardı kasada. 3 önde 1 egzoz fanı. Egzoz fanı çok ses yapıyordu onu çıkardım. Önde bulunan 3 rgb fanların birisini arkaya egzoz olarak diğerini de üste taktım. Önde 1 tane kaldı. Kasa güzel fakat fanları epey leşmiş. Ses çıkarıyorlar biraz hızlandıklarında. Bende biostan 800-900 rpm civarına sabitledim öyle kullanıyorum. Ama fanların daha kaliteli olmasını beklerdim ben. Sizin kasa hangisi hocam kaç fan var ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Luc4sHood -- 16 Haziran 2019; 1:11:27 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.