Şimdi Ara

Tesla, araçlarında NVIDIA üretimi çipleri kullanmayı bıraktığını duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
428
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tesla’nın düzenlemiş olduğu yatırımcı etkinliğinde konuşan Elon Musk, şirketin daha önceleri tercih ettiği NVIDIA üretimi çipi kullanmayı bıraktıklarını ve Tesla tarafından tasarlanan otonom sürüş çiplerinin kullanılmaya başlandığını ifade etti. CEO’nun “Tam Otonom Sürüş Çipi” adını verdiği silikonun Samsung tarafından 14nm FinFET üretim teknolojisi baz alınarak üretildiği ve 6 milyar transistöre sahip olduğu belirtiliyor.
     

    Yeni çipin Mart ayından beri Model S ve Model X araçlara takıldığını söyleyen Musk, teknolojinin Model 3 araçlarda da kullanılmaya başlandığını vurgulamış. Musk, yeni kullanılan çipin NVIDIA üretimi silikonlara göre 21 kat daha fazla performans sunduğunu ifade ederken, çipin saniyede 36 trilyon işlem yapabildiğini belirtmiş. Bir problem yaşanması durumunda ise yükün yedek çipe devredilmesi kapsamında, araçlarda aynı çipten iki adet kullanıldığı söyleniyor.

    NVIDIA’dan yanıt gecikmedi

    Musk’ın sözlerine sessiz kalmayan NVIDIA ise Marketwatch sitesine yaptığı açıklamada, CEO’nun kendi çiplerini överken hatalı ifadeler kullandığını iddia etti.

    Şirket açıklamasında, “Tesla kendi Tam otonom çipinin Saniyede 144 Tera İşlem (Tera Operations Per Second-TOPS) hızlarına ulaşırken, NVIDIA Drive Xavier çipinin 21 TOPS’da kaldığını iddia etmiş. Bu açıklamayı talihsiz buluyoruz. Zira tek bir Xavier çipi kullanan bir araç için hedefimiz; tam otonom sürüş kabiliyeti değil, OtoPilot destekli sürüş imkânı sağlamaktır. Tam otonom sürüş için karşılaştırılması gereken çipimiz NVIDIA Drive AGX Pegasus işlemcimizdir. Söz konusu çip ise yapay zekâ algılaması, yer tespiti ve yol planlaması özellikleri için saniyede 320 Tera İşlem hız sunmaktadır.” ifadelerini kullanmış. NVIDIA son olarak, kıyaslanan işlemcinin 21 TOPS değil, 30 TOPS hız sunduğunu vurgulamış.








  • AMD ^up^

  • Nvidianın açıklamayı okuyana kadar bende diyorum kaç senelik nvidia yı, ilk defa çip tasarlayıp nasıl 21 kat fark atmış. Yatırımcıları keklemek için salla dur.

  • İşlem gücü değil de ileride lehimi atar diye vaz geçmişlerdir.

  • Nvidia çıkarmış masaya vurmuş

  • Kendi donanım ve yazılımını geliştirmeden bu işler olmaz TESLA doğru yolda.

  • Aklıma Linus Torvalds babanın şu sözlerini getirdi. :)https://youtu.be/IVpOyKCNZYw


    Edit: Beklemek istemeyenler 1:15'e daha da sabırsızlar 1:40'a zıplayabilir. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi idris -- 24 Nisan 2019; 16:1:15 >
  • madem nvidia daha iyiyde neden vazgeçtiler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: chtsydn

    madem nvidia daha iyiyde neden vazgeçtiler
    Dışa bağımlı olmak istemiyorlar. NVDIA daha iyi bir kart üreticisi olabilir şu an ama ileride işler ne yöne gider bilinmez.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bykrm

    Nvidianın açıklamayı okuyana kadar bende diyorum kaç senelik nvidia yı, ilk defa çip tasarlayıp nasıl 21 kat fark atmış. Yatırımcıları keklemek için salla dur.
    Aslında bunun da açıklaması yapıldı, Nvidia nın 500w harcayan çözümüne karşılık toplam 100w ile çözüm geliştirmiş, yani 21 kat hız farkı 100wlık enerji tüketimini dikkate alıyor. Hatta Lidar eleştirisi yaparken de Elon Musk yine enerji tüketimine değindi,

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.