Şimdi Ara

Nvidia’dan önemli hamle: Freesync monitörler G-Sync desteği alacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
3
Favori
5.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Görüntülerin ekrana ulaşması esnasında gecikmesini önleyen ve yırtılmaların önüne geçen senkronizasyon teknolojisi monitör pazarını adeta ikiye bölmüş durumda. Nvidia kendi G-Sync çözümünü kullanırken AMD ise VESA Adaptive Sync tabanlı Freesync teknolojisine yer veriyor.


     


    G-Sync Compatible nedir?


     


    Bugüne kadar oyuncu monitörleri ya FreeSync ya da G-Sync teknolojisini kullanmak zorundaydı ve ikisinin bir arada kullanılması mümkün değildi. Şimdi Nvidia önemli bir hamle yaparak Freesync monitörlere göz kırptı.


     


    Ayrıca Bkz.RTX teknolojisi taşınabilir sistemlere geldi

    G-Sync Compatible adıyla başlayan programda VESA Adaptive Sync monitörlerin G-Sync desteği kazanmasının önü açıldı. Nvidia’nın titizlikle takip ettiği program kapsamında zorlu testleri geçen Freesync monitörleri G-Sync desteği kazanacak. Bu monitörlerde G-Sync Compatible tanımlaması kullanılacak ve G-Sync varsayılan olarak GeForce yazılımında açık halde gelecek.


     


    15 Ocak 2019 itibariyle G-Sync Compatible desteğinin başlayacağı ifade ediliyor. İlk Game Ready sürücüsünde G-Sync Compatible desteği sunulacak. Şu ana kadar 400 monitör teste girdi ve 12 tanesi G-Sync Compatible sertifikası aldı. Bu monitörlerde G-Sync desteği varsayılan olarak açık gelecek ancak testi geçemeyenler de manuel olarak bu desteği açabilecekler.


     


    G-Sync Compatible herhangi bir yonga desteği olmadan yazılım tabanlı sunulan bir program durumunda. Standart G-Sync ise sertifikalı monitörlerde sunuluyor ve en iyi görüntü kalitesi için 300 civarında testten geçiyor. G-Sync HDR olarak bildiğimiz G-Sync Ultimate yonga tabanlı program ise 1000 nit parlaklık değerine çıkıyor ve ilk monitörler hatırlanacağı üzere 2000$ civarında piyasaya çıkmıştı.


     







  • Yanlış hatırlamıyorsam G-Sync için monitörlere konulan çiplere-devrelere aslında gerek olmadığı, NVIDIA'nın fiyatı yükseltmek (kazık) ve monitör üreticilerini zorlamak için yaptığına dair haberler çıkmıştı. (Beklenir)

    Aslında bu bilmemne sync işi yeni sayılmaz. Benim gibi programcı moruklar hatırlar. Geçmişte ekrandaki kırpışma ve bozulmayı (tearing vs gibi) engellemek için kodda sync işine girerdik. Monitörün V-sync (vertical synchronization) sinyalini takip eder ve ekrana bu esnada (tarama yokken) yazardık. Yani teknik eski bir teknik.

    CRT -> LCD geçince aslında V-Sync ihtiyacı yok denecek kadar azaldı. (Bu CRT monitörde elektron hüzmesinin sağ-alttan sol-üste gitmesi ve RAMDAC sıfırlanması için gereken süre) Fakat uyumluluk amacı ile sync geçiş periyodu çok kısa olsa da yine de bulunuyor. (ekran tazeleme hızı bununla ilintili)

    Dolayısı ile şimdi de V-sync takip edip tearing vb engellemek için monitörlere pahalı çipler-devreler koymaya gerek yok. Hala monitörlerde V-sync sinyali var ve ekran kartı zaten bunu yakalayıp işliyor halihazırda ekran tazeleme için. Gereksiz olan NVIDIA'nın zorla kakaladığı çipler-entegreler.

