Şimdi Ara

Distro karmaşası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
1
Favori
3.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar sizlerin distro önerisine ihtiyacım var. Laptop kullandığım için ve dual graphics olayına önem verdiğim için Manjaro deneyeyim dedim. Fakat devamlı gpularla ilgili sorun yaşadım bilgisayarla. Dün tekrar Ubuntu 19.04 yükledim.

    Çocukken Ubuntu 12.04-14.04 gibi sürümlerine bakmıştım çıktıklarında. O zamanlar oyun işini çözemeyince hep bıraktım. İçimde hep uktedir tam olarak kullanmak. 16.04'ü yaklaşık 1 ay, 18.04'ü de çıktığında yaklaşık 1 buçuk ay kullandım. Sonra hep Windows'a geri döndüm. Fakat kişisel olarak laptop kullandığım için bu ekran kartı olayı canımı sıkıyor. Dahili ve harici gpu'lar arasında dağlar kadar fark var benim pcde. Tabi ki güç tüketiminde de Kendime göre bir Linux sürümü hala bulamadım. Çünkü inanın her uygulamaya tekrar tekrar giriş yapmak çok can sıkıcı bir hal alıyor.

    Bu çift gpu olayını tam olarak düzgün bir şekilde kullanabileceğim bir Linux Distro'su var mı? Pcde yaptığım şeyleri de sıralayayım;

    Gündelik işler, web browsing,
    Python ile ufak tefek şeyler yazıyorum.(Matematik okuyorum, kariyer planlamam veri bilimi ve yapay zeka üzerine)
    Çok nadir pcden oyun oynuyorum. Arada bir Civilization 5 açar oynarım. Geri kalan oyunlar için Xbox'ımı kullanıyorum.
    RuneLite adlı program Intel GPU ile açılırken büyük sorunlar yaşıyor. Nvidia ile sorunsuz. Bunu bir türlü çözemedim.

    Kullandığım cihaz; Dell 7566: i5 6300hq-8gb ram-120 gb ssd+ 1tb harddisk-gtx960m ekran kartına sahip.

    Teşekkürler,







  • Hocam prime kullanmak isterseniz Ubuntu.
    Bumblebee kurmak isterseniz Manjaro.

    Hepsi hepsinde kullanılır aslında. Ben pratik olanları söyledim sadece :)

    Prime dediğimiz intel, nvidia geçişinde reboot veya oturum kapat, aç olarak geçiş yaparsınız.

    Bumblebeede ise bir uygulama açarken başına "optirun" getirmeniz yeterli olacaktır. Misal "optirun glxgears".
    Bumblebee sürücüleri malesef vulkan desteklemiyor lakin gördüğüm üzere çok oyun oynamıyorsunuz. O yüzden mantıklı seçim olacaktır.

    Hatta bir kademe ileri taşıyalım. Oyun oynamayıp ufak tefek işlerde lazım oluyor diyersanız dahili gelen nouveau open-source sürücüsünü de deneyebilirsiniz Denemek için "DRI_PRIME=1" getirmeniz yeterli uygulamaların başına üstteki örnek gibi
  • Linux Mint 19.1 Cinnamon sürümü deneyebilirsiniz.
    https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/

    Sistem kurulumu sırasında açılış sorunu yaşarsanız, kurulumu uyumluluk kipi (compatibility mode) ile yaparsınız. Kurulum sonrası açılış sorunu yaşarsanız, sistemi kurtarma kip ile açıp, ardından Sürücü Yöneticisi ile Nvidia sürücünü kurarsınız.
    https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=9944.0

    Sürücü Yönetici yardımıyla Nvidia sürücüsünü kurduğunuzda, Nvidia ayar yöneticisi yardımıyla GPU'lar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Geçiş sonrası oturumu kapatıp açmanız yeterli.

