Şimdi Ara

Yonga üretim süreçleri geliştikçe Japonların hakimiyeti artıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son dönemde yonga dünyasında en sık öne çıkan konulardan birisi üretim süreçleri. Yongaların daha az yer kaplamasını ve daha verimli hale gelmesini sağlayan üretim süreçleri genelde işi yapan firmanın ismiyle anılıyor ancak süreçlerde pek çok firma hayati rol oynuyor.

     

    Litografi nedir?

     

    Örneğin lifografi denilen ve çok karmaşık entegre devre desenlerini yüksek performanslı lensler kullanarak silikon katmanların üzerine yazma işleminde Nikon optikler hayati bir rol oynuyor. Bu alanın en iyisi olan Nikon’un yanında Carl Zeiss ve ASML de söz sahibi olmak istiyor.

     

    Diğer taraftan üretim süreçlerinin daha iyi hale gelmesinde ise Lasertec adındaki Japon bir firma anahtar rol oynuyor. 7nm sürecinde kullanılacak olan ekstrem ultraviyole - EUV litografisinde test aracı üreten firma dünyada tek.

     

    Ayrıca Bkz.Intel işlemci sıkıntısı önümüzdeki dönem daha da ciddileşecek

    Litografi sürecinde desenlerin silikon katmanlara basılması, photomask adındaki bir bileşenden ışığın geçerek bir CD büyüklüğündeki silikona ulaşması ile gerçekleşiyor. Photomask bileşeni entegre devrenin şablonunu taşıyan parçadır diyebiliriz. EUV maskesi ise bu bileşen içerisinde en önemli parça. Bu süreçte işlemlerin tamamen mükemmel olması ve en ufak bir hata olmaması gerekiyor zira silikon üzerindeki tüm işlemci yongaları boşa gidiyor.

     

    EUV maskelerinin önemi

     

    Bu bakımdan EUV maskelerinin herhangi bir hata içermemesi gerekiyor. Sıkı kontrollerden geçen ve hatasız olarak üretilen bir EUV maskesinin fiyatı 100 bin dolara kadar çıkıyor. Bu bakımdan sadece Samsung ve TSMC firmaları EUV sürecini yönetebilecek bütçeye sahip. Intel şimdilik 7nm sürecine bütçe ayırmak istemiyor. GlobalFoundries ise çoktan havlu atmış durumda. Bu arada EUV maskelerini dünyada sadece iki Japon firmasının ürettiğini belirtmeden geçmeyelim. Yani işlemci üretimi alanında Japonya’nın inanılmaz bir etkisi var.

     

    EUV maskeleri hatasız olarak üretilmiş olsa da mutlaka test edilmeli. İşin şansa bırakılması maskeden geçen tüm silikonların yanması demek olabilir. Bu bakımdan test araçları büyük önem taşıyor. Lasertec firması 2017 yılında boş EUV maskelerini test ederek iç kısımda hata olup olmadığını bulabilen bir test aracı geliştirdi. Bu araç firmayı şaha kaldırdı.

     

    Sektörde tek olduğu için Lasertec hali hazırda bir tekel kurmuş durumda. Şu ana kadar makine için 36 milyon dolarlık sipariş verildi. Firma yıl içerisinde siparişlerin katlanarak artmasını bekliyor. Firmanın hisseleri ise borsada üçe katlanmış durumda.

     

    Elbette firmanın en önemli müşterileri Samsung ve TSMC. Samsung hali hazırda 7nm EUV sürecine geçmek üzere. Exynos 9820 bilindiği üzere altyapı yetişmediği için 8nm süreciyle geliştirilmişti. TSMC ise 7nm sürecinde derin ultra viyole – DUV teknolojisini kullanıyordu. Yıl ortalarında o da 7nm EUV teknolojisine geçiş yapacak.

     

    Önümüzdeki yıllarda Qualcomm, Apple, Samsung, Huawei, AMD, Nvidia gibi pek çok yonga tasarımcısı 7nm ve ilerisi üretim süreçlerine geçiş yapacaklar. Haliyle döküm tarafında hacim katlanarak artacak. Bu da Lasertec başta olmak üzere Japon firmaların hakimiyetlerini arttırması anlamına geliyor.

     
     







  • Japonya yüksek teknolojiye odaklandı, ayağa düşmüş teknolojiden çekildi. Çin, kore faktörünü hesaba katınca fiyatta rekabet edemeyeceklerini bildiklerinden son kullanıcıya odaklı teknolojik ürünlerin üretimlerini zamanla bırakıyorlar, ancak niş ve pahalı ürünlerin üretiminde bulunuyorlar, örneğin kullanıcı için kamera, üretici için lens. Klişe olacak ama iphone örneği vererek bu sorunu açıklayayım: apple'ın çıkardığı telefon ilk başta pazarda ne kadar üstün görülüp tekeli oynadı fakat bir süre sonra bütün dünyadaki üretim bu yöne odaklandı ve bugün çarşıya çıksak mide bulandıracak kadar telefon modeline erişmemiz mümkün, bunların çoğunun iphone'dan aşağı kalır yanları yok, yani artık bu teknoloji olağan halde ve ucuz üretenin kazandığı bir yere geldi hal böyleyken apple kendine yeni yollar açmazsa sırdan bir telefon üreticisi olacak, üretim ve maliyette rekabet edemezsen yok olursun ya da kimsenin üretmediğini üretirsin ağır ağabey şeklinde ilerlersin, ibm gibi. Bir diğer söylemek istediğim hep forumda bile bu yongaları konuşur ve şunu deriz 7nm, teknolojiye bak, fakat bunu söylerken teknolojinin devreyi tasarlayan yazılımda ve onu fiziksel hale getiren bu cihazlarda olduğu o an düşünmeyiz, aslında elimizde tuttuğumuz teknolojinin meyvesi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 14 Mart 2019; 1:2:1 >




  • Böyle haberlere bayılıyorum.

  • Silikon yalnız, 'silika' olucak. Silikon, silikat gibi polimerlerine deniyor silisyum maddesinin.
  • EUV maskesi de ardışık 80 katmanda silika, molibdenyum tabakalarının pekişmesiyle oluşturuluyormuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turrikan -- 13 Mart 2019; 20:50:33 >
  • Fizik, haber, pazarlama, teknoloji, forum, Japon bir arada.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • en çok türkçe içerikleride rasladığım kelime "karmaşık" kelimesi
    kelime anlamı ; sen anlamazsın sen cahilsin !
    sana zaman ayıramam demek !

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.