Şimdi Ara

Köy Evimiz İçin ''Kırsal Isınma Projesi''

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Yalova/Armutlu’ ya bağlı Selimiye Köyü’ nde bir arazimiz ve köy evimiz var. Normalde bu evi sadece yazın kullanıyoruz. O yüzden ciddi bir ısınma arayışımız hiçbir zaman olmadı. Ancak yan arazide benim butik bir işletme (Dağ evi) açacak olmamdan ötürü, bu evi kışın da kullanmam gerekecek. Doğalgaz gibi bir imkan ne yazık ki yok.

    Rakım 800 metre’ ye yakın. Kışın büyük bir bölümünde kar var. Evin yalıtımı da pek hoş olmadığı için, geceleri donuyoruz.
    Ev 2 oda, 1 salon, 1 banyo, mutfak ve geniş bir koridordan oluşuyor. Salonda bir şömine ve kuzine soba var. Ancak odalara hiçbir şekilde ısı gitmiyor. Kışın odalarda elektrikli bir ısıtıcı olmadan uyumak imkansız.

    Şömine de tam anlamıyla bir şömine değil. Köylülerin ‘’ocak’’ diye adlandırdığı, içinde hiçbir haznesi ya da hava kanalı olmayan, etrafı tuğla ile çevrili bir ‘yakma odası’ diyebilirim. Çok yakında, fotoğrafını da buraya eklemiş olacağım.
    Kuzine soba, salonu gerçekten hamam gibi ısıtıyor ancak ocağın ısıtma anlamında neredeyse hiçbir işlevi yok. Yaktığımız meşe odununun ısısı, bacadan akıp gidiyor. Anca 50 santimetre kadar yaklaşırsanız ısıyı hissediyorsunuz.

    Benim projem,
    Bu ‘’ocak’’ denen verimsiz yakma bölümünü bir brülere çevirip, devirdaim pompası ile de sıcak suyu odalardaki peteklere vermek.
    Tamamen deneme-yanılma yaklaşımı ile, deneysel bir çalışma olacak. İlk olarak 2 odaya 1’ er metrelik petek konularak işe başlayacağım.

    2 petek için ısı fazla geldiği taktirde (ki inşallah) ,yol haritam şu olacak;
    1-) mutfağa petek ekleme
    2-)banyoya havlupan ekleme
    3-) koridora petek ekleme
    Hamlelerini kademeli olarak yapacağım devreye alacağım. Başa çıkılamayacak kadar bir ısı söz konusu olursa da, daha küçük bir eşanjör ile sistemin alabileceği ısıyı kısacağım.

    Kullanacağım eşanjörü kendim yapmaya karar verdim. Odunun yanması sonucu oluşacak is ve reçineden ötürü kombiden çıkma bir eşanjör kullanma şansım yok. Daha büyük yüzey alanına sahip ve dış etkenlere daha dayanıklı bir ısı değiştiriciye ihtiyacım var.
    Bakır boruyu bükme tekniği ile, ocağın iç ölçülerine göre bir ısı değiştirici yapacağım.
    Sistemin diğer bileşenleri ise, kombiden çıkma parçalar olacak.

    -Devirdaim motoru + hava purjörü
    -Genleşme tankı
    -3 bar emniyet ventili
    -Basınç göstergesi
    Gibi parçalar, çıkma bir kombiden temin edilecek.

    Bu konudaki tüm tavsiyelerinize ve bilgi birikiminize açığım. Bu tür deneyimi olan varsa, benimle irtibata geçerse çok sevinirim.
    İlkbaharın başları gibi bu projeyi hayata geçirmeye çalışacağım. Bu yolculuğu aşama aşama fotoğraflandırarak ve videolar çekerek, gidişatın tamamını sizlerle paylaşacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VGroove -- 28 Aralık 2018; 3:56:12 >







  • İlginç bir proje. Gerçekten dikkatimi çekti. Büyük bir merakla gelişmeleri bekliyorum. Şimdilik size söyleyebileceğim; odun ateşinden çok fazla bir ısı beklemeyin. İnşallah başarılı olursunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba sizin için mantıklı olan şeyleri değil gerçek dünyada uygulanmış projelere odaklanın tavsiyem budur her şey den öte maliyeti de boş verin (kimin ne kadar parası var kimse bilmez) sinir küpü olursunuz.Benim bacanak var Prity soba kullanıyor artık 7-8 senedir ve komple evini ısıtıyor memnun ama siz isterseniz kaloriferli şomine modelleri de var o ocağın yerine monte edebilirsiniz. prity sobalar linki inceleyinhttp://www.prity.com.tr/Kalorifer-Soba/Somineli-Kaloriferli-Soba-Modellerihttp://www.tehnoideal.bg/bg/catalog/cid/48/mid/6.html
    doğal olarak tr fiyatları 2-3 katıdır bizim doğamızda var türk milleti olarak milleti kazıklamak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mac14 -- 1 Ocak 2019; 11:40:25 >




  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam. Gerçekten deneysel bir proje olacak.