    Distro karmaşası

    Intel+Nvidia hibrit sistemlerle ilgili kullanım bilmecesi yakın zamanda çözülecek gibi duruyor. Nvidia GLVND kütüphanesini temel alan bir eklenti ile "PRIME GPU Offloading" kullanarak GPU kullanımını dağıtım bağımsız olarak çözmeyi planlıyor. Şu an Intel + AMD GPU olan sistemlerde olduğu gibi, kolayca harici GPU'yu kullanabileceğiz. Xorg'un 1.20 sürümleri ile bunun alt yapısı hazırlanmıştı. Henüz geliştirme süreci devam ediyor.https://gitlab.freedesktop.org/xorg/xserver/merge_requests/179




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Şu gelse ne güzel olur ya

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Amd ekran kartım olduğu için şanslıyım galiba, Nvidia ekran kartı için oturum aç kapat v.s bunlar çok saçma işlermiş, keşke işlemcim de intel olsaydı tam olacaktı.
  • Çift gpu olayı ufak tefek bir iki hack ile bütün dağıtımlarda çalışıyor.
  • Bu sabah da ubuntu 18.04 kurayım daha stabildir sonuçta LTS sürümü dedim. Bu sefer de applications kısmında çok aşırı görüntü kayması olup simgeler falan bozulmaya başlıyor ekranı kaydırınca. Aşırı moralim bozuldu. Bazen de sistem 1-2 saniyelik donuyor. Mouse oynamıyor, videolar duruyor. Çözemedim neden olduğunu.

    Steam'den Steam Play ile The Witcher 3 deneyeyim dedim. Devamlı siyah ekran sorunu veriyor. Yeni nvidia driverları ve farklı proton sürümleri ile denedim. Hiçbir değişiklik olmadı. Açamadım, moralim çok bozuldu.

    Her yüklemede sıfırdan kurulum yapıyorum SSD'ye bu arada. Kaç gündür iyice canımı sıktı.

    Nvidia sonunda çift gpu olayına kafa yormaya başlamış. Keşke Windows'daki gibi otomatik olsa...
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Nvidia şu anda linuxta optimusu windowsdaki gibi yapmak üzerine çalışıyor zaten yakında güzel haberler alabiliriz. Ben genelde bilgisayarı nvidia ekran kartında kullanıyorum bilgisayar fişe takılı olduğu iin sorun çıkmıyor ayrıca nvidia nın 2d performansı açık kaynak intel sürücüsünün çok daha ilerisinde
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Umarım o yakın zaman çok uzun sürmez hocam, sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu Linux dünyasındaki büyük bir sorunu çözeceğini düşünüyorum.

    Bir de sanırım bu uygulamalardaki bazı sorunlar bu uygulama paketleme yüzünden kaynaklanıyor. Uygulama listesinde bazı programlardan 2-3 tane olmaya başladı. Bu da sanırım forumda okuduğum kadarıyla snapd paketleme yüzünden oluyor. Buna herhangi bir öneriniz var mı? Stabil, düzgün çalışan bir çözüm arıyorum.

    Gnome'dan da kaynaklanan sorunlar yaşıyor olabilirim. KDE denemeli miyim?





    Yukarıda Mint önerisi geldi. Ona veya Arch Linux'a bakacağım ilk etapta. Önerilere açığım.
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Gnome kullanmaya devam etmek isterseniz kesinlikle Fedora kullanın, Fedora 30 final sürümü bir hafta içinde çıkmış olacak son testleri yapılıyor. Test sürümünden beri kullanıyorum son derece profesyonel bir dağıtım. Zaten her türlü uygulama çekirdek sürücüler v.s en güncel sürümde her zaman güncel kalıyor. Ama nvidia olayı nedir ne değildir hiç bilgim yok amd kullandığım için.
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam gnome için zorunluluğum hiç yok. Düzgün çalışan ve göze de hitap eden her desktopa uyum sağlayabilirim diye düşünüyorum.(GSConnect çok fazla hoşuma gitti, çok iyi çalışıyordu. Android telefon kullanıyorum. Bu uygulamayı kullanmak isterim.) Fedora'nın güncel sürümü çıkınca mutlaka bakacağım.

