Şimdi Ara

Sıvı soğutma almayın. (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
11 Misafir - 11 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
10
Favori
35.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 24 senedir pc kullanırım, 3 ay önce corsair sıvı soğutma aldım,pişman değilim.

  • Ryzen 3600 ve 10+ yıllık HDT-D1284 var sıcaklıklar fazlasıyla iyi boşta 30 derece civarı, BF V gibi işlemciyi %60-70 kullanan oyunlarda bile 55 dereceyi geçmiyor fakat gel gör ki 120mm sıvı soğutma alma niyetim var, neden? daha derli toplu duruyor çünkü. Kasanın ortasında kocaman metal bir blok göze hoş gözükmüyor.

  • hocam dün aerocool pulse aldım. Bu postu gördüm kötü oldum. 6600k işlemci var 4.2lere çekmeyi düşünüyordum.

  • Sıvı soğutma almayın.
    Sıvı soğutma almayın.

    Fİyat konusunda evet, sıvı soğuttmalar özellikle AIO olanlar biraz pahalı ama iddia edildiği kadar değil.

    Soğutma performanslarına katılmıyorum.

    Kesinlikle sıvı soğutma daha verimli. Neye göre mi şöyle açıklayayım;

    Konu sahibi ilk mesajında, soğutma mantıklarını anlatırken, bence hataya düşüyor. Her ikiside aslında hava ile soğutuyor iddiası biraz eksik ve maksatlı.

    *Hava soğutma; CPU'nun sıcaklığını kendi üstüne alan bakır blokları, fan yardımıyla hava sürkülesi ile soğutur.

    *Sıvı soğutma; Cpunun sıcaklığını bakır blok yardımıyla, sıvıya aktarır, sıvı pompa yardımıyla radyatörün kanallarında gezdirilir, gezdirilirken, radyatör hava ile sürekli sürküle edilir ve soğuyan sıvı, yine pompa yardımı ile tekrar, bakır kafanın içine, CPU'nun üstüne gelir. Bu devri daim ile devam eder.

    şöyle düşünebilirsiniz; kışın bir ısıtıcının önüne fan bağlayıp, sıcaklığı odaya üfletebilirsiniz, ya da; Radyatörler yardımıyla, ısınan suyu radyatörde gezdirirsiniz gibi.

    Aralarındaki farklar barizdir ve kesinlikle konu sahibinin anlattığı gibi aslında ikiside aynı mantıkla çalışıyor, sıvı soğutma sıvı falan değil, o da hava ile soğuyor ifadesi biraz eksik ve kasıtlı.

    Her iki sisteminde kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

    Mesela; kule tip soğutmada;

    *Soğutucu çok büyüktür, anakartta, kasada oldukça fazla yer kaplar, hatta bazen kasa yan kapağını yükseltmek bile gerekebiliyor. Anakart rem slotları, heatsinkleri cpu soketine yakınsa, yani anakartınız dar bir anakartsa, işiniz gerçekten zor.

    *Hava soğutmalı soğutucular, sıvı soğutmaya göre sıcaklığı işlemciden çok daha hızlı alma yeteneğine sahiptir. Bakır, sıvıdan daha çabuk ısınır. Bu iyi bir şeydir. Ama; bir handikapı var, bakır blokları üfeleyen fanlar, sıcaklığı geri anakartın üstüne püsküreterek, bakır blokları soğutur. Sonuç olarak, hızla soğuyan bir işlemci, ama sürükli yüksek kasa içi sıcaklık ve bu yüzden tekrar geri ısınan işlemci. Önlem olarak, kasanıza çok iyi egzos fanları takmanız gerek. Bu da ek maliyet ve konu sahibinin iddia ettiği "daha sessiz" ünvanına gölge düşürür.

