Şimdi Ara

hangi programlama dilinde ilerlemeli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
2
Favori
1.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • öncelikle merhaba, ben bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim bu yıl okulum bitiyor dolayısıyla iş hayatına atılacağım ; hep istekliydim fakat stajı bile zor bulduğum bu piyasada işi nasıl bulacağım diye endişe etmeye başladım
    her şeyden önce bidiğim programlama dillerinden bile kararsız kaldım hangisinde ilerleyeceğim hakkında hatta bu yüzden iyimidir kötü müdür gerçi kötü niye olsun .net ile javaya ileri derecede hakimim, ama ama başka teknolojiler çıka geldi hayatımıza bunlara boşuna mı çalıştım gibi karamsarlığa düştüm
    .net'te EF MVC Web Api konularında artık master yaptığımı düşünüyorum
    java'da se jsf spring aldı başını gidiyor
    android e çok baktım zamanında sonra react native 'i keşfettim piyasa neye göre ne şekillenir acaba diye çok düşündüm android mi devam etsem react native'mi öğrensem dedim öyle kaldı
    sonra .net core çıka geldi, daha performanslı diyorlar.
    bir yandan iş imkanı olabilicek kendi başına ayrı dünyalar olan sql , sap
    başka bir taraftan javascript dünyası
    ilerde oldu da yurt dışına açılsak .net para etmeyecek

    neye çalışmaya karar vereceğimi bilemedim, yanlış anlaşılmasın hepsini öğrenmek gibi bir yanlışım olmadı, şu piyasada iş bulabilmek için hangisinde ilerlemem gerektiğine karar veremedim. .net'te kalıp dümdüz örnek projeler çıkarmak saman tadı veriyor iş verenin aman aman etkileneceğini de sanmıyorum.
    tecrübesi olan büyüklerimden tavsiye bekliyorum, çok teşekkürler.







  • 

    .NET Avrupa'da da, freelance işlerde de yaygın. Şu anda Avrupa'da 11.000 Freelance IT projesi var; bunun 1670'i Java, 400'ü .NET, 280'i C# projesi.



    540'i Javascript, 320'si Spring, 200'ü Python, 135'i React, 100'ü Node, 90'ı Android projesi. Ayrıca Hadoop, Spark ve Kafka gibi big data projeleri de her sene sayısı artıyor onların da her birinden 50 proje var.



    Türkiye'de programcılık iş arzı, eleman sayısına göre cok düşük yani Türkiye'de iş yok. Bilg Müh diploman olsa dahi ücretler ortalama asgari x 2 ve maaşlı işe girersen birçok yerde ctsi mesai var ancak o işleri dahi bulana kadar uğraşman gerekiyor. Ha birisi çıkıp toz pembe tablo da çizebilir, gazetelerin orta sayfalarına baktığında "Türkiye yazılımda dev adımlar atıyor" tarzı haberler görerek ümitlenebilirsin fakat ümitle karın doymaz. O yüzden şimdiden Avrupa'ya hazırlanmak iyi fikir olabilir. Java .NET ve Javascript bu 3 'ünü sağlam bilirsen ve 1-2 referans projen de varsa , zaten diploman da var, Avrupa'dan iş bulman yüksek ihtimal.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam çok teşekkürler cevabınız için. dediğiniz diller zaten ayrı başlarına derya denizler. bu referans gösterilebilecek projeler nasıl projeler olabilir, tutmuş olacak projeler mi zaten tuttursam neden iş arayayım,ben hâlâ kafamda canlandıramadım bu referans proje modelini. teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Referans proje dediğim yani bir müşteri için yapılmış, ticari olması şart olmayan, kendi kendine yaptığın fakat gerçek hayatta işe yarayan anlamlı birşey olması. Örneğin allmusic.com sitesinin cok basit bir versiyonunu Java Spring ile yapıp kodlarını Github'a koysan, al sana referans proje.