    Uygulama paketleme olayına gelirsek de forumda snapd'yi fena gömmüşsünüz Bu konuda tavsiyeniz varsa açığım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Gelişir ise neden gömelim yıllardır aynı olduğu için gömüyoruz

    Ben şahsen flatpak a bayılıyorum. Paketleri libleri paylaşıyor native bir his oluyor. Ben severek kullanıyorum flatpak bu yüzden

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Emin değilim dostum probleminin neden kaynaklandığı hakkında forumda ubuntu kullanan çok insan var onun için ayrı bir konu açarsan yardımcı olurlar diye düşünüyorum.
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Gsconnect müthiş bir eklenti Türkçe çevirisini ben yapıyorum. Debian temelli dağıtımlarda deb, Redhat temelli dağıtımlarda rpm paketlerden şaşmayın hocam öneri bu kadar Zaten kullandığınızda sizde ubuntu snapd olayının ne kadar uyduruk bişey olduğunu görmüşsünüzdür, olayın farkına varan hiç kimse ubuntu snapd kullanmaz zaten, ama ubuntu mayın gibi her yere snapd olarak döşüyor uygulamaları, bilende bilmeyen de yüklüyor bunları.

    Kaynaktan kurulum yaparım gerekirse ama yinede ne snapd nede flatpak sokmam bilgisayara, flatpak daha derli toplu ama yinede tercih etmiyorum kullanmam hiç bi zaman. İlerde mecbur bırakırlarsa da bakarım Arch Linuxa olursa ona olmazsa Linux'u kökten siler windowsa geçerim olur biter




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam benim amacım linuxu öğrenmek. Ama öğrenirken de acı çekmek istemiyorum ileride meslek hayatımda lazım olacak. Özellikle serverlar ile linuxun etkileşimi çok önemli biliyorsunuz ki. Yoksa ben de macos kullanırım uğraşmam bu tür şeylerle. Ama bilgisayarım uyumlu değil. O yüzden mecbur gibiyim.

    Linux mint güzel gibi şuan. Ama GSConnect olmaması aşırı üzdü beni. Çok güzel ve işlevsel bir uygulama. Kafam allak bullak oldu Devamlı bir sürüm yükleye yükleye ssd'nin tbw ömrünü fena halde yedim :D. Ne yapacağımı da bilmiyorum hala.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Seni çok iyi anlıyorum hocam , komple windowsu bırakmaya karar verdiğimde yaklaşık 3 ay boyunca otuza yakın format atmışımdır şuan kullandığım sandisk ssd diske hala taş gibi, bilinen tüm dağıtımları da denedim bu arada tabi. Sonuç olarak Gnome arayüzünü çok sevdim zaten eklentileri de buna neden oldu biraz tabi, dağıtım olarak da iki ay önce tamamen Fedora'ya geçtim ubuntu saçmalıkları yüzünden iyi kide geçmişim. Aralıksız Linux kullanma mazim 9 - 10 ay filan oldu işte.

    Nvidia herkese acı çektiyormuş ben bilmiyordum böyle bu tür bir saçmalık olduğunu nvidia ile, bende o sorunda olmadığı için acısız Linux keyfini Fedora ile sürüyorum O yüzden rahat rahat konuşuyorum.




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam Nvidia acayip acı çektiriyor herkese. Hackintosh kurmak istesen Nvidia çalıştırma ihtimali hiç yok. Sıfır. Millet gpuyu bios seviyesinde kapatıp (çoğu zaman custom bios yazıyorlar) öyle kuruyorlar.

    Bu arada KDE Connect'i Mint üzerinde çalıştırabildim. Bildirim almadım şuan ama mouse kontrolü çalışıyor. Fedora 30 çıkana kadar sanırım bunu denerim. Bu da olmazsa Arch da dener o da olmazsa ya Windows'a geçerim ya da cihazı satıp MacOS'e geçerim sanırım. Böyle dağınıklık çok güzel bir şey değil. Umarım en kısa zamanda bu Nvidia olayı çözülür ve paketleme sistemi de rayına oturur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Saab9000

    Hocam benim amacım linuxu öğrenmek. Ama öğrenirken de acı çekmek istemiyorum ileride meslek hayatımda lazım olacak. Özellikle serverlar ile linuxun etkileşimi çok önemli biliyorsunuz ki. Yoksa ben de macos kullanırım uğraşmam bu tür şeylerle. Ama bilgisayarım uyumlu değil. O yüzden mecbur gibiyim.

