Şimdi Ara

2025 yılında 100TB kapasiteli hard diskler olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Hem SSD hem de hard disk tarafında kapasiteleri yoğunlaştırabilmek adına çalışmalar devam ediyor. Sürücülerde kapasiteler gitgide yükselirken avantaj halen HDD sektöründe. 2025 yılında 100TB kapasiteler mümkün olacak.


     


    Üreticiler kapasiteleri arttırabilmek için kayıt teknolojileri konusunda yenilikler geliştiriyor. Seagate ve Western Digital bugüne göre çok daha verimli ve dayanıklı teknolojilere odaklanmış durumda.


     


    HAMR nedir?


     


    Bugüne kadar manyetik kayıt teknolojilerinde SMR, PMR ve TDMR olarak üç farklı teknik kullanılmaktaydı. İlk dönemlerde birbirine paralel manyetik izler üzerine yazan PMR teknolojisi kullanıldı. Sonrasında ise iki boyutlu manyetik izler üzerine yazan TDMR ve birbirinin üzerine binen manyetik izler üzerine veri yazan SMR devreye girdi.


     


    Bu teknolojiler Gelişmiş Depolama Teknolojileri Konsorsiyumu – ASTC tarafından yol haritası şeklinde yayınlanıyor. Konsorsiyuma katkı yapan Seagate ve Western Digital bu yol haritasına uymaya çalışıyor.


     


    Ayrıca Bkz.DRAM fiyatları 2019 yılında da düşüşte

    Seagate yaptığı açıklamada yeni manyetik kayıt teknolojisi HAMR yani ısı yardımlı kayıt tekniğinin son aşamaya geldiğini ve ticari hayata hazır olduğunu duyurdu. 1990’lı yılların sonundan bu yana Seagate teknolojiyi geliştirmekle uğraşıyordu.


     


    HAMR teknolojisinde her yazma kafasına tuz tanesi büyüklüğünde lazer entegre ediliyor ve ısıtarak verilerin kayıt edilmesini sağlıyor. Yıl sonunda örneklemesi başlayacak olan HAMR diskler 2020 yılında 20TB kapasiteye ulaşacak. Bir iki yıl sonra ise 50TB seviyelerini göreceğiz.


     


    Bu süreçte önemli bir yenilik daha olacak. Mevcut HAMR teknolojisine ısıtılmış nokta teknolojisi eklenecek ve HDMR tekniği elde edilecek. Bu sayede 2025 yılında 100TB kapasiteli diskler mümkün olacak.


     


    Western Digital ise mikrodalga yardımlı manyetik kayıt – MAMR teknolojisi üzerinde çalışıyor. MAMR teknolojisi gelecek yıl ortalarında ilk örneklerini sunacak ve 20TB ötesine geçmesi bekleniyor. Avantajı ise çok daha uzun kullanım ömrü sunması olacak.


     







  • Diskin bozulup 100 tb arşivimin kaybolduğunu düşündüm de, pencereden atardım kendimi herhalde.

  • Mümkünse harddiskler olmasaydı?

  • 2025 yılında SSD ler ne durumda olacak acaba?
    Büyük ihtimalle HDD aklımıza bile gelmeyecek. Tıpkı floppy ve cd ler gibi. Boşuna zorlamayın.

  • 4mbps, 20gb dolunca 1mpbs'ye inen hızımla ne arşiv yaparım ama o disklere.

  • levent pekcanın kabusu olurdu herhalde bu büyüklükte diskler :)

  • eAkman E kullanıcısına yanıt
    He beş yılda ülkede topraktan ssd bitecek, 250gb m2 samsunglar 1000 lira cvarında, 2025'de olsun en iyi ihtimal 8tb sdd 1000 lira, 100tb verin varsa ve soğuk depolama yapılıyorsa bu verilerle niye ssd saklansın?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 6 Kasım 2018; 13:17:28 >
  • 100tb veriyi yedeklemeyi düşünemeyecek kafadaysan daha işin öncesinden kendini atabilirsin.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: pro-üye