    Fakat Avrupa'daki işler için illa ki Java veya web işleri şart değil. Bilgisayar biliminde kullanılan algoritmalar, veri yapıları üzerine bir çalışma yapsan ve kodlarını dokumantasyonu ile yayınlasan o da bir referans proje olur. Avrupa'da İsviçre, Almanya gibi yerlerde ciddi bilimsel çalışmalar yapılıyor ve o işlerden bir kısmı Freelance proje olarak yayınlanıyor. Geçenlerde Freelance sitesinde ilan gördüm, adamlar chordal graph kontrolü yapan bir Python kodu ürettik ama 10 köşeye kadar chordal graph jeneratörünü koda eklemedik, onu yapacak eleman arıyoruz diyorlardı. Chordal Graphhttps://wiki2.org/en/Chordal_graph (Türkiye'den açan wiki) bilgisayar mühendisliği konusudur, onunla ilgili bir çalışman olsa, onu ref gösterip başvursan adamlar sana işi verebilirler. Veya forumda geçen sene birkaç kez konusu açılan "şehirler arası en kısa mesafe problemi" veya ing adıyla "traveling salesman problem" o problemi çözen bir uygulama yapsan, Avrupa'daki işlerde o da harika bir referans olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • egon yüzünden staj bulamamış olabilir misin?
    ".net'te EF MVC Web Api konularında artık master yaptığımı düşünüyorum " MASTER! vay vay vay. Durum buysa havada iyi maaşla kapmalılardı.


    "ilerde oldu da yurt dışına açılsak .net para etmeyecek"
    Türkiye kadar popüler olmayabilir ama para etmeyecek :) ironidir inş.

    https://www.glassdoor.com/job-listing/c-developer-first-american-payment-systems-JV_IC1139993_KO0,11_KE12,42.htm?jl=3032503239&ctt=1547706903728

    https://www.glassdoor.com/job-listing/salesforce-c-developer-fora-financial-JV_IC1132348_KO0,22_KE23,37.htm?jl=3083861939&ctt=1547706906143

    öylesine bulduğum iki ilan. crossover da 100k pozisyon bile var c# ile. Dillerin bir olayı yok. Yanlış dil diye bir şey yok. ZAten iş hayatına başlayınca eskiden java yazmış simdi c# yazan (veya tam tersi) ya da python yazan belki swift ile mobile developer olmus kişiler göreceksin. Dil/framework değişir. Önemli olan sana görev verildiğinde o görevi bitirecek kadar programcı mısın?


    " .net'te kalıp dümdüz örnek projeler çıkarmak saman tadı veriyor iş verenin aman aman etkileneceğini de sanmıyorum."

    Bu tamamen sana bağlı dilin bir sucu yok. sen shadowsock 5 clienti yaptın da c# mi izin vermedi? (https://github.com/shadowsocks/shadowsocks-windows)

    misal github dahttps://github.com/trending/c%23?since=daily gibi popüler kütüpaneleri bulabilirsin. TAbi bu tüm söylediklerim java veya python için de geçerli.

    Ankarada ağırlıklı işler java ve .net üzerine (Kamu)

    Hangi dili seçeyim hangi teknolojiyi dersen bu noktada biraz seni şans yönlendirecek. SAns ve çevre. iş çevreyler bulunur. Yazılımcı topluluklarına katıl. Etkinliklere git. insanlarla tanış. Kendini tanıt. Staj veya iş aradığını söyle. Egolu olma. Mütevazi ve öğrenmeye istekli ol. Biraz da sans seni yönlendirecek. yıllar önce ben bir kursa gitmştim orası c# seçmişti c# develıper oldum (Şimdilerde frontend developer olarak calısıyorum) Yani başlangıcı biraz sans yönlendiriyor.


    Eğer mobil uygulama yapmak ilgini çekiyorsa mobil uygulama yapmayı öğren. Eğer backend ilgini çekiyorsa onu. Yok hepsine eşit mesafedeyim ve illa bir isim ver dersen. Ben javacript tabsiye ederdim. Öğrenmesi kolay ilk kickstart süresi kısa. (Bir tarayıcı bir notepad yeterli). Benim gördüğüm kadarı ile çok fazla kişi fronted developer arıyor. Bu yüzden javascripte bakabilirsin ama dili öğrenmekle olmaz. bir proje yap veya github da bir projeye katkıda bulun. (genelde tüm tasklar uzmanlık gerektirmiyor. bazen cok kolay taskları etiketleyeip topluluklta ilk kapanın yapması için bırakıyorlar. Onları bulup kapatabilirsin. Örnek link.https://github.com/search?q=label%3Afirst-timers-only&state=open&type=Issues firmasına göre taglar değişiyor. redditte listesi vardı bulamadım. bir de bu var.https://up-for-grabs.net/#/


    Github profli ac ve yaptıklarını oraya koy. Bunun faydasını görürsün.




