Şimdi Ara

Güvenlik mi NAS HDD'ler mi Daha Sağlam ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
4.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Günde ortalama 14 saat çalışan PC'de son iki sene içerisinde iki adet Seagate Barracuda 3TB HDD'ler bozuldu (click of death). Aynı sistemde daha aktif olarak kullanılan çok daha eski iki farklı HDD ise yıllardır sorunsuz çalışıyor. NAS kullanmıyorum PC için yeni dahili HDD alacağım ve 24/7 kullanıma uygun olduklarından güvenlik ve ya NAS için dizayn edilmiş 3TB HDD düşünüyorum. Seagate ve WD'nin sitelerinde güvenlik ve NAS diskler arasında donanım açısından pek fark yok gibi anlaşılıyor. Örneğin Seagate Ironwolf'larda RV sensör (titreşim sensörü) 4TB ve üzeri modellerde bulunuyor yani 3TB olanda bulunmuyor. 3TB HDD'ler için hem güvenlik olanlarda hem de NAS olanlarda yıllık 180TB iş gücünden bahsediliyor ancak üst seviye modellerde 300TB'ye çıkıyor. Güvenlik HDD'ler ile NAS HDD'ler arasında kullanım ömrünü ve diskin sağlamlığını etkileyecek bariz donanımsal farklar var mı ?







  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    Güvenlik diskleri 7/24 yazma operasyonu için tasarlanmıştır. Bir vukuat olmaz, görüntülere bakma gereği duyulmazsa disk veri okumadan sürekli yazarak ömrünü bitirebilir. Diğer kullanımlarda genellikle veri diske bir defa yazılır defalarca okunur, yani daha çok okuma ağırlıklı bir kullanım söz konusudur. Güvenlik diskleri yapı olarak NAS disklerinden daha sağlam değildir, sadece firmware'i 7/24 yazma operasyonu için optimize edilmiştir. Dolayısı ile okuma performansları görece düşüktür. Aslında WD Purple dediğimiz şey aslında, Firmware'i özelleştirilmiş Red'den başka bir şey değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 22 Ekim 2018; 12:10:18 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Wd Gold
  • disklerin bozulmasının en büyük nedeni çalışırken kasanın gördüğü hareket ve psu nün düzensiz voltaj üretmesidir.
    uzun süreli kullanımda seagate skyhawk=survallince..
    maliyet sorun değilse wd red pro>purple..
  • Güvenlik ve NAS disklerin tek farklarının firmware olduğuna dair bir bilgiye rastlamamıştım o yüzden halen araştırıyorum.

    Bugüne kadar iki adet Seagate Barracuda'nın kasanın hareketiyle bozulmuş olması imkansız çünkü kasa yerinden hiç oynamadığı gibi HDD'ler kasaya vidayla bile bağlı değil kendi kestiğim sert köpük aparatlar üzerinde duruyorlar. İki Seagate disk tamamen sorunsuz çalışırlarken bilgisayar açıldığında kafa atması ve ya click of death denen şekilde beklenmedik anlarda bozuldular. Voltaj sorunu olacağını pek sanmıyorum fakat varsa da bu sorun sistemde kullandığım diğer 3 HDD'yi değil sadece Seagate Barracuda'yı etkilemiş olabilir. Sistemde 4-5 ay önce alınmış bir adet Seagate Skyhawk 3TB mevcut fakat elimde iki adet çöp Seagate Barracuda olduğundan Skyhawk'ın akibetini görmeden yeni bir tane daha almayı pek istemiyorum. Çok daha az süreyle ve basit şekilde kullanılan sistemde ise 1.5-2 yıl içinde 320GB WD bad sector'ler sonucu çöp hale geldi bu yüzden marka olarak WD'nin bir artısı olduğunu sanmıyorum ayrıca WD'lerin dönüş hızları/dosya aktarım hızları Seagate'lerden düşük. Maliyet sorun olmasa ilk tercihim enterprise diskler olurdu fakat standart NAS'lardan daha üstün disklere yönelmeyi düşünmüyorum.




  • Üzerinden bayağı geçmiş ama diskleri köpük materyal üzerinde ısı yalıtımı ile çalıştırırsanız soğumalarına engel olursunuz. Serin disk uzun ömürlüdür. Uygun bir program ile disk ısılarını kontrol altında tutun 40 dereceleri geçiyorsa sorun demektir. 60-70 binleri devirmiş diskler gördüm sağlam durumda. Darbe almadıktan sonra ısı harici kolay kolay bozulmazlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 8 Şubat 2019; 0:23:56 >
  • Diskler ATX kasanın tabanında köpük aparatlar üzerinde duruyorlar fakat disklerin sadece köşeleri köpüklerle temas ettiğinden köpüklerin ısıyla alakalı problem yaratması mümkün değil. Genel olarak disklerin ömrünü kısaltacak etkenler belli fakat 2000'li yıllardan beri çalışan IDE ve SATA HDD'lerim varken 3TB Seagate'lerin iki sene içinde bozulmasını şans olarak değerlendirmiyorum. Backblaze şirketinin paylaştığı verilerde en çok bozulan disklerin Seagate olmasıda düşüncelerimi destekliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ipli jeton