    Freesync (adaptive sync) buna dayanıyor. Zaten var olan V-sync sinyalini ekran kartının FPS eşitlemesi için kullanıyor. Eskiden V-Sync geçiş ve tarama periyodu ekran Hz değeri ile orantılı olarak sabitti. Yani 50 Hz ekran varsa tarama periyodu 1 sn/50, 1000 ms/50 ile 20 ns olurdu. Geçiş periyodu da bunun bir kısmı. Freesync farkı ise bu periyotların süresinin değişebilmesi. (karmaşık-basit grafik çerçeveleri vb)

    Yani Freesync için sadece monitörün V-Sync tarama periyodunu değiştirebilmesi ve ekran kartına uyabilmesi yeterli. LCD için geçiş periyodu zaten yok denecek kadar kısa. Ekran kartı ise karmaşık (çok poligonlu) çerçevelerde periyodu biraz uzatarak, basit olanlarda ise biraz kısaltarak ortalama Hz=FPS denkliğini sağlar. Çerçeveler her halukarda periyottan daha kısa sürede tamamlanıyor ise (güçlü kart) periyot oldukça sabit kalır ama ekran kartı kendi hızını düşürerek ortalama Hz=FPS değerini tutturmaya çalışır.

    Yapılan iş karmaşık değil, yanı atla deve yok ortada. Ama G-Sync kazığı var. Gereksizken hem de. NVIDIA baskın gücünü kullanarak G-Sync işini zorla kabul ettirmeye çalıştı ama başaramadı. Fiyat farkı çok yüksek ve atılan taş ürkütülen kurbağaya değmiyor.

    Freesync ise cüzi bir maliyet artışı ile aynı işi yapıyor. G-Sync monitör sayısı pek artmazken, nerede ise giriş seviyesi monitörlere bile freesync vermeye başlayacak monitör firmaları. Freesync beklenenden çok daha hızlı kabul gördü. Bu ise G-Sync için dar bir alanda sıkışmak demek.

    NVIDIA bu yüzden Freesync işine bulaşmaya başladı. Dar alana sıkışıp kalmamak için, yoksa NVIDIA yolmadan bir şey vermez. Madem Freesync daha çok kabul gördü, ben de kenarda kalmayayım diye. Intel de Freesync deyince G-Sync için çanlar çalmaya başladı. (Üstelik adlarını pek duymasak da hala Sis-S3-Matrox da var, genelde gömülü sistemler, sanayi vb)

    Yine Cuda için de kod açık olacak haberleri var hatırlarsanız. Cuda rakipsizken NVIDIA kimseye vermezdi ve lisans ücretleri anasının nikahıydı. Üstelik sadece güçlü kartlarda yeterli derecede işe yarıyordu.

    OpenCL rakip olarak çıkınca iş değişti. OpenCL bedava, illa pahalı kart gerekmiyor faydalanmak için. Günümüzde nerede ise dandik freeware uygulamalar bile OpenCL kullanacak. Ciddi uygulamalarda çok yaygın. Cuda da kenarda sıkışma tehlikesine girince NVIDIA bunu açayım bari, yoksa kullanan kalmayacak derdine düştü.

    (EK: Eskiden NVIDIA kartlarında Cuda gücüne önem verir, OpenCL gücü yerlerde sürünürdü. Öyle ki vasat AMD kartlar en üst NVIDIA kartları OpenCL gücü açısından tokatlardı. Minig ve bedava olması +Apple ile OpenCL yayıldıkça NVIDIA kartlar da OpenCL gücüne önem vermeye başladı. Yapısı gereği AMD kartlar kadar veremezler ama eski kat-kat fark azaldı)
    amd olmasa nvidia intel ne düdüklerdi be hala düdüklüyorda bizimkiler uyuyo mesela amd freesync yi öyle ahım şahım fiyatlari zorlamadi hatta vesa standardi olsun diye uraşanda amd idi nvidia iki yazilimla hop çok basit bir teknolojiye millete masraf yaptirmadan geçirebilirdi ha ğeçirdi masrafi gecirdi o ayri bir mesele.
    Bir düzeltme yapalım; FreeSync, monitörlerdeki Adaptive-Sync altyapısını kullanır ve bu altyapı yazılımsal değil tıpkı GSync'teki gibi donanımsaldır. Adaptive-Sync destekli monitörlerde de kare eşleme işlemi için kullanılan bir çip vardır. Dolayısıyla FreeSync için yazılımsaldır demek doğru olmaz.