    *Sıvı soğutmada anakartınızın CPU bölümü tertemiz, boş, sıkış-tıkış değildir. Ne diyordu konu sahipi; "Simple is the best"

    *sıvı soğutmada, ısınan sıvı radyatör yardımıyla soğutulurken, sıcak hava direk egzos fanı görevi de gören, radyatör soğutma fanları ile dışarı atılır. Böylece, işlemcinin sıcaklığı kasanın içine değil, dışına atılmış olur. Radyatör fanları, aynı zamanda da egzos fanıdır. ve işlemciden alınan sıcaklık, direk anakartın üstünde değil, anakarttan uzakta, kasa egzos çıkışlarından uygun bir yerde, direk sıcaklık dışarı atılarak soğutulur.

    Bence iki sistemin de bariz birbirine üstünlükleri veya zayıflıkları var.

    Sorun, sisteminizde neyi istediğiniz ve ne için kullanacağınız. Benim anakartım çok dar, zaten heatsinkler ve remler yeri daraltıyor derseniz, sıvı soğutma seçmek mantıklıdır.

    RGB ile görselliği de bence, hava soğutmaya göre çok çok üstün. Çok üst düze işlemciler ile Bakır-hava soğutma ikilisinde blokları çok büyütmeniz gerekeceği için handikaplıdır.

    Ama; orta veya az orta üst bi işlemciniz var, maksimum göreceği sıcaklık stok fanla 80-85 derecelerdir. Bunun için sıvı soğutma bence biraz fantazi. Oyunlarda, işlemci sıcaklığına bağlı takılmalar, FSP düşüşleri istemiyorsanız, kule tip soğutma alınabilir.

    NOT: 120 mm sıvı soğutma almanın bence hiçbir mantığı yok. Astarı yüzünden pahalı gibi bir şey. Yine de, bahsettiğim yer sıkıntısı anlamında sorunu alanlar tercih edebilir, saygı duyarım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carpediem76 -- 13 Mart 2021; 21:50:6 >
  • Hacılar, işlemcinin stok soğutucusunu değiştirmeyi düşünüyorum. Ancak kasam 140mm boyundan düşük soğutucu alabiliyor sadece. Bu boyutta kaliteli hava soğutucu da bulamadım hiç. Kasam sıvı soğutma için dizayn edilmiş daha çok. Ancak bu konuyu görünce de tırsmadım değil. Ne yapsam yardımcı olabilecek bir allahın kulu var mı? Sıvı soğutmanın sızdırma vb riski ne kadar ve sürekli kontrol ve bakım gerektiriyor mu?

  • Bu tartışmalar eski zamanda kaldı 😀 noctua NH-D15 1700-2100 TL, be quiet dark pro 1000 TL o paraya 360 lık sıvı soğutmalar var. Tuniq 120 extreme benim anakartımı çatlatmıştı. h80i ve h100 i kendi fanı dışında fan takınca pompaları bozulmuştu. 5 senedir h100i extreme kullanıyorum ben hiç birinde pompa sesi duymadım ama fanlar sesli evet. Sıvıdan da havadan da muzdarip oldum yani. Hava mı sıvı mı bence hepsi boş ve de şans işi fiyatına göre beğenen beğendiğini alsın. Yıllar sonra hava soğutmaya dönesim geldi ama dediğim gibi istediklerimin fiyatları uçmuş. Silverstone pf360 planlıyorum bende dh15 black o paralara bulamazsam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unstained -- 30 Mart 2021; 23:10:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tanerbaba396 kullanıcısına yanıt

    kötü olmayın, bir sürü kriter var. ses, görüntü, performans. Bende yıllarca Aerocool limited editon, corsair 500r kasalardan sonra pencereli kasaya geçtim, 420 mm ye kadar radyatör desteği var argb li ışıklı mışıklı. o yüzden h100i extremi sattacağım 360 mm rgb li sıvı pompa bakıyorum görsellikte olsun diye, arada hava soğutmayı da düşünsem de.

  • Bana göre, sıvı soğutmaya çok para vermek şekil çok önemli değilse saçmadır. Ne yaptığını biliyorsan, sıvı soğutma hem sessiz hem de performanslı olabilir.

