Şimdi Ara

Ahlak bilimciden uyarı: Gelişmiş yapay zekâ, ileride insanlardan intikam almaya çalışabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

    Hâlihazırda sahip olduğumuz yapay zekâ sistemlerinin büyük bir kısmı, veri içinde bulunan şablonları doğru biçimde analiz edecek kadar gelişmiş sayılıyor. Muadillerinden çok daha etkileyici özelliklere sahip robotlar bulunsa bile onlar da ciddi kısıtlamalara sahip.

    Wllington Victoria Üniversitesinde görevli ahlak bilimci Nicholas Agar; makinaların gerçek anlamda akıllı ve hissedebilen varlıklar haline gelmesi ihtimali karşısında, ciddi bir uyarıda bulunmuş. Bilim insanı, gelecekteki makinaların; insanların bugün muhatap olduğu atalarına yaptığı muamelelerden ötürü intikam almak isteyebileceğini söylüyor.

    The conversation sitesinde yayınlanan makalesinde Agar, “ Hisleri olmayan yapay zekâ karşısındaki bugünkü tavrımızı; gelecekte var olması muhtemel, hisleri olan ve acı çeken yapay zekâya karşı takınacak tutumumuza göre şekillendirmemiz gerekebilir.” yorumunda bulunmuş. Ahlak bilimci, “ Gelecekte karşımıza çıkacak ve duyguları olan yapay zekânın bize nasıl davranmasını beklemeliyiz?” sorusunu da sormaktan geri kalmamış.

    Makinalar da hissetmeye başlayacak 

    Suistimal edilmiş robot senaryolarının "Westworld” ve “Bladerunner” gibi yapımlarda sıklıkla işlendiğini vurgulayan Agar, “Eğer insan psikolojisine sahip makinalar üreteceksek, bu makinaların bir gün hissetmeye başlayabileceklerini de kabul etmeliyiz.” diyor. Bilim insanı, söz konusu an geldiğinde, davranışlarımıza ne tepkiler verileceğini de merak ettiğini belirtmiş.

     

    İnsanların robotlara kötü davranması ile bizlerin diğer canlılara nasıl muamele ettiğimiz konusunda paralellik bulunduğunu ifade eden Agar, bahse konu kavramı hayvanların etleri ve derileri için öldürülmesi hususuna benzetiyor.

    Agar, insanların kendilerinden aşağıda gördüğü canlılara karşı takındığı ve çağ dışı kalmış vahşi davranışlar karşısında; gelecekte var olacak robotların, tehditlere karşı mukavemet göstermesi ihtimali bulunduğunu ve bizlerin de bu konuda oturup düşünmemiz gerektiğini ifade ediyor. Ahlak bilimci son olarak,  “Hayvanlar intikam almazlar, ancak hisseden makinalar için durum farklı olabilir.” uyarısında bulunuyor.








  • Nasıl ki gıdada, tıp vb alanlarda insan elinin değdiği şeyler bir fayda bin zarar getiriyor, dengeyi bozuyor, ama mevcut denge o zararı belli bir oranda tolere ettiği için o bir faydaya odaklanılıp zararlar görmezden geliniyorsa, bu olayda da benzer bir durum söz konusu olacak. Sonunda ya doğru formülü bulacağız ya da kendimizi ateşe atacağız.

  • "ahlak bilimci" ilginç :) Türkiyede böyle bir dal olsa chp hdp lgbt ve feministler eylem yapar.

  • Filmlerden bahsedip İsaac Asimov veya Philip K gibi usta yazarları boşvermek olmamış. Sonuçta o filmler bu üstatların sayesinde var.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: atarlı.ergen

    "ahlak bilimci" ilginç :) Türkiyede böyle bir dal olsa chp hdp lgbt ve feministler eylem yapar.
    Aslında var ama uğraşan yok pek. Ayrıca oradaki ahlâk bizim aklımıza gelen değil. Sözlük anlamını buraya bırakıyorum
    quote:

    Yarar, iyi, kötü vb. sorunları inceleyen, töre ile ilgili bir davranış yasası geliştirilen, neyin uğrunda savaşılmaya değer, yaşama neyin anlam kazandırdığı, hangi davranışın iyi ve hangisinin kötü olduğu gibi sorunları kendine konu edinen bilim, ahlak bilimi, ilmiahlak, ahlakiyat, etik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • intikam değil de belki "detroid" oyunu gibi olabilir sonumuz

  • Delinin biri kuyuya taş attı hadi hayırlısı

  • Sonunuz geliyor insanlık..

  • Skynet den etkilenildi sanırım
  • atarlı.ergen A kullanıcısına yanıt
    Elbetteki yapar, yapmalarıda lazım çünkü ahlak anlayışınız şu cümleden bile çıkıyor. Burada bahsedilen ahlak ile sizin bahsettiğiniz arasında uçurum var.

  • Insana en buyuk zarari gene insan veriyor sanal zekadan once bunun uzerinde dusunsunler

  • Akıllara Matrıx'ın başlangıç hikayesi geliyor.
  • Var olma mücadelesine girecek

    Öl yada öldür

    Güven olmaz

  • "Agar, bahse konu kavramı hayvanların etleri ve derileri için öldürülmesi hususuna benzetiyor. Agar, insanların kendilerinden aşağıda gördüğü canlılara karşı takındığı ve çağ dışı kalmış vahşi davranışlar karşısında"

    Bir de utanmadan propaganda sokmuslar araya...

    DH mi, amerikan solcularinin haber sitesi mi belli degil...

    Her yabanci haberi google translate ile buraya kopyala yapistir tabi, ne guzel...

  • pspoor P kullanıcısına yanıt
    Merhaba, haber kaynağına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Haber kaynağında olmayan ifadeler içerikte yer almıyor. Google Translate yardımıyla haberi tercüme etmeye çalışın lütfen ve yorumlarınızı bir de öyle paylaşın. Teşekkürler.
  • zildjiann kullanıcısına yanıt
    Ben zaten haber kaynagina ulasilamiyor demedim ki?
    Sadece sen degil tum editorler, verge, engadget, gizmodo, mashable vs gibi siteleri buraya tasiyorsunuz. Icerik bizim ulkemizle tamamen alakasiz, sadece belirli gorusleri temsil eden, ucuz Amerikan propagandalari...
    Bu sebeple zaten yorum yazdim, acik bir sekilde gorulebilir ki, yorumda sizin ozellikle icerige mudahale ettiginize dair bir soylem yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • atarlı.ergen A kullanıcısına yanıt
    @pspoor ağzımdan din kelimesi çıkmadı bu da gösteriyorki asıl sen din düşmanlığın yüzünden yanlış ön kabuller ile yola çıkıyorsun ve hakerette bulunuyorsun kimsenin inanmayanlar ahlaksızdır dememiş ama sen gelmiş inananlara ahlaksız diyorsun kini ve nerfretini bir kenara bırak.

    @Rachsuchtig genel olarak sosyaloji gibi bilim dallarında geçebilir ama özel olarak "ahlak bilimi" diye bir bölüm duymadım.

  • devamlı çoğalan,
    ve bulunduğu ekolojik çevresel alana zarar veren
    bir bakteri için ne yapıyorsak ;
    yapay zeka da aynı şekilde düşünecektir. !

  • http://sbaturkey.blogspot.com/2017/06/cosmic-disclosure-s02e14-yapay-zeka.html

    bunu okuduğunuzda zaten sizinde bir öngörünüz olacak. Eğer üşenmezseniz sitedeki bütün yazıları okuyun derim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.