  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    teşekkürler hocam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: game8181

    teşekkürler hocam.
    son bir ekleme yapayım. dilin popülerliği bence önemli değil. Bir developer ile konuşmustum Haskell yazıyordu. Neredeyse hiç haskell iş ilanı görmedim ama kidemli bir yazılım geliştiriciydi ve fonksiyonel programlamayı seviyordu. Is konusunda sıkıntı çektiğini hiç sanmıyorum. Cünkü haskell arayan az olsa da haskell bilen de az dolayısı ile yine güzel işler bulabiliyor. Sen neyi sevdiğine bak, firsatlara göre değerlendir. Ben misal yıllardır ruby seviyorum. Aksamları ruby calısıyorum ama ruby ile iş bulamadım. O yüzden biraz da fırsatlar yönlendiriyor :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 17 Ocak 2019; 15:2:27 >
  • "ileri derecede hakimim"'den sonrasini okumadim.
  • kruger effect.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende daha çok php ve JavaScript üzerine yoğunlaştım.Php ölüyor diye bir söylem var.Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Github'ini eklesene posta, gorelim bir ileri derece java developer nasil oluyormus.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    BiletlerBiletxD kullanıcısına yanıt
    
    Arkadaş "stajı bile zor bulduğum bu piyasada işi nasıl bulacağım diye endişe etmeye başladım" dedi fakat siz Java ve .NET iyi biliyorum kısmına odaklanarak ana konuyu geri plana ittiniz: Türkiye'de programcının iş şartları ve ücretleri.


    Bu arada Java ve .NET'te master yaptım derken onları cok çalıştım, cok uyguladım anlamı da cıkabilir. Arkadaş belki abartmış olabilir, okey fakat yine de ego yaptı anlamı çıkmaz cunku ana konu: Türkiye'de bir programcı, şartları ve ücreti iyi iş nasıl bulur. Ana konu budur.

    @BiletlerBiletxD Avrupa'daki Freelance programcı işlerinde PHP oranı her sene yavaş yavaş azalıyor. Şu anda 11.000 Freelance projeden sadece 160'ı PHP üzerine. 5 sene önce bu oran cok daha yüksekti. Ama yine de PHP ve özellikle Javascript kolay ölmez. JavaScript projeleri 540 adet; oldukça güçlü bir rakam.




  • Peki hocam yol yakınken php'den vazgeçip java veya başka bir dile geçmemi önerir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BiletlerBiletxD kullanıcısına yanıt
    JSP'de HTML'e basılacak şeyi önce Java dosyası içinde request.setAttribute("bilgi", "buraya bilgi gir"); ile belirlersin sonra jsp dosyasında <% .... %> bloğu içine out.print("<h1>" + (String) request.getAttribute("bilgi") + "</h1>"); yazarsın.

    PHP'de ise aynı bilgi değişkenini echo "Bilgi: $bilgi<br />"; seklinde kısaca yazabiliyorsun ve daha da ötesi, bunu eklediğin php dosyasını apache nginx gibi web sunucu klasörüne koyduğunda direkt çalıştırıyor. Java 'da ise Jetty veya Tomcat gibi container altındaki uygulama klasörü altına koymalısın. ve tabi ki, PHP dosyası derlemesiz direkt çalışırken, Java'daki dosyaları önce derleyip sonra container altına koymalısın.

    PHP bu açıdan süper kolay olduğu için cok kullanılıyor. Java özellikle başta yeni öğrenirken daha zor kalıyor.

    Buna ragmen yine de Java öğrenmek gerekli cunku herşey web ve kolaylıktan ibaret değil, vertitabanı, işletme yazılımları, search engine (Lucene, Solr, Nutch, ElascticSearch gibi) big data dosya sistemleri (Hadoop) gibi daha birçok alan var ve onların coğunda Java kullanılıyor.