    Mesela:

    Diyelim ki bilgisayarın durduğu odanın balkonu kapalı balkon ve doğrudan güneş almıyor. Su soğutma sistemlerinde kullandığınız güçsüz zavallı pompalardan değil de, yukarı çok su basma becerisi olan bir akvaryum su pompası kullanıp, radyatör, su kabını balkona atabilirseniz, hiçbir hava soğutmalı sistemin sahip olamayacağı bir sessizliğe ulaşabilirsiniz. Ancak bu şekilde bir soğutmayı hava soğutmalı bir sistemle yapamazsınız. Ben geçmişte böyle sistem kurdum. Tek fan PSU fanı idi. Ne kadar sessiz olduğunu şöyle anlatayım: 2000'li yılların başlarında kaliteli ramlerde bile bir kulak tırmalayan coil whine'a benzeyen küçücük bir gürültü olurdu. Onu duyar ve rahatsız olurdum. Pc'deki en gürültülü parça da HDD idi (o zaman SSD yok tabi).

    Yani, az aklınızı kullanın.

    ----

    Su soğutmanın performans açısından fark açabildiği konu yük altındaki sıcaklıktır. 7 saat yük altında çalışan ve çok ısınan bir gpu-cpu'yu hava ile soğutmaya göre su ile sogutursaniz, yük altında tatmin edici derecede daha düşük sıcaklıklar okuyabilirsiniz. Ancak, çoğu kullanıcı için, ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecektir. Çünkü hemen hemen kimse bir pc'yi böyle kullanmamaktadır.

    Zaten tam olarak bu yüzden yıllardır pc'mi su ile sogutmuyorum. Gerek yok çünkü.

    -----

    Yıllar önce PC'im hem hi-fi, hem oyun içindi. O zaman ses büyük bir sorundu. O zamanlar dandik bir PC kurmak da pek ucuz olmadığı için, mevcut pc'yi sessiz kılmak benim için muhimdi.

    Şimdi ise, leş parasına topladığımız üçüncü nesil i5 bir sistem ideal bir gündelik PC olabildiği için, hi-fi için böyle bir sistem kurmak ve 1kg ağırlığında fansız soğutma bloğu ile soğutmak falan mümkün. Ki bunu da yıllarca kullandım. Bu sistemde PSU olarak 12v lineer PSU kullandım. Onu da akü ile besledim. Çünkü hi-fi için pc elektriğini 220v'dan ayırmak şart gibi.

    Özetle, yıllar geçtikçe su soğutma benim için gereksiz oldu. ANCAK, her koşulda gereksizdir demek doğru olmaz. Bir acayip render farmda zorunluluk haline gelebilir. Sizi hiç fan sesi sebebi ile alt kattan şikayete geldiler mi? Bana geldiler. ofiste bunu yaşadım. Zaten o yüzden şimdi tekrar "geri dönüyorum huleyn!!"

    Laptop ekran kartlarının fan sesini kısmak için, soğutma peteklerini mineral yağa batırmayı ve ısınan mineral yağı da radyatörle soğutmayı düşünüyorum.

    Yani, bu kadar yıl sıvı soğutma ile uğraşmış biri olarak, ben de, normal bir kullanıcı için sıvı soğutmanın hayli gereksiz olduğunu söyleyebilirim. Bazı ekstrem durumlar hariç...

    Bu söylediklerim şu an için geçerli. Zaman zaman teknolojinin sınırına dayanıyor ve yeni teknoloji gelene kadar elektrik tüketiminin arttırılması göze alınarak ek hız elde ediyor üreticiler. Bu durumlarda hava soğutma yetersiz kalıyor. Bu gibi dar boğazlar da bugüne kadar bilgisayar sektöründe iki kere yaşandı sadece. Sadece bu durumda iken, bu derece abartılı ürünler kullanıyorsanız, o zaman sıvı soğutma şart olur. Bu durum da dediğim gibi nadiren yaşanır ve geçicidir. Bir alt nano üretimin önü açıldığı an, tekrar düşük elektrik tüketimine ve dolayısı ile düşük ısı yaymaya geri dönülür.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hava sogutma rısksız ve en ıyısı bence

  • Sıvı soğutma da en önemli kıstas hava alma olayıdır. Havayı bir şekilde döngüye sokmanız lazım. Yani dengeli bir hava akıntısı yaratacak şekilde fanları konumlandırırsanız sisteminiz gayet yeterli ve düzgün eşkilde soğuyacaktır. Normal işlemci fanları düzensiz hava akımları yaratır.

