Şimdi Ara

Bağışıklık hücrelerinin de dişleri çürütebileceği tespit edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

    Bağışıklık sistemlerimiz sayesinde hastalıklara karşı koyduğumuz ve hastalıkları yenerek hayata devam ettiğimiz aşikâr. Ancak hayatımızı borçlu olduğumuz sistem de bazen hatalar yapabiliyor. Bağışıklık sistemimizin yaptığı yanlışlar neticesinde alerjiden MS hastalığına kadar uzanan rahatsızlıklarla boğuşmak zorunda kalabiliyoruz. Toronto Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar ise aşırı hassas davranan bağışıklık sistemlerimizin, tüm bu olumsuzluklara ilaveten diş çürüklerini de beraberinde getirebileceğini tespit etmişler.
     

    Diş çürüklerinin genelde bakteriler marifetiyle ortaya çıktığını ve dişlerimize yapışan bu canlıların diş minesini eriterek dişlerimize zarar verdiğini biliyoruz. Ancak ortaya konan yeni bir çalışma, durumun o kadar da basit olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar, dişlerimizi istila etmeye yeltenen bakterilere karşı mücadele veren nötrofil adlı bağışıklık hücrelerinin verdikleri savaşta biraz dikkatsiz davrandıklarını ifade ediyor.

     

    Araştırma ekibinin lideri Yoav Finer, "Karşı karşıya kaldığımız bu olay, duvardaki bir sineği balyozla öldürmeye çalışmak gibi. Nötrofiller de aynen bu şekilde savaşıyor." sözleriyle durumu özetlemiş.

    Nötrofillerin tek başına dişlere zarar veremediğini ifade eden araştırmacılara göre asıl problem, bakterilerin salgıladığı asit sebebiyle hücrelerin mineralsizleşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Böylece, zayıflayan hücrelerin salgıladığı enzimler diş bileşenleri üzerinde yıkıma sebep oluyor. Zararın saatler içinde ortaya çıkmaya başladığı ve söz konusu hadisenin kompozit dolgu gibi diş rengiyle uyumlu dolgulara da sirayet edebileceği ve bu sayede, dolguların etkinliğini beş ila yedi yıl arasında kaybedebileceği belirtilmiş.

    Alanında bir ilk olan bu araştırma sayesinde, diş tedavisinde yeni yöntemler geliştirilebileceği ve dolgu malzemesi olarak ise farklı maddeler kullanılabileceği paylaşılan diğer bilgiler arasında yer alıyor.








  • Daha görünürde çürümeden dişim gitti ben ne yapayım :/

  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt
    Diş çürümesi enteresan bir konu zaten, diş bakımından bağımsız olarak diş kayıpları, çürükler olabiliyor. Kimisinin çıkmayan, ete gömülü 20 lik dişi çürüdüğü için ameliyat olmak durumuda kalıyor.

  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt
    Dışarıdan sorunsuz görünen dişim yemek yerken ikiye ayrılmıştı :/

  • Candida mantarı bağışıklık sistemini bozuyor ve vücudun kendine savaş açıyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt
    Diş macunu ile alakası olabilir mi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.