Şimdi Ara

İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
16
Favori
10.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, okuyan herkese selam.

    2019 model bir süt dökülme vakasıyla karşınızdayım.

    Bu yazı özellikle Volkswagen grubu aracı olanları ilgilendiriyor.

    Sağlıklı yaşayalım, köyden süt alıp evde kendi yoğurdumuzu kendimiz yapalım dedik, Gölbaşına köye süt almaya gittim, gitmez olaydım, başıma gelecek varmış.

    Köyde bulunan mandıradan iki pet şişede 10 litre süt aldım, adam da alırken özellikle uyardı , dikkat edin arabaya dökülmesin kokar dedi, ben de önce torbaya koyayım diye düşündüysem de sonradan adamın dediğini önemsemedim, direk sağ arka koltuk tarafı paspas üzerine koydum.

    Eve geldim, şişeleri arabadan çıkarırken arka sağ paspasın oraya az bir miktar süt döküldüğünü gördüm, önemsemedim, şişeleri alıp eve çıktım, olayı da unuttum.

    3-4 gün geçti üzerinden, araca bindim sabah, aman Allahım öyle bir koku geliyor ki arkadan buram buram, o zaman ayvayı yediğimi anladım, elime bi sünger alıp sıvı sabunla dökülen bölgeyi sildim, heralde geçer diye düşünerek işe gittim, ama geçmedi tabi zıkkım.

    Kapı aç, pencere aç, işyerinde camları aralık bırak, ne yaparsan yap, koku bana mısın demiyor, kurtulamayacağımı anlayınca başladım başta donanımhaber, o internet sitesi, bu internet sitesi, bütün interneti taramaya, dr. matından tut, karbonata, dezenfektana, kahve çekirdeğine, yatak limonuna, sirkesine, antibiyotiğine kadar çözüm öneren önerene, artık aklına ne gelirse…

    “Süt dökülen arabayı ya yakacaksın ya satacaksın” derler diyen, o koku çıkmaz diyen, türlü türlü moral bozan yorumlar okudum, iyice canım sıkıldı.

    Sanayide ya da profesyonel temizlik yapan yerlerde çözüm aramaya gelince, herkes sizi öpme, sizden yolabildiğince yolma derdinde, ağzını açan 150-200 liradan açıyor, adam gibi firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

    Ulan bir de youtube’a bakayım dedim, linkini altta verdiğim arkadaşın videosuna rastladım, yöntemi mantıklı geldi , kendi başıma yapabir miyim yapamaz mıyım derken bir gazla giriştim arabaya, koltuğu yuvalarından kurtarıp kaldırdım, taban halısını kaldırıp, alttaki keçeyi açtım (taban halısına daha sonra tekrar geleceğim)

    Halı altındaki keçenin 7-8 kat kalınlıkta olduğunu görünce üstten yapılan bütün uygulamaların nafile olduğunu gördüm, derinlemesine temizlik yapmadıkça sonuç değişmiyor, boşuna yorulduğun ve umutlandığınla kalıyorsun.

    Sorunun kaynağına inmeden çözüme kavuşamayacağımı anlayınca, ben de videodakine benzer şekilde keçeyi kesip evde yıkayayım diye düşündüm, videodaki gibi tamamını kesmek istesem de acemilik olduğu için o kadar muntazam kesemedim, taban halısı sağolsun çalışma esnasında bana olabildiğince mukavemet gösterip engel oldu, ama nihayetinde bana lazım olan süt dökülen kısmı zorlanarak da olsa kestim.

    Keçeyi eve getirip küvete attım, küveti yarı doldurdum, biraz sıvı sabun, bi kapak çamaşır deterjanı, dörtte bir protex kalıp sabun attım, fırça ya da başka bir alet kullanmadan sıcak su altında ayağımla kilim çiğner gibi 10 dakika çiğnedim, suyunu küvette süzdürüp kalorifer önünde kurumaya bıraktım.

