Şimdi Ara

Ekşi Sözlük'e sallayalım-Çuvaldızlar hazırlansın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
68
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi günler arkadaşlar.
    Birkaç gündür forumda Ekşi sözlük adlı site için yazılanları yorumlama ihtiyacı hissettim.Bu konuyu açma sebebim sadece,ülke olarak genel psikolojimizin tuhaflaşması olup,ekstra bir beklenti,taraf tutma,aşağılama olmadan eleştirel bir yaklaşımda bulunma hevesimdir.

    Genelleme yapmayı çok seven bir ülkeyiz bu bir gerçek.Bir oluşumda,kötü insan,kötü düşünce veya kötü bir davranış var ise bunu genele yaymayı,ve o isimleri karalamayı çok seviyoruz.

    Kötü şeylerin olması,iyi şeyleri yok sayabileceğimiz anlamına gelmediği gibi,bunu genele yayarak, o ismi kirletebileceğimiz anlamına da gelmiyor.
    Hayatımız boyunca hep bu tür düşüncelere maruz kaldık ya da maruz bıraktık.Ülkede tecavüz ya da ölüm olduğu zaman,X ülkesi Türkiyeyi tecavüzcüler ülkesi olarak , Y ülkesi teröristler ülkesi olarak lanse etti.

    Genelleme hatasına düşerek,bizler de birbirimizi ve yaşadığımız şehirleri eleştirmedik,direk lanetledik.Ve günden güne bu genelleme hastalığına iyice yakalandık.

    Yukarıda saçmaladığım şeyleri örnekleyerek daha da saçma hale getirmek istersek ;
    Ülkemizin doğusu teröristlerin ve tecavüzcülerin bölgesi,batısı geniş mezhepli ahlaksızların bölgesi,güneyi arapların saçmalıkları,kuzeyi cahillerin bölgesi,iç anadolusu kültürsüzlerin bölgesi olarak görüldü.Peki neden ? Çünkü biz eleştiren ,akıllı ,her şeyi bilen ,yürüme evresini geçip çoktan uçmaya başlayan kesim olarak hunharca genelleme yaptık

    Şimdiye kadar yazdıklarım,ülkemiz ve insanımız için kısa bir özetti.Şimdi gelelim asıl konumuza.

    Bilgi ihtiyacım olduğu zaman, ya da kaliteli bir şekilde internet ortamında vakit geçirmek istediğim zaman 'Donanımhaber ' ve ' Ekşi Sözlük' adlı iki güzide sitemizi takip ediyorum,ve amacımın gerçekleşmesini sağlıyorum.(ekşi sözlük üyeliğim yoktur).

    Bu her iki sitede de kaliteli insanlar,kaliteli bilgiler,kaliteli muhabbetler var.Kalitesiz (kime göre kalitesiz ? ) insanlar da var fakat bu iyi tarafları yok saymamız için bir sebep değil.

    Gelelim eleştiri tarafına!

    Ekşi sözlük adlı sitede her türden insan var.Bunlar;
    1-Özgürlüğün,başkalarının özgürlüğünü hiçe saymak olduğunu zannedenler
    2-Küfür etmeyi maharet zannedenler
    3-Dil bilgisine uygun yazmanın büyük maharet olduğunu zannedenler ( Dilimizi mahvettiğimiz şu günlerde,bazen maharet olarak görülebilir)
    4-Toplumun genel ahlak seviyesine hakaret edenler ( Sen bir şeye inanıyorsan başka birileri de farklı şeylere inanabilir)
    5-Eş bulma hevesinde olanlar ( karı-kız düşürmek ya da erkek düşürmek,denilen olgu)
    6-Vb. Vb.

    Peki,empatinin gücünü kullanarak,iyi şeyleri görmek istersek;
    Aradığımız bilgiye ulaşabiliyoruz ki,bu site A'dan Z'ye çoğu bilgiyi barındırıyor (yanlış bilgilendirmeler tabi ki var,akıl süzgecinden geçirip,doğru olana karar vermek zor değil )
    Türkçeye fazlasıyla önem veren bir site.(Şu günlerde dilimize önem verilmesi fazlasıyla takdir edilecek bir durum)
    ... ve dahası.

    Doğaüstü güçlere sahip klavyelerimizi bırakıp,mükemmel olan beyinlerimizi ön yargıdan arındırarak düşünürsek... Çuvaldızı batıralım sorun değil,ama iğnenin varlığını da unutmayalım.

    Herkes iyi,bilgili,anlayışlı,ahlaklı ve düşünceli olacak diye bir kaide yok.Ama kendi özgürlüğümüz yüzünden başkalarının özgürlüğünü hiçe sayacak hakkımız da yok.

    Sorunu çözmeye çabalayalım,eleştiri yapalım,doğruyu yanlışı gösterelim ama geneli lanetlemeyelim. Eleştirilerden ve yanlışlardan gerekli dersi alalım ama umursamaz olmayalım.

    Çünkü,
    sen başkasına,başkası sana hakaret edince,ortaya sonu gelmeyen bir kısır döngü çıkıyor.Herkes,karşısındakinin yanlışlarını bulmaya çalışıyor.Bir kavga,düşmanlık,kin döngüsü oluşuyor ki,kendimize ve karşımızdakine zarar vermekten başka bir işe yaramıyor.

    Herkese tekrar iyi günler dilerim.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.