Şimdi Ara

Intel di AMDydi derken ARM ler gümbür gümbür geliyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biz burada yok amd yok intel derken ARM gümbür gümbür geliyor. Nasıl mı?
    Apple desktop ve laptop sistemlerde kendi geliştirdiği Arm tabanlı işlemcilere geçeceğini duyurdu.
    Windows bu hamleyi görüp geri kalmamak ve basta özellikle surface gibi kendi sistemlerinde Windows kullanan dünyada applein gerisinde kalmamak için işletim sistemi ve tüm yazılımlarını arm ye uyarladi. Bu gün açıklanan testlerde 7nm 8cx modeli ve intel i5 8250u modeli üzerinde yapılan testlerde ARM nin üstünlüğü ortaya çıktı.

    Bir kaç yıl içinde başta laptop pazarı çok değişecek.

    Ayrıca Samsung AMD nin yeni Rnda mimarisinin lisansını aldı ve samsungun yeni ARM işlemciler temelde radeon grafik işlemcisi barındıracak.

    Kısacası ortalık fena karışacak...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yanlis hatirlamiyosam 2017'den beri ARM islemciler dizustulere bomba gibi geliyor gibi haberler okuyorum. Somut ornekler gormek guzel ama hala alinacak yol var sanirim.

    https://www.youtube.com/watch?v=C8wmb6CjQ6g

    https://www.youtube.com/watch?v=GgeyKCDiPgQ
  • Arm işlemciler x86 işlemcilerle boy ölçüşemez. Ancak düşük güç tüketiminde belli işleri yapmak için kullanılıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arslanbenzer kullanıcısına yanıt
    iki islemci yapisi arasindaki temel fark ARm islemcilerin RISC Intel tabali islemcilerin ise CISK tabanli olmasidir. onceki yapilan testlerin buyuk cogunlugunda ARM islemciler x86 Emulasyonu calistirilarak yapilmasi gerekiyordu. Ancak ozellikle ARM islemciler icin derlenmis ve herhangi bir emulasyon kullanmayan native yazilimlarda onemli bir performans sicramasi yasaniyor. Ayrica islemci mimarilerindeki temel fark yuzunden ARM coklu cekirdek yapisinda kullanmak cok daha basit. temel olarak Intel tabali islemcilerde cekirdekler arasi iletisim icin cok fazla muhendisliki katman ve transistor kullanilmasi gerekirken Arm islemcilerde boyle bir fak olmuyor ve paralel islem yapma yetenegi de ozel kodlamalara ihtiyac duymuyor. Dolayisi ile verimlilik Intel islemcilere gore cok daha yuksek oluyor. Yeni ortaya cikan henuz beta olan 7nm Qualcomm islemcileri testleri su an laptop seviyesindeki I5 islemcileri performans ve verimlilik sinifinda gecmis durumda.

    ayrica server pazarinda da yuksek cekirdek sayisina sahip ARM islemciler pazarda onemli bir pay almis durumda ve bu pay gun gectikce artiyor. Apple 2020 yilinda ilk ARM islemcili Imac, Macbook sistemlerini piyasaya surecek bunu duyurdular, ayni donemde Microsoft Surface'in ARM versiyonlarinin da piyasaya sunulmasi bekleniyor. Bu iki firmanin bu mimariye gecisi ile ARM tabanli yazilimlarin cogalmasi ile donanim tarafinin da populer hale gelmesi cok dogal.

    Oyun sistemlerinde de yapi artik stream oyun teknolojisine gecis olacak, Su an yasadigim ingiltere'de gecen hafta devreye alinan 5G, Az once telefonuma operatorum yolladigi MMs e gore 6 sehirde devreye girdi, evlerdeki internetin ortalama hizi 75Mbit upload ise 19mbit ve kota adil kullanim gibi uygulamalar zaten yok, bu avrupa genelinde bu sekilde. Muhtemelen PS5 den sonra daha once de defalarca yaptiklari gibi consol piyasasi da sekil degistirerek ARM tabaninda ufak cihazlar uzerinden herhangi bir blue ray kullanilmadan online olarak kullanilan hale donusecek. Bu durumun PC oyun sektorune de aynen sirayet edecegini dusunmek ve yuksek performansli pcler yerine yuksek hizli internet baglantilari uzerinden oyunlar tamamen online platformlar uzerinde calisacak.

    Ornegin Sony Microsoftla gectigimiz aylarda yaptigi anlasma geregi tum dijital icerikleri ve Playstation Now platformunu Microsoft Azure platformuna tasiyor. Bunu yapmalarinin sebebi ise dunya uzerinde yayilmis Microsoft serverleri ile ping time surelerini dusurmek. Hatta Xboz ve Playstation'un ayri olan online oyun platformalarinin birlestirilecegi soyleniyor. Yani Playstation sahibi biri Xbox sahibi olan biri ile ayni oyunu online'da oynayabilecek.

    Render gibi agir islem gucu gerektiren islemlerde ise zaten uzun zamandir multi thread cok onemli oldugu icin 128 256 core gibi profesyonel ARM islemcileri'de devasa sistemlerde degil de daha ufak ve cok daha ucuz sistemler uzerinde gormeye baslayacagiz.

    Su an piyasada satilmakta olan 64 core ARM li bir desktop sistemi sadece mini atx boyutlarinda ve daha developper seviyesinde olan sistemlerde PCIE ve normal ram slotlari bulunuyor. Test eden kisilerin genel yorumlari ise gayet yeterli bir sistem oldugu seklinde.

    ARM bildiginiz uzere kendi islemcilerini uretmiyor islemci mimarisini firmalara lisansliyor, bu sebeple her bir uretici kendi CPU'sunu kendisi tasarlayacak, bu sebepten dolayi 2021 itibari ile Benchmark testlerinde AMD mi Intel disinda Apple Qualcom Samsung, Nvidia, Mediatek etc. islemcileri de gormeye baslayacagiz.

    Uzun lafin kisasi Bu yazdiklarim intel AMD alin, almayin batacak edecek demek icin degil sadece gelecekte bizi nelerin bekledigini gosterebilmek icin yaziyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnTEC -- 5 Haziran 2019; 16:15:6 >
  • Bence gelecek ARM’da. x86 sadece Intel’in ve lisansladığı AMD’nin elinde. Ancak ARM işlemcileri bir çok farklı firma geliştirebilir ve zamanında olduğu gibi Cyrix, NextGen, AMD gibi birçok seçeneğe kavuşabiliriz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Apple oyle bir sey aciklamadi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklısın
    İntel apple in geçeceğini açıkladı
    https://www.tomshardware.co.uk/apple-mac-arm-cpus-2020-intel,news-60001.html

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.