    PHP'den vazgeçmek değil de kullanışlı ve yedek dil olarak 2. planda bakmak daha isabetli olur. Piyasada 1-2 günlük PHP işi yapıp acil para ihtiyacını karşılayabilirsin; o açıdan da iyidir PHP. Java biliyorsan, işletmelerden iş alabilirsin. Sadece PHP ile işletmelerden iş almak zor. Yani en isabetli karar Java'yı 1. plana, geriye kalan dilleri yedege almak olacaktır.




  • Anladım hocam.Hali hazırda php ile basit siteler geliştirebiliyorum.Anadolu Üniversitesinde okuyorum ve açıköğretim fakültesinde öğrenci işçi olarak çalışıyorum ve sistem php ile yazılmış.Açıköğretim fakültesinde yaklaşık 2milyon öğrenci olduğunu duydum.Bu kadar büyük bir projede sizce neden php kullanılmış olabilir?Java ile yazılsa daha mantıklı olmaz mıydı?Birde kariyer sitelerinde java geliştirici arayanlar php geliştirici arayanlara göre çok daha fazla bundan dolayı sektörde bir ücretlendirme farkı var mıdır?
  • BiletlerBiletxD kullanıcısına yanıt
    
    AÖ 'de öğrenciler kampuse gelmiyor olsa bile 2 Milyon öğrenci olamaz; orada bir hata veya kasıtlı abartı olabilir. 2 Milyon öğrenci.

    Web'in dili HTML ise PHP dosyası içine direkt HTML kod ekleyebilmek aslında farkında olmadığımız büyük bir kolaylık ve PHP'nin bu kadar başarılı olmasının en büyük tek sebebi de o zaten: PHP 'nin HTML içine gömülebilmesi.

    PHP, Haziran 1995'te ortaya çıktığında web programlama Perl ile yapılıyordu ve Perl backend tarafında süper kullanışlı olmasına ragmen HTML içine gömülemiyordu. PHP gömülebildiği için, üstüne bir de HTML Form işlemeyi kolaylaştıran işlevler de içerdiği için, bir anda yaygınlaşmaya başlandı. 1998 Haziran'da Perl 'e HTML içine gömülebilme özelliği getirildi (Mason Framework ile) fakat PHP artık onbinlerce geliştirici tarafından kullanılmaya başlanmıştı dolayısıyla 2000'ler boyunca PHP aşırı yaygınlaştı, o yüzden birbirinin kopyası yüzlerce framework ortaya çıktı, işte CodeIgniter, CakePHP, Symfony, ve onlardan beteri binlerce CMS, hazır web uygulamaları, bulletin board'lar vs , herşey PHP 'leşmeye başladı. O dönemde herkes PHP'ye geçtiği için her uygulama PHP ile yapıldı, o yüzden AÖ'de de PHP kullanıldı.

    Tabi ki sonradan PHP'nin dönemi de bitti. 2010'dan itibaren Node.js ile Javascript PHP'nin backend'te yaptığı zirveden düşüşünü başlattı, sonra da Javascript Meteor, Angular gibi framework'ler ile, HTML içine PHP (veya Perl) kod gömme işlemini Backend'ten Frontend'e taşıdı. Yani PHP'nin ipini çeken Javascript oldu :)

    Java işletme yazılımlarında öncü dildir ve cok sayıda işletme olduğu için Java geliştiricisine talep de cok olur bu da Java geliştirici ücretlerini PHP ve Javascript'e göre daha yüksek yapar.




