Şimdi Ara

Anakart ile büyük sorunum var acil yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beyler selamlar ben GIGABYTE kullanıcısıyım bende şu anakart var GA-970A-UD3 var anakartımdan çok memnunum bizim burda her gün elektrik kesintisi oluyor Anakartım buna çok iyi dayandı 5-6 senedir çok iyi yaşadı galiba artık yolun sonuna geldi bozulma sinyalleri vermeye başladı. Wiindows 7 Ultimate 64 kullanırken yarım sonra mavi ekran hatası veriyor sebebi nedir anlamadım Service Pack 1 gibi güncelleme yapsam yine mavi ekran hatası alıyorum. Windows 8.1 Pro 64 bit kullanıyorum güncelleme yapsam yine mavi ekran hatası alıyorum Service Pack 1 yüklesem yine mavi ekran hatası alıyorum ama güncelleme yapmadığım takdirde hiç mavi ekran hatası almıyorum bu Windows 8.1'de geçerli. Galiba anakart yavaş yavaş bozulma sinyalleri vermeye başladı hatta Bios'a girip RAM ayarı yapmıyorum RAM ayarı denedim Profil 1 yaptım bir kaç saat sonra mavi ekran hatası alıyorum yapmaması lazım yada dediğim gibi benim anakart bozulmaya başladı yada RAM bozulmaya başladı. Birde bilgisayarı ilk aldığım zamanlar Windows 8.1 kullanıyordum Anakartın CD'sini çıkardım Bios güncelledim ama Windows 7 64 bit'i destekliyordu Windows 8.1 için yoktu. Galiba Zen 2 işlemcili bilgisayar satın alma vaktim geldi :) sorun neyse bana yardımcı olabilir misiniz. Birde Zen 2 işlemcili anakart alırsam hangi markayı alayım hangisi daha uzun ömürlü 10 sene dayansın.



  • Anlayan bilen varsa yardımcı olsun Windows 7 64 bit kurup sorunsuz kullanmak istiyorum RAM ayarı yapmasam bile bu sorundan kurtulamıyorum.
  • Anakart işlemci hataları ile mavi ekran nadir görülür. Zira anakart bozulunca genelde açmaz, restart atar, usb-ses filan sorun yapar, boot etmez-diskleri görmez, işlemci hız-ısı vb hatalı ölçer vb. vb daha çok.

    Mavi ekran bir hata sonucu win sisteminde (kernel bölümünde) düzeltilemeyen bir istisna (exception) oluştu demektir. İşlemci anakart bozukluğunda nadir olur zira mavi ekran da aslında çalışan bir windows kernel programıdır. Mavi ekran oluştuğunda başka şey olmuyor ve restart ediyorsanız anakart-işlemci bozulma ihtimali oldukça düşüktür. Mavi ekran esnasında da garip işler oluyorsa bu ihtimal yükselir.

    Mavi ekranın en büyük nedeni ram hatasıdır. USB-CD ile filan boot ederek Memtest86+ gibi bir programla bellekleri önce bir test edin.

    Bundan sonra sürücüler gelir. Düzgün olmayan sürücüler bu hataya sıklıkla neden olur. (sürücü kurmadan update yapmadan varsayılan kurulumla bir süre deneyin. )

    Bundan sonra diskler gelir. Windows kerneline ait bir dosya bozulmuşsa (bad sector vb) belleğe de hatalı yüklenir ve sanki bellek bozukmuş gibi mavi ekran verdirir. (diskleri test edin)

    PSU gerilimlerini kontrol edin. Özellikle belleği besleyen 3.3 Volt hattı tutarsızsa bellek hatası ve mavi ekrana neden olabilir. (3.3 V ve 5 V aynı zamanda HDD yönetim devrelerini de besler. Bunlar tutarsızsa bad sectör vb bile olmasa bile HDD veriyi düzgün okuyup/yazamayabilir, veya gönderip alamayabilir. PSU 3.3 V, 5V, 12 V gibi gerilimler %10'dan daha fazla sapmamalıdır. Hatta kaliteli sistemde %5 istenir.