    Mesela bende sugo sg13 küp kasa mevcut önde 120mm masterliquid sıvı soğutma mevcut anakart üstünde PSU fanı pompanın üzerinden havayı emiyor. Hava önden girip anakarta yayılmadan PSU ile dışarı atılıyor. Normalde PSU tam tersi şekilde takılıyor kasaya dışardaki havayı alıp dışarı atıyordu.

    Olay tamamen hava sirkülasyonu ile alakalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece ekran kartı için sıvı soğutma yapmak mantıklı mı işlemcim için zaten cooler master sıvı soğutmam var.

  • L.Croft kullanıcısına yanıt

    güzel bilgi , bilmiyordum



    konu konuyu açsın , bilgisayarlarda iş yükünü dengeli şekilde arttıran ve azaltan program yapılırsa , sizin yazdıklarınızda boşa çıkmış olmaz mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • heyysanadiyom kullanıcısına yanıt

    şuanda öyle bir program yok zaten iş yükü altında sorun olmuyor mesela 10saat render alırken sorun yok ama render bittiğinde anında soğuma meydana gelmesi sorun oluyor.

  • R5 3600 kullanıyorum.oyunlarda 85 dereceleri görüyordum.sivi soğutucu aldım 240 Luk.sicaklik 77 kere kadar düştü.sonra undervolt yaptım yazılanlara göre işlemci 4.2 ye gerektiğinde çıkabiliyordu.simdi 3.6 ya sabitlendi ve cpb yi de kapattım.sicaklik yük altında 52 dereceye kadar indi.win 11 kullanıyorum.32 GB ram ve rtx 2060 ile Asus b550 m plus wifi anakart var sistemde oyunlarda çok kastiranlar dışında pek fps düşüşü yaşamadım ancak yoğun sahnelerde anlık droplar oluyor eskiye nazaran.peki şimdi ben sıvı soğutmayı boşuna mı aldım.stok fan ile dediğim işlemleri yaparak yine aynı sıcaklıkları elde edebilirmiydim.benim bildiğim oc yapmayacaksınız ama islemciniz sıcak çalışıyorsa alırsınız bir hava veya sıvı soğutma geçer gidersiniz.ne undervolt ne cpb kapatma yapmazsınız.yaniliyormuyum.o zaman ne yapmalıyım sizce sıvı soğutmayı geri verip stok fana geçeyim mi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gurmer kullanıcısına yanıt

    Çok da bir şey kaybetmezsin. 52 derecede çalışmasa 60 da çalışır. Onun da hiçbir zararı yok. 85 de bile çalışsa problem olmaz zaten.


    Sessizlik istiyorum, diğer bileşenlerim ve fanlarım sessiz. işlemci fanı sessizliği bozuyor dersen de 12cm kule fazlasıyla yeterli. Dediğin ayarları yaptığında stok soğutucuda bile son derece serin çalışır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar i7 12700kf işlemci ye rog strix 3*120 sıvı soğutma düşünüyorum tavsiyeleriniz nedir?

