Şimdi Ara

Elon Musk, Raptor roket motorunun test görüntülerini yayınladı (VİDEO)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • SpaceX'in yeni nesil devasa roketi Starship'te kullanacağı Raptor motoru, şirketin Teksas'taki merkezinde ilk kez test edildi. Twitter üzerinden açıklamalar yapan Elon Musk, roket motorunun ilk kez ateşlendiği anlardan bazı fotoğraflar ve videolar paylaştı.



    Elon Musk,"Starship Raptor motorunu ilk kez ateşledik! SpaceX ekibinin ortaya koyduğu bu muhteşem işlerden dolayı büyük gurur duyuyorum." sözlerine yer verdi.









    Elon Musk'ın ilk kez 2013 yılında duyurduğu Raptor motoru, şu anda Falcon 9 ve Falcon Heavy'de kullanılan Merlin motorlarına göre yaklaşık üç kat daha güçlü. SpaceX'ten beklendiği gibi tekrar kullanılabilir olarak tasarlanan motor, gücünü sıvı metan ve sıvı oksijen alıyor. SpaceX yetkililerinin belirttiği ifadelere göre Raptor tamamıyla gezegenlerarası seyahatler düşünülerek dizayn edilmiş.



    Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda son bir iki yıl içerisinde motorun tasarımında önemli değişikliklere gittiklerini belirtti. Buna göre Raptor son haliyle deniz seviyesinde yaklaşık 250 tonluk bir itici güce sahip. Motor ilk tanıtıldığında gücü 210 ton seviyesindeydi. Musk bu anlamda önemli optimizasyonların yapıldığı belirtiyor. Daha önce yapılan açıklamalarda Starship'in itici kısmını oluşturan ilk aşamasında toplam 31 Raptor motorunun kullanılacağı söylenmişti.



    Ayrıca Bkz.SpaceX başkanı, çılgın ulaşım projesi için tarih verdi "Roketle Dünya turu"

    100 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olan Starship, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yavaş yavaş Falcon 9 ve Falcon Heavy'nin yerini alacak. Mars ve Ay'a koloni taşıma haricinde SpaceX'in yörünge kargo görevlerinde de kullanılacak olan dev roket, ayrıca şehirler arası ulaşım gibi çok ilginç bir işleve daha sahip olacak. Musk'ın ifadelerine göre, "Earth to Earth" ismi verilen bu projeyle beraber Londra'dan New York'a sadece 29 dakikada ulaşabileceksiniz.



    Starship'in ilk kez 2022 yılı gibi uzaya çıkması bekleniyor. Sonrasında ise insanlı uçuşlar başlayacak ve böylece SpaceX'in derin uzay macerası da start vermiş olacak. Elon Musk; 2023 yılında Ay'a, 2025 yılında ise Mars'a gitmeyi planladıklarını söylemişti.

      







  • '2023 yılı' fikrini kimden aldı acaba?

    ayrıca şu tweetteki fotoğrafta tanıdık geldi
    https://twitter.com/elonmusk/status/1091077858947035136



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaazto28 -- 4 Şubat 2019; 22:25:32 >
  • acılı çiğ köfte yiyince ben

  • Bu esnada başka bir ülkede :Soğanın yüksek fiyatı kabul edilemez ,acilen düşürülmesi lazım.

  • uzay falan yalan, silahlanma projeleri bunlar.

  • Uzay boşluğunda (vakum) bu tip motorların çalışmadığı söyleniyordu. O yüzden uydular filan hava püskürterek yön değiştiriyorlar. Jet motorları atmosfer olursa iş yapıyordu sanki. Bir tuhaflık var bu işte.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kesbi

    Uzay boşluğunda (vakum) bu tip motorların çalışmadığı söyleniyordu. O yüzden uydular filan hava püskürterek yön değiştiriyorlar. Jet motorları atmosfer olursa iş yapıyordu sanki. Bir tuhaflık var bu işte.
    Haberdeki türdeki motorlar yani roket motorları uzayda çalışabilir hocam. Bu motorların döner parçaları yok. Roketler içlerinde yakıt ve sıvı oksijen taşıyor. İkisi yanma odasında yakılıyor ve çok yüksek ısıda yanarak genleşen moleküller kaçacak yer arıyor. Roketin arka tarafından kaçarken roketi de ileriye doğru itiyor.http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvUm9rZXRfbW90b3J1

    Hava gerektiren motorlar ise uçak motorları ve roket motorlarından tamamen farklılar. Önden aldıkları havayı yanma odasında sıkıştırıp yakıtla ısıtarak genişletiyorlar ve ısı nedeniyle genleşen havayı hızla dışarı püskürterek uçağı itiyorlar. Bu tür motorlar uzayda çalışamaz.
    Bu turbofan motor ve genelde yolcu uçaklarında görebilirsiniz: http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvVHVyYm9mYW5fbW90b3JsYXI
    Bu ise turbojet motor türü ve genelde savaş uçaklarında kullanılıyor:http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvVHVyYm9qZXQ

    O bahsettiğiniz küçük iticiler ise uzay aracının baktığı yönü değiştirmek, yörüngeyi düzeltmek gibi yüksek ivme gerektirmeyen işler için kullanılıyorlar. Yani öyle devasa bir motoru o şekilde hassas ateşleyebilmek mümkün olmadığından küçük iticiler gerekli.




  • aga o değilde Ruslarda 2023'de ay'a insanlı görev yapacakmış. Hayırdır siz ?? Reyizle anlaştınız mı herkes 2023'de bir şeyler yapma çabasında. İnşallah biberin kilosu düşer amin.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.