    Linux mint güzel gibi şuan. Ama GSConnect olmaması aşırı üzdü beni. Çok güzel ve işlevsel bir uygulama. Kafam allak bullak oldu Devamlı bir sürüm yükleye yükleye ssd'nin tbw ömrünü fena halde yedim :D. Ne yapacağımı da bilmiyorum hala.
    Gsconnect dediğiniz zaten KDEconnect'in bir implementasyonu. Linux Mint'e indicator-kdeconnect kurarak benzer işlevleri sağlarsınız. Tarayıcı ve dosya yöneticisi için de eklentiler kurmak mümkün.

    Indicator-kdeconnect göstergesini aşağıdaki komutlarla kurmak mümkün.

    sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/indicator-kdeconnect
    sudo apt-get update
    sudo apt install indicator-kdeconnect


    Tarayıcı eklentisi
    https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=9977.0

    Nemo dosya yöneticisi eklentisi
    https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=9981.0




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Mint'te çalıştırabildim sayenizde KDE Connect'i. Fakat bu Steam Play falan uğraşırken bayağı driverları karıştırdım ve toparlayamadım. Kubuntu 18.04 kurdum. Şuan daha sorunsuz gibi. Steam Play üzerinden GTA Vice City denedim sorunsuz açıldı. The Witcher 3 deneyeceğim bir de.





    .tar.gz dosyalarını içindeki metne göre kurarken sorun yaşıyorum. Bir türlü aşamadım. Örneğin pycharm kurarken bin dosyasındaki pycharm.sh dosyasını çalıştırıyorum terminal üzerinden. Fakat sisteme program olarak bir türlü yüklenmiyor. Her açmam gerektiğinde bin dosyasından komut ile açmam gerekiyor.


    Ve uygulamaları da artık internetten .deb dosyalarını bulmaya çalışıyorum o da olmazsa ppa'larını ekleyip oradan çekmeye çalışıyorum. Snapd kurulumlara göre bariz çok daha hızlı açılıyor uygulamalar. Tabi her program için bunları ayrı ayrı yapmak biraz yoruyor.




  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Hocam senin ilacın galiba Fedora, bu pycharm Fedora uygulama marketi içinde dahili olarak geliyor hiç bir şeyle uğraşmıyorsunuz Fedora depo kaynağı içinden pycharm deposunu aktif etmek yeterli üstelik her zaman güncel sürümlü (bu pycharm neyi özelde ek deposu var diye merak ederdim). Allah kimseyi tar.gz den kurulum yapmaya muhtaç bırakmasın kurulumu bir dert kaldırması apayrı bir dert Sistemin paketi (deb, rpm v.s) olarak gelmeyen her şey için geçerli bu. Alışınca kolay geliyor ama yinede kaynaktan kurulum son derece ilkel bir yöntem, kaynaktan kurulmuş bir paketi kaldırmak istediğinizde sistemde bir ton artık dosya öyle kalır durur.

    Steam ile hangi windows oyunlarının Linux üstünde sorunsuz çalıştığını bilmek istersenizhttps://www.protondb.com/ buradan kurmak istediğiniz windows oyununa bakabilirsiniz, Steam üstündeki tüm oyunların raporlarını buradan görebilirsiniz. The Witcher 3 sorunsuz çalışıyormuş mesela Linux üstünde raporu buradahttps://www.protondb.com/app/292030

    Bilmediğim yada merak ettiğim uygulamaları denemek için yedek bir fedora kullanıyorum oradan kurdum pycharm uygulamasını

    1. Uygulama marketinden copr phcharm deposunu aktif ediyoruz
    2. Uçbirimi açıyoruz ve sudo dnf install pycharm-community
    3. Hepsi bu kadar orjinal rpm paket son sürüm olarak yükleniyor.

    Distro karmaşası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 30 Nisan 2019; 14:20:45 >




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.