  • No Way Out kullanıcısına yanıt

    Leak sızdırma olayî bundan 5-7 sene vardı doğrudur. Artık o iş bitti. Sağlam markaların orta segmenti bilr olsa artık adamlar bu konuda çok ince ARGE arastirmaları yapıp pompa çıkışlarını ve borulari sağlamlaştirdilar. Nereye sızıyormuş. Sen araştirmadan etmeden adi bir marka alır montaji da usulüne gòre yapmazsan ( o radyatörün konumu sıvi akiş yönü çok çok ònemlidir) o boruyu anca bıcakla kesersin iyi bi markada. Sıvı sogutma kullanan 3 ahbabım var, 3-4 senedir kullanirlar marka adı vermeyeyim. Hala sorunsuz çatir çatir kullaniyorlar. Ve hepsi de heatsink kule tip kullanmiştir. Birinin de anakarti yamuldu maalesef. Ben ?? Kule tip alacaktim sıvıya karşi bi insandim ama kullanlarin süresi, deneyimi, marka kalitesi ,yatirim yapilan Arge fikrimi degistirdi. Unutmadan şunu söyleyeyim, heatsink kule tip evet damlatma şubu derdi yok fakat o anakart o ısîyi aldiginda sadece işlemci deil ısınan; çevre bileşemlere de isi dagilir ve uzun sürr kullanimlarda o anakart esner yamulur zamanla isterse askeri sinif olsun. Kasanın icinde dònen sîcak bloke hava da ayrı konu .Yani sòzün òzü sivi soğutma kullanilabilir. Kullanilabilir diyorum çunki bu bir seçim kişisel bir seçim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a manly man -- 2 Mayıs 2022; 20:59:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • carpediem76 kullanıcısına yanıt

    Şahane bi açıklama. Takdir ediyorum


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardes olaya yanlis yerinden bakiyorsun. Sivi sogutmanin iki amaci vardir: isiyi sogutulan komponentten fiziksel olarak uzak bir yere tasimak ve birim alan tarafindan uzaklaştırılan isi miktarini artirmak. Senin dedigin gibi tek avantaji suyun isuyla saturasyonunun biraz zaman almasi olsa sivi sogutmali serverlar olmazdi. Konuyu arastirirsan birim hacim basina uzaklastirilan isinin korkunc miktarlarda oldugunu gorursun. Server da olsa pc de olsa temel mevzu dansite yani.
    Sen sogutma olayini yanlis anlamissin. R5 2600'e D15 takmazsin, D15 o islemci icin gercekten cok fazla. 120mm aiolarin tek kullanim alani mesela itx kasalar cunku sogutma performanslari piyasadaki giris seviyesi 120mm kulelerle ayni. O bahsettigin tt sogutucu mesela 2600 degil de atiyorum 9900K gibi bir islemcide hatri sayilir derecede daha iyi ses/performans gosterecektir.
    Ben scythe fuma 2 kullaniyorum 3900X icin, bir tane de fan ekledim. Daha sesli ama performansi 240mm radyatorle esdeger. Bunu kasamda yer oldugu icin yapabiliyorum, daha once de 240mm radyator kullaniyordum. Mesela islemci 150W cekene kadar benim sogutucum seninkinden daha iyi. Ama 150nin uzerine ciktik mi D15 onde. Ayni sekilde 240mm radyator de fuma2den daha iyi perifrmans gosterecektir o senaryoda cunku her soğutucunun bir isi uzaklastirma limiti vardir.

    Sogutucunuzu kullanim senaryonuza gore secin kardes. Bir cesit sogutucu her durumda digerlerinden ustun degildir. Masaustu bilgisayarlarda gereksiz yere radyator kullanilmasina ben de karsiyim ama ne kasasinda yer olmayan adam kule tipi sogutucu takabilir ne de 12900ksi olan adam hava sogutucusundan randiman alabilir.
    Eger yeriniz varsa 150W alti icin fuma2 su anda alabileceginiz en iyi sogutucu. 150W uzerine cikacaksaniz dark rick pro, D15 gibi secenekleriniz var. 250 uzeri icin 360mm radyatorden baska careniz yok, yani 90larda gezmek istemiyorsaniz.
    Not: isin icinde sogutucu miktari, sogutucu debisi,radyator yuzey alani, fanin statik basinci gibi bir suru metrik var hesaba katilacak, ben olayi epeyce basitleştirerek anlattim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • H110igt kullanıyorum 6 yıldır. Ne pompa sesi, ne başka bir problem yaşamadım.
    Fanları sesli sadece, onu da 2 fan ekleyerek 4 fanla maks 1100 devirde kullanıyorum 10850k 5ghz’de sorunsuz. İşlemci 200 çekiyor bu haliyle ve 75c üstü görmedim

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.