    Mümkünse harddiskler olmasaydı?
    Hard diskler ikincil depolama birimi olarak var olmalılar, tek dileğim mümkün olduğunca ucuzlayıp daha fazla alan sunsunlar ki üreticilerin vizyonu da bu, yani kırk yılda izleyeceğin bir filmi müziği vs 3-5000mb/sn ile okuyup bu ssd niye binlerce lira versin ki?
  • Ssd ye alıştıktan sonra hdd ler çok yavaş geliyor. Keşke ssd lerin 500mb okuma yazmaları minimum standart olsa. Hele 100tb ları 20-30mb yazmalar ile düşünemiyorum. Tabi ucuzlamaları gerekli. 3000mb okuma yazma hızlarının arttığı bir dönemde artık 500 lükler ucuzlamalı.

  • 100 TB bir disk daha alıp, onu da yedekleyeceksin. Bireysel kullanıcıların pek yapmadığı bir şey bu normalde.

    Sonra disk bozuluyor, arşivim uçtu diye yakınılıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tostumm

    100tb veriyi yedeklemeyi düşünemeyecek kafadaysan daha işin öncesinden kendini atabilirsin.
    Tabi canım bakkaldan hemen bi tane daha alayım da yedekleyeyim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DburakKoc

    Tabi canım bakkaldan hemen bi tane daha alayım da yedekleyeyim.

    Alıntıları Göster
    Paran yoksa 100tb arşiv yapmayacaksın o zaman. Sen bütün verilerini bir diske yükle, yedekleme yapacağına camdan atla senin için daha akıllıca ne de olsa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 6 Kasım 2018; 15:11:18 >
  • tostumm kullanıcısına yanıt
    Çok ucuz ya zaten, yedeğin yedeği için de alsın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tommy Shelby

    Çok ucuz ya zaten, yedeğin yedeği için de alsın
    Arşiv yapmak maliyetli bir iş, paran yoksa o kadar büyük yükün altına girmeyeceksin. Bugün asla bozulmaz diye garanti edebileceğin bir ssd, hdd var mı?
  • Konu veri güvenliğine gelmiş. Arşiviniz değerliyse, bir yedeği mutlaka olmalı. He, maliyet belinizi büküyorsa o başka.

    Ya hiç arşiv işine girilmeyecek, ya da veriler uçunca ağlanılmayacak. Verilerinizin bir değeri yoksa, patlayınca üzülmeyecekseniz sıkıntı yok.

    Diğer türlü veri kurtarma merkezine giderseniz, HDD parasına çıkabilir verileri kurtarmak.
    Konuyu 100 TB olarak algılamayın sadece. Genel olarak veri güvenliği önemli bir husus. Kurumsal bir firmada çalışanlarınız varsa çok iyi anlar / bilir bunu.
  • _Dominic_Toretto_ kullanıcısına yanıt
    Evet veri guvenligi bireysel olarak cok onemli olmayabilir fakat, is kurumsala dondugu zaman LSI logic gibi firmalarin urunleri devreye giriyorki Hdd parasina laf eden arkadaslar o tarafa hic bakmasin zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Plakaları lazerle ısıtmak, mikrodalga kullanmak bunlar HDD'de karşılaşmak istemeyeceğim şeyler açıkçası. Mevcut haliyle bir manyetik kafa ve disk varken bile bu kadar sorunlar ortaya çıkabiliyorken bir de bunların devreye girdiğini düşünüyorum veri güvenliği açısından endişelenmiyor değilim.
  • 2025 yılında 100 TB nin üstünede çıkılır

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şuan zaten 100 TB SSD ve 100 TB altı diskler mevcut, tabi bunlar kurumsal için ve oldukça pahalı, bence başlık yanlış olmuş. Çünkü haberde bahsedilen yeni bir yazma teknolojisi, hard disk boyutu değil.


    Şuan son kullanıcı için en yüksek boyut 16 TB diye biliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sniper23 -- 6 Kasım 2018; 19:33:7 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.