    Arabadaki taban halısı ayrı, keçe ayrı koktuğu için taban halısını da yıkamak gerektiğinden, yarım kova kaynar suya, gene sıvı sabun, çamaşır deterjanı, protex kalıp sabun atıp, oto fırçasıyla taban halısı altına örtü serip halıyı fırçaladım, tamam kurtuldum artık diye düşünürken 2-3 gün sonra koku “ceeeee” deyip geri geldi.

    Yorumlarda Zefiran diye bir dezenfektan okudum, piyasada her yerde de yok, zorla buldum, 2-3 gün boyunca fısfısa doldurup ön arka tüm zemine sıktım ama kesin çözüm için etkili olmadı.

    1-2 gün sonra baktım, koku azalsa da gene var, artık iyice umudum kesilirken, son kez bir daha fırçalayayım dedim, ertesi güne taban hemen kuruduğu gibi koku biraz daha azalmıştı ama hala vardı.

    Toplamda etkili ya da etkisiz yöntemlerle zemini 6-7 kez fırçaladım, en iyi temizlik malzemelerini de kullansanız bir sefer temizlikle kesinlikle bitecek bir olay değil, en az 2-3 kez o bölgeyi temizlemek gerek.

    Temizlik maddesi olarak evde ne varsa onu kullanmak yeterli, illa öyle pahalı sabunlar, özel deterjanlar kullanmanıza gerek yok, benim kullandığım malzemeler altta resimlerde mevcut.

    Sinmiştir diye düşünerek, bütün ön kısmı, direksiyon, camların iç kısmı, kapı kolları,vites, kapı cepleri vs. sabunlu bezle sildim.

    Bakteriyi etkili olarak ne öldürür diye araştırmalarıma devam ederken İzopropil alkolün bakteriler üzerinde etkili olduğunu öğrendim.

    Yine donanımhaberden aldığım bilgiyle Ulus’ta yeni yapılan cami karşısında Aklar kimya diye bir yerin sattığını öğrenip giderek 1 litre izopropil alkol aldım. Yanıcı, kolay alev alabilen bir madde olduğunu bildiğimden arabayla eve getirene kadar da yolda çok endişe ettim.

    Nette yabancı kaynaktan edindiğim bilgi ile en iyi oranın % 70 olduğunu okuyunca, elimde saf su olmadığı için boş litrelik kola şişesinde % 70 alkol % 30 kaynamış su olarak 1 litre karışım hazırlayıp fısfısa doldurdum.

    Tabanda süt dökülen bölge ağırlıklı olmak üzere, diğer taban kısımlarına, koltuk, koltuk arkası, arka cam önü, koltuk kapı içi kumaşları, orta kol dayama vs., tavan hariç kumaş gördüğüm her yere sıktım.

    Arabayı 2 saat kilitleyip eve çıktım, 2 saat sonra inip şişede kalan alkolü de aynı karışım oranıyla % 70 seyrelterek hazırlayıp tamamını süt dökülen yere sıkıp 1 saat daha aracı kapalı tuttuktan sonra kapıları açıp havalandırdım.

    Ertesi gün de hava iyi olduğu için hem ıslanan bölgeler kurusun diyerek hem de sıcaklık etkisiyle bakterilerin hareketlenerek hala koku üretip üretmediğini test etmek amacıyla aracı güneşe çekip camları 1 parmak açıp bıraktım.

    İki gün sonra sabah araca binerken hiçbir koku gelmedi burnuma, birkaç gün daha bekledim, benim burnum alışmış olabilir diye düşünerek işyerinde özellikle burnu hassas arkadaşlarımı arabaya oturttum, koku olmadığını söylediler, kokunun tamamen kesildiğine emin olduktan sonra araçtan çıkarıp yıkadığım keçeyi yerine koyup arka koltuğu kaldırarak taban halısını tamamen yerine oturttum.

    Ondan sonra sıra geldi işin eğlence kısmına.