    Dediğiniz doğru. Birim yakıta karşılık, kcal cinsinden elde edilen ısı miktarına bakınca odun tabi biraz zayıf kalıyor. Doğalgaz ya da fuel oil ile karşılaştıramayız tabi ki.
    Ama şöyle bir durum var. Birim hacime göre doğalgaz ve odunu karşılaştırırsak odun çok daha ucuza geliyor. Zaten odun problemi yok. Her yıl yüklü miktarda kuru meşe alıp odunluğa yığıyoruz. 1 metreküp doğalgazın sağlayacağı ısıyı, 100 kilo meşe ile sağlayalım hiç sorun değil

    Odunumuz da epey iyi çok şükür. Kuzineye attığım 3 parça meşe, en az 2 saat sıcak tutuyor salonu.

    Orman idaresinden alıyoruz meşeyi. Ama yıl içerisinde aşırı kar yağışı ya da fırtınadan ötürü devrilen, kırılan çamlar ya da başka araziler oluyor arazide. Onları da atıyoruz şömineye ve kuzineye. Ama tabi ki ısıl verimi meşe ya da gürgen gibi değil. Meşe canavar gibi




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mac14

    merhaba sizin için mantıklı olan şeyleri değil gerçek dünyada uygulanmış projelere odaklanın tavsiyem budur her şey den öte maliyeti de boş verin (kimin ne kadar parası var kimse bilmez) sinir küpü olursunuz.Benim bacanak var Prity soba kullanıyor artık 7-8 senedir ve komple evini ısıtıyor memnun ama siz isterseniz kaloriferli şomine modelleri de var o ocağın yerine monte edebilirsiniz. prity sobalar linki inceleyinhttp://www.prity.com.tr/Kalorifer-Soba/Somineli-Kaloriferli-Soba-Modellerihttp://www.tehnoideal.bg/bg/catalog/cid/48/mid/6.html
    doğal olarak tr fiyatları 2-3 katıdır bizim doğamızda var türk milleti olarak milleti kazıklamak.
    Hocam inan bunu da düşündüm, hatta dayım ''kat kaloriferi alalım, hiç uğraşma'' dedi ama ileride yıkıp yeniden yapma gibi düşüncelerimiz var, epey eski bir ev. Şu an için o eve çok para harcamak istemiyorum. Mesela elektrik tesisatı korkunç vaziyette. İlkbaharda şöyle sağlam, doğru topraklanmış bir elektrik tesisatı çekmek istiyorum. O işte de tek harcamam kablolar olacak. Elimde yepyeni otomatlar, anahtarlar, prizler var takım olarak.
    Attığınız linkteki sulu şömineyi, yan arazide kendime yaptığım dağ evine alacağım.

    Çıkma petek, çıkma sirkülasyon pompası gibi ürünlerin çoğuna para vermeyeceğim. Kentsel dönüşüme girecek bir evden beklediğim yepyeni petekler var.
    Zaten eski bir kombiyi bu işe feda edeceğim için, pek fazla bir masrafım olmayacak. Okuduğumuz mühendislik de boşa gitmesin diye, mutlaka kendim yapmak istiyorum

    Zaten her halükarda bu bahsettiğim şömine hep yanacak. Yanmadığı taktirde o bacadan zehir gibi soğuk giriyor eve. Sırf ''bacayı tutsun'' diye yakıyoruz desem yalan olmaz. Bu kadar verimsiz bir yanma sistemi görmedim ben hayatımda. Amacım o verimsiz sistemi, iyi bir ısınma kazanına çevirmek.
    Orayı komple yıkıp yeni bir şömine yapmak hem çok masraflı olacak, hem de bir ton tadilat işi çıkacak. Bu ev için estetik kaygım yok. Kışın sadece benim kalacağım ev olacağı için, temel amaç ekonomik bir yatırım ile etkin ısınmayı sağlamak.




  • VGroove kullanıcısına yanıt
    merhaba özelden yazdım bakın oraya inşallah yardımcı olmuşumdur.
  • Pelet denilen yeni bir yakıt tipi var,en büyük özelliği çok az miktarda kul bırakması,evi yıkıp yenisini de yapacak olsanız dahi bunu dusunun,söker yeni eve atarsanız,dogalgazdanda araştırdığım zaman ayni fiyattı,tek farkı tesisat parası ödemiyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.