    Güvenlik diskleri 7/24 yazma operasyonu için tasarlanmıştır. Bir vukuat olmaz, görüntülere bakma gereği duyulmazsa disk veri okumadan sürekli yazarak ömrünü bitirebilir. Diğer kullanımlarda genellikle veri diske bir defa yazılır defalarca okunur, yani daha çok okuma ağırlıklı bir kullanım söz konusudur. Güvenlik diskleri yapı olarak NAS disklerinden daha sağlam değildir, sadece firmware'i 7/24 yazma operasyonu için optimize edilmiştir. Dolayısı ile okuma performansları görece düşüktür. Aslında WD Purple dediğimiz şey aslında, Firmware'i özelleştirilmiş Red'den başka bir şey değildir.
    7x24 güvenlik diski almış olsam 6TB yada 8TB okumadan kaynaklı ömrünü erken tamamlar mı?
  • Merhaba, Seagate barracuda serisi bozulma oranıyla nam salmış bir seridir.(1 kaç yıl öncesi %17 lerdeydi) Mümkün olduğunca uzak durulmasını tavsiye ederim. 1 kaç sene evvel garanti süresini (2 yıl) Dolduran 5-6 tane 2 tb lık diskin bozulduğunu bilirim. Hala çekmecede duruyorlar. 1-2 disk kaldı o seriden onlarında kartının vs yanma ihtimaline karşı tuturyorum. Öneri olarak WD red önerebilirim. NAS için olduğundan uzun süreli çalışmaya ve okuma yazmaya elverişlidir. Ofiste naslarda 6TBlık yaklaşık 48 tane mevcut. 3-4 yıldır sadece 1 tane bozuldu. Oda garantiden değişip geri geldi. Disk sıcaklığına mutlaka dikkat edin. Köpükle sarsıntıyı ve titreşimi engelliyorsunuz fakat metal teması olmadığı için diskin soğumasında sorun olma ihtimali kuvvetli. Disklerin bulunduğu alan hava üfleyen bir fan mevcut değilse mutlaka 1 fan öneririm.
  • honneur H kullanıcısına yanıt
    Eğer diskleri kasaya normal yerleştirirsem üstüste oluyorlar ve bu ısı açısından çok daha ciddi bir problem. Kasada iptal ettiğim egsoz fanı bulunmasına rağmen disklerdeki ısı nominal seviyelerde olduğundan herhangi bir risk görmüyorum.

    Bu mesajlardan sonra WD'den daha ucuz olduğundan ve Seagate markasına son noktayı koymak için Seagate Ironwolf almıştım. Bozulan Barracuda'lardan ve şu an G/Ç hataları veren Skyhawk'dan sonra Ironwolf 2-3 yıl içerisinde bozulursa bir daha asla Seagate almayacağım.
  • Ömürden ziyade okuma performansı red'ten daha düşük olacaktır. Yoksa diskin çok okuma yapması ömrünü etkilemez.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şahsen disk önerirken WD marka önerenlere şaşıyorum. Tabii muhtemelen bu benim şanssızlığımdan kaynaklanan bir durumdur ama be arkadaş insanın bir markada hiç mi şansı tutmaz! My Book serisi, Green, Blue, Purple ve en son olarak RED PRO! çoook kısa vadede hep elimde patladı!

    Arşiv işiyle uğraştığımdan sıklıkla HDD alırım fakat ben WD kadar leş bir marka görmedim. Ha şimdiye kadar hepsi mi bozuldu da değiştirdim? Hayır. Bundan önce 2 tane Green serimi taş gibi 2-3 sene kullandım ama seslerinden illallah ediyordum ve bu sebeple değiştirdim. Elektronik şans işidir ama benim şansım WD' de hiç gülmedi. Uzun zamandır tercihimi hep Seagate' den yana kullanıyorum ve en son 7 senenin sonunda 3 TB bir desktop seri HDD bozmuştum fakat ondan da verileri kurtardıktan sonra son nefesini vermişti. Fakat bir diğer kardeşi halen taş gibi çalışmakta. Voltaj konusunda her zaman çok hassasımdır ve regülatörsüz UPS kesinlikle kullanmam ve şehir şebekesinden bilgisayarımı çalıştırmam. Voltajım hep sabit 219/221 arasındadır ve ani elektrik kesintisi bilmem. Kasam yerinden oynamaz ve piste durmaz, uzun lafın kısası bilgisayarıma temiz bakarım.