    Hepsiburada’dan Dr. Würth aldım, eski polen filtresini yerinden çıkarıp Dr. würth’ü araç içinde uyguladım ve yeni polen filtresini taktım (ekte koyduğum videoda en iyi sonucu almak için polen filtresinin çıkarılması öneriliyor ), böylelikle kokuyla olan amansız mücadelem sona erdi.

    (Araç içine yaydığı koku güzel, etkisi birkaç güne geçiyor, olmasa da olur, ama illa deneyeyim derseniz size kalmış. )

    Başıma gelen vaka bundan ibaret….

    Başarıya ulaştığım için kendimi çok mutlu hissediyorum, bu beladan kurtulma adına okumadığım yazı, araştırmadığım bilgi, denemediğim şey kalmadı, çeyrek kimyager, biyolog oldum sayılır.

    Bu yazıyı buraya yazmak için, tüm işlemleri yaptıktan sonra belirli bir zaman geçip kokunun gelmediğinden kesin olarak emin olmayı bekledim, Allaha şükür ki koku tamamen gitti, eğer tekrar “ceee” yapacak olursa % 70’lik İPA’yı gözüne dayayacağım.

    Kokuyu gidermek konusunda başarıya ulaşıp ulaşmadığınızı anlamak için şöyle bir test yapabilirsiniz; yaptığınız bütün uygulamalardan sonra geceden camları kapalı bırakmak koşuluyla sabah arabanın kapısını açtığınızda direk burnunuza gelen rahatsız edici bir koku yoksa işlem tamam demektir.

    Hiçbir oto temizlik firması ya da orada çalışan hiçbir personelin arabanıza sizin kadar özenli, ihtimamlı yaklaşmayacağını aklınızdan çıkarmadan, araçla ilgili elinizden gelen kendi başınıza yapabileceğiniz herşeyi üşenmeden mümkün mertebe siz yapın, çaresiz kalmışsanız firma yardımına başvurun, unutmayın “El elin eşşeğini türkü çağırarak arar”, 10 liralık işe 50 lira istemeleri, sizi yolunacak kaz gibi görmeleri, enayi yerine koymaları da cabası.

    Bunun dışında , sakın araca sıvı sokmayın, turşu,süt,yoğurt,kanlı kurban eti hiç farketmez, hele hele en kötüsü deniz ürünleri, illa bunları taşıyacaksanız arabada, bir kova olsun bagajda ona koyun, kapağını kapatın, kova da taşıma esnasında bagajda değil araç içinde gözünüzün önünde olsun, en garanti yöntem.


    https://blog.gotopac.com/2017/05/15/why-is-70-isopropyl-alcohol-ipa-a-better-disinfectant-than-99-isopropanol-and-what-is-ipa-used-for/


    SONUÇ


    İçine süt dökülen bir araba, yakılmadan, satılarak bir başkasına kakalanıp vebal alınmadan, aracın orjinalliği bozulmadan, azimle, sabırla ve inatla temizlendi ve bu konuda % 100 başarı sağlandı.

    Darısı tüm yeni kurbanların başına, geçmiş olsun.

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!



    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!
























    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Caesar_ -- 6 Haziran 2021; 22:49:58 >



  • Caesar76 arkadaşa çok teşekkür ederim. 18 ay önce sıfır olarak aldığım arabanın bagajına süt döküldü. Kokudan üç gün işkence çektim. Herşeyi denedim, ancak kokuyu gideremedim. Caesar76 arkadaşın yazısını okudum, evde çocuğumun çok eskiden (belki 6-7 yıl önce) aldığı ve yarım litreden az izopropil alkola %30 kadar kaynamış soğutulmuş saf su katıp karıştırdım. Evde eşimin temizlikte kullandığı fıs fıs (adını hatırlayamadım)aletin içine doldurdum. Ağırlıklı bagaj olmak üzere arabanın her yerine sıktım. Aracımı tamamen kapattım, sabaha kadar kapalı kaldı. Sabah aracımı açtığımda % 95 oranında kokunun kalmadığını farkettim. Üçüncü gün hiçbir koku kalmadı. Hem Caesar76 arkadaşa teşekkür etmek, hem başına böyle bir olay gelen arkadaşların yararlanması için bu yazıyı yazdım. Ayrıca 5 kuruş masraf etmeden sorunu çözdüm.