    Düzgün çalıştığı bilinen bir BIOS yükleyin ve CMOS ayarlarını default yapın. Hatalı CMOS ayarı ve BIOS bir çok hataya neden olabilir. Ben Asus M5A97 EVO R2.0 anakartı BIOS yüzünden yedim. Son iki BIOS hatalı idi ve sağlam olan son sürümü geri yüklesem de kalıntılar gitmedi ve anakart elden çıktı. (mesela il aldığım klavye-fare iki kez model yenilememe rağmen hala listeleniyordu)

    Isıları kontrol edin. Pek kimse bellek ısısına bakmaz ama CPU gibi çok ısınan bir parçanın yanında bulunuyor. Ayrıca güçlü ekran kartları belleğe doğru da sıcak hava üfleyebilir. Fazla ısınan bellek yanmasa bile parite hatasına vb neden olabilir ki mavi ekran demek. Kuzey köprüsü ısısını da kontrol edin.

    Ancak bunlar normalse şüphe sırası anakart-işlemciye gelir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 15 Aralık 2018; 2:42:6 >
  • Bu mavi ekran bana daha çok hdd-ssd hatası gibi geldi. Önce onları test etmekte yarar görüyorum ben.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Melik abi dediklerinizi yapacam benim bilgisayarda adam gibi kasa yok o yüzden yüksek ısıyla çalışıyor ve anakartın çipsetide çok ısınıyor bir kere denedim ateş gibi. Hatta 4 sene ne güzel zalmanın 3 fanlı kasasını alacaktım lakin ailem bilgisayarıma daha fazla parça almama izin vermedi aldırtmadılar bilgisayarı tam tamamlayamadım bazı şeyler eksik kaldı bilgisayarın tam hayrını göremedim :) O zamanlar çalışıyordum kendim toplamıştım açıkcası ailem yüzünden tamamlayamadım 4 sene önce ne güzel R7 270X satın alacaktım abim bırakmadı alamadım. Ama son kez bilgisayar toplayacam bu sefer herşey tam olacak en güçlü işlemci ile ekran kartını alacam artık bir çok oyunu full ayarda oynamak istiyorum. Ben sahte Windows kullanıyorum yeni bilgisayarımda meçbur orjinal Windows 10 kullanacam :) Birde benim DVD ROM Hard Disk sorunsuz çalışıyor benim sıkıntılı olabilir yada RAM slotları bozuk olabilir ve Doğru Bios güncelledim anakartın CD'sinden çıkan Bios'u güncelledim komple sıfırlamak lazım bundan dolayıda mavi ekran hatası alıyor olabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirDost9999 -- 15 Aralık 2018; 14:59:57 >
  • Hiç cpu hatası olabileceğini düşündün mü?

    Yada Ram?
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    Hocam bilimiyorum valla ben bu sorunu çözemeyeceğim galiba.
  • Bende de Asus'un 970 anakartı var, şu nvm expressli model, 8350 fabrika ayarlarında tıkır tıkır çalışıyor.

    Bios'u resetlesen temiz bir windows 10 kursan?

    daha sonra flash belleğe memtest kurup ramleri kontrol etsen?

    Bellek markası nedir?
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    Hocam nasıl reset atacağız ben bios'u güncellemeden önce ki ilk Bios'u nasıl kuracağım ? RAM'leri test edecem zaten şu aralar musait değilim. GSKILL kullanıyorum araştırmadan yanlış RAM satın aldım o zamanlar 1600 MHZ ben RAM ayarı ile kullanmıyorum OC yapmadan kullanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirDost9999 -- 17 Aralık 2018; 17:43:2 >
  • Daha önceki versiyona geçmene gerek var mı bilmiyorum.

    biosu resetlersen sadece fabrika ayarlarına geri dönüyor. Daha önceki versiyonlara dönmüyor. Sen dosyalarını falan yedekle ondan sonra bu işlere girişelim istersen.

    Bi konfigürasyonu hwinfo ile buraya atar mısın?

    Biostan da resimler çekip atarsan iyi olur.

    Gigabyte kartlarda gizli bios menü var ctrl + f1 olabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.