  • Teşekkür ederim.Açıköğretim fakültesinde sadece Türkiye'den değil tüm dünyadan öğrenciler var bu sayede öğrenci sayısı 2 milyonu geçmiş durumda.Milyonlarca kişinin kullandığı bir web sitesini farklı diller ile yazmak arasında fark oluşur mu?Örneğin ayda 10.000 kullanıcının olduğu site php ile 500.000 kullanıcının olduğu site java ile yazılmalıdır.Dillerin özellikleri gereğince böyle olmalıdır diye bir olay var mı?Birde bu bu dillerin hosting masrafları arasında çok fark var mı?Kusura bakmayın çok soru sordum.Şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BiletlerBiletxD kullanıcısına yanıt
    Yabancı öğrenciler sayesinde 2 Milyon öğrenci var yani Azerbeycan, Özbekistan'da üniversite çağına gelen yüzbinlerce kişi Türkiye'deki bir üniye uzaktan yazılıyor? DH Forum Türkiye nin en büyüğü ve 2001'den bu yana 18 senedir üye olan kişi sayısı 1.25 Milyon ki bunların coğu deaktif ve bir kısmı aynı kişiye ait. DH Forumda bu sekilde 1.25 Milyon üye varken ve AÖF'de 2 Milyon aktif öğrenci var! rakam şişirme özellikle kamu ve kamu ile ilgili kuruluşlarda ve amerika avrupa da dahi cok sık görülen bir durum ve burada da yeni bir örneğine şahit olduk.



    PHP günümüzde oldukça hızlı cunku yorumlayıcı teknolojisi her versiyonda gelişiyor. Ancak yine de Java kadar hızlı olamaz. Java'nın hızını bilgisayarınıza Tomcat kurup dinamik sayfalar açarak test edebilirsiniz sayfaların son derece hızlı açıldığını göreceksiniz.



    Aynı anda 10bin veya 500bin kullanıcının bağlantısını kaldırabilmek için de Nginx ve Node.js gibi asenkron çalışan web sunucu kullanmak gerekli, nitekim artık birçok site Nginx'e geçiyor. Örneğin DH Forum Nginx kullanıyor.



    PHP Java ya göre yavaş olsa da yeni site yazılırken tercih edilebilir cunku PHP geliştirici bulmak Java geliştirici bulmaktan daha kolay. Ayrıca Ruby on Rails 'in PHP versiyonu olan Laravel ile düzgün bir web app yapmak da standartlaştı. Hosting olayı firmaya göre değişiyor. Amazon o alanda lider. Geçen sene forumdan biri Java Spring MVC uygulamasını Amazondan aldığı ücretsiz ve statik IP'li hosting'ten yayınladı ki şaşkına döndük cunku hem statik IP'li yani size özel IP tahsis ediyor hem de ücretsiz :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Peki hocam sizin tecrübelerinize dayanarak java ile web programlama yapmak için sırasıyla neleri öğrenmem gerekir.Birde henüz öğrenciyim ama teknoparrktaki firmalardan birine gidip çalışmak istersem sektörün tecrübesiz öğrencilere bakışı nasıl?Ücret almadan çalışsam kendime bir şeyler katar mıyım yoksa modern köle mi olurum?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BiletlerBiletxD kullanıcısına yanıt
    Öncelikle bilgisayarında bir JDK kurup, temel Java kodları deneyip öğrenmelisin; bunun için mutlaka bir yere gitmene gerek yok. İşyerleri stajyer, tecrübesiz eleman alır fakat hiçbirşey bilmeyen eleman almaz.

    Sonra Java ile web uygulamalarına geçersin ki onun için de Servlet ve JSP tutorial lara bakman gerek. Java web uygulaması çalıştırman için de Tomcat veya Jetty kurup uygulamayı onun içine deploy etmen gerekli.

    Bu sekilde bir temelin olursa işyerlerindeki görüşmeler cok daha iyi sekilde geçer.

    aşagıdaki SS bilgisayarımdaki temel bir java dosyası örnek derleme ve çalıştırma anı. derleme ve çalıştırma sade Java komutları ile, icabında onları Ant formatında build.xml dosyasına atıp kod deneme çalıştırma işlemini otomatikleştirebilirsin. Daha ileri düzeyde Java projeleri için de Ant yerine Maven ile süreci daha da otomatik hale getirebilirsin.

    Yukardaki gibi örnek gibi onlarca farklı kod yazıp deneyip çalıştırmalısın. O aşamada geliştirme sürecini kolaylaştırmak için Eclipse IDE kullanmaya başlayabilirsin.

    Bu sekilde temel Java'yı kaptıktan sonra Java EE ve Java Spring konularına giriş yapabilirsin ki Spring ile 1-2 proje yaptığında bircok Java geliştirici işine başvurabilecek düzeye gelmişsin demektir...

    hangi programlama dilinde ilerlemeli




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.