  • Konuyu yazana kadar ne çektiniz hocam ?
    Arabayı yaksaydınız daha az yorulurdunuz
  • Geçmiş olsun Allah beterinden korusun

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok uğraşıp para harcamışsınız.
    keşke bir döşemeciye gidip komple taban halısını söktürüp, daha sonra gidip bir yerde yıkarttırsaydınız. hem taban halısının heryeri temizlenmiş olurdu, hem aracın taban sacı temizlenmiş olurdu hemde daha az stres olurdunuz.
    Dün köyden süt getirdim bende. yaklaşık 7 lt civarı. dediğiniz gibi bir kova içine koyup sıkıca bagaj içinde yerleştirdim.
    O bakteriler az birşey kalsa bile ürüyor bir şekilde.
    Geçmiş olsun kurtulmuşsunuz.
  • Geçmiş olsun okurken için sıkıldı valla iyi sabır varmış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • All purpose cleaner da aklınızda olsun. Bi de var mı bilmiyorum ama en yakın zamanda bagaj havuzu alıp atın bagaja. Dökülse bile çıkarıp güzelce yıkayınca hiç bisey kalmıyor.

    Not: Şunu hep yazmak istemiştim, bugüne kismetmis; durumumuz yoktu okuyamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam simdi benim arabaya sut dokuldu.Napabiliriz?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmiş olsun hocam. Buna çok benzer bir konuyu birkaç sene önce okudum sanki baya tanıdık geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi luck runs out -- 26 Mart 2019; 0:0:19 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: luck runs out

    Geçmiş olsun hocam. Buna çok benzer bir konuyu birkaç sene önce okudum sanki baya tanıdık geldi.
    Bende buna benzer bir olayı okudum. O arkadaş da baya çabalamıştı.

    https://forum.donanimhaber.com/arabama-sut-dokuldu-basimdan-gecenler--130783343

    edit:link.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi III I II III I I -- 26 Mart 2019; 0:7:49 >
  • Bir arkadaştan düzenli olarak 2.5 litrelik pet şişe içinde süt alıp eve getiriyorum konuyu okuyunca benim başıma gelmiş kadar korktum. Azıcık sütün yol açtığı soruna bakar mısınız çok geçmiş olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu soluksuz okudum cidden arabayı yaksanız daha az yorulursunuz 😂

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • III I II III I I kullanıcısına yanıt
    Aynen buydu hocam
  • Özet geçeyim. İPA candır.
    Bu arada,
    İPA’nın fendi bakteriyi yendi !!!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun için bu kadar uğraşılmış madem bu konu ana konu olarak ana konular arasına alınsın insanlara arama yaptığında konunun ismini buna göre de düzenlenirse birçok kişi bu olaydan iyi bir şekilde faydalanmış olur. Ciddi bir emek var.
  • Bu konudan roman, konu sahibindende iyi yazar olur. Tebrik ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • özet:

    ne yapsa olmamış. izopropil alkol ile noktayı koymuş.

    eyyormlamam bu kadar.
  • özetler için teşekkür ederim. konuyu okumaya üşenmiştim. hayırlı olsun...
  • Allah korusun, başıma gelse (yazılanları okuyunca) oturur ağlarım, bu kadar uğraşmak v.s. bana göre değil. Gider serviste komple taban malzemelerini değiştiririm. Parası batsın, adamın ömründen ömür gitmiş be.
  • Aracımın bagajına baya dökülmüştü. Malatya da poly car diye bir yer vardı. Onlar temizleyip hallettiler. Püf noktası dökülünce üstüne sulu silme yapıp sütü iyice tabana indirmemek gerekiyor. 1damla dahi temizlenmez ise uygun sıcaklığa geldiğinde bakteri üretmeye devam eder.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlık fantastik :)
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.