    GSync ile FreeSync arasındaki fiyat farkının asıl sebebi NVidia GSync monitörlerde kullanılmasını zorunlu tuttuğu çipleri üreticilere yüksek fiyattan satarken açık standart olan Adaptive-Sync çipi için üreticiler çipin maliyeti dışında ayrıca lisans ücreti ödemezler.
  • HAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    içimden geldi.

  • Hangi kartlarda bu destek aktif olacak, oyunlar destekleyecek mi, ne zaman gelecek?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • G-sync için bir ton para verenlere geçmiş olsun. Seviyorum bu nvidia yı yaw :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • AMD da boş durmaz G-Sync monitörlere;

    Freesync Compatible & Freesync Ready

    Er-geç orta yol bulacaklar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 7 Ocak 2019; 22:29:20 >
  • Asus mg278q ya destek var ama benim monitör mg279q ya yok mu şimdi. IPS panellere destek yok galiba

  • paraya kıydık 4k boşuna aldık :p

  • Fiyatını da 2 katı yapsınlar hepsini kapsıyor diye tam olsun madem.

  • Ne oluyor bu firmalara? Apple samsungla anlaşıp itunes ve airplay özelliği verir. Nvidia gider freesync ile anlaşır

  • Intel freesync destekliycem diyince Nvdia'a da yola geldi hele şükür.

  • Sabreden derviş misali muradıma erdim sonunda. Biliyordum böyle olacağını

  • amd olmasa nvidia intel ne düdüklerdi be hala düdüklüyorda bizimkiler uyuyo mesela amd freesync yi öyle ahım şahım fiyatlari zorlamadi hatta vesa standardi olsun diye uraşanda amd idi nvidia iki yazilimla hop çok basit bir teknolojiye millete masraf yaptirmadan geçirebilirdi ha ğeçirdi masrafi gecirdi o ayri bir mesele.

  • nvidia yine geçirdi, geçmiş olsun alanlara..

  • Mecbur kalınca nasıl da paşa paşa...

  • Eski monitörü olan insanlarda durum nasıl olacak mesela vg248qe kullanıyorım gysnc destekliydi zamanında kit filan takılması gerekiyor deniliyordu. Şimdi freesync monitörler yazılımla bu desteğe kavuşacakken bizim gibileri ne olacak :/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kloroform

    G-sync için bir ton para verenlere geçmiş olsun. Seviyorum bu nvidia yı yaw :)
    ne alakası var arkadaş.fan boy lugunda bu kadarı.400 monitor den 12 tanesi gecmiş testi.ayrıca chip takılı bir monitor ile yazılım destekli bir monitoru nasıl aynı kefeye koyarsın.
  • Bir düzeltme yapalım; FreeSync, monitörlerdeki Adaptive-Sync altyapısını kullanır ve bu altyapı yazılımsal değil tıpkı GSync'teki gibi donanımsaldır. Adaptive-Sync destekli monitörlerde de kare eşleme işlemi için kullanılan bir çip vardır. Dolayısıyla FreeSync için yazılımsaldır demek doğru olmaz.

    GSync ile FreeSync arasındaki fiyat farkının asıl sebebi NVidia GSync monitörlerde kullanılmasını zorunlu tuttuğu çipleri üreticilere yüksek fiyattan satarken açık standart olan Adaptive-Sync çipi için üreticiler çipin maliyeti dışında ayrıca lisans ücreti ödemezler.
  • 1080 ti kullanıyorum dostum ne fan boyluğu. Yazılım desteği ile de olsa freesync özellikli düşük Hz destekli birçok monitör bu desteği alacak. 1000 tl lik monitör ile tabiki 5000 tl lik monitör bir olmayacak. Ama hem nvidia hem de freesync monitörü olanlar ciddi oranda düşük fpslerde fayda görecek. Sen niye yadırgadın ki. Freesync monitörümüz var gsync de kullanacağız işte

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Güzel haber ama umarım tam performans verir.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.