    Siz doğru şartları sağladığınız sürece ve üretimden de kusurları olmayan bir HDD alırsanız 8-10 sene bile rahatlıkla her marka HDD' yi kullanabilirsiniz. Ben "WD leş! Asla kullanmam" desem de, arkadaşlarımda halen kullandıkları 10-12 senelik WD diskler de var. Yıllardır WD ile olan kötü tecrübelerimi "Belki artık olmaz" diye yenmek adına ve iyide bir kampanya denk getirdiğim için geçenlerde bir WD 10 TB RED PRO aldım. Bakın sizinle son durumu paylaşayım.

    WD 10 TB RED PRO
    Güvenlik mi NAS HDD'ler mi Daha Sağlam ?


    Bunlarda Seagate disklerimin durumu;
    Güvenlik mi NAS HDD'ler mi Daha Sağlam ?

    Güvenlik mi NAS HDD'ler mi Daha Sağlam ?


    işte böyle ...




  • Seagate de wd de çok çabuk bozuluyor.
    Çabuk bozulsun diye disk yapıyorlar sanki.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dahili diskleri mümkün olduğunca internet üzerinden almayın, bunlar nedense kargoda taşımaya karşı ürünü koruyan en ufak bir köpüğü, kutusu bile olmadan basit birkaç mm kalınlığında plastik bir çerçeve içinde gönderiliyorlar. Artık satıcı kendi çapında etrafına kağıt vb felan sarabilirse ne ala. Kimse farkında değil ama hele bizim ülkemizde HDD sorunlarının belli bir kısmı ürünlere hiç dikkat etmeyen kargo firmaları kaynaklı, gidin herhangi bir kargo firmasının kamyonundan koli indirilmesini izleyin. Adamlar kolileri bildiğiniz yere atıyorar kamyonetin kasasından kargo şubesinin kapısının önüne. Ya gidin mağazadan elden teslim alın ya da harici disk alıp içindeki diski söküp kasada kullanın, sorun yaşama olasılığınız ciddi anlamada azalır.
  • Disk 7 günde mi bu hale geldi hocam?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: V1CT0RY

    Disk 7 günde mi bu hale geldi hocam?
    Değil mi ama? Bende inanamadım ama 7 günde bu hale gelmiş, neyse ki verilerin 7 TB' lık kısmını kayıp olmadan kurtarabildim. Son olarak kaldı 300 GB! Bakalım bekliyorum bitmesini ve artık WD disk almak mı? Allah şaşırtmasın ...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ToTeM

    Değil mi ama? Bende inanamadım ama 7 günde bu hale gelmiş, neyse ki verilerin 7 TB' lık kısmını kayıp olmadan kurtarabildim. Son olarak kaldı 300 GB! Bakalım bekliyorum bitmesini ve artık WD disk almak mı? Allah şaşırtmasın ...

    Alıntıları Göster
    Nasıl bir şanssızlıktır sizde ki...
  • WD'nin en iyi modeli eski adı HGST olan WD Ultrastar.
  • HGST WD oldu. HGST adı tarih oldu yani.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • HGST serisi son zamanlarda elden ele dolaştı. (Hitachi Global Storage Technologies)

    Aslında orjinal IBM/Hitachi markadır. Zamanında pro işlerde rakipsizdi.

    Masaüstü için Hitachi/IBM Deskstar, pro işler için Ultrastar sağlamlık ve kalite anlamına gelirdi. IBM PC piyasasını terkedince Hitachi tek başına bu işi kıvıramadı sanırım.
    Bir süre idare etti ve iyi ürünler sunmaya devam etti ama sonrasını getiremedi. Önce Toshiba aldı, sonra başka bir marka, sonra tekrar HGST olarak yarı bağımsız oldu.
    Şimdi de WD bünyesine katıldı.

    Seagate, WD, Samsung, Toshiba, Hitaci (eskiden Quantum vardı iyiydi) hepsini kullandım. En az memnun kaldığım Samsung oldu.

    Orjinal zamanındaki Hitachi/IBM üzerine disk tanımam.

    Toshiba ortalama geldi. Sağlamlığı iyi, kapasitesi yeterli, fiyatı uygun ama perf olarak diğerlerinden biraz geriydi.

    WD her telden çalan bir firma. Bazı ürünleri çok iyi, bazıları vasat, bazıları kötü olabiliyor. Yine de 1 TB Blue ve 2 TB Green serileri ikinci bilgisayarda yıllardır çalışıyor ve hala sorunsuzlar.

    Seagate genelde WD'den bir tık daha iyi geldi bana. Bunun sorunu ise bazı serilerin kronik sorunlu olmasıdır. Özellikle Barracuda olarak bilinen veya DM... serisi.
    Buna mukabil Surveillance serisi (SV35) ile ilgili hiç sorun yaşamadım. Mevcut disklerim de böyle zaten.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.